pravost lega

Založil juraj, 25.02.2011, 23:46:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

juraj

Ahojte, davnejšie som kúpil väčšiu kopu lega a až teraz som sa dal do čistenia. Na niektorých plates a aj ohybných častiach je názov Pat pend zospodu a nahore ako bežné Lego. Tak som sa chcel spýtať či je právé lego alebo fake_
Vdaka

Villa Legina

Označenie Pat pend. nesú často "staré" kocky vyrobené väčšinou v šesťdesiatych rokoch /presnejšie išlo o rozmedzie rokov 1958-1974/, ale niektoré diely s označ. "Pet.pend sa mohli vyskytnúť ešte i po roku 1974. Od roku 1980 sa už ale v setoch tieto kocky nevyskytujú.

Pošli foto, ak by si niektoré nepotreboval a nie sú damaged, mala by som záujem, napr. o rôzne "hladké", t.j. Tiles without Groove a podobne.

Všimni si, že takisto na niektorých takýchto starých kockách má nápis Lego trošku iný tvar, ide takisto o staršie logo Lega, nie je to fake. Pekné obrázky na identifikáciu a porovnanie napodobenín sú i tu: http://www.leggodt.nl/items/lego/en/isthislego/

Ďalej, z týchto kociek sú takisto i "dva druhy" t.j. tie ktoré boli do roku 1963 vyrábané z materiálu CA - cellulose acetate - /dnes sú, najmä po zlom skladovaní väčšinou v zlom stave, skrútené a pod., tento materiál sa vyznačoval tým, že nedržal dobre tvar/ , a tie ktoré už boli vyrobené novou metódou, ktorá trvá dodnes, z materiálu ABS -Acrylonitrile Butadiene Styrene. Takisto sety v tomto prechodnom období po roku 1963 v istom časovom úseku mohli obsahovať kocky materiálov oboch druhov.

Samotná skratka Pat.pend znamená "patent pending" t.j. označenie, že "o patent je požiadané", ako je známe, firma obdržala patent na tieto kocky v roku 1962 bližšie o Pat.pend. si môžeš prečítať napr.tu: http://www.leggodt.nl/items/lego/en/date/patpend/

juraj

Ďakujem za odpoveď, som bol trochu smutný, že z aukcie za 400Kč som zatiaľ našiel cez 20 kusov a potom som to naštvatý zabalil naspäť.

Tiles without Groove mám iba 2x2 red asi 10 ks, inač sú to všetko plate red, yellow a blue + par atypov ako 4x6 with hole a krídlo z fabulandu.

a preto sa mi to nezdalo, lebo sú špinave ako z tých rokov.:)

Villa Legina

:( Tak to ten predajca sa musel veľmi radovať. Bohužiaľ takých chytrákov len a len pribúda, čo ponúkajú niekedy ako KW len vytriedený šrot.

PS: škoda, červené Tiles nepotrebujem /hľadám len biele a sivé/

juraj

ono to nie je šrot, sú to plnohodnotné plates blue||yellow||red a kedže ste povedali že je to lego, tak to tak aj beriem.

Villa Legina

Tak beriem späť povedané, ja som tomu textu čo si napísal vyrozumela tak, že si vytriedil zo zakúpenej kopy len cca 20 kúskov, čo kvalitou za niečo stoja. Hlavné a najdôležitejšie je, aby si bol spokojný Ty.