Technické zázemí modelů - (pohyblivé věci, výroba stojanů, elektronika apod.)

Založil MeNadruhou, 30.06.2013, 22:13:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MeNadruhou

Celkový sezmam motorů (všechny jak zak stavby tak MOC) Lipno 2014

City point:
dva 9V vlakové okruhy, na každém jedna souprava

================================================================
Peki to už nakousl ve vlákně zábavního parku, je třeba provozní spolehlivost.

Sem pište dotazy na technickou pomoc či radu, když nic, tak aspoň můžeme problém zkonzultovat ;) .
Umím například svařit stojan pro veliké modely (stojan na terminátora, otočný stojan pro hvězdu smrti v táboře), vyrobit ovládání k interaktivním modelům malého měcha.
- jsem schopen poradit a případně vyrobit téměř cokoliv od železa a jednoduché elektroniky.

U super obřích pohyblyvých staveb bych navrhnul požití NON lego dílů, např u london eye bych asi středovou osu doporučil uložit na standardní ložiska a železnou osu, a tyto nonlego věci pak legem obestavět.

Pokud bude někdo z vás stavět něco, co se bude pohybovat jen sem a tam (např. výtah nahoru a dolů), je třeba motor zajistit koncovými spínači, nikoliv 24z bílím kolečkem určeným k proklouznutí - kolečko nijak moc dlouho nevydrží, a jeho tření se postupně snižuje. Kdyžtak poradím vyrobím upájím ;) .

Téma zakládám na popud citace níže, a jen dodám, že mimo vlaků se provozní zkušenosti teprve sbírají.
Citace od: peki kdy 20.06.2013, 09:34:21
Citace od: Chairudo kdy 19.06.2013, 20:20:06
cílem je vytvořit zábavní park - kolotoče, horské dráhy, ruská kola, houpačky, dům hrůzy, hydraulické labutě a
zní to určitě dobře máto 2 ALE:

- jak se to DLOUHODOBĚ udrží v provozu
- jak resp. kdo to bude opravovat
U vlaků je nutné jedno za 3 týdny vyčistit koleje, časem vyměnit motor. Což je poměrně triviální. Ani jedno (v pojetí 9V) nevyžaduje rozebírání modelu.
I stávajících interaktivních modelů které na Lipně jsou se u 3 modelů z 5 již vyskytl problém (s tím jsem počítal, nebyl čas na pořádné zátěžové testy a věřím že se to podaří dotáhnout). 
U pohyblivých modelů, které jsou navrhovány pro dlouhodobý provoz (jako jsou naše výstavy, ostatní to dělají maximálně na několik dní a stavitel je u toho), kdy nebude k dispozici stavitel MOC. je potřeba kromě vlastního dizajnu řešit:
- spolehlivost
- možnost opravy - např., výměna motoru cizí osobou.
Počítat s tím, že nikomu z provozovatelů se nechce vyměňovat baterky (to jsem viděl jenom KŽ h hračky která byla ze 2 kusů plastu).

Aby to nevypadalo že jsem pesimista, pouť je určitě dobrý nápad, který v sobě skýtá velký potenciál pro pohyblivé modely i osvětlení (mohli bychom přidat i zvuky). Každý kdo se do něčeho takového pustí by měl mít před instalací otestován měsíční provoz v režimu od 9:00 -18:00 15 minut ON,15 minut OFF.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

milanv

Ahoj,

já bych velmi ocenil pomoc a zkušenosti s NTX. Viz citaci pekiho:

Citace od: peki kdy 02.12.2013, 09:53:14
NTX nepoužívej, nemáme UPS, Na Lipně dochází k velkým výpadkům proudu. Moduly s NTX jsou vhodné pouze na AFOL akci - kdy u toho někdo stojí a "pomáhá tomu".

Nepoužívat elektronické řízení prostě nemůžu, moje moduly do GBC jsou od začátku na něm založené: barevná třídička, mixér mísící barvy do vzoru. Na druhou stranu beru Pekiho varování vážně, takže moc ocením rady, co že je vlastně za problémy a co (ideálně i jak) je potřeba řešit. Nespolehlivost napájení? Nespolehlivost NTX firmware?

Díky, Milan
Pán na Žlutém hradě

MeNadruhou

Citace od: milanv kdy 03.12.2013, 00:06:37
Ahoj,

já bych velmi ocenil pomoc a zkušenosti s NTX. Viz citaci pekiho:
Citace od: peki kdy 02.12.2013, 09:53:14
NTX nepoužívej, nemáme UPS, Na Lipně dochází k velkým výpadkům proudu. Moduly s NTX jsou vhodné pouze na AFOL akci - kdy u toho někdo stojí a "pomáhá tomu".
Nepoužívat elektronické řízení prostě nemůžu, moje moduly do GBC jsou od začátku na něm založené: barevná třídička, mixér mísící barvy do vzoru. Na druhou stranu beru Pekiho varování vážně, takže moc ocením rady, co že je vlastně za problémy a co (ideálně i jak) je potřeba řešit. Nespolehlivost napájení? Nespolehlivost NTX firmware?
Díky, Milan
Já osobně se budu NXT čku vyhýbat. Zejména v GBC modulech které stavím(budu stavět) na zakázku.
řešení jsou 3 -
bez NXT,
NXT a záložní zdroj (myslím, že by to ani UPS být nemusela, mohl by stačit acublok s dobíjením),
NXT a podrobný postup ke spuštění + zaškolit "hlídače/ku"

Samozřejmostí asi bude muset být správně ošetřený program tak, aby výpadek proudu kdykoliv neměl na jeho opětovné spuštění vliv, případně při poklesu napětí v napájení pod nějakou úrověň přechod do výchozí pozice a stand-by režimu.

Nespolehlivost firmwaru se bude muset řešit dodáním programu na cd, a pokud to bude programováno v něčem jiném než g-blocích, tak asi i s programovacím prostředím a telefoním číslem ;) , nedej bože servisním výjezdem.
Poslední věcí by byl mechanický bypass, kde když se nahromadí jistý počet míčků na vstupu, tak ostatní už budou muset "přepadem".
Víc se zatím k problému s NXt vyjádřit nemohu.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

peki

Naprosto zásadní otázka, pro všechny je. Kdo to opraví (když se to rozbije)?

Odpovědi:

1) Autor
Pododázka: Jaké náklady na cestu, jak často se bude opravovat ? Dává to smysl ?

2) Lipno
konstatování: Svým způsobem omezené možnosti. Záleží na tom kdo je v daném období na dozoru, či je přímo přítomný AFOL Michal  ;) Můžeme zapracovat na zaškolení atd. Ale nedovedu si představit, že bude někdo nahrávat firmware třeba do NTX

3) Peki
Konstatování: Mám to celkem blízko, u vlaků musím čistit koleje cca jednou za 14 dnů. Jíž letos jsem tu a tam pomáhal po konzultacích s Malým Mechen na interaktivních technic modelech. Jsem v zásadě ochoten pomoci se vším, ale na rovinu říkám že mám také omezené možnosti (poslední dobou zejména časové).

4) někdo jiný?
Pododázka: Jaké náklady na cestu, jak často se bude opravovat ? Dává to smysl ?

Nyní zpátky k modulům a NTX/RCX.
Pokud použiješ tuto technologii (za sebe nedoporučuji) musíš vyřešit "kompletní" systém obnovy, který je potřeba udělat pro každou komponentu. Z logiky věci je pak zřejmě : jednodušší konstrukce = méně problému = větší stabilita. Diváci ocení že vidí že se něco pohybuje, složitosti (byť nádherné) jsou dobré na natočení videa a pouštěni jako videosmyčka. Ostatně LP počítá s instalací takových panelů. Pokud se domluvíte na nějaké videosmyčce která tam bude v rámci AFOLSkého dne, může se natočit a může se tam pak promítat.

Každopádně nechci nikoho odradit od tvořivé práce, ani netvrdím že něco nejde. V podstatě jde všechno. Musíme však střízlivě odhadnout za jakou cenu a zvážit (i s investorem = LP) zda to má smysl  ;)

MiHo

Musím připojit svou zkušenost s NXT z šestidenní výstavy v Trutnově. Kostka NXT se vždy pravidelně po dvou hodinách sama od sebe automaticky vypínala za běhu programu. Firmware v ní bylo to nejnovější. Napájeno z Rechargeable Battery 9693 s trvale připojenou nabíječkou.

peki

Citace od: miho kdy 03.12.2013, 12:47:03
Musím připojit svou zkušenost s NXT z šestidenní výstavy v Trutnově. Kostka NXT se vždy pravidelně po dvou hodinách sama od sebe automaticky vypínala za běhu programu. Firmware v ní bylo to nejnovější. Napájeno z Rechargeable Battery 9693 s trvale připojenou nabíječkou.

U RCX se dalo někde v setupu nastavit že to má být trvale ON, jinak se to uspávalo také. Teď jsi mne přivedl ještě na jednu připomínku - napájeni. Dřívější RCX, šla napájet přes vlakové trafo, pak to přestali dělat. Přechodně jsem používal "udělátko", které simulovalo baterku, postupně jsem nahradil RCX s konektorem.

pryb

Našel jsem tohle, nezkoušel jsem.

Do the following:

1.Turn on the NXT
2. Press the left button till you get to the settings menu.
3. Press enter.
4. Press the left button till you get to the sleep menu.
5. Press the Enter button.
6. Press the left button till you get to the never setting.
7. Press Enter.

Now your NXT will never shut off unless you turn it off manually.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

milanv

Díky všem za tipy. Předal jsem je kamarádovi, který teď bude doma testovat NXT.  Samozřejmě počítáme s falešnou baterkou (vyvedení kabelem na zdroj), hlavně mi šlo o zkušenosti s různým zamrzáním, ztrátou paměti a s tím spojené komplikace jako nutnost znova nahrát program atp.
Např. jestli by tam pak musel být na celou dobu notebook a pravidelně rebootovat NXT a znova do něj tlačit program...

Taky uvažujeme, že mnohem jednodušší a spolehlivější by byla atmega schovaná mezi pár kostek. Vím, není to pure lego řešení, ale nic bychom nevrtali a bylo by to spolehlivější.
Pán na Žlutém hradě

MiHo

Citace od: pryb kdy 03.12.2013, 14:24:41
Našel jsem tohle, nezkoušel jsem.

Do the following:

1.Turn on the NXT
2. Press the left button till you get to the settings menu.
3. Press enter.
4. Press the left button till you get to the sleep menu.
5. Press the Enter button.
6. Press the left button till you get to the never setting.
7. Press Enter.

Now your NXT will never shut off unless you turn it off manually.

Diky, funguje to. A dá se to řešit i v programu (v NXT-G příkazem Keep Alive).
Takže odvolávám mou předchozí informaci způsobenou mou neznalostí.

Ještě kdyby tak šlo vypnout automatické vypínání po dvou hodínách u "Power Functions Rechargeable Battery Box 8878"

milanv

Já spíš přemýšlím o opaku: řízeně všechno vypínat a zapínat vždy na dobu, co nám to poběží. Takže prosím zkušenější: máte s tím někdo zkušenost? Kouše se to nějak, že třeba je znova nutné nahrát program? A jiné problémy? Nebo by stačilo to zapínat chvíli před tím, než přijedou míčky, kvůli bootu?
Pán na Žlutém hradě

MeNadruhou

Citace od: milanv kdy 11.12.2013, 22:30:20
Já spíš přemýšlím o opaku: řízeně všechno vypínat a zapínat vždy na dobu, co nám to poběží. Takže prosím zkušenější: máte s tím někdo zkušenost? Kouše se to nějak, že třeba je znova nutné nahrát program? A jiné problémy? Nebo by stačilo to zapínat chvíli před tím, než přijedou míčky, kvůli bootu?
Na to je u NXT (i jiných platrorem) příkaz "wait (čekej), until (dokud)" , nebo časovač . zapínat a vypínat kostku by nebylo dostatečně dobré.

Foton

Citace od: milanv kdy 11.12.2013, 22:30:20
U NXT si nedokážu představit způsob jak po nastartování kostky zvolíš program co se má spustit.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

peki

Finalizuji objednávku v rámci projektu podpory :The LCBP program is solely meant to support AFOLs/LUGs in doing a big activity or building big.

Nahlašte sem ať to pak nemusím hledat:

název stavby
počty a druhy motorů (PF) pro provoz
případně nároky na PF kabely a jiné komponenty

potřebuji i LEDO ID dílku.

Výzva se týká jak zakázkových stavitelů tak stavitelů kostek, kteří plánují použití motorů během Lipna 2014.

Luky1987

pryb

GBC

Zatím není moc zkušeností, je ověřeno, že jeden M motor utahne 4 moduly. Otázka je, jak dlouho to vydržej.
Jestli to nebude potíž, tak bych navrhoval tak 20-30 ks (kdyby se např. ukázalo, že rychle odcházej, případně že každej modul potřebuje svůj motor). Číslo jedno z:
4506083
4581862
6012286

Případně prodlužováky, jestli se ještě dělaj - číslo 4506077. Taky tak 20.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

Chairudo

Má někdo zkušenosti s 9V Power Functions M motorem jak dlouho asi vydrží při minimální zátěži, a pak jak dlouho při větší?

Ferris Wheel mám poháněné dvěma M motory stylem v příloze, na technic axle je nahoře 4 studové kolečko které roztáčí obvodový rám. I jeden motor to v klidu utáhne, tak jsem si říkal že by to mohlo na výstavě běžet celý den bez přestávek. Doma to jede celý den bez zjevné známky únavy, ale nevím jak se to bude chovat v intervalu týdnů či měsíců.

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr