pohled na TECHNIC po 15-ti letech...

Založil allrad, 24.02.2015, 16:23:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

allrad

Tak jsem se opět po delší době dostal k TECHNIKu a i jako nováček do tohoto fóra. Cesta to nebyla nijak složitá a nelogická - prostě jsem od našich vzal domů svoje starý LEGOLAND autíčka pro dvouletýho synka a pro sebe i dva TECHNIKy - 8868 a 8235. Poté, co jsem někdy kolem let 94 a 95 tyto sety dostal, jsem začal pracovat na plněpohonném vozidle. To se podařilo asi až v roce 2000, kdy jsem stavěl z TECHNIKu naposledy - tedy již nějakých 15 let. Tento model jsem pak díky fotodokumentaci opět postavil a provedl jeho (r)evoluci v 6x6 (viz mé příspěvky - vlastní oldskool 4x4 a 6x6).

Někdy v minulých letech a hlavně počátkem tohoto roku jsem shlédl mnoho trucktrialových a offroadových lego videjí, stránek a návodů a řekl jsem si, proč se k TECHNIKu opět nevrátit a neposunout se trochu dál. Hlavní metou je postavit si svůj vlastní schopný RC crawler (nechat se inspirovat, ale ne vyloženě kopírovat), případně nějaký další hezký plněpohonný model dle návodů na netu. Pro začátek jsem tedy pořídil pick-up 42029, abych se seznámil s aktuálníma dílkama.

A teď se již dostávám k myšlence v nadpisu. Po prohlížení mnohých nových stavebnic bylo jasné, že se opravdu za těch patnáct dvacet let hodně změnilo. A stavba pick-upu dala za pravdu. Pro mě nová "studless" koncepce zanechala z té původní opravdu minimum dílků - osičky, spojky a některé převody. I systém stavby je pro mě v některých směrech skutečně velmi odlišný a budu se muset naučit nově "myslet" v tomto duchu. Jakožto přívrženeci plněpohonných vozidel se mi líbí mnoho nových speciálních dílků, které tvorbu takových modelů usnadňují. Nadruhou stranu když vzpomenu, jak jsem se v devadesátých letech babral s poháněnou zatáčecí nápravou, připadá mi, že dnes to není žádný um něco takového postavit. Dává to však prostor tyto modely neustále dotahovat k dokonalosti.

Zkusím tedy svůj um a začnu experimentovat v (pro mě) nových vodách, ale to je právě ta největší zábava. Zároveň rád využiju zanolstí místních borců. Plánuji nákup pár dalších stavebnic jako "dojných krav" na nové dílky. Evidentně to bude chtít něco hodně vybavené PF či PF dílky samostatně. Pravděpodobně tedy 9398 a nějaké XL motorky navíc. Tak uvidíme, jak to vše půjde ;)

Jamesek

Vítej v klubu. Připomnělo mi to můj návrat po dark ages a učení se studless. Ještě dnes si myslím, že některé konstrukce vymýšlím "po staru" ale zlepšuje se to. Přeji hodně zábavy a rychlé učení, na fóru i internetu je materiálů a zdrojů čím dál více, stavění je radost a doba je tomu příznivá a nakloněna.

S případnými dotazy se neváhej obracet, rádi poradíme.  8)

mh84

Prošel jsem si něčím hodně podobným, takže přesně vím o čem mluvíš. :) Krom studování internetu ti ještě za sebe doporučím knížku od Sariela http://sariel.pl/2012/06/my-book-available-now/ (ebook za cca 300Kč). Docela mi pomohla. Jsou tam přehledy všeho možného a věnuje se docela dost prvkům vozidel, ale taky spousta obecných a zřejmých věcí. Ale pro rychlé uvedení do dnešního Technicu je to myslím ideální.

holub

Konečně téma kde se mohu zapojit i já  ;D
-TAké jsem se loňské vánoce navrátil k technicu,pořídil jsem ten obří autojeřáb a crawlera,plus mám bagr a několik malých setů na díly.Mě nejvíce baví pásy a jinak jsem se po roce ještě k ničemu pořádně nedopracoval ,spíš postavím třeba nápravu tu zase rozeberu a vymýšlím jí jinak.

Na druhou stranu přijde mi ,že je to jen o tom pochopit pár zásad a pak vše spojit v zajímavý celek a dát tomu nějakou fazonu,to brzo zjistíš že model co postavíš se bude mít tendenci za jízdy rozkládat,někdy je člověk dost omezen  ;D
TO je asi tak můj pocit po 15ti letech.Nejhroší na nonstud pro mě je,když si vzpomeneš že něco upravíš tak to většinou obnáší rozsáhlejší rozebrání  ;D Dříve to byl spíš takový System+technic 50/50 .Dnes je technic plnohodnotnou technickou stavebnicí se spousty úžasných prvků na které brzo přijdeš.
Jinak poslední dobou skládám klasické kostky protože u toho si vcelku odpočinu ,techniky mám dost v práci.

peter

Též Tě vítám a přeji mnoho úspěchů ve tvých pokusech. pokud Ti zápal vydrží a budeš mít zájem, tak letošní rok můžeš maximálně využít a třeba v příštím roce se připojíš do řad soutěžících náročných závodů LEGO Technic Truck Trial - LTTT ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Foton

Citace od: mh84 kdy 24.02.2015, 19:05:04
Prošel jsem si něčím hodně podobným, takže přesně vím o čem mluvíš. :) Krom studování internetu ti ještě za sebe doporučím knížku od Sariela http://sariel.pl/2012/06/my-book-available-now/ (ebook za cca 300Kč). Docela mi pomohla. Jsou tam přehledy všeho možného a věnuje se docela dost prvkům vozidel, ale taky spousta obecných a zřejmých věcí. Ale pro rychlé uvedení do dnešního Technicu je to myslím ideální.

Jojo, Sarielova knížka je úplně super, encyklopedie, pro+proti a stavební techniky včetně návodů!
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

holub

to jste objednali na Amazonu ,nebo máte všichni ebook (a ten je tam někde na těch stránkách?) ? Bych jí bral ale chtěl bych tištěnou

milanv

Jo, poštovné z nakladatelství je přibližně tolik jako cena knihy a elektronickou taky nechci. Ale nedávno jsem tu psal, že jsem objevil toto:

http://www.bookdepository.com/Unofficial-LEGO-Technic-Builders-Guide-Pawel-sariel-Kmiec/9781593274344

Ještě jsem to nezkoušel, ale tohle už je rozumná cena...
Pán na Žlutém hradě

MeNadruhou

Ahoj, vítej do klubu. Taky mám za sebou darkage, a to přesně ten kdy se v technicu odehrávala ta puberta -od studovýho ke studless. Některé sety ještě sháním dodatečně (třeba 8448). Jinak koukat na Tvůj MOC- je to takový zajímavý retro.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

mh84

Citace od: milanv kdy 26.02.2015, 17:16:12
Jo, poštovné z nakladatelství je přibližně tolik jako cena knihy a elektronickou taky nechci. Ale nedávno jsem tu psal, že jsem objevil toto:

http://www.bookdepository.com/Unofficial-LEGO-Technic-Builders-Guide-Pawel-sariel-Kmiec/9781593274344

Ještě jsem to nezkoušel, ale tohle už je rozumná cena...

To je klasika. Párkrát jsem tam objednával. Vždy bez problémů.

Nicméně ebook je hned a za méně jak polovic. Třeba tady http://shop.oreilly.com/product/9781593274344.do s promo kódem MBBGS za $12.

allrad

Děkuji všem za ohlasy, líbí se mi, jak jste tu všichni zapálení ;) Myslím, že se mnou to až tak žhavé nebude. Že bych se třeba někdy dostal ke stavbě vlastního LTTT speciálu si nemyslím, první na ráně bude "plněpohonizace" 42029. Pak třeba ten crawler a různé experimenty. Teď ale řeším, co koupit dál, aby tam bylo dost podstatných dílků. 9398 je nasnadě, ale jako "bůra" se mi za to dávat moc nechce. Pak ještě 42030 což je ještě o něco výš a 42009, tam je ale spíš hodně kostek než převodových dílů. Nebo něco jetého z BL, ale zas přijít o ten pocit rozbalovat nové... Anebo pak po dílkách, ale to se asi prodraží. Máte někdo prosím nějaké návrhy, pokud jste něco podobného řešili?

stricekfido

Já. Jsem naopak začal po x letech právě tou 42009. Potom 42029. Paknjsem dokoupil jeste několik skútrů kvůli pružinám a ramenům. Nakonec ještě dva monster trucky kvůli pneumatikám. Dnes mam sice spousta dílků  a offroady se nechají vcelku dobře postavit ale má to jednu nevýhodu a tou je ovládání. Dřív nebo později ti to bude citelně chybět. Já bych pořídil 9398. Kdyby jsi mel dostatek dílu tak by byla lepší asi 42030 ale tím ze mas takhle málo offroadovejch dílů radim ti 9398.

tomaslambo

Pokud máš v plánu stavět zejména tereňáky a jak píšeš 42029 už máš, tak 42030 je do začátku asi nejlepší volba, sice drahá, ale pořád nejlepší. Dále bych začal kupovat sety podle barevné kombinace dílů. Zní to možná divně, ale věř, že se tím vyhneš zbytečným nákupům čistě jen dílů. Hlavně nezatracuj nákup použitých setů (aukro, bazoš...) někdy se to opravdu vyplatí. Jen aby si měl představu, tak ti uvedu příklad kolik se dá ušetřit, když člověk věnuje trochu času hledání: 42025, 42035 a 42038 (vše v perfektním stavu, jednou složené, návody, krabice) dohromady i s poštovným necelé 4000, oproti 6600 katalogovka ;). Nový set je sice nový set a tomu pocitu prvního otevírání krabice se nic nevyrovná, ale někdy je prostě potřeba udělat nějaký ten ústupek.

Farky_cz

Já bych doporučil jako další set 42030. Máš v něm 2x dálkové ovládání, 4 motory (každý jiný) a jeden battery box. To je dost na motorizaci dvou modelů, za předpokladu, že seženeš další battery box ať už samostatně, nebo v modelu.
Zpět u Lega po třicítce.

Foton

Citace od: mh84 kdy 26.02.2015, 20:04:43

Nicméně ebook je hned a za méně jak polovic. Třeba tady http://shop.oreilly.com/product/9781593274344.do s promo kódem MBBGS za $12.

Dík za kód, škoda že se nedal zkombinovat s kódem pro 2+1 zdarma. I tak jsem koupil 3 e-knihy.

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.