9397 - Technic - Odvoz dřeva

Založil tomaslambo, 23.02.2013, 19:43:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

tomaslambo

Rok vydání: 2012
Počet dílů: 1308
Rozměry krabice: 58 x 38 x 8,5 (cm)
Rozměry modelu: D x Š xV: 49 x 16 x 24 (cm) (složené rameno a zatažené nohy)
Hmotnost modelu: 1,3 kg (bez baterií)
Doporučená cena: 2899 Kč (na internetu od 2295 Kč – Heureka.cz)

Obsah krabice:
14 sáčků s díly a 2 sáčky s PF, návod na stavbu hlavního modelu rozdělený do tří 80-ti stránkových brožur o rozměrech cca A4, sadu samolepek a 6 pneumatik.

Proč jsem si pořídil tuto stavebnici:
Chtěl jsem rozšířit svou skromnou sbírku Lego Technik o nějakou větší stavebnici díky nichž bych mohl začít stavět složitější modely. Navíc mi připomněla 8868 z roku 1992, kterou jsem jako malý velice obdivoval.

Stavba:
Po rozbalení všech sáčků a krátkém roztřídění jsem se pustil do stavby. Ta probíhala bez potíží  a velice mne bavila. Celkem mi stavba zabrala něco kolem sedmi hodin. Určitě by se dala zvládnout rychleji, tedy kdybych si odpustil zkoumání nových dílů. Jako příklad bych uvedl novou malou točnu, či lineární aktuátory, které sice pro většinu z vás Technic stavitelů nejsou úplnou novinkou, ale pro mne nové jsou.

Návod:
Přehledný a srozumitelný jako vždy, jen by se hodilo jej trochu zkomprimovat. Připadalo mi, že více otáčím stránky než stavím. Přece jen se jedná o pokročilejší stavebnici a tak se dá předpokládat, že člověk musí být při stavbě trochu pozornější, aby mu nic neuteklo. 220 stran na 1300 dílů už je mrhání papírem.   

Vzhled:
Kamión jako takový působí velice pěkně a není mu co vytknout. Ze svou bez mála půlmetrovou délkou se jedná o skutečného macka, který zaujme na první pohled.   

Funkce:
Ovládaných funkcí na modelu je opravdu hodně (vysouvání stabilizačních nožek, otáčení ramene, zdvih střední a koncové části ramene) a všechny jsou poháněné jedním M motorem přes dvě dvoustupňové převodovky spřažené paralelně dohromady, čímž je možné ovládat dvě funkce najednou. Smysl pohybu se mění přepínáním polarity na BB. Na pravé straně pod kabinou je páka pro ovládání otáčení ramene a vysouvání nožek, na levé straně se ovládá samotné rameno. Takže se všechny funkce řídí ze tří různých míst, což je sice trochu nepraktické, ale na druhou stranu snadno zapamatovatelné pro lidi, kteří neradi používají nálepky.

Hratelnost:
Třeba že stavebnice oplývá velkým množstvím funkcí, tak hratelnost poněkud pokulhává. Překládat jednu kládu tam a zase zpátky po chvíli omrzí a moc to nespraví ani použití PF. Trochu to zachraňuje alternativní model, který se mi jevil o něco zábavnější, tedy co se hratelnosti týče. 

Verdikt:
Je trochu znát snaha ušetřit. Klidně bych oželel pár stran návodu, kdybych za ně dostal alespoň druhý diferenciál. Na zadních nápravách by se vyjímaly tupláky a řadový čtyřválec je na takový kolos opravdu málo. Rameno a stabilizační nožičky jsou vetché s obrovskými vůlemi, díky tomu se během provozu třesou jako ratlík. Ovládání funkcí ze tří různých míst je nepraktické a hratelnost trochu pokulhává, ale všechna negativa jsou vyvažována zábavou, které si užijete při stavbě. Jedná se o skvělý základ, ze kterého už se dá ledacos postavit. Pořizovací cena sice není nejnižší, ale za své peníze dostanete opravdu pěkný model a spoustu dílů, a to nejen standardních (PF, malý a velký lineární aktuátor, velká a malá točna). Poměr ceny a počet součástí pod dvě koruny za díl je vzhledem k výčtu speciálních dílů na výborné úrovni.

Já to vidím tak na 80%

Zde přikládám ještě pár fotek (nejen ze stavby) a doufám že se vám recenze líbila.

otaznik

Pěkná recenze. Tento set také vlastním a souhlasím s tím, co jsi napsal.

DarkDrago

Taky souhlasím.
Je to fakt parádní začátek při invazi do technika. Stavba je dost zdlouhavá až člověka mrzí přestavovat =D
No co se týče té hratelnosti, tak se dá klaďák přestavit na dálkové ovládání, už jsem to na youtube viděl.
Dračí páni s mocí ohně...

tomaslambo

Dálkové ovládání nemám a hodně se rozmýšlím jestli do toho vůbec jít, protože jsem se k LEGO stavebnicím vrátil hlavně abych si trochu odpočinul od mého druhého koníčku, což jsou závody rc modelů aut :)

holub

No ty dvojité kola (dvojmontáž/tupláky) dělají správnej nakladní truck a opět tu chybí stejně jako u odtahovky  :( Ten 4 válec je vážně žalostný.Jinak je to tak trochu jako model Unimogu,kde mě taky štve to že se ovladá z několika míst.NO za internetovou cenu se to dá ale za 3000 bych se už cítil vcelku ošizeně.

Jinak má doma někdo doma puvodní klasickou verzi (8867)  tohoto modelu z roku 1992 ? Nedávno jsem po ní pokukoval na BL,a do ted si jí pamatuju s televizní reklamy.Tam je to rameno velmi vychytané a halvně zajímavý otočný mechanismus kde je pohyb pístu přenášen na ozubení otočného dílu,todle je prostě slabotka.

otaznik

Citace od: holub kdy 21.07.2013, 12:11:25
Jinak má doma někdo doma puvodní klasickou verzi (8867)  tohoto modelu z roku 1992 ?
Myslel jsi předpokládám set 8868, Air Tech Claw Rig.

tomaslambo

Buď se nás snaží mystifikovat, nebo se nás holub snaží nenápadně přeorientovat na vláčky ;D . Chybička se vloudila, stane se. 

Francoa

Nikde jsem tenhle set nemohl najít, všude ho už mají vyprodaný a dnes jsem náhodou brouzdal po netu a našel jsem ho na Alze  :o ani jsem nevěděl, že tam mají hračky a to byl ještě k tomu nejlevnější, kde jsem ho kdy viděl na prodej... Jsem jediný komu příjde u tohoto setu alternativní druhý model lepší, hezčí a vychytanější než první model? Asi nakladače na dřevo ani nebudu stavět a hned omrknu jak vymyslely "náklaďáka" s radlicí :-)

tomaslambo

jo jo, dárky se musí kupovat s předstihem. Už minulý rok jsem si všiml, že technik sety jsou vesměs na vánoce vyprodané. Alternativní model je celkem vychytaný a sám jsem si jej postavil dvakrát, ale i tak doporučuji postavit si áčkovou variantu. Třeba v něm po stavbě najdeš zalíbení, Má sice svoje mouchy, ale ty se dají vychytat.

Francoa

Určitě jí taky vyzkouším, ale na béčkovou variantu se vyloženě těším. Zatím co jsem viděl byla vždy béčková varianta trochu ochuzená - byla prostě stavěná z kostek áčkový, ale tady tomu tak podle mého není. Kamion na převoz dřeva by měl mít určitě dvojmontáže! A určitě větší motor! Kdežto odklízeč sněhu vypadá přesně tak jak má :-) a ta zvedací náprava, to je podle mě třešnička na dortu. Ale jak píšeš, půjde to lehce předělat a ještě třeba s nějakým vlekem by to vypadalo moc hezky. Myslím si, že poměr cena/vzhled/počet dílů asi nejlepší Set z roku 2013, ještě teda s 42009, který dostanu pod stromek, na to se už nemůžu dočkat!  >:D

tomaslambo

Musím říct, že béčková varianta v tomhle setu, jedna s nejpovedenějších za poslední dobu (dle mého skromného názoru). Ke 42009ce předem gratuluji, protože to je parádní set, který se mi ani nechce rozebírat. Odlož si na jeho stavbu minimálně dvě odpoledne, aby sis ho do syta užil ;)

k.ondra89

K 42009 též gratuluji. Taky jsem ho měl vyhlídnutý, ale pneumatika a finance rozhodly ve prospěch odtahovky 42008.

Bullner

TOHLE JE SUPER MODEL !!!!
PŘEMÝŠLÍM O TOM , JESTLI BYCH SI HO NEKOUPI.... 8) 8) 8) 8) 8)

Hacislav

Citace od: Bullner kdy 18.04.2014, 18:57:03

To jsi začal přemýšlet brzy. Je to necelí měsíc, kdy došli jeho zásoby v českém velkoobchodě.
České eshopy, které ho mají za katalogovou cenu a mají uvedeno "skladem" lžou, nemají.
A ti co ho mají, ho neprodávají za katalog cenu.

A jak to vým?
No, protože těsně potom co došli jeho zásoby jsem se rozhodl, že si chci tenhle set pořídit podruhé.
Nakonec jsem ho za katalogovou cenu sehnal na jednom českém bricklink shopu a stále tam ještě 2ks mají, ale už né za katalogovou cenu.  8)
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Bullner

Citace od: Hacislav kdy 18.04.2014, 21:01:40
Citace od: Bullner kdy 18.04.2014, 18:57:03

To jsi začal přemýšlet brzy. Je to necelí měsíc, kdy došli jeho zásoby v českém velkoobchodě.
České eshopy, které ho mají za katalogovou cenu a mají uvedeno "skladem" lžou, nemají.
A ti co ho mají, ho neprodávají za katalog cenu.

A jak to vým?
No, protože těsně potom co došli jeho zásoby jsem se rozhodl, že si chci tenhle set pořídit podruhé.
Nakonec jsem ho za katalogovou cenu sehnal na jednom českém bricklink shopu a stále tam ještě 2ks mají, ale už né za katalogovou cenu.  8)
Takže možnost číslo 2 - Lego není , tak proč bych jestě měl žít ???? 8)