Minifig head, stud solid / hollow / recessed

Založil Systematik, 23.01.2013, 12:58:04

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Systematik

Mám dotaz na zkušenější AFOLy.

Včera jsem v KW našel některé z těchto hlav

a zarazilo mne, že mají plný stud, na BrickLinku totiž u těchto hlav nejsou psané žádné figy, ve kterých by hlava byla.
Po netu jsem zjistil, že snad TLG občas dalo k figovi hlavu se ,,solid" studem, občas s ,,hollow".
Máte k tomu někdo podrobnější info?
Jde mi o to, abych to měl správně - když budu dávat pryč třeba 3 M:Trony, tak ať mají tu správnou hlavu.

Raistlin M

Na Peeronu to máš správně. Zrovna ti M:Troni tuším byli v době, kdy něco bylo tak a něco už jinak. Někde už na Peeronu máš i poznámku, že pozdější sety už měli v hlavě díru. Já se to snažím do svých setů poctivě dodržovat, ale u prodávaných se to někdy nepovede. Je to asi podobný případ, jako s plate 1x1 with clip. Prostě se ne vždy povede dodržet pro prodej správný typ, ale funkční to je.

peter

Aby toho nebylo málo, tak v poslední době se začínají objevovat zpět bezděravé hlavičky. Rozdílem od těch úplně prvních je, že mají dutý stud, tak jako to mají technic bricky.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Citace od: Systematik kdy 23.01.2013, 12:58:04

Po netu jsem zjistil, že snad TLG občas dalo k figovi hlavu se ,,solid" studem, občas s ,,hollow".
Máte k tomu někdo podrobnější info?
Jde mi o to, abych to měl správně - když budu dávat pryč třeba 3 M:Trony, tak ať mají tu správnou hlavu.
Ne, žádné občas. Jednoduše na přelomu 80. a 90. let hlavičky se solid studem přestali vyrábět (do té doby byly jen se solid studem) a postupně se jich zbavovali a zároveň už dělali nové. To vedlo u pár setů k tomu, že v nich byly jednou jeden typ a jednou druhý (většinou rozdíl mezi starší a novější edicí apod.).

Docela mě šokovalo, že někdo až teď vidí poprvé hlavičku se solid studem. Na druhou stranu je to pochopitelné, když někdo sbírá modernější sety. Já si na preciznosti kompletace svých setů zakládám, snažím se mít vše v pořádku a tak jak to bylo v originálním balení.

Citace od: Raistlin M kdy 23.01.2013, 13:34:39
Na Peeronu to máš správně. Zrovna ti M:Troni tuším byli v době, kdy něco bylo tak a něco už jinak. Někde už na Peeronu máš i poznámku, že pozdější sety už měli v hlavě díru. Já se to snažím do svých setů poctivě dodržovat, ale u prodávaných se to někdy nepovede. Je to asi podobný případ, jako s plate 1x1 with clip. Prostě se ne vždy povede dodržet pro prodej správný typ, ale funkční to je.
Já to dodržuji všude, i u prodávaných.

Raistlin M

Citace od: otaznik kdy 23.01.2013, 15:09:26

<rýpnutí> :P ;D Ne vždy. ;D </rýpnutí>  No offense, jak říkají mladí. :)

otaznik

Citace od: Raistlin M kdy 23.01.2013, 15:19:58

A to rýpeš na základě čeho? Buď konkrétní.

Raistlin M

Citace od: otaznik kdy 23.01.2013, 15:33:05
Citace od: Raistlin M kdy 23.01.2013, 15:19:58

A to rýpeš na základě čeho? Buď konkrétní.
Kdysi jsem od Tebe koupil set, kde tomu tak nebylo. Byl to jakýsi vrtulník, ale opravdu už nedám dohromady který. Mám to hledat?

Ehm ... tak jsem to našel ... Flame Chaser

otaznik

Citace od: Raistlin M kdy 23.01.2013, 15:45:19
Kdysi jsem od Tebe koupil set, kde tomu tak nebylo. Byl to jakýsi vrtulník, ale opravdu už nedám dohromady který. Mám to hledat?

To je právě jeden ze setů, kde byly hlavičky oboje. Navíc byly i dvě různé verze toho vrtulníku (stavebně a asi i časově).

Raistlin M

Citace od: otaznik kdy 23.01.2013, 15:52:52
Citace od: Raistlin M kdy 23.01.2013, 15:45:19

To je právě jeden ze setů, kde byly hlavičky oboje. Navíc byly i dvě různé verze toho vrtulníku (stavebně a asi i časově).

Tehdy šlo o nějaký díl. Ale mám tak kusé vzpomínky, že vím, že já jsem tehdy měl od Tebe v tom setu návod na jednu verzi a dílky k druhé. Myslím, že šlo mimochodem i o http://www.bricklink.com/catalogItemIn.asp?P=4873&colorID=5&in=A

otaznik

Ty dvě verze jsou výrazně odlišné, není to v tomto "bar-u". Ale jo, vybavuju si, že jsme to nějak řešili - asi výjimka potvrzující pravidlo.  ;)

Colonel32

Měnila se forma v polovině výroby setu. Jsou sety, u kterých jsou obě variace správně, tak holt specifikuj, která verze to je.

Systematik

...Docela mě šokovalo, že někdo až teď vidí poprvé hlavičku se solid studem...
Tak to zas ne  ;D první set, se kterým jsem si mohl hrát byl díky bratrancovi+strýcovi 897 Mobile Rocket Launcher
- ale BL to ukazuje špatně a já to hledal jen tam ::)

Právě o to mi jde, abych věděl co napsat do popisu - v tom horším případě
- nebo vyměnit; to v tom lepším, když to jde, což teď ano. >:D

Jo a dík za info VŠEM.

Colonel32

Omlouvám se, že se některé mé příspěvky objevují s několikahodinovým zpožděním a pak vypadám jako Slowpoke pokémon, ale já to fakt píšu ve chvíli, kdy to je ještě aktuální.

Thrawn

Víte někdo, proč skončili s výrobou hlaviček se solid studem?
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

Mr. Cube

Úspora nákladů.  ;D

Citace od: Thrawn kdy 23.01.2013, 21:24:00
Víte někdo, proč skončili s výrobou hlaviček se solid studem?

germik

Podle mě při nasouvání hlavičky s plným studem mohl vznikat přetlak a naopak při sundávání zase podtlak ;)
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

blindmelon

Mě štve, že je tam ta trojcípá výztuha, asi tam být musí, i když nevypadá to, že by zrovna tohle bylo slabé místo hlaviček.

Citace od: germik kdy 24.01.2013, 15:15:16
Podle mě při nasouvání hlavičky s plným studem mohl vznikat přetlak a naopak při sundávání zase podtlak ;)
Nejsem si jistý, jestli jsem si to teď nevymyslel, ale mám takový dojem, že jsem četl o tom, že to je kvůli vdechnutí. Nedává to moc smysl, když je milion jiných dílků, které se dají vdechnout, to uznávám. Možná to je jen benefit, nikoliv důvod.
Hezký den, Blindmelon

germik

Což o to, zrovna s tím vdechnutím bych to i chápal - zrovna ta hlavička je kulatá a má takovou akorát velikost, aby pěkně ucpala malou dětskou dýchací trubici... Pravda bude asi někde uprostřed >:D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Shadowinek

http://bricks.stackexchange.com/questions/141/why-are-minifigure-head-studs-now-hollow

Jeden z hlavních důvodů je ochrana proti spolknutí. Další je pak zlevnění díky použití méně materiálu.

SpCasPi000

Tento by s céčkovou hlavou vyzeral lepšie:

http://www.bricklink.com/catalogItemInv.asp?M=sw400

neviem či je v tomto sete len deravá verzia alebo už aj najnovšia, ale aj tak Round Tile by mu nezaškodil na zalepenie diery  ;D

blindmelon

Hezký den, Blindmelon

Systematik

Citace od: SpCasPi000 kdy 24.01.2013, 21:20:52
Round Tile by mu nezaškodil na zalepenie diery  ;D
Blue
Light Bluish Gray
White
Trans-Clear
Trans-Dark Blue
Trans-Green
Trans-Light Blue