Varianty Tile 1x2 - nenápadné rozdíly s důsledky pro stavbu

Založil milanv, 11.09.2016, 19:17:47

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Při stavbě Vesnické školy mě překvapilo, že kabelka od Marge z CMF, kterou jsem chtěl použít jako aktovky na záda pro děcka, lze strašně špatně nacvaknout na stud prostředkem. Přitom Tile 1x2 byly vždycky možné navaknout jakkoliv a posouvat, to se často využívalo v různých MOCech. Tak jsem udělal malý průzkum doma a zjistil jsem, že LEGO dělá Tile 1x2 minimálně do tří různých forem, každá má jiné důsledky pro použití dílu ve stavbách. Liší se při pohledu odspoda - viz obrázek v příloze.

Zleva:

první je klasický volný obdélník, takže Tile lze po nacvaknutí na jeden stud po něm libovolně posouvat

druhá má na každé straně čtyři  miniaturní výčnělky, což způsobuje, že stud lze bez násilí nacvaknout jen do tří poloh: krajní a doprostřed. Podobně jako u nových jumperů, ačkoliv tile má ty výstupky mnohem menší

třetí má dokonce uprostřed jeden táhlý výstupek, takže stud lze nacvaknout pouze do krajních poloh a nikam jinam. To byl právě případ kabelky Marge ze Simpsons CMF.

Jedná se opravdu o miniaturní výčnělky, snad dvě desetiny milimetru vystouplé. Očima je to těžko vidět, člověk musí o tom vědět a naklápět Tile správně proti světlu. Nicméně to stačí na ty nečekané mechanické účinky a je potřeba na to dávat pozor, když chcete použít Tile 1x2 netradičně posunutou vůči spodnímu studu.
Pán na Žlutém hradě