(vlastní) St. T. 02 (štír)

Založil DarkDrago, 06.02.2013, 06:51:58

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

DarkDrago

Jsem si jistý, že dost z vás technikářů mi pošle dlouhý seznam toho, co je na tomto modelu špatně, ale s tím počítám a protože jej teprve vyvíjím, tak bych byl za to vlastně i rád.
Původně se mělo jednat o německé obrněný kolopásový transportér Sd. Kfz. 251 (z tohoto stroje je jen podvozek a žlutá nástavba smyšlená).Protože mám jen ty nejslabší motory a tak větší nástavba než jsem zatím použil je nemyslitelná (pokud se má stroj pohybovat).
Pásy jsou volnější, aby model měl větší volnost pohybu a jeho rychlost nebyla jejich těsností omezena (nechtělo se mi dlouze hledat poměr.

P.S. Ten žlutý ocas s bodcem má být jakože nějaká sci-fi zbraň s laserovým paprskem.
Dračí páni s mocí ohně...

Plutoone

Ahoj, mohl bych tě poprosit o fotku předlohy. Zkoušel jsem najít na google tento typ transportéru a žádný z nich neměl v zádu to rameno. Co se týče k technickým věcem. Model na mě působí vachrlatě-nezpevněně. Zatáčení je moc daleko od středu kol = kola při zatáčení opisují velký půlkruh. Dle mého názoru M motory pro takto velký model postačí. Vůbec bych se nebál nástavbu zvětšit.

DarkDrago

Ahoj,
no trošku jsi mě pobavil. Fotku ti přímo k tomuto stroji nemůžu poslat, protože to není reálný, jak jsem opravil text, tak z původně plánovaného transportéru mám jen podvozek a zbytek je smyšlený.
Pokud chceš tak tady je moje předloha http://www.valka.cz/clanek_1091.html. Ve finiši bych rád dosáhl 251 s dělem.
První pokus kdy jsem udělal cvičné dělo s dvěma dalšími M motory, tak transportér byl o dost pomalejší a to ještě neměl plnou hmotnost, která bude několikrát větší. A pokud myslíš, že rozvor kol je moc velká, tak se budu bránit tím, že tyto stroje měly kola v jedné rovině s pásy (jako modelář, který měl v rukou několik takovýchto strojů to vím dost jistě), i když je možná pravda, že celkový rozvor je v měřítkovém nepoměru. A taky můžu napsat, že tento stroj není určený na couvání po dvorku, ale často se pohyboval po loukách a třeba i pouští, takže to na jaké ploše se otočí nebylo až tak podstatné.

tomaslambo

Rozvor je OK. Plutoone měl na mysli umístění rejdové osy. Máš ji až příliš daleko od kola

Plutoone

Přesně tak. Rozvor kol a střed poloměru otáčení jsou 2 rozdílné prvky.

tomaslambo

Aby jsme si rozuměli: ty rejdové čepy (v obrázku zakroužkováno) mají být co možná nejblíže ke kolům

DarkDrago

Jo díík =D
No to je to, co potřebuji, vysvětlit chyby a ukázat je. Popravdě tuto část jsem zkopíroval z jednoho videa na youtube (původně to asi mělo být na jinší typ auta), jen jsem ji zkrátil. Já jsem nedokázal udělat přední kola tak, aby zatáčely a ještě je hnal motor. V předchozí verzi jsem to řešil podobně jako to je ve stavebnici kladovky, ale kola transportér brzdily a tak jsem je přestavil do této podoby.
Předpokládám, že to co vznikne na konci bude úplně jiné než teď.

Měch

Já myslím, že v pohodě až na ty kola (to už ti říkali) a že motory to neutáhnou. Nevím, jak to máš s poměrem pás/pneumatika, ale hnát pásy motorem 1:1 je sebevražda. Já bych dal minimálně 12:20 nebo ten převod i zdvojil.

Možná bych to celé zúžil o několik studů, protože takhle se mi to zdá oproti předloze strašně široké. Nebál bych se 5 studů ubrat, protože ve finále by měly být nástavba ještě přes pásy, takže tam se šířka dožene.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Plutoone

Koukni na youtube, většina hnaných a zároveň řízených náprav se řeší takhle http://www.youtube.com/watch?v=vKzARAamN5s Nalezneš tam 100% i lepší řešení, než je na mém videu. Dal jsem jej jen pro příklad.

linhi

alcarmo

Já si myslím, že náprava v tomto případě nemusí být poháněna, když bude zadek vozidla výrazně těžší, tak ty přední kola vždy "vytlačí" a pokud se vzadu použije diferenciál, bude i zatáčení bez problémů. Raději bych tu přední nápravu stavěl jako výkyvnou, nebo s odpružením - myslím, že pak by to vozidlo mělo lepší jízdní vlastnosti.

Tím taky bude možné podvozek postavit užší...

DarkDrago

Pokusím se zařídit podle rad a názorů. Až budu mít trochu více času tak se pustím do přestavby a trošku si zaexpemerientuju a vytvořím snad ještě něco šílenějšího ale věrnějšího předloze.

Plutoone

Citace od: alcarmo kdy 06.02.2013, 17:30:26
Já si myslím, že náprava v tomto případě nemusí být poháněna, když bude zadek vozidla výrazně těžší, tak ty přední kola vždy "vytlačí" a pokud se vzadu použije diferenciál, bude i zatáčení bez problémů. Raději bych tu přední nápravu stavěl jako výkyvnou, nebo s odpružením - myslím, že pak by to vozidlo mělo lepší jízdní vlastnosti.

Tím taky bude možné podvozek postavit užší...
Přesně takovéhle řešení jsem použil u mého Halftraku http://www.youtube.com/watch?v=IAd48XpMGVQ