LEGO v názvu výstavy

Založil Neřád :-), 01.03.2016, 09:03:25

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Neřád :-)

Ahoj tak jsem si vzpoměl jak přísná pravidla doržujeme v názvech výstav a pak človek narazí na toto ps. mam pocit že i ten nadpis bude další licene z Lego Movie .
https://www.facebook.com/svetkosticek/?fref=ts

milanv

Na tom není nic divného. Pokud jsem to pochopil, tak jsou to úplní nováčci, takže netuší nic o tom praštěném pravidle. Naschvál píšu "praštěném" v této souvislosti, protože je to klíč k tomu všemu: tohle neplyne ze žádného ani zákona ani obecného povědomí "o slušném chování". Z čeho to má proboha někoho napadnout? No, nenapadne. Takže až se o nich LEGO dozví, tak jim to "vysvětlí", úplně stejně jako třeba Lipnu. Vzpomínáš? Taky v prvním ročníku netušili.
Pán na Žlutém hradě

Neřád :-)

milanv

Tak to nevím - bral jsem to jako nové místo (Šumperk). Ale zbytek dál platí: LEGO jim to vysvětlí jako Lipnu a od dalšího ročníku, pokud nějaký bude, si to změní.
Pán na Žlutém hradě

peki

Citace od: Neřád :-) kdy 01.03.2016, 09:03:25
Ahoj tak jsem si vzpoměl jak přísná pravidla doržujeme v názvech výstav a pak človek narazí na toto ps. mam pocit že i ten nadpis bude další licene z Lego Movie .
https://www.facebook.com/svetkosticek/?fref=ts

Opravdu nechápu co s tím pořád máte. Chceme na akci Lego podporu ?

Pokud je odpověď  ano pak je mi úplně jedno jak to dělá někdo jiný bez spolupráce s Legem.
Pokud je odpověď ne tak se tady o tom nemá cenu bavit.

Mimochodem Lipno s Legem nebo Lego s Lipnem normálně spolupracuje. Za 4 roky se to posunulo ano pořád je co zlepšovat. Věřím že loni (těm co nechcípl pes  :) ) a účastnili se nějaké akce (na kterou byla vždy nějaká forma Lego podpory):
Lanškroun
Frýdek Místek
technik víkend Brno
technic víken Boskovice
Kladno build the change
Kladno otevírání továrny
Kidfest Praha
Lipno
Koskoland Brno

si to každý užil, a na nějaké pravidlo o nápisu Lego v názvu si vůbec nevzpomněl.

milanv

Citace od: peki kdy 01.03.2016, 10:33:43
Opravdu nechápu co s tím pořád máte. Chceme na akci Lego podporu ?
Pokud je odpověď  ano pak je mi úplně jedno jak to dělá někdo jiný bez spolupráce s Legem.
Pokud je odpověď ne tak se tady o tom nemá cenu bavit.
Přesně tak jsem to myslel - LEGO se jim ozve a pokud budou chtít i v Šumperku od nich podporu, tak název změní. Stejně jako Lipno a určitě i další. A pokud ne, jejich věc. Nás to trápit nemusí, na svých akcích chceme ta pravidla dodržovat kvůli sobě, resp. kvůli podpoře pro nás samé...
Pán na Žlutém hradě

peki

Vyjádření Lega:

Tento vizuál skutečně není v pořádku. Jedná se o kopii loga k filmu a produktové řadě LEGO Movie máme na ni licenci my a práva má i společnost Warner Brothers kvůli filmu. Důrazně nedoporučujeme toto logo pro výstavu používat. Mohlo by to mít pro pořadatele právní důsledky jak ze strany LEGO tak i od Warner Brothers.

Martina Urbánková
Brand Marketing Manager
Marketing Czech Republic

Tím bych to uzavřel. Tečka.

Futurion

Tak hlavně, že to někdo ještě za tepla donesl ke správným uším. Jinak kde není žalobce není soudce ... a to by byla škoda, že ano?  ;)

Peesko

Zdravím všechny k tématu výstavy v Šumperku.

Projekt Svět kostiček (dále jen SK) striktně dodržuje veškerá autorská práva ať už vůči společnosti Lego, tak další podružným společnostem, které mají licence vůči společnosti Lego a opačně a dalším subjektům, se kterými úzce spolupracuje. Dovolím si vysvětlit nedorozumění, ke kterému aktuálně a rovněž ojediněle došlo. SK je projektem, který institucím zapůjčuje sbírkové fondy a MOCy sběratelů a stavitelů, kteří s SK spolupracují. Každá instituce si reklamní a prezentační materiál k výstavám tvoří sama a ze strany SK dostává vždy podkladní údaje k neporušení autorských práv společnosti Lego a dalších dotčených subjektů. V Šumperku jsem tyto informace osobně předával 14. ledna zástupkyni kurátorky výstavy, která z pracovních důvodů byla mimo region.  Ačkoliv mi bylo řečeno, že instituce v Šumperku má "ujednánu možnost využití loga Lego s Dánskem na základě stanoviska ze strany Dánska", obdobně jako to má např. Letohrad, který toto skutečně pro textové pojmy má na základě Stanoviska ze strany společnosti Lego díky předchozí výstavě kostiček zajištěné jiným subjektem, pravděpodobně se mé podkladní parametry nedostaly ke grafičce a pracovníci muzea vycházeli ze stanoviska, které mi bylo řečeno. Tím vznikl informační šum a bohužel ke mě se nedostal včas návrh plakátu ještě před tiskem, kde toto logo skutečně v pořádku není, abych jej navrhl k přepracování ještě před zadáním do tisku ze strany muzea. Protože standardně každý plakát nebo obecně pozvánku na výstavu SK, i když je připravovaný ze strany instituce, která si SK objednala, osobně musím dle svých požadavků odsouhlasit, než jde do tisku. Kritiku jsem vůči vizuálu plakátu vyzdvihl vedení muzea výstavy nejen při realizaci výstavy minulý týden, ale i na základě podnětů z Vaší strany a vedení muzea slíbilo včasnou nápravu. Obecně je neznalost těchto pravidel ze strany institucí běžná. Málokterá instituce, do níž SK zavítal, byla, co se týče autorských práva dotčených nepsaných pravidlech, zběhlá.

Samozřejmě chápu a respektuju autorská práva. Osobně SK má také ochrannou registrační známku, kterou by neměl nikdo kopírovat, ale divím se, že to tak společnost Lego hrotí, když jim mimo jiné SK dělá nejen reklamu, ale zvyšuje jim zisky prodejem stavebnic, dílků a zájmem o jejich produkty. Je to pro ně svým způsobem taky reklama......    V ČR jsou další samostatné, byť malé, regionální subjekty, které na vlastní pěst, bez jakékoliv spolupráce se společností Lego, realizující malé výstavy a kolikrát se jedná o jednoho vystavovatele, který prezentuje svůj um. Taky občas na netu nacházím jejich reklamu, která koliduje s autorskými právy společnosti Lego a i když mě to pinkne do očí, tak to rozhodně nikde nekomentuju, nebo to nepodsouvám přímo jejich právníkům. Lego zrovna levné není, někteří rodiče si ho dovolit nemohou, tak když mají možnost vyrazit za ním alespoň na výstavu a do dětského koutku za pár kaček, měli by vědět, že jdou na Lego a né na Merkur, nebo např. Pennys market kostky... obrazně řečeno. Ale samozřejmě ....autorská práva je třeba ctít jak past na myši. :-)

Tímto bych toto téma také rád uzavřel. Pokud byste měli kdokoliv nějaký dotaz, klidně se zeptejte.   

S úctou čest AFOLům, Peesko.
Peesko