Druhý dech :)

Založil sierpe.cz, 12.03.2015, 01:26:04

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

sierpe.cz

Zdravím všechny veterány :) jelikož jsem tu nový tak se teprv rozkoukávám. Každopádně web je super!S LEGEM jsem začal už jako malý. Po revoluci když jako 8letý jsem dostal od tatínka první LEGO dovezené z Německa kde byl na služební cestě - 6956: Stellar Recon Voyager vesmírní M-troni :D no a pak se to rozjelo..hlavně piráti a rytíři. V 10 letech jsem dostal k narozeninám Technica 5590: Whirl and Wheel Super Truck a to byla pro mě pecka. V pubertě to nějak opadlo...a když jsme pak jednou malovali odvezli jsme krabice na chatu kterou nám ale vykradli..a já přišel o tolik LEGA že do dnes když si vzpomenu tak :'( nejen že to mělo cenou hodnotu materiální ale hlavně citovou. Od té doby až do dnes jsem si nepořídil ani kostečku. I když jsem LEGO s radostí vzdáleně sledoval nikdy nepřišlo odhodlání se k tomu vracet..a ostatních koníčku byla hodně. Hlavně focení a plane spotting který mě drží silně do dnes. Jenže není to levná záležitost a roky to polykalo veškeré moje finance a rujnuje mě to do dnes :D ale aspoň už mám komplet výbavu na foceni a začal být zase prostor koupit si i něco jiné. Asi před týdnem jsem na facebooku kliknul na odkaz -
https://ideas.lego.com/projects/83016
Pěkný nápad :) No a skončilo to tak že jsem celý víkend strávil sjížděním LEGO webu a žasnutím nad tím kolik toho je..Lego City ..licencované..tuny a tuny překrásných nápadů až mě mrzí že za mě byla nabídka poněkud chudá ve srovnání s dneškem (ale i tak jsem netrpěl nedostatkem). Začal jsem si pohrávat s myšlenkou pořídit si nějakého technica. Tak jsem si hned o víkendu objednal malý chinooček jen tak z hecu 42020. No a co vám budu povídat chytlo mě to mega :D :D :D Takže ve svých jednatřiceti letech v tom zas lítám :D Hned jsem začal sjíždět dostupný velký sestavy a skončilo to tak že za dva dny už mě doma leží - překrásná helina 9396, bagřík 8047, tryskáč 9394, sněžný pásák 42038 a PF 8293  >:D :D takže jsme v tom až po uší. Chinooček jsem dal hned.. teď mám rozestavěný sněžný pásák a žasnu nad tím kolik součástek a jak promakaný to v dnešní době je. Složitost těch modelů a kreativita těch mechanismů je wow :) ..až si říkám kdo to probůh vymýšlí..nejspíš za vydatné podpory počítačů. Jsem si říkal jak si pak až si vše několikrát postavím vyprojektuji něco pořádného..ale takový level abych si vymyslel něco složitějšího jako jsou ty velký modely no nevím :D :D První nápad co bych chtěl po tom až si vše pořádně osahám a postavím od všeho A i B je postavit nějakou pořádnou verzi Sikorskyho Skycrane (pro to jsme šel po oranžovém pásáku :) a teď přijdou na řadu mé prosby o rady. Mám v plánu ještě v následujících měsících pořídit nějaký modely už jsme se rozhodl určitě pro cargo 42025 a jeřáb 42009. No a pak chci nějaký pořádný model s pěknou výbavou motoru. koukal jsem a upoutali mě dva : Unimog 8110 a Volvo 42030. A je to dilema s kterým potřebuji poradit i když bych nejradši vzal oba tak už ta investice je masakr tak musím vybrat jen jeden. Na Unimogu se mě líbí další oranžový kostky (na Skycrane) a pneumatický systém ale nelíbí se mě že už je jen v jednom shopu (takže už se nebude dát časem asi normálně sehnat) a cena je na 7000,-  :( tak se chci zeptat jestli to za tu cenu vážně stojí ??? Nebo Volvo který má tu výbavu motorů ještě větší a navíc má i dálkové ovládání a cena je o 2k nižší.  ::) Dál bych se chtěl zeptat na nějaký dobrý obchod s díly. Potřeboval bych koupit ještě 2 listy rotoru (Skycrane jich má 6) a našel jsme jeden shop http://brickshopglobal.brickowl.com/store/lego-rotorblade-31-99013 tak jestli ho někdo neznáte jestli je ok?

Tak to by bylo zatím všechno doufám že jsem Vás neunavil :D

budu rád za každou radu..myslím že vysvětlovat nadšení Vám netřeba :)

Mr. Cube

Ahoj,

já sice Technic nejedu, ale nejjednodušeji ten dílek seženeš asi zde: http://www.kostkylega.cz/index.html?q=99013pb01 (e-shop jednoho z členů Kostek).  ;) Jinak pro budoucí nákupy doporučuju se registrovat na BrickLinku: www.bricklink.com.

papluh

Unimog vs Volvo ... tak zaleží na čo to chceš, ak len na oranžové kocky tak tých Technic je tam tak zo 30. Tým, že je to flagship model, čo sa už bežne nepredáva, tak ceny sú vyššie. Ak to vyslovene nechceš kvôli sériovému modelu, tak ceny oranžových dielikov budú aj s poštovným z Bricklinku o dosť nižšie. Navyše tam budeš musieť kupovať tak či tak...

allrad

Je zajímavé, jak ty návraty k Legu mají podobný průběh, každopádně vítej. Já jsem tu taky nový, takže nemůžu moc radit a navíc se spíš orientuju na offroad káry. Považuji však za nerozumné "utopit" za jednu stavebnici 7k. Sám řeším podobné dilema (42030 vs 9398 vs jednotlivé potřebné dílky), ale nové to určitě kupovat nebudu, i když pocit z rozbalování nové stavebnice je neopakovatelný. V tvém případě bych šel buď cestou koupě použité stavebnice (nejjednodušeji zde, aukro, bazoš, sbazar) případně konkrétní dílky samostatně jak bylo zmiňováno. Peníze jsou vždy potřeba, zvlášť pokud máš rodinu, tak to chce s rozumem promyslet co přesně potřebuješ a zjistit si, jestli to bude levnější zvlášť nebo pomocí konkrétního setu...

sierpe.cz

Moc díky za rady český eshop jsem hned využil. Ono právě já radši chci nové ten pocit rozbalováni a vybalovaní kostiček už mám z deskových her..je tu takový rituál  ;) Jinak rodinu nemám nevím jestli na štěstí nebo bohužel. Ale tak jako tak pořád nevím. Ten Unimog mě láká koukal jsem že pneumatický systém žádný jiný dostupný ani nemá..to mě asi na něm láká nejvíc. Ale sedmička je nářez no..Už jsem si všiml že ceny modelů co už jdou z prodeje jsou často dost napálené. Největší haluz asi byla že bagřík 8047 tady jeden shop prodává za 3500,- :D :D a já ho koupil nový na ebay za 9 éček i s poštovným. Myslím si že některé obchodní praktiky jsou hnus. U toho Unimoga to ještě chápu ale v tomhle případě je to no comment :) Taky nechápu proč ale u některých modelu který jsou pořád normálně k dostání cena tak stoupla..příklad 42030 Volvo před rokem 3500,- teď 5000,- je to tím oslabením koruny vůči euru nebo ?? umí mě na to někdo odpovědět?

Jinak napadl mě způsob jak vyřešit levněji budoucí problém s nálepkama..Hned po otevření jsem si udělal scan ve velké kvalitě a v budoucnu stačí si to vytisknout na kvalitní polep. Jen vystřihnout to bude trošku piplačka ale nic nemožného...

papluh

Ak sa chces hrat s pneumatikou tak pockaj do Vianoc a kup si ten novy MB truck, urcite budu aj nejake akcie na cennikove ceny. A teraz kup Volvo kym je :D
A co sa tyka jeho cien, tak 3500 je podozriva cena ked cennikovka je 220Eur, pri zlavach tak mozno 170Eur (Toys'r'us)

sierpe.cz

No vycházel jsem u toho Volva z recenze..

sierpe.cz

Ale jo asi bude dost lepší varianta počkat na ten krásnej Mercedes než koupit předraženýho Unimoga.. :)

Anatyt

Prečo sa ti zdá predražený?

sierpe.cz

Citace od: Anatyt kdy 12.03.2015, 19:07:11
Prečo sa ti zdá predražený?

tak 7 000,- za něj se mě zdá celkem dost.

Anatyt

Myslím, že na BL ho zoženieš aj lacnejšie. Ale to je jedno - už sa nevyrába, tak cena bude len stúpať. To nie je o predražení.

sierpe.cz

Tak jsem to myslel chápu proč ta cena jde nahoru..ale pro mě je to už teď předražený..za tu cenu si radši koupím to Volvo a Cargo plane. Nemyslím to špatně chápu že jde o sběratelský kousek. Třeba slintám po raketoplánu 8480 ale 18 litru bych za něj nedal :D Mohli by ještě někdy udělat pořádný raketoplán :) ale modely se asi neopakují že?

sierpe.cz

Nebo ISS  :P ale ta by byla asi špatně uchopitelná

Anatyt

Niekedy sa opakujú. Zrovna tento rok zopakovali jeden Technic set, ale tak tie staršie pochybujem...

papluh

Tak musíš sa rozhodnúť aký budeš zberateľ, najma pri starších a nedostupných veciach. Ak máš potrebu mať ten pocit byť prvý čo rozbaluje 20 rokov staré sety tak si ho buď zaplatíš draho alebo budeš sledovať ebay a pod a čakať, či sa nepodarí nejaký lepší obchod. Ovšem pri exponovaných setoch ako 8480 je šanca mizivá, že si ho nikto nevšimne.
No a potom je možnosť kúpiť použitý set v čo najlepšom stave a dať ho dokopy. To je tiež druh zábavy. Nálepky sa dajú dokúpiť, zažltnuté diely pomeniť. Veľa krát je to aj o kúpe cez aukcie.  Napríklad toto môže byť použitelný základ pri rozumnej cene http://www.ebay.de/itm/Lego-8480-Space-Shuttle-Technic-Technik-Komplett-BA-OVP-/400882905020?pt=LH_DefaultDomain_16&hash=item5d567bafbc
Ja mám osobne dva. Jeden som kupoval otcovi (bol fanúšikom kozmonautiky), stál ma asi 140Eur aj spoštou z UK, bol v stave ako sety čo mám z detstva - krabica mierne ošuchané čierne rohy ale komplet, diely v poriadku, jedna náleka sa odlepovala a jeden elektrický kábel strácal kontak (obe predajca vymenil). Druhý bol v rámci debničky 3 veľkých a 2 stredných setov od niekoho z pivnice za 150E dokopy. Tam bol postavený B model, pár dielov z A chýbalo, bolo treba vymeniť optické vlákna, krabicu zalepiť,...  ale celková cena možno 60E.
Za rozdiel medzi takýto a MISBovým kusom si možem kúpiť 2-3 ďalšie staré sety a dať ich dokopy...

mh84

Přidávám se k názoru, že pokud nejsi sběratel, tak kupovat sety co se už nevyrábí nemá smysl. U Unimogu to platí tím spíš, že letos přijde podle všeho lepší "bratr". Současných setů za dobré ceny je docela dost, takže bych zůstal u nich. Pro vlastní výtvory ti stejně nebudou většinou stačit dílky jen z těch setů, ale i tak to má smysl je mít. Spousta obecných dílků se prostě hodí a věř, že teď chceš stavět helikoptéru, ale za měsíc to bude úplně něco jiného :) Takže bych byl trpělivý, vzal pár současných setů, vše si vyzkoušel a až budeš pripravený na něco vlastního, tak dokoupil co je potřeba na Bricklinku.

Podobně jako ty kupuju jen nové sety. Co se nákupu týče, tak jdi v pořadí od nejstarších. Rok setu zjistíš třeba tady http://brickset.com/sets/theme-Technic/year-2013 Pro sety z roku 2013 ti už moc času nezbývá, takže pokud budeš něco z nich chtít tak neváhej. Pak bych se přesunul na 2014 atd.

tomaslambo

Citace od: mh84 kdy 12.03.2015, 23:00:52
Přidávám se k názoru, že pokud nejsi sběratel, tak kupovat sety co se už nevyrábí nemá smysl.
Já se také přikláním k tomuto názoru, ovšem existují vyjímky kvůli kterým toto pravidlo rád poruším, např: 8461 Williams F1 Team Racer za velice příjemných 1600,- kdo by to nebral, když by člověk za tu cenu nekoupil ani ty kola které na ní jsou. Co na tom že to není MISB a že chybí návod, však návody se dají sehnat v pdf. Mimochodem na aukru se ten unimog dá použitý ale kompletní sehnat do 5k i s poštovným celkem běžně. Dokážu pochopit že otevírání úplně nové stavebnice má své téměř až mystické kouzlo, ale raději toto oželím a budu mít místo jedné stavebnice dvě  ;D. Jo a ještě něco k té oranžové, osobně jsem na červenou a třebaže jsem si sehnal poměrně velké množství červených setů, tak stejně neustále zjišťuji, že té červené mám málo a tu a tam nějaký ten díl koupím v množství větším než malém :D. Jinak tě samozřejmě mezi námi vítám a těším se co nám předvedeš