Jonasova sbírečka katalogů

Založil Jonas, 16.11.2010, 16:20:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Jak asi řada z vás ví (například z některého mého  staršího příspěvku), o Lego se zajímám už téměř 25 let.  Nejsem v žádném případě sběratel, Lego je pro mě hlavně materiál pro stavění a realizaci různých nápadů.

Přesto mám jednu malou sbírečku, a to takovou, která mě nestála skoro nic. Je to sbírka katalogů, které jsem postupně nastřádal doma i při mnoha cestách v zahraničí, případně výměnami.  Alespoň jeden katalog za každý rok mám za celou éru 1970 až 2010. Celkem se v ní najdou katalogy z cca 30 zemí světa. Více než nějaká vážně míněná sbírka je to ale spíše jen jakási kolekce vzpomínek na minulost a cesty po světě.

V letošním roce jsem se však rozhodl tuto sbírečku trochu zpestřit. Protože jsem při letošních cestách získal i pár exotických katalogů (např. z Japonska), rád bych ročník 2010 pokryl co největším počtem různých národních mutací katalogů. Přece jen, katalogy se liší země od země, jak se můžete přesvědčit na obrázcích -  a to nejen na titulní a zadní stránce, ale často i uvnitř. Navíc je pro mě zajímavé vidět, jak se sety v různých zemích nazývají a jak různě se propagují.

V současné době mám katalogy z letošního roku z těchto zemí: Česko, Maďarsko, Německo/Rakousko, Francie, Nizozemí, Švédsko, Španělsko, Řecko, Island, Japonsko, Austrálie. Na dobré cestě je také získání katalogů z Dánska a UK.

Mám některé letošní katalogy (a pár i z minulých let) vícekrát. Mým cílem je ovšem dát dohromady co nejvíce různých mutací z letošního roku. Kdyby měl někdo zájem o výměnu, prosím ať se mi ozve prostředím PM.       
Jonas - Můj Brickshelf

Zoufalec

Hm...zajímavé. Škoda, že jsem včera Sbírky nerozklikl, byl jsem ve Švýcarsku. Tak se zkusím podívat v prosinci. Jen mám trochu obavu, že to bude stejná mutace jako pro SRN či Francii...

Jonas

Kolekce letošních katalogů se mi zase o něco rozrostla, např. i díky Michovi. Kromě slovenského katalogu přibyl také dánský a řecký, na cestě je čínský a finský. Kupodivu se nedaří sehnat UK a US. Je možné, že klasické katalogy už v těchto zemích ani netisknou.

Jonas - Můj Brickshelf

otaznik

Citace od: Jonas kdy 13.12.2010, 20:15:36
Kupodivu se nedaří sehnat UK a US. Je možné, že klasické katalogy už v těchto zemích ani netisknou.
Tam mají katalogy Shop@Home (častěji vydávané, jiný formát, akce apod.)

Jonas

Citace od: otaznik kdy 13.12.2010, 20:42:04
Kupodivu se nedaří sehnat UK a US. Je možné, že klasické katalogy už v těchto zemích ani netisknou.
Tam mají katalogy Shop@Home (častěji vydávané, jiný formát, akce apod.)

Vím to, ale ještě vloni jsem viděl klasický katalog i v Británii.
Jonas - Můj Brickshelf

winring

Šlo by dát popisky k té celkové fotce, co je ze které země? Jen tak pro info :)

Micho

Kolekce letošních katalogů se mi zase o něco rozrostla, např. i díky Michovi. Kromě slovenského katalogu přibyl také dánský a řecký, na cestě je čínský a finský. Kupodivu se nedaří sehnat UK a US. Je možné, že klasické katalogy už v těchto zemích ani netisknou.

Som rád, že slovenské katalógy dorazili nepoškodené na miesto určenia a tak pomohli dotvoriť túto zaujímavú mozaiku.  ;)

Je zaujímavé vidieť katalógy rôznych jazykových mutácií z rovnakého roku pri sebe. Je mi jasné, že niektoré sú zo začiatku roku a niektoré na druhý polrok 2010. Aj tak je zaujímavé, že sa líšia aj tie, ktoré sú určené na rovnaké obdobie. Doteraz som bol presvedčený, že Lego tlačí identické katalógy a mení len texty podľa krajiny určenia (aspoň v rámci Európy).  ;)

Jonas

Rok 2010 skončil a tím se s největší pravděpodobností uzavřela moje sbírka různých mutací katalogů z roku 2010. Nakonec jsem se dopracoval k číslu 19 (různých národních verzí). Přibyly třeba katalogy z Číny nebo z Velké Británie (přece jen se tedy potvrdila jeho existence).

Počet 19 není moc příznivý na focení, takže jsem na fotku vybral nejzajímavějších 16. Chcete-li hádat, odkud pocházejí, můžete to zkusit. K tomu vám poslouží tento odkaz. (Pozor - cca 3 MB). Katalogy jsem naaranžoval tak, aby byly vidět indicie. Těším se na vyluštění.

Jonas - Můj Brickshelf