Označení "USED" na Bricklinku

Založil Hardegon, 23.02.2013, 22:23:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hardegon

Chtěl bych se zeptat zkušenějších, co všechnose dá tolerovat při označení USED u dílů. Běžně mi chodily díly například s malými náznaky sesypání na hromadu, kterých si člověk při běžném užití ani nevšimne, někdy nepatrný náznak nešetrného rozebírání. Dnes jsem ale vybalil zásilku základních bricků, které jsou špinavé (kolem studů vrstva prachu), některé nažloutlé, okousané... Měl jsem s tím počítat nebo už je to na reklamaci? Je to minimálně každý druhý díl.

rdk

Definice podle BL:

Used Parts - Parts which have been previously used and are presumably still in good, usable condition. If the parts do show excessive wear, discoloration, excessive scratches, other marks,etc. this should be noted in the *Comments* field.

Korektní by tedy bylo takto špatný stav popsat přímo u dílů.

bartas

Korektní by to bylo, ale u těch, co rozebírají kiloware do BL nereálné.

Doporučuji se zeptat před nákupem, jestli daná kostka je v dobrém stavu, tzn. nepoškrábaná, neokousaná, nevybledlá či nezažloutlá (u bílých a šedých), zejména u kostek důležitých, drahých a těch, kterých bereš jen přesný počet a nemáš rezervu na ztráty po vytřídění.

Já USED nenakupuji, pokud se požadovaná kostka vyrábí, nebo netrvám na staré barvě nebo se dá za přiměřené náklady sehnat nová.

Raistlin M

Lehké zažloutnutí je bez diskuze, ale špína neomluvitelná (nemyslím prach, ale mastný prach a patlání) a silná zažloutlost taky není v pořádku. To jsou všechno věci, co prodejce nepřehlídne. Obzvlášť u menších množství  dílků.
Dost mě ty mizerné USED díly štvou, protože sám USED prodávám a kvalitu držím. Pak se těžko v cenách vyrovnám lidem, co na to pečou a ani to nenapíšou.

Icewalker

Slušní prodejci, jejichž díly jsou opravdu jeté, to mívají aspoň napsané ve "Store Terms", co jsem tak koukal. Bohužel, někdy je řešením po nákupu prostě už u daného prodejce USED nekupovat. Musím ale uznat, že u českých prodejců je většinou kvalita USED průměrná a použitelná (tím myslím převážně do města, kde se stejně práší), někdy nadprůměrná, a holt dojde i na blivajzy.
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

killco

Citace od: bartas kdy 24.02.2013, 08:23:31
Korektní by to bylo, ale u těch, co rozebírají kiloware do BL nereálné.

Čo je nereálne? Hodiť do do práčky spolu s oblečením? Či to dať do popisu že sú poškodené? Všetko z toho je reálne.

Ja used diely vždy umyjem , komplet ich prezrem a väčšinou časť kw skončí v koši. Je to veľmi pracné ale chcem si udržať určitú kvalitu. Keď však niekto preberá milión dielov, tak to asi tak dôkladne nerobí.

MLT

Já po svých zkušenostech s USED díly bych "navrhoval" jejich členění na BL.

USED A - použité, čisté, lehce poškrábané, v podstatě v pořádku

USED B - použité, poškrábané, zaprášené, horší kvality

USED C - špinavé, zas......té, prostě totální sh.....t. Vhodné na stavbu koster či nevidetlné výztuhy, doporučuji si vždy umýt ruce po manipulaci

S touto variantou se u pár prodejců setkávám neustále, vždy je zapomenu při své objednávce přeskočit  ;)
Už jsem přemýšlel že jim dám negativ, třeba mi zablokují přístup do svého BL a já budu mít "konečně" klid.

Jinak se u většiny BL s USED díly setkávám, že není někdy ani poznat, že jsou "jeté".
Já USED volím vždy jen v nejvyšší nouzi, když není NEW dostupný.

Hardegon

Tu C kategorii ani nenabízet. Takovejhle zmetek buď umýt nebo vyhazovat.

blindmelon

Tak to mně zase popis kategorie USED A přijde, že by seděl na celou řadu dílků právě vybalených z nového setu.
Hezký den, Blindmelon

SpCasPi000

A čo takto?:
http://www.bricklink.com/store.asp?p=matt251

Malé obchody by nemali mať problém, a keď nie 5 aspoň tie 3 kategórie by mohli mať, tiež totiž použité diely väčšinou beriem len v prípadoch ak už sa nevyrábajú a iná možnosť nie je a snažím sa kupovať v obchodoch ktorým to nie je jedno čo púšťajú von.
To už je ale na každom či chce predávať odpad zamiešaný medzi použiteľnými dielmi a riskovať nespokojných zákazníkov a zlé hodnotenia, takýto prístup sa mi ale vôbec nepáči a nepodporujem ho.

MLT

Pěkné známkování, to by mělo být na každém BL  :)

Colonel32

Citace od: MLT kdy 16.03.2013, 12:33:41
Pěkné známkování, to by mělo být na každém BL  :)

Stojí to spoustu času navíc - takže o to budou ty použité díly dražší.

Systematik

Citace od: SpCasPi000 kdy 16.03.2013, 12:05:48
...3 kategórie by mohli mať, ...
Přesně, buď jsou jako nový nebo hraný a nebo hodně hraný to podle mě úplně stačí

otaznik

Citace od: SpCasPi000 kdy 16.03.2013, 12:05:48
A čo takto?:
http://www.bricklink.com/store.asp?p=matt251

Malé obchody by nemali mať problém, a keď nie 5 aspoň tie 3 kategórie by mohli mať, tiež totiž použité diely väčšinou beriem len v prípadoch ak už sa nevyrábajú a iná možnosť nie je a snažím sa kupovať v obchodoch ktorým to nie je jedno čo púšťajú von.
To už je ale na každom či chce predávať odpad zamiešaný medzi použiteľnými dielmi a riskovať nespokojných zákazníkov a zlé hodnotenia, takýto prístup sa mi ale vôbec nepáči a nepodporujem ho.
Okousané a poničené díly snad dobrý obchodník nenabízí, ne?