(Vlastní) Stavba katedrály

Založil Ryxe, 27.02.2011, 16:23:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Ryxe

Další má stavba bude mít tentokrát trochu náboženský nádech. Pustil jsem se totiž do stavby katedrály. MOC bude znázorňovat středověké staveniště. Chtěl bych se zaměřit hlavně na všemožná řemesla, která byla ke stavbě katedrály zapotřebí.
Zatím pár fotek z rozestavěného MOCu. Za každý názor nebo námět budu vděčný, díky ;).

germik

Nádhera jako vždycky  :D :o
Jen - já se v tomhle moc nevyznám, ale určitě by byly vytesané všechny sochy, a udělané všechny ozdoby, když mají jen pár zdí? :-\
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

otaznik

Sochy bych udělal celé v jedné barvě.

Colonel32

Mně nadávato za to, že mám hrad černý, ale že by v takovémto stavu rozestavěnosti katedrála nikdy nemohla existovat, to je naprosto v pořádku...  ::)

Rhox

Tak to je paráda, vypadá to opravdu pěkně:) Jestlic chceš námět, tak co třeba pokrývačský tým připravující černé ploutvičky?

Hardegon

Citace od: Colonel32 kdy 27.02.2011, 23:14:58
Mně nadávato za to, že mám hrad černý, ale že by v takovémto stavu rozestavěnosti katedrála nikdy nemohla existovat, to je naprosto v pořádku...  ::)

No Ryxemu jde zjevně o stavební techniky, aby mohl udělat MOC s řemeslníky. V tomhle případě je ústupek v reálnosti přínosem. Barevné hrady jsou o něčem jiném.

Osobně se těším na výsledek a jsem zvědav, kolik řemesel se tam podaří umístit.

Colonel32

Já se k tomu že je to HiFi (historic fiction) aspoň hrdě hlásím, ostatní tady staví nesmysly a vydávají je za historicky věrné.

Rhox

Tak ony ani ty "naše" šedý hrady nejsou příliš reálný, vzhledem k tomu, že většina hradů byla ještě omítnutá...

Aki

Omítnuté na bílo (či žluto) šedivo - potud OK.

Stavba katedrály začínala vždy od presbytáře. Po jeho dokončení se obvykle vysvětila a mohly zde probíhat mše. Ostatní se pak klidně mohlo stále stavět - i několik set let.

RalinCavira

Citace od: Colonel32 kdy 27.02.2011, 23:14:58
Právě naopak. Katedrály bývaly často rozestavěné (stavěly se někdy i stovky let) a myslím,že tento MOC to právě vystihuje poměrně reálně ;) Jinak jak říká Aki, stavba VŽDY začínala kněžištěm.
PS: Už se těším na závěrečnou podobu, už teď to vypadá fantasticky!
Nejsem cvok, jsem AFOL :)

RalinCavira

A ještě jedna věc - katedrály bývaly taky polychromované, takže šedá reálná taky není ;) To, že dnes většinou šedé jsou, to je výsledek romantismu a jeho fascinace materiálem. Takže kdyby někdo stavěl MOC katedrály třeba ze žlutých a červených bricků, nemůžeme mu automaticky říct, že je to historický nesmysl.
Jinak si mylím, že tady jde hlavně o to "aby to dobře vypadalo" a historicky věrné to zas tak být nemusí ;)

Colonel32

Citace od: RalinCavira kdy 28.02.2011, 12:20:40
Katedrály bývaly často rozestavěné (stavěly se někdy i stovky let)

Ovšem zrovna špičaté věže se stavěly jako poslední a často na ně ani nezbyly peníze a nepostavily se vůbec - viz. třeba Notre Dame.

Anatyt

Tak, tak. Vo Francúzsku je veľa nedostavaných chrámov a väčšina z nich nemá práve veže. A daľšia vec - veže sa väčšinou stavali súbežne naraz.

FilipS

Moc pěkné, z mého pohledu laika tomu není co vytknout. Je mi zcela fuk jestli to není historicky přesné, vypadá to dobře.

Gibur

Citace od: Colonel32 kdy 28.02.2011, 14:38:58

Ovšem zrovna špičaté věže se stavěly jako poslední a často na ně ani nezbyly peníze a nepostavily se vůbec - viz. třeba Notre Dame.
A kdo povídá,že tomá odpovídat přesně? ::)
Hlavně že to vypadá pěkně a je to super.
Sám jsi smradlaví Elf!
Poslání Trpaslíka: ,,Naostřit sekeru,rozetnou skřeta,vykutat zlato,žít..."

tonysize

Základ je moc hezký, ze zmiňované nerealističnosti bych si hlavu nedělal :) , spíš by mě zajímalo, co tam bude tedy všechno za řemesla? Budeš přidávat do malty vajíčka  ;D ?

RalinCavira

Citace od: Colonel32 kdy 28.02.2011, 14:38:58

pravda, já to myslel spíš obecně. Dokončené věže - to je velká vzácnost, viz. třeba Štrasburk ( tam je jen jedna dostavěná, ale stojí za to )

RalinCavira

ještě k "realističnosti". Vůbec ji neřeším, podle mě je to téměř dokonalé. Nechtěl jsem rýpat, MOC se mi velice líbí! Berte to pouze jako doplnění informací ke katedrálním sakrálním stavbám :)

rukay

Citace od: Diidy kdy 28.02.2011, 15:21:26
Moc pěkné, z mého pohledu laika tomu není co vytknout. Je mi zcela fuk jestli to není historicky přesné, vypadá to dobře.

Přesně můj názor. "Nerealističností" bych se vůbec netrápil!
OZd
__________________  Tomu kdo vymyslel LEGO by měli dát Nobelovu cenu míru - kdo si hraje nezlobí!

Ryxe

Bohužel jsem se nedostal k počítači dříve a tak bych nyní rád napsal pár upřesňujících řádků, které jsem v úvodu opomněl.
Když jsem ještě při stavbě hradu přemýšlel, do čeho se pustím potom, co ho dodělám, napadla mě právě nějaká sakrální budova. Napůjčoval jsem si knihy a ke stavbě jsem si vybral právě katedrálu, nicméně na stavbu celé katedrály v takovémto měřítku by mi pravděpodobně nezbyly bricky. Tudíž jsem si musel vybrat určitou část, kterou ztvárním a zasadím do města. Na katedrálách se mi nejvíce líbí průčelí a tak jsem začal se stavbou. Až při stavbě mě napadlo, že bych mohl pro oživení jednu věž nedostavět úplně a udělat staveniště. Berte to prosím tak, že se jedná pouze o dostavbu věže, nikoli stavbu katedrály, jak jsem to původně neúplně přesně pojmenoval ;).
Jinak díky moc za kladné ohlasy.

Rhoxi, takoví pokrývači by vůbec nemuseli být špatní. Zkusím je tam někam dát.

Otazníku, sochy bych chtěl jednobarevné, potřebné dílky se pokusím objednat.

Co se týče zastoupených řemesel, určitě bych chtěl udělat nějaké kameníky,  chlapíky, zabývající se vitrážemi a je ještě moře profesí, které by se daly použít. Momentálně roste po krajích MOCu městská zástavba, takže budou i nějací kupci a obyčejní obyvatelé.

gearcs

Hodně povedené, moc takových církevních staveb se tady nevidí. S každou tvojí stavbou jde kvalita nahoru. Takhle zdálky se mi líbí hlavně výzdoby průčelí katedrály.

Daniel

Stavba je to rozhodně pěkná - průčelí dosahuje kvalit katedrál, které jsou k vidění od stavitelů ve světě. A věřím, že po dokončení má na to být i klidně na CC, nebo jinde zveřejněná. Nikdo tam určitě nebude posuzovat reálnost, ale líbivost! A ta tu je jasná ;).

Ale jednu poznámku si neodpustím:
Chápu, že zde chceš prezentovat stavbu... Ale příjde mi, že se zde poslední dobou bohužel stále více objevuje styl: nevím, jak mám udělat střechu, tak tam dám lešení a bude to jako nedodělaný :-\ .

grohl

Katedrála  nese spoustu krásných detailů, ale jak řekl Dan, rozestavěných věcí tu nějak neúměrně přibývá.
Připomíná mi to mé dětství, kdy kamarádi, kteří nedokončili papírový model domu či automobilu, vše opálili zapalovačem a řekli, že je to po požáru/havárii/zásahu granátem.  :)

šebe

Ty jooo ! :o :o    Tak to je opravdu hezké! Hrozně originální.