PF a studs

Založil sohibil, 22.08.2016, 18:23:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

sohibil

Nové PF prvky, hlavne motory už veľmi nepodporujú studded stavanie. Tento http://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=87577c01#T=C&C=86 je jediný ktorý má ešte study.

Ja narozdiel od väčšiny stále staviam studded (nemám moc iných možností) a preto mi to robí dosť starostí. Hlavne XL motor by bolo v takých konštrukciách dosť problematické upevniť. Bez pinov je to nemožné.

Zdá sa mi že aj M motor má zospodu dierky na study ale nie som si tým istý.
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

papluh

M-motor má zospodu plochu ako 2x6 plate.

Ten motor čo si dal sa označuje ako E-motor, je z kitu pre pokusy s generovaním elektriny, je robený do rýchla. Oproti Mku má asi 50% väčšiu rýchlosť, ale polovičnú silu (moment) ale aj polovičnú spotrebu. http://www.philohome.com/motors/motorcomp.htm

XL-motor má nevýhodu, že má len po 2 diery po bokoch, takže upevniť sa dá len po priamke.

Za to L-motor, ten má po bokoch 4 diery pekne v rohoch. Takže keď ho otočíš o 90 stupňov tak to môžeš pripevniť zospodu napr na 4 1x1 plates a do vrchných dier dáš 1 a 1/4 piny ktoré sa budú tváriť ako study.

sohibil

Bolo tam niečo o tom že ten motor je sprevodovaný. O využití ako generátoru nebolo na BL zmienené nič takže ma to dosť prekvapilo. Ako generátor môžeš požiť ale len motor s cudzím budením (permanentné magnety). Tento ho zrejme má, ostatné neviem.

Na XL motore mohli vážne ešte nejaké diery pridať. Také hovado je lepšie do konštrukcie poriadne upevniť.

Z množstva upevňovacích prvkov na L motore sa mi až točí hlava.

Ja momentálne disponujem len prastarým 4.5V motorom. Stále je funkčný a prežil už kadečo, dokonca aj takmer 3-násobné prepätie. Silou ale príliš neoplýva.

sohibil

Len tak zo zvedavosti som si vygooglil nejaké info o PF motoroch a pri pohľade na rozobratý XL motor mi padla sánka. V tom motore je 2-stupňová planétová prevodovka. A to s nie práve malým pomerom. Nanešťastie nemôžem na fotke spočítať, koľko zubov má vnútorná strana prevodovky, tak nemôžem ani vypočítať presný prevodový pomer. Odhadujem to ale zhruba na 60 (centrálne koleso má 12), čo po dosadení do vzorca dáva 6-násobnú reduciu pre 1 stupeň [(60+12)/12=6]. To celé ^2, znamená až 36-násobnú redukciu otáčok. A brutálny točivý moment. Samotný motor je relatívne malý, radšej mohli dať väčší a len 1-stupňovú redukciu. Zaujímalo by ma, aké má ten motor skutočné otáčky.

Sú ostatné PF motory sprevodované tiež planétovkou? Má niekto poňatia v akom pomere zhruba?

Len tak mimochodom som si na tých fotkách všimol, že tie prevody sú od niečoho zasvinené. Tam je nejaké mazivo?

tomaslambo

Tady jsou charakteristiky snad všech 9V lego motorů. Ve všech třech motorech M, L a XL je dvoustupňová planetová převodovka s celoživotní náplní maziva. Převodový poměr ti nepovím, ale google ti na to určitě odpoví. Jinak všechny tři motory mají s čela pin-díry, takže se dají uchytit i na studfull technic díly bez použití studů.

MeNadruhou

Citace od: sohibil kdy 22.08.2016, 19:20:34
Bolo tam niečo o tom že ten motor je sprevodovaný. O využití ako generátoru nebolo na BL zmienené nič takže ma to dosť prekvapilo. Ako generátor môžeš požiť ale len motor s cudzím budením (permanentné magnety). Tento ho zrejme má, ostatné neviem.
jako generátor lze použít prakticky jakýkoliv motor v legu. ne vždy je to ale efektivní . spoj si m a xl motor,  na m ko si dej kolo a trochu s ním toč... pokazit není co.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

sohibil

@tomaslambo: O tej stránke viem ale z tých grafov mi išli oči každé iným smerom. Asi som nejaký obmedzený ale robilo mi problémy sa v nich vyznať.

Predok motora je OK ale ja mám vo zvyku ešte dodatočne upevniť aj zadnú časť motora aby sa neviklal. Tu je ale problém, že tie zadné diery sú oproti studfull technicu o 1/2 studu posunuté, tuším až v 2 osiach.

Neviem, čo si mám myslieť o "celoživotnej náplni maziva". Bola by vcelku irónia keby motor exne akurát keď ten sajrajt vnútri vyschne. Neviem totiž akú majú PF motory vlastne životnosť. Ale môj prastarý 4.5V motor je po takmer 30 rokoch stále funkčný, takže to snáď nebude také zlé.

Mimochodom aká je kompatibilita PF prvkov s predchádzajúcimi elektrickými súčiastkami? PF má totiž 4-žilové káble, nakoľko som schopný zistiť z fotiek.

@MeNaDruhou:
Tým, že pokaziť nie je čo, si nie som taký istý. Nerád by som v tej prevodovke polámal zuby. Aj tak si myslím, že lepší by bol väčší motor a len 1-stupňová prevodovka.

MeNadruhou

Citace od: sohibil kdy 06.02.2017, 12:02:27
... Neviem totiž akú majú PF motory vlastne životnosť. Ale môj prastarý 4.5V motor je po takmer 30 rokoch stále funkčný, takže to snáď nebude také zlé.
Celkem dobrá. na výstavách v kuličkodráze vydrží dost dlouho, měnil jsem jich pár, ale dejmež tomu že dvě "sezony" , odhadem střední doba životnosti cca 1500 hodin. (+-500, klidně). že je po 30 letech funkční zhola nic neříká o životnosti.
Mimochodom aká je kompatibilita PF prvkov s predchádzajúcimi elektrickými súčiastkami? PF má totiž 4-žilové káble, nakoľko som schopný zistiť z fotiek.
Pokud rozumíš elektronice, tak výborná, a pokud ne, tak jen natolik, co ti dovolí systém konektorů  a PF extension wire -(prodlužka a současně i redukce PF - 9V)
Tým, že pokaziť nie je čo, si nie som taký istý. Nerád by som v tej prevodovke polámal zuby. Aj tak si myslím, že lepší by bol väčší motor a len 1-stupňová prevodovka.
Když dobře upevníš XL PF motor, tak přes převod 1:24 (šnekový převod) je nezastavitelný a ukroutí osu jak nic, motory má lego dobře navržené, a stejně se standardně převoduje směrem dolů, takže je to blbost dělat silný motor a jednodušší převodovku.  (ze stejného důvodu se u aut používají planetové startery, kde je jednodušší získat kroutící moment z velmi vysokých otáček elektromotoru, než to dělat napřímo.)
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

sohibil

1. Ja som dobu prevádzky môjho 4.5V motora nepočítal ale musím povedať, že už si teda čo-to oddrel a vydržal aj značné preťaženie, ako mechanické, tak aj napäťové.

2. Elektronike moc nerozumiem, len základy (diódy, odpory, kondíky). Nejaký primitívny obvod zostaviť viem ale to je všetko. Neviem ale čo to má s kompatibilitou PF a Electric 9V pretože aj tak spájaš len Legové konektory, teda ak do toho rovno nezasiahneš a nezačneš káble pájkovať (to si mal na mysli?). A pri spájaní starých 9V káblov si musel dávať bacha a spájať ich len rovnobežne, inak si to vyskratoval.

A stále nerozumiem prečo má PF až 4 vodiče. Tie motory nie sú krokové, alebo áno?

3. Šnekový prevod je technicky vzato nezastaviteľný vždy (jedine, že ho preťažíš a zničíš) ale je vrcholne neefektívny - je tam nehorázne trenie. A čo sa reálnej mechaniky týka, tak pokiaľ viem, prevláda tendencia množstvo prevodov minimalizovať, pretože sa v nich vyplytve dosť kinetickej energie. Autá sú jedny z mála strojov v ktorých je nejako viacej prevodov - spaľovací motor jednoducho nezvládne také veľké zaťaženie ako elekrický. Ale väčšina elektricky poháňaných strojov je sprevodovaná minimálne. Napr. vo vlaku poháňa pastorok trakčného motoru priamo prevodník na náprave - na mašine 363 je pomer asi 1:3 a aj tak odtiahne 1000-tonový nákladný vlak 120-kou (dobre, musí sa trochu dlhšie rozbiehať, ale aj tak).

MeNadruhou

Všecko hezký, ale 9V system se dal zapojovat i do praveho uhlu...
PF motor má 4 vodiče, ale využívá pouze dva. ty dva krajní slouží ke stálému napájení, ty využije např, servo motor a  ir příjmač.
přenášíš vždy jen výkon - tj kroutící moment při nějakých otáčkách. vyšší otáčky=nižší kroutící moment, a s tím spojené nižší nároky na dimenzování transmise., při vysokých otáččkách ti stačí i slabá hřídelka (kupodivu to platí i pro elektriku- vyšší napětí, menší potřebné proudy)

sohibil

Citace od: MeNadruhou kdy 06.02.2017, 20:20:27
Všecko hezký, ale 9V system se dal zapojovat i do praveho uhlu...
To muselo byť potom pozapájané nejak zvláštne - striedavo ako políčka na šachovnici. Inak si to proste neviem predstaviť.

Práve preto že to platí aj v elektrike, tak sa to rozhodli riešiť radšej tak. Menej pohyblivých častí, menej zbytočnej záťaže, menej opotrebovania a menej údržby. A tyristorová pulzná regulácia znie husto :D

peter

Přesně tak, starý 9V systém a jeho elektrické plates umožňovali vedení v 90° směrech - viz návod:
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

milanv

Mohu potvrdit. Díky matce ho mám doma a teď už mi bliká i oběma žárovičkami, co jsem jednu přepájel. Rovně i o 90 stupňů. Taky mi to vždycky přišlo magické, ale nepřemýšlel jsem o tom víc. Až teď mě napadlo, že fígl bude v tom, že kontakty ve studech jsou vždy jen ve čtvrtkruhu, ne celý stud.
Pán na Žlutém hradě

MiHo

Ano, je tomu tak, kontakt jen na čtvrtkruhu. Bylo to geniální a škoda, že už se to už nevyrábí. Používám to rád dodnes.
4757 Electric, Plate 2 x 4 with Contacts a 4758 Electric, Plate 2 x 8 with Contacts lze dávat i v úhlu 90°. Stejně tak konektory starých 9V kabelů. Konektorové study starých 9V bateriboxů na 9V baterie i tužkové baterie též.
Jen 4755    Electric, Plate 1 x 2 with Contacts se musí používat vždy na šířku.

sohibil

Tak práve som sa na staré kolená dozvedel zase niečo nové. Vďaka :)

Ešte mi nedá kľud - na tých fotkách rozobratého PF motoru nevidím na prevodovke ani motorčeku žiadne západky ani drážky, ktoré by zamedzili jeho rotácii oproti krytu. Asi som slepý.

Tomik

Jestli ti jde o připevnění XL motoru do klasického Technicu s čudlama, potom to můžeš udělat s pomocí polovičních liftarmů a 3/4 pinů, jak ukazuju na obrázku níže.

www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

sohibil

Vďaka za pomoc.

MeNadruhou

Citace od: miho kdy 07.02.2017, 13:01:29
Jinak myslím neměl ani smysl, byl určen k překonání "stoupání"

sohibil

Citace od: MeNadruhou kdy 11.02.2017, 22:30:39
Citace od: miho kdy 07.02.2017, 13:01:29
Jinak myslím neměl ani smysl, byl určen k překonání "stoupání"
To ale znamená (aspoň ja som to tak pochopil), že medzi studmi v tom bricku nie je žiadne prepojenie (nemalo by to význam) a v tom prípade nezáleží, či bude pripojený na šírku alebo na dĺžku. Alebo áno?

peter

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.