Katalogizace LEGA

Založil winring, 29.06.2010, 11:01:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

winring

Protože už mám po zkouškovém, rozhodl jsem se že zkatalogizuji všechno Lego co mám. Až do teď jsem totiž neměl přehled, jaké kostičky mi u kterých setů chybí a neměl jsem už ani jistotu, jaké sety vůbec vlastním. Katalogizuji v MS Excel a protože jsem informatik programátor, nechce se mi samostatně vyplňovat seznam setů a seznam chybějících dílů. Ke každému setu si do jednoho políčka vyplňuji, jaké dílky chybí. Tento sloupec bych pak chtěl projet makrem, které by z něj udělalo seznam chybějících dílků.

Myšlenka v praxi:

políčko může obsahovat podobnou informaci:

3004 černá 2x hnědá, 3023 černá hnědá bílá, 30132 5x tmavěšedá

makro by pak mělo vytvořit něco ve stylu:

Číslo kostkybarvapočet
3004černá1
3004hnědá2
3023černá1
3023hnědá1
3023bílá1
30132tmavěšedá5

Přibližný pseudokód by byl asi takto:
foreach g z G{
pole = cut(g podle ',')
forech p z pole{
pole2 = cut(p podle ' ')
pole2[1] => čísloKostky
if pole2[2] končí 'x' then pole2[2]-x => počet, pole2[3] => barva
else pole2[2] => barva , počet = 1
if čísloKostky and barva not in Seznam(stejný řádek) then přidejKostku(číslokostky, barva, počet)
else přičtiKostku(číslokostky, barva, počet)
znovu zopakovat pro další barvy téže kostky
}
}

G je sloupec kde jsou políčka s chybějícími dílky
Seznam je vytvářený seznam
Funkce přidejKostku přidá novou kostku do seznamu
Funkce přičtiKostku pouze navýší počet této kostky v seznamu

Pokud někdo něco podobného již dělal, nebo má zkušenosti s programováním v Excelu budu rád, když mi poradí. Případně popíše jak on tvoří svůj katalog.

Cavelon

IMHO vymýšľaš už dávno vymyslené a ešte k tomu nebudeš s nikým/ničím kompatibilný. ;D
Poznáš program BrickStore? Ak nie, tak si ho vyskúšaj:
http://www.brickforge.de/software/brickstore/
;)

pryb

Opravdu to zní jako spousta práce, která není potřeba, protože už ji někdo udělal.

Seznam setů si držím poněkud těžkopádně jako kategorizované bookmarky v prohlížeči - odkazy na Peeron. S vědomím, že jednou to budu muset zlepšit ;D Zkoušel jsem používat seznam přímo v Peeronu, ale nějak mi nesedl - asi hlavně proto, že Peeron mívá své dny a v poslední době mi připadá krutě pomalý.

Pro evidenci chybějících dílů vyžívám BL - a na občasné dotazy, jak generuji poptávku odpovídám, že jednou na to vyrobim návod (tzv. hned jak bude čas). Když to vezmu stručně:
Na BL provedu "Part out a set" do samostatného wanted listu, zaškrtám pouze ty díly, které mi chybí. Wanted list pojmenuji podle čísla setu a kusu názvu (obvykle se celý nevejde). Rychlé, účinné. Výsledkem je typicky 20-40 wanted listů. V záložce "By Shop" pak jednoduše vidím, který BL shop má nejvíc z mé poptávky.
Zároveň jsem si udělal shell script, který pomocí několika sedů a grepů vygeneruje diskusní příspěvek na Kostky - viz moje poptávka.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: pryb kdy 29.06.2010, 18:28:38
Opravdu to zní jako spousta práce, která není potřeba, protože už ji někdo udělal.

Seznam setů si držím poněkud těžkopádně jako kategorizované bookmarky v prohlížeči - odkazy na Peeron. S vědomím, že jednou to budu muset zlepšit ;D Zkoušel jsem používat seznam přímo v Peeronu, ale nějak mi nesedl - asi hlavně proto, že Peeron mívá své dny a v poslední době mi připadá krutě pomalý.
S Excelom som zacal aj ja, ale velmi rychlo som svoje pokusy ukoncil. Tukat do tabulky niekolko stoviek riadkov a desiatok stlpcov nebolo k nicomu a upravovat exportovane tabulky bola tiez nadludska praca. Presiel som na Peeron a po pociatocnych rozpakoch ho pouzivam. Suhlas s Prybom, ano, Peeron je obcas pomaly a obcas robi kraviny (s vezirom som uz o tom kedysi kratko popisal), ale v poslednej dobe sa mozem stazovat iba na to, ze tam chybaju sety. Zopar inventory som uz pridal a je to pekna drina...

winring

Citace od: Cavelon kdy 29.06.2010, 18:07:20
IMHO vymýšľaš už dávno vymyslené a ešte k tomu nebudeš s nikým/ničím kompatibilný.
Je to hlavně pro mé použití, takže o kompatibilitu jsem se nestaral :) (Ale je pravda, že možná budu rád, že jsem to jen začal a rychle přešel na něco kompatibilního :) )

Citace od: Cavelon kdy 29.06.2010, 18:07:20
Poznáš program BrickStore? Ak nie, tak si ho vyskúšaj:
Neznám, určitě vyzkouším.

Citace od: pryb kdy 29.06.2010, 18:28:38
Pro evidenci chybějících dílů vyžívám BL - a na občasné dotazy, jak generuji poptávku odpovídám, že jednou na to vyrobim návod (tzv. hned jak bude čas). Když to vezmu stručně:
Na BL provedu "Part out a set" do samostatného wanted listu, zaškrtám pouze ty díly, které mi chybí. Wanted list pojmenuji podle čísla setu a kusu názvu (obvykle se celý nevejde). Rychlé, účinné. Výsledkem je typicky 20-40 wanted listů. V záložce "By Shop" pak jednoduše vidím, který BL shop má nejvíc z mé poptávky.
Také vyzkouším. Hlavně musím zjistit, jestli to umí i přidávat do WL krabice a návody.Tak už jsem zjistil že umí. Tohle je šikovné to asi používat také budu :) (Škoda že se nejde na jednotlivé WL odkazovat přes URL) Docela by se mi ale hodil ten skript na generování příspěvků ::)

Citace od: Stalker kdy 29.06.2010, 19:37:46
Tukat do tabulky niekolko stoviek riadkov a desiatok stlpcov nebolo k nicomu a upravovat exportovane tabulky bola tiez nadludska praca. Presiel som na Peeron a po pociatocnych rozpakoch ho pouzivam.
Zkouknu peeron a uvidím. Ze zkušenosti ale vím, že něco naklikávat, pokud je to ve větší míře, je pomalejší, než vepsat pár hodnot do tabulky.

To co jsem zde prezentoval byla jen část se kterou jsem potřeboval pomoci. Potřebuji hlavně totiž mít na jedné stránce (nebo případně jednoduše na jeden klik dostupné) informace o číslu setu, zda má krabici, zda má návod, zda je kompletní, v jakém je stavu a co v něm případně chybí (Příklad řádku v tabulce: 1736 | ANO | ANO | NE | dobrý |  3795 černá    to má člověk vypsané za okamžik). Pokud se budu muset ale pohybovat po třech aplikacích (Peeron, když chci zjistit zda set mám, bricklink zda mi u tohoto setu něco chybí, Brickstore na něco dalšího) budu pokračovat ve vývoji svého.

S.t.a.l.k.e.r.

Chapem. No v takom pripade by si mal mozno miesto Excelu porozmyslat nad databazou v MS Access.

Cavelon

Citace od: winring kdy 30.06.2010, 10:36:48
Pokud se budu muset ale pohybovat po třech aplikacích (Peeron, když chci zjistit zda set mám, bricklink zda mi u tohoto setu něco chybí, Brickstore na něco dalšího) budu pokračovat ve vývoji svého.

Brickstore je priamo kompatibilný s Bricklinkom, môžeš pomocou neho plniť wish-listy, importovať svoje objednávky atď., môžeš si v ňom priamo vytvoriť zoznam svojích setov, vkladať poznámky do koloniek na to určených apod. Ja používam iba tento program a som s ním veľmi spokojný. Vybavil som pomocou neho niekoľko stoviek veľkých objednávok na BL a vediem v ňom evidenciu svojích nakúpených dielikov (t.č. niekoľko desiatok tisícov).  8)

winring

Citace od: Cavelon kdy 30.06.2010, 11:04:55
Brickstore je priamo kompatibilný s Bricklinkom, môžeš pomocou neho plniť wish-listy, importovať svoje objednávky atď., môžeš si v ňom priamo vytvoriť zoznam svojích setov, vkladať poznámky do koloniek na to určených apod. Ja používam iba tento program a som s ním veľmi spokojný. Vybavil som pomocou neho niekoľko stoviek veľkých objednávok na BL a vediem v ňom evidenciu svojích nakúpených dielikov (t.č. niekoľko desiatok tisícov).  8)
Jak říkám, zkusím a uvidím. S velkou pravděpodobností to bude umět to, co potřebuji, ale třeba mi to nesedne jako Prybovi Peeron :) Uvidíme jdu to teď zkouknout.

winring

Tak nevím, ale BrickStore nedělá to, co bych potřeboval.
Můžu si udělat seznam setů, ale nepodařilo se mi přidat k nim jakkoliv seznam jejich chybějících dílů. Když dám part-out, můžu si pohrát se seznamem dílku tohoto setu, ale musím si ho uložit externě a navíc není nijak propojen s daným setem.

Cavelon

Teraz neviem, či som presne pochopil, o čo Ti vlastne ide. Ak áno, ja by som to riešil tak, že v tom novom zozname po part-oute by som do kolonky "Comments" dal číslo setu (dá sa to pre všetky položky naraz) a do kolonky "Remarks" by som si dal počet chýbajúcich dielikov. Tento zoznam sa dá potom pomocou Cut&Past vložiť do spoločného zoznamu pre takto rozparticiované sety a triediť podľa jednotlivých koloniek, filtrovať podľa čísla setu, typu dieliku apod.

winring

Tak po vyzkoušení všech návrhů jsem dospěl k tomuto prvotnímu výsledku:

1) Peeron
- umí udělat pouze seznam setů co mám a seznam kostek co potřebuji. Číslo setu musím vypsat tak jako tak a tím pádem prodlužuje čas o klikání oproti Excelu.

2) BrickLink Wanted List
- nějaké námitky bych našel, ale v podstatě dělá to co potřebuji pro záznam chybějících dílů. Procházím ho tak jako tak a tím pádem mi stačí pouze zaškrtávat chybějící díly v part-outu. Bylo by super, kdyby se dalo odkazovat na WL, protože by pak stačilo pouze toto URL šoupnout do Excelu a mám hotovo.

3)BrickStore
- jak již název programu napovídá, je podle mě spíše pro prodejce než pro kupující. Více viz příspěvek výše.

Zatím to tedy vidím na jednoduchý seznam v Excelu a WL v BrickLinku

winring

Citace od: Cavelon kdy 30.06.2010, 11:53:45
Teraz neviem, či som presne pochopil, o čo Ti vlastne ide. Ak áno, ja by som to riešil tak, že v tom novom zozname po part-oute by som do kolonky "Comments" dal číslo setu (dá sa to pre všetky položky naraz) a do kolonky "Remarks" by som si dal počet chýbajúcich dielikov. Tento zoznam sa dá potom pomocou Cut&Past vložiť do spoločného zoznamu pre takto rozparticiované sety a triediť podľa jednotlivých koloniek, filtrovať podľa čísla setu, typu dieliku apod.

Neboli mít jeden seznam, kde budu mít jako první řádek daný set a pod ním řádky s chybějícími dílky popsané v poznámkách. To by také šlo.
Po vyzkoušení to je celkem dobré. Uvidíme jak to bude fungovat v praxi.

Děkuji všem za rady.

Jonas

Otevírám opět staré téma, protože od posledních příspěvků došlo k jedné velké změně. Jak se zdá, Peeron to zabalil. Když se podíváte na jeho stránky, tak vidíte, že už hodně dlouho nebyla jeho databáze aktualizována. Je to smutné, ale asi s tím nic nenaděláme.

Určitě nejsem sám, koho to mrzí. Já jsem Peeron používal k inventarizaci Lega asi od roku 2005 a ještě donedávna jsem díky tomu měl velmi dobrý přehled toho, co mám doma. Peeron my pomáhal zejména udržovat:
1) přehled stavebnic (a jejich dílů pro případnou kompletaci),
2) přehled všech ostatních dílů (loose parts), kterých mám více než dílů ve stavebnicích,
3) ale především kompletní přehled všech dílů podle typů a barev, dostupných pro mé stavění.

Nejdůležitější byla pro mě především vlastnost 3), kterou jsem často využíval při plánování staveb a která mi pomáhala při rozhodování, jaké barvy a typy kostek použít, abych nemusel zbytečně nakupovat.

V okamžiku, kdy se Peeron stal nefunkčním, se mi to pořádně zkomplikovalo. I když mám seznam z Peeronu importovaný do lokálního XLS souboru, nemůžu už do něj tak snadno jako dřív importovat nové sety jakož ani díly nakoupené v BL nebo Lugbulku, hledání v XLS není tak intuitivní a provázané jako v Peeronu, atd.

Co teď? Asi nejsem sám, kdo řeší tento problém. Zkusil jsem BrickStore, ale přišlo mi, že jeho primární účel je jiný, a hlavně jsem nenašel způsob, jak pomocí něj splnit požadavky ad 1) až 3).

Poradíte?
Jonas - Můj Brickshelf

winring

Používám Brick store a to takto:

Citace od: Jonas kdy 05.03.2011, 17:49:42
1) přehled stavebnic (a jejich dílů pro případnou kompletaci),

V jednom souboru mám všechny vlastněné sety (teda pracuju na tom aby byly všechny). Podle kompletnosti je mám na začátku označené "zaškrtnutím" pro kompletní, "křížkem" pro nekompletní. Pokud je set nekompletní vložím do souboru kostičky, které potřebuji přidat, označím je "plus" a do Remarks přidám, ke kterému setu patří. (viz obrázek)

Pokud pak potřebuji prohlédnout jen seznam setů, dám si je vyfiltrovat, nebo naopak.

2) přehled všech ostatních dílů (loose parts), kterých mám více než dílů ve stavebnicích,

Stejný princip, jen přidáváš dílky.

3) ale především kompletní přehled všech dílů podle typů a barev, dostupných pro mé stavění.

Každý set si můžeš dát PART OUT a vytvoří se ti seznam všech dílků tohoto setu. Ty pak stačí hodit do jednoho souboru společně s dílky navíc. Při přidávání se tě to i zeptá, zda má stejné dílky seskupovat.

Jonas

Díky Winringu. To vypadá jako možné řešení.

Máte někdo ponětí, jak by se dal efektivně provést import z Peeronu (cca 100000 dílů)?
Jonas - Můj Brickshelf

Robbed

Já používám taky Brickstore a naprosto mi vyhovuje. Mám jeden hlavní soubor obsahující všechny dílky a pak samostatné soubory obsahující jednotlivé nákupy. Výhoda BL nákupů je, že jdou jednoduše importovat. Ostatní nákupy musím naklikat ručně (to není zas takový problém). Inventáře setů jdou také samozřejmě importovat (největší fuška byla na začátku naimportovat všechny sety, co jsem měl).

K tomu importu z peeronu - BS tam má nějakou možnost "import peeron inventory", ale to asi budou jen inventáře setů. Jinak BS si ukládá soubory v XML, v jakém formátu to ukládá peeron nevím.
Možná bych se zkusil mrknout např. na eurobricks, třeba mají nějaké zkušenosti s převodem peeron -> brickstore ;).

winring

Mám za to, že to půjde přetáhnout tou funkcí v BS jak o ní psal Robbed. Ale nezkoušel jsem to.

SpCasPi000

Zaujímavý programčok, škoda že sa o ňom tak dlho nediskutovalo, kvôli tomu som ho spoznal až teraz  :(
Už len zistiť ako to všetko funguje presne, základy som už asimiloval  ;)

Jonas

Nakonec jsem se rozhodl přejít k programu BaseBrick (http://www.basebrick.com/), který splňuje nejen všechny mé dřívější požadavky, ale má i řadu dalších vychytávek, které se budou hodit. Převod z Peeronu byl rychlý, nákupy z BL to také bere.
Jonas - Můj Brickshelf

SpCasPi000

Ja práve testujem BrickStore a nič z toho čo potrebujem mi nechýba.
Ten BASEBRICK tiež úplne spolupracuje s BL?

Jonas

BASEBRICK spolupracuje s BL (dále s Peeronem a Bricksetem) a hlavně je velmi rychlý.
Databáze dílů a stavebnic vychází z BL, takže je dennodenně aktualizována.
Jonas - Můj Brickshelf

JimB

Jelikož mě rychlost Peeronu štve již dlouho, rozhodl jsem se vyzkoušet BASEBRICK. Počáteční nadšení mě však přešlo poté, co mi odmítl uploadovat set list. >:(
Exportoval jsem si soubor z Peeronu, nijak do něj nezasahoval, ale při pokusu o upload jsem se dostal jen do fáze preview. Při pokračování k samotnému uploadu zmizela čísla a popisy setů. Zůstaly jen počty setů a ty bez čísel a popisů uploadovat nelze.

S loose parts už jsem byl úspěšnější, upload proběhl. Bohužel s chybami v 48 položkách z 1400.
Nehodlám tam ručně přidávat 48 druhů dílů a k tomu dalších 126 setů.

Pokud víte někdo, v čem by mohla být chyba, podělte se prosím o své zkušenosti.
Moje BS galerie k prohlédnutí zde

Jonas

Napsal jsem autorovi programu o problému a zde je jeho odpověď:

I'm pleased that you found my site useful, and I'm sorry that there was a problem uploading set list from peeron (it's fixed now). So thanks also for letting me know about it (very few users tells me about the problems).

About Peeron.. It's really sad that it has not been able to solve it's problems (maybe Dan Boger etc just got tired upkeeping the site..), I was too a Peeron fan, but got frustrated it's slowness, so I had to create a similar site - at first for my needs only, but then I thought that maybe other lego fans would be interested too. And because Bricklink has all the data, I only needed permissions to use it's data and images :)

Regards,
Marco

Jonas - Můj Brickshelf

JimB

Díky Jonasi. Upload už funguje, jak má. Autor webu získává ode mne plusové body za rychlost, s jakou vyřizuje připomínky (požadavek úpravy inventarizace setu byl vyřízen do půl hodiny).
Bohužel stále má program mouchy, ale je tu vůle je vyřešit. Zatím jsem narazil na jednu relativně běžnou součástku, kterou vůbec nezná. Rovněž SW light-up minifigové nejsou v databázi, to je však chyba BL. Drtivá většina chyb při uploadování loose parts vznikla díky odlišným číslům dílů s potisky, často se jedná jen o záměny typu 3069bpx9 vs. 3069px9.

Co se mi ale velmi zamlouvá, je rychlost stránek :D a také možnost zveřejnit svou kolekci dílů a podívat se zároveň ostatním stavitelům do kuchyně.
Moje BS galerie k prohlédnutí zde