Vyplatí se sbírat nerozbalené sety..

Založil shrewd, 26.09.2012, 23:43:35

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

shrewd

Ahoj,
po letech jsem se přes nákup Dupla pro děti, vrátil k Legu. Probrouzdal pár večerů po fórech, aukru a e-bay a tematických webech o legu. Udělal jsem si představu, co chci sbírat a postavit (zatím LOTR, teď začíná a je to má oblíbená tematika). Ale k věci,  ikdyž primárně chci pár tematických setů postavit.
Neubránil jsem se myšlence, že by se možná vyplatilo koupit nějaké sety jen jako sběratel a ani je nerozbalovat a nechat je jako investici, protože zabalené sety mají větší cenu a záruku úplnosti. Na druhou stranu, staré nerozbalené sety, se sice dráž prodávají. Na první pohled jejich ceny vypadají z dnešního pohledu vysoké, ale když i jen odhadem diskontuju cenu při koupi před x lety, tak to vlastně žádný výnos není.
Co si o tom myslíte, má to smysl (kupovat třeba dva stejné sety a jeden nechat zabalený)?

Matošo

Ahoj.

Když trefíš dobrý set, tak se ti to vyplatí - Market Street se před 5 lety prodával za 3.500,- a dnes MISB stojí přes 30 tisíc. Emeralda vprodávali předloni v Pompu za 2.300,- a dnes se téměř nedá pod 4.000,- sehnat.
Ale jsou i případy, kdy to vyjde na stejno a akorát zjistíš, že jsi měl 4 roky zabranou skříň nesmyslama, který prodáš za stejný penízejako jsi je koupil...

Colonel32

Nebo jsi vůbec rád, že jsi prodal za nákup.

Ale obecně se vyplatí spíše věci, které nejdou do běžného, katalogového prodeje. Většinou jsou AFOL zaměřenější už svojí podstatou, a také je jich mezi lidmi málo (že trh neživí lidé, co se zbavují setu po dětech, ale v podstatě jen AFOLové, kteří dříve dobře nakoupili, ať už vědomě nebo nevědomě).

otaznik

Pokud chceš kupovat LEGO jen proto, abys ho později se ziskem mohl prodat, tak to jsi tu špatně. To ti stačí sekce Soukromá inzerce.
Se sběratelstvím to nemá vůbec nic společného, protože bys to kupoval jen za účelem zisku.

Nehledě na to, že pro tento účel jsou lepší jiné komodity.

shrewd

Děkuju všem za názor a zkušenosti. Spíš mi to potvrdilo mé prozatímní přesvědčení, že pokud člověk kupuje lego pro zábavu (stavění), tak tohle je cesta, tak ,,šul nul" mít po čase penďoze na další sety, třeba pro dobu, kdy už by nebylo moc na rozhazování za koníčky.