Lego sanitka

Založil LLLuky, 30.10.2015, 21:04:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

LLLuky

Postavil jsem lego sanitku, která je tak trochu věnována MÍLOVI, jenž mě nevědomky motivoval ke stavění vozů IZS. Znalci si jistě všimnou podobnosti s vozem ze setu 3366, ano, tam odsud jsem čerpal inspiraci

VocucBat

Pěkné... Jen zkus nedávat odrbané samolepky. Pokud by to šlo, tak příště nafoť světlejší fotky.

I když opravdu přemýšlím, že by nebyla od věci sekce KFOLs MOCs, jelikož jich přibývá (neříkám, že mezi ně nepatřím) a úroveň jejich staveb není taková jako u dospělých stavitelů, což některé rozčiluje (nebudu jmenovat).

LLLuky

Citace od: vocucbat kdy 30.10.2015, 21:14:39
Pěkné... Jen zkus nedávat odrbané samolepky. Pokud by to šlo, tak příště nafoť světlejší fotky.

I když opravdu přemýšlím, že by nebyla od věci sekce KFOLs MOCs, jelikož jich přibývá (neříkám, že mezi ně nepatřím) a úroveň jejich staveb není taková jako u dospělých stavitelů, což některé rozčiluje (nebudu jmenovat).
jasně, fotil jsem to před chvílí s nevýkonným foťákem... Pravdou je, že nejsem nějaký architekt, i když, pokud si dám s nějakým modelem práci, občas stojí za to. Tento model jsem však udělal dnes odpoledne, hlavně na důkaz MÍLOVI, že mě zaujala jeho činost, samolepky... no, těch nemám nejvíce, ale děkuji za hodnocení

germik

Rada k focení - nejlepší je fotit ve dne (tzn. počkat klidně do rána, i když vím že je někdy těžké vydržet >:D ), klidně si dát za model bílou čtvrtku... Fotit Lego s bleskem (pokud nemáš fotostan nebo takový ten blesk co nesvítí přímo na objekt ale je nějak rozptýlený) se mi opravdu neosvědčilo, přece jen je Lego takové lesklé... Taky doporučuju si foťák na něco položit ať je opravdu nehybný.
No a k sanitce - měl jsi nějaký důvod k tomu aby dveře byly zrovna takhle? (tzn že se otevírají dozadu - teda kdyby se mohly otevírat, protože jim asi zavazí ten blatník) 
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

LLLuky

Citace od: germik kdy 31.10.2015, 00:16:59

No a k sanitce - měl jsi nějaký důvod k tomu aby dveře byly zrovna takhle? (tzn že se otevírají dozadu - teda kdyby se mohly otevírat, protože jim asi zavazí ten blatník) 
Vím, všimml jsem si toho posději, nebylo to schválně... neboj už je to opravené :)

otaznik

Pro mě je to nemastný neslaný špatně nafocený model, který připomíná nepovedené tovární sety.

MÍLA

Mě to připomíná tohle http://brickset.com/sets/60023-1/LEGO-City-Starter-Set

LLLuky, děkuji ale tuhle sanitku nechci bohužel, pokud inspirace 3 roky starým kamionem má vypadat jako Starter set křížený s malou sanitkou letecké základny, tak je se stavitelem asi něco špatně.

LLLuky

ne,na tento set jsem vůbec nepomýšlel

milanv

Ahoj.

Zkusím to vzít podrobněji, focení zvlášť a stavění zvlášť.

Focení je snazší vysvětlit: na výrazné zlepšení tvých fotek bohatě postačí pár triků: zaprvé fotit za denního světla - pokud chceš doma v teple, tak co nejblíž u okna. Už jeden metr je moc daleko, intenzita světla klesá šíleně rychle, i když to lidské oči nevidí. Chce to stůl hned u okna a fotit co nejvíc směrem jakoby od okna. Zadruhé musíš nějak stabilizovat foťák. Stativ asi těžko nacpeš mezi autíčko a okno, když tě nabádám, jak má být blízko. Ale bohatě stačí pytlík rýže, písku nebo podobně. Budeš moct fotit pohodlně na stole - foťák se tam krásně "zapelíškuje" jak lidi do sedacích vaků a nezabírá to žádné místo. Stačí nastavit zpožděnou spoušť.

Stavění:

tady je to složitější, protože z tvých prozatímních pokusů není poznat, na co se chceš zaměřit. Nemyslím LEGO téma - to si stav klidně v pondělí Town a ve čtvrtek Classic Space :)  Myslím celkově styl a účel těch modelů:

mají být pro děti na hraní? Pak je hlavní pevnost a snadná stavba, abys jim byl schopný udělat návod. To tě asi pak bude zajímat i digitální stavění a jak dělat pořádné návody - ne automat z LDD.

Nebo to má být na výstavy? Pak vůbec nezačínej z tvarů továrních setů, protože ty se - z pohledu AFOLa - vůbec reálným autům nepodobají. Začni tím, že si vybereš konkrétní reálný typ auta (ne obecnou sanitku, ale co je to za auto: VW Transporter? Mercedes Sprinter?). Pak pro začátek zapomeň na interiér (pokud nejsi masochista), udělej si náčrtek na papíře i s měřítkem nebo aspoň pořádnou fotku - jaký je poměr šířky/výšky/délky, kde přesně je usazené okno atp. A pak se zamysli, co je na reálném autě ten konkrétní detail, podle kterého to každý pozná - něco význačného, co i na tak malém modelu nesmí chybět. No a pak se snaž do toho tvaru dostat a hraj si se SNOTem - každý detail zvlášť a teprve pak jak to spojit. A samozřejmě:
učit se (1)
učit se (2)
učit se (3)
:)

Je to piplačka, nečekej zázraky hned zítra. V tom šesti- nebo čtyřstudovém prostoru moc místa není a SNOT je nutný. Ale o to jde, o tu zábavu hledat nezvyklá spojení dílů...
Pán na Žlutém hradě

LLLuky

Moc děkuju, takhle hezký text mi ještě nikdo nenapsal a hlavně se se mnou nikdo takhle nezabýval. Moc jsem ti vděčný za rady, co se týče focení, zrovna to je můj koníček akorát jsem tento výtvor chtěl rychle dát na web. Jak jsi psal, nikdy by mě nenapadlo, že za modýlkem stojí takovéhle procesy (návrh na papír, zkoumání poměrů...) jsem začátečník a jsem si vědom, že nemůžu docílit zázraku ze dne na den, zřejmě proto se stávají i moje modely terčem kritiky, nedokážu si zatím pořádně představit jak , co, kam a ani pořádně neznám všechny kostky. Co se týče zaměření, myslím, že mě baví oboje, proto tě taky žádám o ten odkaz na kvalitnější Lego designer... Ještě jednou díky LLLuky

milanv

V pohodě: obrň se trpělivostí a kritiku neber osobně. Ono sis naběhl (nevědomky) sám: vůbec jsi nenapsal, proč to sem vlastně posíláš, a tak ti to všichni automaticky porovnávali s tím, co je nejčastější typ modelů na fóru: modely hodící se na velké výstavy. No a to je ti asi jasné, jak strašně moc sis naběhl :)

Tvorba návodů a proč jsem "pohaněl" LDD

LDD je na spoustu věcí hodně dobrý: je přímo od LEGO Comp., jsou v něm i nejnovější díly, je rychlý a snadný na ovládání. Ale jak používá vlastní formát souborů, tak modely z něj nelze zpracovat nikde jinde. Např. na výrobu návodů - takže nemáš jinou možnost než tu automatiku přímo v LDD.
Oproti tomu existuje LDRAW - svobodný formát na LEGO modely a díly. A tím pádem je mnoho programů, které s tímto formátem pracují. I velmi specializované programy: na návody, na převod do PovRaye a další speciality. Samozřejmě naučit se tohle všechno je mnohem časově náročnější než LDD, neporovnatelně. Ale pak ty výsledky jsou také neporovnatelné :) Takže to ber jako varování a rozmysli - podle mě klidně můžeš začít s LDD a využívat ho na snadné stavění i z kostek, které nemáš, na zkoušení postupů atp.
Kdybys chtěl opravdu začít s LDRAW, tak si nainstaluj megabalík LDRAW AIOI a začni s LDCad editorem - návody jsou na stránkách autora.

A stejně jako můžeš mít na počítači adresář s (virtuálními) modýlky obsahujícími jen pár kostek: nápad na zvláštní spojení, nějaký detail atp., tak to samé doporučuju v reálu. Založ si "tajnou krabici". Hraj si s kostkama jen tak, koukej jak se dají zvláštně spojovat díly, uč se z internetu a hledej, jak to, co tě tam zaujalo, se vlastně staví. A to všechno ukládej do tajné krabice. To je tvoje knihovna. Pak máš úplně jiné možnosti, jak si poradit se skutečnými modely: vidíš, co tam potřebuješ vyřešit, a hned si vzpomeneš: "něco podobného mám ve své krabici!" a šup - už máš nápad!

Třeba když jsem dělal loni pokojíčky do Sousedů, tak jsem měl jednu krabici na hotové pokojíky a DVĚ krabice na polotovary, obě plné po okraj - a další polotovary jsem měl postavené virtuálně v počítači.
Někdo ti tu může říct, že to tak nedělá (každý má jiný styl), ale podle mě je pro začátečníka, který se chce naučit "AFOLské" triky s kostkama a zlepšit své modely, je tohle hodně dobrý způsob, jak začít. Budeš si hrát a u toho se naučíš víc než jakkoliv jinak. To je lákavé, ne? :)
Pán na Žlutém hradě

LLLuky

Jo,jo, moc ti děkuju