Tatra 815 GTC (Tatra kolem světa)

Založil kryst.off, 16.02.2011, 14:09:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

kryst.off

Tohle auto zná snad každý, kdo zažil alespoň nakrátko dobu před listopadem 89. Tatra 815 GTC (grand tourist caravan) se vydala v roce 1987 na cestu kolem světa. Za více než tři roky objela pět kontinentů a podobně jako tatrovky na Dakaru se postarala o skvělou propagaci kopřivnické automobilky, kterou pak bohužel firma nedokázala využít. "Tatra kolem světa" dnes stojí v tatrováckém muzeu v Kopřivnici. A já vám představuji svou verzi v minifigovém měřítku :)
kryst.off

Anatyt

Heh... no vzhľadom na mierku to nie je zlé. ;D
Aj fotografie sú celkom pekné.

stepan

Pěkný, jenom mi tam nesedí ta vystouplá zeměkoule, zkusil bych ji udělat v rovině, možná i za cenu použití samolepky.

kryst.off

Stepan: Nad tím jsem taky uvažoval, pak jsem to udělal takhle... nakonec bych musel udělat i samolepky TATRA, MOTOKOV, seznam zemí do modrého pruhu atd., a to už by bylo hodně přeplácaný  ;D Ale je pravda že ta zeměkoule by tomu slušela.
kryst.off

otaznik

Rozhodně je potřeba použít jiná kola.

stepan

Nesouhlasím, tyhle jsou podle mně na tatru v minifig měřítku jediný vhodný.

Colonel32

Citace od: stepan kdy 18.02.2011, 23:21:02
Nesouhlasím, tyhle jsou podle mně na tatru v minifig měřítku jediný vhodný.

LOL. Mně přijde že tyhle kola velikostí odpovídají možná tak Fordu Transit. Vzpomeň si na básničku "na přechodu pro chodce, Tatra drtí důchodce". Jak by tahle Tatra na pidikolech mohla někoho drtit? Ta ho spíš bude sunout před sebou.

germik

To k těm kolům - To by jsme se tu mohli bavit o tom, že minifig je vlastně takovej mrzáček :-\. Prostě trefit ty kola je skoro nemožný...
Ale auto jako takový je hezký - má netradiční tvar  :) 
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

stepan

Tatra má průměr kola cca 1 metr, to v měřítku 1/50 odpovídá 2cm. Tyhle kola mají 21mm, takže trvám na tom, že velikostí se naprosto hoděj.

Colonel32

Výška kabiny je 1,5x výška kola v reálu. V modelu?

stepan

V tom případě je celý auto v nepoměru, bral jsem to podle šířky 6 studů (48mm) šířka tatry je 2500mm z toho měřítko 1/52. Nicméně nemá smysl se dohadoval, v tomto měřítku přesný model z lega udělat nejde, vždycky se musí najít kompromis a tahle tatra je podle mně udělaná hezky.

otaznik

Citace od: stepan kdy 19.02.2011, 00:24:20
Tatra má průměr kola cca 1 metr, to v měřítku 1/50 odpovídá 2cm. Tyhle kola mají 21mm, takže trvám na tom, že velikostí se naprosto hoděj.
Nemůžeš argumentovat měřítkem u jedné části a vykašlat se na něj jinde. Poměrově to prostě nesedí a ta kola působí jak pěst na oko.

BartolomeoDaiz

Líbí se mi na Tatra, ikdyž jsem ji v reálu nikdy neviděl... hezky provedený předek a využité novější díly.

Anatyt

Tatra 815 používala minimálne 2 základné rozmery kolies a pneumatík. No a práve táto GTC verzia mala tie väčšie - "balónové".

kryst.off

Díky za pochvalné i kritické reakce  ;) Co se týče měřítka a použitých kol: stavím vždycky tak, aby výtvor vystihl charakteristické rysy toho, co chci stavět (v tomto případě maska, originální skříň s "druhou" kabinou nahoře a barevná kombinace), a taky aby zapadl do minifigového světa - tedy i k originálním setům. Z tohoto pohledu mi použití kol přijde v pohodě, auta z originálních setů z posledních let prakticky jiná kola nemají, ať už jde o maličký kabriolet nebo jakýkoli náklaďák.
A jak už psal stepan - v tomhle měřítku prakticky nejde udělat přesný model.
Tatra už je rozebraná, ale třeba se někdy dostanu k tomu, abych ji zkusil postavit s jinými koly (musel bych udělat úplně jinak celý podvozek). A taky vylepším tu zeměkouli - zabuduju ji přímo do stěny, samolepky nejsou můj styl. V tomhle případě to bylo řešeno takhle, protože stěna byla zároveň součástí interiéru. Za zeměkoulí byl chladící box na filmový materiál, radiostanice a televize - stejně jako v pravé tatře  :)
kryst.off