Otočný stojan pod hvězdu smrti

Založil MLT, 15.01.2013, 22:06:53

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MLT

Zdravím všechny legaře.

Mám prosbu.

Pod jeden exponát (hvězda smrti) hledám nějaký vhodný otočný podstavec, který by sloužil k zhlédnutí exponátu ze všech stran  ;)

Bohužel se mi zatím nic vhodného nepodařilo objevit, už jsem pár tipů i vyzkoušel a je to špatné.

Nechci stojánek na solární energii, ani obyčejný modelářský podstavec na baterie.

Potřebuji, aby šel připojit (případně předělat) na připojení ze sítě, ale hlavně aby něco unesl a zejména "utáhl"

Za všechny případné tipy a rady předem děkuji

Dušan

Jamesek

Nejjednodušší je asi destička a pod ní motorek. Napájeno trafem. Vyjma destičky (myslím nějak jednoduše a použitelně) lze vyrobit i z lega :)

MLT

Citace od: Jamesek kdy 16.01.2013, 09:06:25
Nejjednodušší je asi destička a pod ní motorek. Napájeno trafem. Vyjma destičky (myslím nějak jednoduše a použitelně) lze vyrobit i z lega :)

Pokud by se našel stavitel tohoto "zařízení" na zakázku, budu jen rád. Díky za zájem a i další případné nápady.

MeNadruhou

pokud to má fungovat řádově měsíce, tak bych řešení viděl spíš jiné, a to motorek z akuvrtačky, nebo spíš akušroubováku (má na sobě planetovou převodovku), nasadit na něj gumové kolo, které by otáčelo postavcem,

nebo - ze staré mikrovlnky kuchnout ten motorek co točí tím tácem (napájení přímo 230v).

a jako podstavec použít třeba ten tác z té mikrovlnky, a dát na něj baseplate, a postavit pod hvězdou smrti kousek vesmírné krajinky ( a tím maskovat ten pohon)

Kolik ten model váží? jaký je limit pro výšku toho zařízení?
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

Colonel32

Citace od: MeNadruhou kdy 17.01.2013, 00:40:09
Kolik ten model váží?

Podle BL má hvězda smrti 7 nebo 8 kg (podle toho která). O motor z mikrovlnky už bych možná měl obavy, zda takovou zátěž zvládne.

MLT

Citace

Podle BL má hvězda smrti 7 nebo 8 kg (podle toho která).

Postavce by měly být 2, pod obě hvězdy.

Co se týče samotné výšky, pochopitelně co nejnižší, případně by se to zamaskovalo kostičkama, aby to nebylo vidět.

Darth

Na otočný stojan ti neporadím, ale u té DSII můžeš podstavec snížit - ty technic dílky od podstavce se dají přicvaknout hlouběji do DSII, takže z podstavce o výšce 8-10 cm máš najednou 3-4 cm. Já to tak měl, aby mi to vlezlo do poličky. Snížením podstavce se sice bude DSII hůř přenášet (nejlepší to bylo chytit právě za ten podstavec, nad cedulkou), ale zase bude stabilnější (i když zase ne moc - zvažoval bych větší zatížení podstavce pokud to má rotovat).

Zkus kouknout do vybavení pro nějaké obchody, v různých výlohách se přece občas zboží točí - šperky, ale i jiné. Určitě si to nevyrábějí sami a u profesionálního vybavení máš záruku, že ti to za měsíc provozu neodejde. Otázka je co za to budou chtít. Rozhodně ale ne plastová (Lego) ozubená kolečka, ta takovou zátěž nesnesou. Merkur možná, pokud budeš spoléhat na vlastní výrobu.

Matošo

Zkus firmu DENCOP

Ale něco to bude stát...

MLT

Citace od: Darth kdy 17.01.2013, 14:11:06
Na otočný stojan ti neporadím, ale u té DSII můžeš podstavec snížit - ty technic dílky od podstavce se dají přicvaknout hlouběji do DSII, takže z podstavce o výšce 8-10 cm máš najednou 3-4 cm. Já to tak měl, aby mi to vlezlo do poličky. Snížením podstavce se sice bude DSII hůř přenášet (nejlepší to bylo chytit právě za ten podstavec, nad cedulkou), ale zase bude stabilnější (i když zase ne moc - zvažoval bych větší zatížení podstavce pokud to má rotovat).

Zkus kouknout do vybavení pro nějaké obchody, v různých výlohách se přece občas zboží točí - šperky, ale i jiné. Určitě si to nevyrábějí sami a u profesionálního vybavení máš záruku, že ti to za měsíc provozu neodejde. Otázka je co za to budou chtít. Rozhodně ale ne plastová (Lego) ozubená kolečka, ta takovou zátěž nesnesou. Merkur možná, pokud budeš spoléhat na vlastní výrobu.

Já tu II asi rotovat nenechám.....
Ta by to opravdu nevydržela. vybavení obchodů atd. zkouším skoro od vánoc, ale nic pořádného co by uneslo více nežli modýlek letadla jsem nenašel. Ale i tak děkuji

MLT

Citace od: Matošo kdy 17.01.2013, 18:06:05
Zkus firmu DENCOP

To je snad jediné, co jsem našel a co mne zaujalo, ale právě ta cena....
A když jsem vznášel dotaz zda a jak je to hlučné, nejsou mi schopni odpovědět....
Nemá s tím někdo nějakou zkušenost ??????

MeNadruhou

Citace od: MLT kdy 17.01.2013, 21:26:01
Citace od: Matošo kdy 17.01.2013, 18:06:05
Zkus firmu DENCOP

To je snad jediné, co jsem našel a co mne zaujalo, ale právě ta cena....
A když jsem vznášel dotaz zda a jak je to hlučné, nejsou mi schopni odpovědět....
Nemá s tím někdo nějakou zkušenost ??????

ano cena je dost velká. Hlučnost bude zřejmě minimální.
Možná by ten motorek od mikrovlnky ještě šel zpřevodovat (tím by se to dalo použít i pro těžší předmět), a "plate" umístnit na axiální ložisko (to je asi podmínkou toho)., a pro zvýšení životnosti by se dal připojit přes programovatelný časový spínač.
Na takovémhle řešení by bylo nejdražší asi to ložisko 
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

MeNadruhou

Stojan je hotový, zabalený a připravený k odeslání. Snad bude spokojenost, neboť:
"Ani to nejlepší není dost dobré" ;D

MLT

Citace od: MeNadruhou kdy 30.01.2013, 16:42:38
Stojan je hotový, zabalený a připravený k odeslání. Snad bude spokojenost, neboť:

už se na něj těším, až ho "rozjedeme"

ještě i touto cestou jednou děkuji

TUKE

MeNadruhou

Musíš pak poprosit MLT, ráno to budu odesílat, už to mám zabalený. a Video jak se otáčí kotouček plechu asi nebude moc záživný  ;D

Raistlin M

Citace od: MeNadruhou kdy 30.01.2013, 20:44:42
Musíš pak poprosit MLT, ráno to budu odesílat, už to mám zabalený. a Video jak se otáčí kotouček plechu asi nebude moc záživný  ;D
Asi tak zábavný, jak sledovat otáčení polotovaru na soustruhu. Mysli na kolegy stavitele soustružníky, ne? Měl jsem souseda a ten vydržel celý jeden program sledovat jak se točí buben pračky. A nebyl to žádný idiot, nebo autista.  ;D
V Táboře to bude už zabudované a uvidíme p.r.d. Alespoň popiš, jak jsi to řešil.  ;)

MeNadruhou

Citace od: Raistlin M kdy 30.01.2013, 21:35:57
Citace od: MeNadruhou kdy 30.01.2013, 20:44:42
Asi tak zábavný, jak sledovat otáčení polotovaru na soustruhu. Mysli na kolegy stavitele soustružníky, ne? Měl jsem souseda a ten vydržel celý jeden program sledovat jak se točí buben pračky. A nebyl to žádný idiot, nebo autista.  ;D
V Táboře to bude už zabudované a uvidíme p.r.d. Alespoň popiš, jak jsi to řešil.  ;)

popsáno výše. motorek z mikrovlnky co má kravskou sílu zavřený v plechové krabičče, talíř z 3 mm plechu  a na něj přivařený osazený unašeč. mezi krabičkou a talířem je jednořadé axiální ložisko 51107.  V jednoduchosti je síla.

MeNadruhou

Citace od: MLT kdy 30.01.2013, 19:38:28
Citace od: MeNadruhou kdy 30.01.2013, 16:42:38

už se na něj těším, až ho "rozjedeme"

ještě i touto cestou jednou děkuji

Pokyny pro použití -  bylo by dobré po přilepení baseplate na talíř podstavec vyrovnat do vodní váhy a hvězdu smrti umístnit těžištěm co nejblíže ose otáčení.  Pokud to bude za sklem a nebude tam mít prach a různé chmýří přístup, tak jsem přibalil žličku vazelíny pro ještě hladší provoz, stačí zlehounka namáznout žlábek v horním kroužku ložiska. Sestavit , zapojit a pak už se jen kochat.

Micho

Citace od: MeNadruhou kdy 30.01.2013, 22:01:45
...
Pokyny pro použití -  bylo by dobré po přilepení baseplate na talíř podstavec vyrovnat do vodní váhy a hvězdu smrti umístnit těžištěm co nejblíže ose otáčení.  Pokud to bude za sklem a nebude tam mít prach a různé chmýří přístup, tak jsem přibalil žličku vazelíny pro ještě hladší provoz, stačí zlehounka namáznout žlábek v horním kroužku ložiska. Sestavit , zapojit a pak už se jen kochat.

Koľko to má otáčok za minútu?  200-300?   ;D ;D ;D

A teraz vážne, to bude určite veľmi efektné!  ;)

MeNadruhou

tak 3 až 5 otáček. ale víš co by bylo ultra efektní? Kdyby byla hvězda smrti slepená, a umístněná v proudu vzduchu , to tak že by to vypadalo že skutečně líce. zmačlo by se tlačítko, ona by vyletěla, tlačidlo se pustí DS padá k zemi a efektně se zozskládává na kousíčky ;D ;D ;D

Micho

Citace od: MeNadruhou kdy 30.01.2013, 23:39:15
tak 3 až 5 otáček. ale víš co by bylo ultra efektní? Kdyby byla hvězda smrti slepená, a umístněná v proudu vzduchu , to tak že by to vypadalo že skutečně líce. zmačlo by se tlačítko, ona by vyletěla, tlačidlo se pustí DS padá k zemi a efektně se zozskládává na kousíčky ;D ;D ;D

;D  A potom by sa zložila, sama. A tak stále dookola.  ;D

Raistlin M

Citace od: MeNadruhou kdy 30.01.2013, 23:39:15
To mi připomělo kontroverzní událost ze stavby UCS ISD na rychlost. Vítězný tým nakonec vzal hotový model a hodil ho z výšky dolu, aby se rozsekal. Nemám s Legem intimní vztah, ale tohle bylo tenkrát opravdu moc.

MeNadruhou

Až bude stojan na místě, prosím o fotku i s hvězdou smrti ;D

tage

máte někdo ten otočný stojan? Celkem by se mi taky šiknul  ;)