(Vlastní) Evoluce pásového vozidla

Založil Tomik, 24.07.2010, 20:30:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Tomik

Dnes jsem si konečně našel čas, abych začal stavět pásové vozítko na dálkové ovládání, kvůli kterému jsem si nedávno pořídil IR reciever a vysílač. Pásový podvozek se při omezeném množství kostek (stavim z bagru 8294) ukázal jako pěkný technický oříšek. Strávil jsem nad ním celé dopoledne. Výsledek je inspirován alternativním modelem bagru 8043.  Když byly hotové pásy, tak jsem je narychlo spojil, osadil battery boxem a IR recieverem a šel jsem jezdit. :D Celkem mě překvapilo, jak to uhání a jaká je s tím sranda - mít psa nebo kočku, tak je na celej den o zábavu postaráno. ;D Až se za týden vrátím z dovolené, tak zapracuju na designu a udělám tomu kasli. ;) Zatím toto může posloužit jako inspirace pro ostatní, kteří by přemýšleli o něčem s pásovém...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Satanda

Už čekám na vršek. a stim psem máš moc dobrou pravdu, taky mam psa a ir auto. ;D

otaznik

Citace od: Tomik kdy 24.07.2010, 20:30:30
Zatím toto může posloužit jako inspirace pro ostatní, kteří by přemýšleli o něčem s pásovém...
Upřímně řečeno nic moc inspirativního na tom tvém podvozku není. Zpracoval jsi to téměř nejjednodušším způsobem, jak bylo možné (což neznamená, že je to špatně).

Satanda

Tomik

Citace od: otaznik kdy 24.07.2010, 22:56:41
Upřímně řečeno nic moc inspirativního na tom tvém podvozku není. Zpracoval jsi to téměř nejjednodušším způsobem, jak bylo možné (což neznamená, že je to špatně).

Souhlasím s tebou, je to velmi jednoduché. Nicméně je to funkční a o to mi jde především. Jeden z konceptů podvozku, o kterém jsem uvažoval, měl umístěné oba motory podélně za sebou uprostřed vozu. Bohužel se mi tuto verzi zatím nepodařilo dotáhnout do konce, takže možná příště přijdu s něčím zajímavějším. Proto jsme toto téma nazval evolucí (vývojem).
můj flickr

Tomik

Ahoj,
jsem zpět z dovolené a rovnou s druhou generací pásového vozidla. Na základě zkušeností s první generací jsem dotáhl do konce podvozek s podélně uloženými motory. Díky podélnému uložení motorů se podvozek zúžil a snadno jsem z něj vytvořil tuhý rám. Při prvních zkušebních jízdách (ještě bez karoserie) se ukázal největší slabinou převod mezi motory a hnacími koly pásů. Původně jsem tam dal dva double-bevely s 12 zuby na kolmo. Vzhledem k tíze modelu a síle motorů začaly přeskakovat. Po drobných úpravách a experimentech jsem tam nakonec nechal převod z bevelu 12 na double-bevel 20 zubů. Jako nejlepší řešení mě napadlo dát tam převod z kolečka s 8 zuby a korunové ozubené kolo s 24 zuby.

Bohužel je zrovna nemam k dispozici... Možná by se daly použít i knob-wheely, ty ale nesníží otáčky.

Design vozítka je volně inspirován tímto strojem: http://www.trackedutilityvehicles.com/ftp/vehicles/pdfs/31.pdf V kabině jsou dvě sedačky, palubka s "volantem" a výfukový komín na zádi slouží k zapínání a vypínání battery boxu. Celkově má vozítko výborné manévrovací schopnosti - jako tank a rychlost je taky slušná (neni to žádnej šnek ;D).
můj flickr

Bery

Docela dobrý, až na design ale ten se mi nelíbí už u předlohy.
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Fairytale

Náhodou mě se i ten desing líbí xD  určitě je to vozítko na snadnou stavbu  a určitě dokáže i zabavit.

Tomik

Rozhodl jsem se oprášit toto téma se třetí generací pásového samohybu. Výchozím zdrojem kostek se stal opět bagr 8294 + PF díly + 4 knob wheely, 4 ozubená kola s 16 zuby a 2 pin-díro-piny. Poskládáním toho všeho dohromady vznikla sněžná rolba v barvách Pisten Bully. Rolba je kompletně ovládaná pomocí IR, kdy dva XL motory zajišťují pohon (jeden pro každý pás) a jeden medium motor zvedá radlici (pomocí linear actuatoru).

Celkově je tahle potvůrka dostatečně mrštná a dá se ještě zrychlovat nebo zpomalovat změnou převodového poměru od motorů na pásy - mě osobně se osvědčil poměr 1:1. Dneska jsem jí vzal do práce a všichni z ní byli unešený, když jsme projížděli překážkovou dráhu nebo strkali role od papíru z kanceláře do kanceláře. Doma se dá využít i na uklízení drobných věcí pohozených na podlaze, třeba když chcete přihrnout přítelkyni ponožky, které zapomněla pod křeslem... ;D

VIDEO

můj flickr

Plutoone

Tomu říkám malej bobíšek ;D Ale vypadá super. Ty ponožky bych taky rád vyzkoušel. Bohužel mám moc pořádnou drahou polovičku. Leda, že bych je tam nastrčil já ::)

ViloB

Uhladne, funkcne, realisticke. Podobne menej nadany stavitelia ako ja by urcite privitali navod :-)

grohl

Čisté, jednoduché a jasně rozpoznatelné.

Viliam6666

Pri prvom pohľade na túto rolbu som sa do nej zamiloval . Je krásna aj po dizajnovej stránke . No proste nádhera.
Fakt by som ocenil keby si dokázal urobiť na rolbu návod. Prosím aj video . ;D ;D ;D

Milujem LEGO TECHNIC

Tomik

Ze všeho nejdřív děkuji všem za vaše komentáře.

Citace od: ViloB kdy 31.01.2012, 11:39:53
Uhladne, funkcne, realisticke. Podobne menej nadany stavitelia ako ja by urcite privitali navod :-)

Návod určitě připravím a přidám na buildinst, jen mi dejte čas (mám toho teď trochu víc).

Citace od: Viliam6666 kdy 31.01.2012, 15:17:20
Pri prvom pohľade na túto rolbu som sa do nej zamiloval . Je krásna aj po dizajnovej stránke . No proste nádhera.
Fakt by som ocenil keby si dokázal urobiť na rolbu návod. Prosím aj video . ;D ;D ;D

Souhlasím, že tahle rolba si opravdu zaslouží video. Dám se do toho a do víkendu něco sesmolím (bude to moje první video)...
můj flickr

Arheonx

fúuu tak toto je paráda   ;)  . Ja niečo podobné robím už dosť dlho no mám problém s designom no dúfam že to dokončím. A teším sa na video.

Tomik

Návod na rolbu je k dispozici na buildinstu a video je už natočené a čeká na sestříhání a upload, takže do neděle by mělo být na youtubu.
můj flickr

Billy Bob Bean

Rolba super, jak se dostanu domů, tak asi rozeberu můj trialovej speciál a na chvíli si postavím rolbu dokud je sníh. Snad bude po sněhu jezdit i s malými černými pásy.

Tomik

Jak jsem slíbil, zde je VIDEO. Doufám, že se bude líbit, protože je to moje prvotina. Jinak, napadlo mě, jestli někdo z vás má zkušenosti se "zasekáváním se" pásů. Po cca hodině ježdění s rolbou se mi na pásech začaly dělat takové stříšky z nedocvaknutých segmentů pásů. Vypadá to jako kdyby se pásy chtěly rozpojit. Zkusil jsem je tedy umýt, aby lépe klouzaly a moc to nepomohlo...

Citace od: Billy Bob Bean kdy 18.02.2012, 11:18:42
Rolba super, jak se dostanu domů, tak asi rozeberu můj trialovej speciál a na chvíli si postavím rolbu dokud je sníh. Snad bude po sněhu jezdit i s malými černými pásy.

Na sněhu jsem jí nezkoušel. Asi budeš muset do pásů nacvakat piny, aby neprokluzovaly...
můj flickr

P4tr1cius

TECHNIC sa mi začína páčiť čím ďalej, tým viac. A zvlášť, keď sa jedná o takýto praktický výtvor. Palec hore, "upratovač ponožiek" je parádny. Videu chýba ale veľmi hudba.

Tomik

Citace od: P4tr1cius kdy 18.02.2012, 16:48:41
Videu chýba ale veľmi hudba.

Originální zvuk byl nic moc a nenapadalo mě, jakej song tam dát, tak jsem to udělal bez zvuku... Příště se polepším ;)
můj flickr

Tomik

Včera jsem se pustil do předělávání rolby pro výstavu do Vyškova a narazil jsem na jeden problém. Nový výtvor by měl být jakýsi pásový drapák na přemísťování věcí. Nechal jsem se inspirovat mechanismy použitými u ponorky 8250 a u alternativního modelu buldozeru 8275, které bohužel u mého drapáku nefungují. Naprázdno se "kleště" nejdřív pěkně sevřou a poté zvednou, ale když mají něco stisknout a zvednout tak nemají dostatečný stisk a danou věc maximálně povalí. Má někdo s podobnými mechanismy nějaké zkušenosti, případně by mi mohl dát radu, jak to vylepšit, aby vše fungovalo s jedním motorem? Tady jsou ještě obrázky mého výtvoru.

můj flickr

Fairytale

Zkušenosti s drapákem nemám vůbec , ale možná bys mohlo nějakým způsobem (pružinou) ztížit zvedací pohyb drapáku => Větší tlak na kleště. Záleží však jak těžké předměty chceš zvedat a jestli ten motor dokáže i tu pružinu stlačit.

Rastwo

Dvojity mechanizmus na jeden motor je dost tazke vymysliet :D Drzim palce :D No, mam NXT 2.0 a existuje alternativny model snatcher. Je nan navod, no musis si kupit knihu aby si ho mal. Mne sa ten model podarilo postavit z fotiek na nete a system na nom pracoval super. Takze k mechanizmu; Tu to funguje tak, ze to najprv stlaci a potom zodvihne (zvislo nahor, je to super). Ale chce to dost sily, tu to bol 1 nxt motor sprevodovany do sily 1:3 takze M-ko to asi neutiahne. Tak to skus, tu je link na video; http://www.youtube.com/watch?v=Q0yiw8gzc1Q

EDIT: Hej a, konecne mam PF IR, dostal som k narodkam 8043, super model, som stastny ako blcha  ;D A otazka, stacili by 2x M-motory na pohon toho tretieho tatraku? CHcel by som si to postavit ale ocakavam z toho aj daku rychlost, aktualne mam dielov dost takze by som to mohol aj sprevodovat. Neviem este aku silu tie motory maju, zatial som nic vlastne nestaval tak sa pytam  :)
Ementál je syr, ktorý má diery. Čím viac je dier, tým menej je syra. Čím viac je syra, tým viac je dier. Teda: Čím viac je syra, tým menej je syra.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=rastwo http://www.youtube.com/user/Rastwo666

Tomik

Citace od: Rastwo kdy 16.04.2012, 20:53:29
Dvojity mechanizmus na jeden motor je dost tazke vymysliet :D Drzim palce :D No, mam NXT 2.0 a existuje alternativny model snatcher. Je nan navod, no musis si kupit knihu aby si ho mal. Mne sa ten model podarilo postavit z fotiek na nete a system na nom pracoval super. Takze k mechanizmu; Tu to funguje tak, ze to najprv stlaci a potom zodvihne (zvislo nahor, je to super). Ale chce to dost sily, tu to bol 1 nxt motor sprevodovany do sily 1:3 takze M-ko to asi neutiahne. Tak to skus, tu je link na video; http://www.youtube.com/watch?v=Q0yiw8gzc1Q

Díky za tip - ta potvora z NXT vypadá velmi dobře, jenom stále nechápu, jak je tam řešené to postupné sevření a zvednutí. Hraje tam nějakou roli velká váha toho drapáku? Když jsi to měl postavené, jak těžký předmět to dokázalo zvednout - ruličku papíru nebo třeba i sklenici?

Citace od: Rastwo kdy 16.04.2012, 20:53:29
EDIT: Hej a, konecne mam PF IR, dostal som k narodkam 8043, super model, som stastny ako blcha  ;D A otazka, stacili by 2x M-motory na pohon toho tretieho tatraku? CHcel by som si to postavit ale ocakavam z toho aj daku rychlost, aktualne mam dielov dost takze by som to mohol aj sprevodovat. Neviem este aku silu tie motory maju, zatial som nic vlastne nestaval tak sa pytam  :)

No, tu rolbu jsem stavěl s pohonem z XL motorů jen proto, že mám všeho všudy 2x M motor a 2x XL motor. Dva M motory by to měly v pohodě utáhnout (rolba druhé generace byla poháněná také M motorama a jezdila dobře), ale nechal bych je s převodem 1:1 nebo trochu dopomala. Naproti tomu XL motory maj dost síly na to, aby se nechaly zpřevodovat do rychla, ale ztratíš tím ovladatelnost - bude se ti špatně zatáčet, protože ovládání přes IR systémem vypnuto/zapnuto není dostatečně citlivý.

EDIT: Problém s uchopením se mi právě podařilo částečně vyřešit velmi jednoduchým způsobem - mezi klepeta drapáku jsem natáhl gumičku (bohužel to není originální Lego gumička). Motor to ještě utáhne a stisk je dostatečný minimálně pro zvednutí tuby s krémem o váze cca 100g. Jako nouzové řešení by to stačilo, ale raději zkusím vymyslet něco trochu víc "legového".
můj flickr

Měch

Nejlepší bude, když dáš bod otáčení kleští co nejdál od bodu uchycení LA na kleštích. Doufám že je to srozumitelné... Šedá oska 3# co nejvíc do strany
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Tomik

Citace od: malý Měch kdy 16.04.2012, 22:17:26
Nejlepší bude, když dáš bod otáčení keští co nejdál od bodu uchycení LA na kleštích. Doufám že je to srozumitelné... Šedá oska 3# co nejvíc do strany

Rameno s kleštěma se neotáčí kolem té šedé trojkové osy, ale kolem osy v úrovni konce pásů (na první fotce je tam vidět světle šedej pin, kterým prochází osa otáčení). Jinak, na tom, co navrhuješ, možná něco bude - uvidím, jestli se mi to podaří posunout.
můj flickr

Měch

Měl jsem na mysli tohle...kvůli zvětšení páky.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Tomik

Citace od: malý Měch kdy 16.04.2012, 22:53:38
Měl jsem na mysli tohle...kvůli zvětšení páky.

Tak to mě nenapadlo - dobrý nápad - zkusím to předělat a uvidím, jaký bude výsledek.
můj flickr

Rastwo

Citace od: Tomik kdy 16.04.2012, 22:05:21
Díky za tip - ta potvora z NXT vypadá velmi dobře, jenom stále nechápu, jak je tam řešené to postupné sevření a zvednutí. Hraje tam nějakou roli velká váha toho drapáku? Když jsi to měl postavené, jak těžký předmět to dokázalo zvednout - ruličku papíru nebo třeba i sklenici?

No pokial si pametam tak hlavne sila a protivaha motoru. ten drapak bol taky velky hlavne preto, ze to inak asi z dostupnych dielov (len NXT 2.0) spravit neslo. Silu to celkom malo, papierovu rulicku to zodvihlo v pohode (pokial nebola moc mekka a nestlacilo ju to :D). A ako to fungovalo, no, skusim ti to nakreslit v skicari  a dam to sem :)

EDIT:obrazok; cervena- ako to zaviera drapak, prenesie to silupotiahnutim beamov(liftarmov) a potom cez knoby zavrie drapak.
                       modra- ako sa tie beamy posunu ked je drapak zavrety ale stale pri zemi
                       oranzova ako sa to cele posunie pri zodvihnuti
                       seda (siva)- ked je to zodvihnute(ten motor ide este kusok nizsie)
                       zelena- body uchytu motora s drapakom k spodku, ich umiestnenie rozhoduje o potrebnej sile k zodvihnutiu a stabilite

Ano, je to nakreslene blbo a narychlo ale moc sa mi nechcelo to kreslit nejak podrobne, snad to pochopis aj takto ;D
Ementál je syr, ktorý má diery. Čím viac je dier, tým menej je syra. Čím viac je syra, tým viac je dier. Teda: Čím viac je syra, tým menej je syra.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=rastwo http://www.youtube.com/user/Rastwo666