Webová aplikace na třídění lega

Založil DarkDrago, 18.01.2014, 11:52:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

DarkDrago

Nevím jak na tom jsou další afolové, ale celkem mi nevyhovuje při hledání jednoho dílků trávit dvacet minut u 200 dílků.
Proto jsem se rozhodl, že se pokusím o aplikaci na třídění. Nemám sice na to zkušenosti, ale našel jsem si na to lidi, kteří mi s tím pomůžou. Stačí když zpracuji tabulku dílků v excelu a vypíšu nějaké specifické znaky a oni už udělají ten zbytek. Takovou aplikaci už mají, jen ji upraví na lego.

Zatím mám v plánu udělat beta verzi, v níž by bylo zhruba 100 dílků a podle níž by se všechno ladilo. Po jejím úplném odladění se přidá zbytek dílků (28 000).

Fungovat by to mělo tak, že uprostřed bude seznam všech dílků a nalevo různé specifikace dílků (má/nemá study, díry pro axle, piny, velikost...). Postupně by se měl seznam smrsknout ze 100 dílů, třeba na 10-20 podle vybraných specifikací.
Barvu při vybírání bych řešil asi "základními" odstíny. Žlutá, červená, modrá, šedá (žádná světlá, tmavá...jen šedá), abych co nejvíc omezil chyby při zadávání konkrétního odstínu.

Obrázky budu řešit ve 3D programu, takže nebudou problémy s licencemi a v pozdější době (snad) se budou dát zakomponovat jako pohyblivé do aplikace.

Vím, že hromada z vás si bude myslet, že je to blbost a psát ať se naučím hledat na BL. A doufám, že pár z vás to osloví jako dobrý nápad...

Takže pokud bude někdo chtít pomoct, tak ať napíše seznam (pár) dílků a specifikací na třídění. Ať se do toho můžu pustit.
Dračí páni s mocí ohně...

otaznik

Chápu to správně, že ti to má vyřešit problém s tím, když nevíš jaký díl právě držíš v ruce a chceš ho zatřídit?

DarkDrago

milanv

Něco jako botanický klíč? To zní zajímavě. Jenom si nejsem jistý, jak ti pomůže ta sada 100 dílků. Právě ladění toho, na jaké parametry se ptát, aby ti to tu velkou databázi co nejlíp rozřadilo, je to stěžejní. Program samotný už nic dalšího dělat nemusí, i jako filtr v Excelu by to šlo napsat, pokud není Excel moc zoufale pomalý. Takže o tu databázi otázek jde především. Už jsem nad tím přemýšlel, ale pak jsem to zastavil, protože nestíhám dělat na všech zajímavých projektech.

EDIT: Mimochodem, nějakou databázi poznávacích znaků musí mít Akiyuky.
Pán na Žlutém hradě

DarkDrago

Botanický klíč? Jestli je to to co si myslím tak jo. Podle pár základních znaků poznat o co se jedná.  ;D

Tak 100 dílků. Vím, že je to zanedbatelné množství v porovnání s celkem a neobsáhne to všechny specifikace co by mělo, ale to ani nechci. Těch 100 dílků je takový základ okolo, kterého se vybuduje ta aplikace. Je blbost vybrat takových 100 dílků, které by nebyly vůbec podobné a každý by měl jinší specifikaci. Budu vybírat podobné dílky, aby mi při každém zadávání určitých znaků zůstalo několik. Příkladem jsou třeba briky 2x2 2x3 2x4...jsou stejné a proto zůstanou z naklikaných možností jako poslední.
Chtěl bych možnosti udělat obrázkové, aby to pochopil jak cizinec, tak blb, který neví co je to axle, pin a jiné výrazy.

Nemám potřebu ji spustit za půl roku, takže nemusím tak chvátat na její dodělávce. Usnadním si práci taky tak, že vyhodím dílky s nálepkou, řekl bych, že je zbytečné je tam mít, taky dílky, které byly z experimentálních sérií a taky figy jako takové, spolu s hromadou doplňků k nim...

Togaran

Tenhle nápad se mi moc líbí. Mockrát se mi stalo, že jsem chtěl nějakou kostku koupit na BL ale nevěděl jsem, kde je zatřízená. Vím její rozměry v x,y,z ale nevím jak se jmenuje.

Myslím taky, že by bylo fajn to rovnou navázat na nějakou existující databázi, BL se nabízí. Pomohlo by to při vkládání dílku - dá se na něj odkaz na BL a pak se popíšou všechny kategorie, které ty definuješ (rozměry, study na stranách, clipy, ...). To by potom mohl dělat kdokoliv (třeba po přihlášení) a byla by jistota, že se žádný dílek nebude opakovat a taky že si tam někdo nevymyslí neexistující dílek. Zároveň by to bylo jednoduché, že by člověk mohl hned po nalezení dílku kouknout v jakých barvách a za jaké ceny existuje.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

milanv

BL má už bohužel v podmínkách použití mnoho zákazů, co všechno se nesmí s jejich daty dělat. Bylo by nutné to předem s nimi konzultovat.

Ale hlavně tam nemají zájem na klasifikaci těch dílků, takže nečekejte v popisech nějaký kdovíjaký systém. Viz mé trable se sháněním vlasů pro Manku - pomohl až Aki, který prostě daný dílek zrovna znal z vlastní praxe, a tak ho nezarazilo, že v jeho popisu chybí podstatná část.

Co se dá použít zcela legálně je databáze LDraw. A tam by se dalo použít i mnoho jejích interních dat. Např. 3D model každého dílu se skládá z kombinace vlastních plošek a odkazů na polotovary (např. stud). Takže by šlo zjistit už jen z toho spoustu zajímavých informací. A pokud jsi chtěl i rotující 3D model, tak tady ho získáš opět legálně zdarma. Dokonce je i webová aplikačka na prohlížení (javascript). Jediná nevýhoda je menší množství dílků, občas se najde něco, co se tam nenajde :) Ale mají toho opravdu hodně, běžně se z toho staví na počítači a tvoří návody.
Pán na Žlutém hradě