(Vlastné) 4x4 Truck

Založil Jujko, 08.06.2010, 21:49:21

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Jujko

Tak, tu je môj prvý pokus o vozidlo s pohonom 4x4.
Cieľom bolo postaviť rozumne vyzerajúce vozítko, ktoré nemá os otáčania kolesa ďaleko od kolesa. Preto som z bricklinku objednal 3L karadany atď... Nešlo mi o exvelentné nájazdové uhly, alebo zdolávanie náročného terénu...
Nič nepraská, nepreskakuje, skorej sa zastaví motor, ako niečo praskne. Ani neviem, ako je to možné...
Pohon - XL motor, 8z na 24z, potom 12bevel na 20bevel, a nakoniec 20bevel na diferenciál.
Zatáčanie - Cez gumičku z M motora (2x 1/2 bush) na 2 x Technic Wedge Belt Wheel http://www.peeron.com/inv/parts/4185
Je to dobré riešenie preto, lebo nie je potrebné žiadne ozubenie a motor môžem dať kam chcem...

Rozmery - Šírka 15stud, výška 22stud, dĺžka cca 42stud. Váha? Neviem presne, ale je to dosť...

Mal som problémy s tým, že sa pri väčšom zábere celé auto nakláňalo do strany, vzhľadom k tomu, že motor bol pevne v ráme a pri zábere mal chuť sa točiť okolo 20z bevelu, ktorý je napojený na hriadeľ, ktorý ženie diferenciály. Takže je kyvná len zadná náprava, predná je pevná. Tým sa problém vyriešil...

V pláne mám pokračovať v zveľaďovaní, resp postaviť niečo nové a viac technické a tatroidné :) Asi s dvomi XL motormi, nakoľko už teraz má ten jeden dosť...
Vzorom mi je AdamS a jeho Tatra? http://www.brickshelf.com/gallery/AdamSS/Truck/MorePhotos/37.jpg

Kiko97

Je to výborne zladené farbami, skvelá kabína.  :)
Ak sa nemýlim tak ten obrázok, ktorý si poslal cez link na www.brickshelf.com je člena toho fóra pod menom AdamS.  ;)

Jujko

Omlúvam sa, opravené :) A vďaka...

Shmade

Opravdu pěkně udělaný.

Jujko

Chcel by som ešte niekam schovať BBox, spraviť nejaký ložný priestor, ale ktovie čo bude skôr. Či sa rozhodnem to rozobrať, alebo vyšperkovať :)

Kiko97

Myslím si že BB nechaj tam kde má tam nízke ťažisko a kabína má tiež váhu tak to je vyrovnané. :)

grohl

Kamión hezký. Trošku mi tam chybí nějaký dominantní prvek na kabině, ale to je fuk. Bude video?

Martys08

Je to výborné,disegn je super.

Jujko

Video bude, zajtra vybehnem do záhrady :)

Jujko

Tak, po jazdení s predchádzajúcou verziou a zistení, že preskakuje prevod od motora, som sa konečne dostal k prestavbe zameranej na odstránenie preskakovania a taktiež aj sfunkčnenie kyvnej prednej nápravy.

Výsledok vidíte na fotkách, zajtra už naozaj pribudne aj video. Pruženie kyvných náprav je vyriešené tak, že tlmiče sú uchytené iba o rám a o nápravu sú iba opreté. Veď zajtra uvidíte. Inak sa zlepšila aj priechodnosť terénom, no nie je to žiadny trial truck, je to skôr orientované na také bežné výlety do záhrady alebo na iný nespevnený povrch...
Čo sa týka preskakovania prevodov, tak nepreskakuje absolútne nič. Skôr sa zastaví motor, ako by mal preskočiť nejaký prevod.
Snáď vám napovedia viac fotky...

germik

A co fotka podvozku? nebyla by?  ??? ;)
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Kiko97

Pekné  :D podvozok si viem predstaviť. Malo sa to na niečo podobať lebo mi to pripomína nejaký starý MAN.  ;)

Jujko

Tak pridávam fotky.
Čo sa týka podobaniu sa na niečo, tak som nemal pred sebou nič, na čo by som chcel aby sa to podobalo... Proste vlastná fantázia.
K fotkám 2 a 3 -
2 - tlmič v štandardnej pozícii nápravy
3 - tlmič v pozícii, keď je stlačený ten na opačnej strane - Neuchytením tlmičov o nápravu sa vyriešilo to, aby sa náprava mohla voľne pohybovať aj do smeru, do ktorého sa tlmič nedokáže "natiahnuť"...

Plutoone

Citace od: Kiko97 kdy 13.09.2010, 21:55:12
Pekné  :D podvozok si viem predstaviť. Malo sa to na niečo podobať lebo mi to pripomína nejaký starý MAN.  ;)
Mně to spíš připomíná starou scanii.

hero219

je to velmy pekne ale takto som uchytit tlmice neskusal nevysmikuju sa ti ???

Jujko

Nie... Dopredu/dozadu nejdú, pretože ich drží oska, a do bokov tiež nie, pretože vpredu sú blokované tým modrým osko-pinom (neviem ako sa to presne volá) a v zadu tiež tak trochu podobne...

Jo a ta Scania to tak trochu môže byť :)

Pieters

moc pěkné, jen tak dále  ;)

Sugarfree

Také se mi tvůj výtvor líbí, ale chci se zeptat jak je na tom zatáčení? Jestli by to nechtělo mezinápravový diferenciál?? ;)
LEGO TECHNIC ...it´s my style...