(Vlastní) Custom Lego Wheels

Založil eNTy, 06.10.2015, 00:30:04

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

eNTy

UPOZORNĚNÍ: V následujícím textu dochází k nenapravitelnému zničení čtyř Lego elementů! Pokud jste slabší povahy, nečtěte dál.  ;D

Už delší dobu nosím v hlavě jeden projekt, kde jsem se vzdal čistého Lego řešení a pro pár dílů musel sáhnout mimo. Jedním z hlavních jsou non-Lego kola.
Koupil jsem na eBay 13cm kola pro Monster Truck 1:10 a upravil je pro Lego.

Podstatou úprav bylo převrtání otvoru pro osu a její ruční dopilování a vlepení upraveného dílu 6538 pomocí epoxidu s plnidlem. Perfektní (nekulatý) vnější tvar tohoto dílu nabízí opravdu pevné spojení. Pro co nejlepší vycentrování a kolmost osy jsem použil jednoduchou šablonu z Lega. Následně vše přebroušeno a přetřeno.

S výsledkem jsem docela spokojen, i když jsou někde osy o zlomek mm mimo střed, což bude mít zanedbatelný vliv, vzhledem k velikosti kol a pneumatik.

Pro srovnání kola vedle kol z Unimogu:

Pár fotek z výroby zde: https://goo.gl/photos/WupMBKRSrzTqJm1S7

Bonusová otázka: v čem spočívala úprava dílu 6538?

tomaslambo

Pěkný návod, třeba jej někdy využiji.

CitaceBonusová otázka: v čem spočívala úprava dílu 6538?
Protažení díry pro osu, aby byla průchozí  >:D

eNTy

Citace od: tomaslambo kdy 06.10.2015, 06:52:44
Protažení díry pro osu, aby byla průchozí  >:D

Uznávám, zas tak těžká otázka to nebyla  ;D A ta úprava taky ne.

Ondrej

To jsem zvědavej co z toho bude, tahle Lego guma z power pullera by ti nepomohla? http://alpha.bricklink.com/pages/clone/catalogitem.page?P=32298#T=C&C=11

eNTy

Citace od: Ondrej kdy 06.10.2015, 10:05:34
To jsem zvědavej co z toho bude, tahle Lego guma z power pullera by ti nepomohla? http://alpha.bricklink.com/pages/clone/catalogitem.page?P=32298#T=C&C=11

Jednak je o dost menší a navíc by 4ks vyšly na min 90-100USD. Takže ne  ;D

eNTy

Tak jsem hodil zkusmo kola na GT buggy

Vypadá to dost brutálně, nabiju 3S baterku a uvidíme, jestli s tím Buggy motory hnou...
A ano, to vepředu jsou "velká" Lego kola  ;D

Jo, a taky jsem asi přišel na to, proč Lego nedělá pneu s šípovitým vzorem - chvíli jsem se trápil. Schválně, koho to napadne...?

Ondrej

Citace od: eNTy kdy 06.10.2015, 20:45:03
Jo, a taky jsem asi přišel na to, proč Lego nedělá pneu s šípovitým vzorem - chvíli jsem se trápil. Schválně, koho to napadne...?
Směr šípu?

Měch

Protože šípové kola jdou nasadit opačně :P
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

milanv

Dobrá modelařina! Jsem napnutej jak kšandy, co z toho bude za obří obludu - nebo jen stroj s obříma kolama typu důlní náklaďák?
Pán na Žlutém hradě

eNTy

Citace od: malý Měch - Lord KRÁGL kdy 06.10.2015, 21:32:33
Protože šípové kola jdou nasadit opačně :P

Nojo, je to tak. Dvě gumy se nasadí tak a dvě jinak. Je to jak u velkého auta :-)

Paliason

Vyzerá to dobre...len či tam už nebude problém v namáhaní tých lego osiek.
Predsalen je to o dosť väčší priemer oproti tým Unimog kolesám. Lebo do lego diskov dáš ten trojpinový náboj miesto osky, ale tuto len tá oska to bude celé držať.

Tak bugina je ľahká, to ustojí, ale niečo tazšie ti to ulomí asi...šak testuj - sme zvedaví  8)

eNTy

Citace od: Paliason kdy 07.10.2015, 11:59:22
Vyzerá to dobre...len či tam už nebude problém v namáhaní tých lego osiek.
Predsalen je to o dosť väčší priemer oproti tým Unimog kolesám. Lebo do lego diskov dáš ten trojpinový náboj miesto osky, ale tuto len tá oska to bude celé držať.

Tak bugina je ľahká, to ustojí, ale niečo tazšie ti to ulomí asi...šak testuj - sme zvedaví  8)

Souhlas se zatížením, ale pokud je to poháněná osa, tak i s Lego diskem máš místo, kde je veškerý tlak sveden na jednu osu. IMHO není žádný rozdíl v tom uchycení kola, při velkém zatížení se ta osa ukroutí tak jako tak, jen někde jinde. Navíc mám kolo uchyceno tak, že osa má jen 1L volného místa na ukroucení, pak už je axle hole. Pokud by byla osa volně na větší vzdálenost, ukroutí se určitě.

eNTy

Stavba prototypu pro custom kola úspěšně probíhá - je hotovo zavěšení a pohon. Abych si zatím kola vyzkoušel, upgradoval jsem starou dobrou GT buggy na pohon 4xbuggy motor (na každé kolo 2 motory nezávisle) a nabil 3S LiPo. Jezdí to parádně, večer vyrazím do garáže nebo ven na rychlostní zkoušky. Jedno rychlé foto:

eNTy

Tak jsem vyrazil s buginou ven: https://goo.gl/photos/VM3WcjxuGQLJEBxq7

4 buggy motory buginu utáhly s maximálkou 37kmh dle GPS. Problém činí zatáčení ve větších rychlostech, kdy přední kola "odcestují" stranou bez ohledu na zavěšení - ohledně viz video  ;D

peter

Citace od: eNTy kdy 11.10.2015, 18:01:45
Tak jsem vyrazil s buginou ven: Video zde

Link mi hází chybu, je správně odkaz?
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

eNTy