(vlastní) Fotoscanner - stojánek pro focení telefonem

Založil Jamesek, 02.11.2013, 21:46:01

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jamesek

Taková podvečerní rychlovka, kdyby to někoho zaujalo. Jednoduchý držák na telefon, sloužící k pohodlnému focení/scanování dokumentů A4 - na ebay jsou k dostání papírové krabice za pár stovek - tohle máte každý doma.

Tři miniactuatory slouží k rektifikaci výšky a náklonu ve dvou osách pro přesné vyrovnání telefonu (rovnoběžnost s podkladem a přesné ohraničení dokumentu, aby se nemuselo ořezávat).

Zbytek konstrukce je provizorní stojánek a pneumatika jako protizávaží telefonu. Na baseplate je ze dvou stran doraz z plates. Kdo umí, doporučuji fotit (mačkat spoušť) na dálku kvůli stabilitě a ostrosti výsledných fotek/scanů. Nejtěžší je dokument rovnoměrně nasvítit bez odlesků pomocí bílých odrazných ploch a více lampiček - kdo nemá speciální fotostan.

Omluvte prosím různé barvy, nedočištěný stojánek, prach a bláto na pneumatice - cíl byly fotografie, ne stavba stojánku (ať nedopadnu jak Enty s navijákem na gumu :) ).

Měch

Nechci zakládat nové téma, tak se o to podělím zde.

Už dávno jsem uchvácen různými time-lapse videi, kde se kamera během času pohybuje...buď po nějaké kolejnici, nebo kolem své osy. Originální příslušenství pro tyhle záběry je nepředstavitelně drahé, tak jsem se rozhodl postavit si něco takového z Lega.

Je to vlastně velmi jednoduché a zabralo to maximálně 15 minut. Představuji vám hotový motorizovaný otočný stojan pod mou GoPro Hero 3+ kameru.

Zařazením 3 šnekových převodů docílím optimálních otáček. Navíc můžu rychlost korigovat i na samotném BB. Při plné rychlosti se otočí o 3/4 otáčky za hodinu, neboli o jednu otáčku za 80 minut. Přitom se dá zpomalit až 7x. Ale to při výdrži baterky jen něco okolo 2 hodin nehraje moc roli.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

DarkDrago

Úžasná věcička  :o
Už máš něco natočeného, kde by bylo vidět jak to pracuje?
Dračí páni s mocí ohně...

MeNadruhou

Citace od: malý Měch kdy 10.01.2014, 18:44:40
Nechci ...
Martine, zapomněl jsi zmínit, že jde o prototyp, kde se ještě s pomocí 4 součástek a malé úpravy dá dále upravit převod, a to přecvaknutím motoru na ty dva z trianglu trčící pinya posunem motoru.
Stavěli jsme to spolem, těsně předtím, než jsem odjížděl do alp, chtěl jsem udělat časosběr východu a západu slunce, což se bohužel nepovedlo.
A ještě jsi nezmínil, že bude verze 2.0, ale ta už bude mít samostatné vlákno- kameramanské pomůcky :D
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou