8x8 podvozek

Založil jakpet, 29.06.2010, 15:08:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

jakpet

Zdravim :D
Po delší neaktivitě bych vám chtěl prezentovat výtvor, na který jsem celkem pyšný, stavěl jsem ho docela dlouho a jezdí krásně. Stroj pohání dva XL motory, každý pro jednu stranu, všechna kola jsou nezávisle odpružená, poháněná, přední 4 kola zatáčí. Zatáčení je ovládáno M motorem, v každém kolu je redukce 8:24, nápravy jsou zavěšené tatrácky, ale na dvou osách. Podvozek je plně dálkově ovládán, v prostředku vozu je BB. V předním nárazníku svítí dvoje PF světla. Omlouvám se za kabeláž na horní části auta, je to provizorní řešení. Stroj bez sebemenšího problému překonává stoupání 50°. Pokud by někdo chtěl, natočim video. Omouvám se za kvalitu fotek, je to foceno mobilem, lepší foťák nemam.
Fotky: http://jakpet.rajce.idnes.cz/8x8_redukce/

tRilobit

Pěkný, plánuješ postavit karosérii?
Jinak, máš nějak spojený ty dvě osy které vedou středem auta na všechny nápravy, nebo jsou na sobě nezávislé?

GriPeR
Na to existuje jediná odpověď : "No L0L :D"

jakpet

Karoserii bych rád, ale nevim, jestli jí budu stavět, protože na karosérii z panelů jich nemam dost a jiná by byla buď ošklivá, nebo těžká... Osy propojený nejsou a to je záměr, protože to částečně nahrazuje diffy ;)

otaznik

Hmm, mně se to moc nelíbí:

- malý rejd
- obě přední nápravy zatáčí stejně - o stejný úhel (ale ta zadní by měla méně)
- osy zatáčení jsou moc daleko od středu kol (z horního pohledu samozřejmě)

tRilobit

Tak, když já měl 6x6 tak rejd nebyl o moc větší....Taa druhá náprava zatáčet stejně může, ale měla by míň to máš pravdu...Ty osy jsou podle mě dobré, s portály a otáčením je blíž neuděláš...skus si to  >:D

GriPeR

jakpet

Citace od: otaznik kdy 29.06.2010, 22:02:16

- malý rejd

Od otazníka je to dobrý hodnocení, takže díky, ale chci okomentovat kritiku:
1. Rejd co je na fotkách neni maximální.
2. To je bohužel pravda, ale jízdu to příliš neomezuje a ani přesně nevim, jak bych to dělal.
3. Je hodně těžký to udělat tak, aby auto nebylo moc široký, protože tam jsou kolový redukce.

Ještě se chci zeptat, co soudíš o autě jako celku?

Mareken

Citace od: jakpet kdy 30.06.2010, 10:22:36

- malý rejd

ale chci okomentovat kritiku:
2. To je bohužel pravda, ale jízdu to příliš neomezuje a ani přesně nevim, jak bych to dělal.
3. Je hodně těžký to udělat tak, aby auto nebylo moc široký, protože tam jsou kolový redukce.

1. I kdyby ten rejd byl větší upadne ti ten perpendicular co je chycenej jen na osičce.
2. U 8x8 už nepotřebuješ redukce(na jízdu, ne na šetření dílků),  máš je špatně udělaný , dej je do trianglu a můžeš osu otáčení posunout o asi dva study ke kolu,navíc reálná tatra je nemá.
3. Ale jde, viz 2.

Jinak ještě zkus sladit barvy a lepší fotky.
Jako celek se mi to taky moc nelíbí, zkus přijít s něčím novým ,vypadá to jako okopčený 8x8 od Shmadea

Geometrie řízení od ATR a Jennifer Clark
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=4425201
http://www.jenniferclarkbass.com/lego/images/skip/steering_trig_lrg.gif
Moje bs galerie Hledejte pod "Mareken"

jakpet

Citace od: Mareken kdy 30.06.2010, 12:11:07

- malý rejd

ale chci okomentovat kritiku:

1. I kdyby ten rejd byl větší upadne ti ten perpendicular co je chycenej jen na osičce.
2. U 8x8 už nepotřebuješ redukce(na jízdu, ne na šetření dílků),  máš je špatně udělaný , dej je do trianglu a můžeš osu otáčení posunout o asi dva study ke kolu,navíc reálná tatra je nemá.
3. Ale jde, viz 2.

Jinak ještě zkus sladit barvy a lepší fotky.
Jako celek se mi to taky moc nelíbí, zkus přijít s něčím novým ,vypadá to jako okopčený 8x8 od Shmadea

Geometrie řízení od ATR a Jennifer Clark
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=4425201
http://www.jenniferclarkbass.com/lego/images/skip/steering_trig_lrg.gif

1. ještě o trochu to jde.
2. Jsou v trianglu a tatra 815/7 má redukce v kolech.
3. Neřikal jsem, že nejde, ale že nevim, jak bych to dělal a že si nemyslim, že by to mělo moc vliv na jízdu.
Když kritika, tak odůvodněná!
Jo a konstrukce se od Shmadeho auta liší hodně.

Mareken

Dobře, zkus ten triangl víc nacpat do kola, u tohohle velký to už skoro ani nepřečuhuje, tam ho máš úplně venku.  Vliv na jízdu to v lego-měřítku moc nemá, to máš asi pravdu, ale vypadá to rozhodně líp 8) .Konstrukce možná, ale princip dvě osy-ála tatra zavěšení přes knoby je naprosto stejná.
Moje bs galerie Hledejte pod "Mareken"

otaznik

Od otazníka je to dobrý hodnocení, takže díky, ale chci okomentovat kritiku:

Ještě se chci zeptat, co soudíš o autě jako celku?
1. Ani jsem to nemyslel tak, že na fotkách je maximální. Nicméně i tak je to, podle mého, málo.
2. To je jednoduché, viz např. set 8421.
3. Na drsnějším povrchu budou při zatáčení díly velmi trpět, protože samotné zatočení, díky tomu, že jsou tam kardany, bude posunovat pneumatiku po hranici kruhu, ale samotné kolo bude zablokované.
Přijď se někdy podívat na LTTT a uvidíš, jak tento problém řeší ostatní.

Citace od: GriPeR kdy 30.06.2010, 10:20:05
Ty osy jsou podle mě dobré, s portály a otáčením je blíž neuděláš...skus si to  >:D

GriPeR
Zkusil jsem to na mém LTTT autě a podle mého poměrně úspěšně.

tRilobit

No ok, sorry, já se na tu fotku ani dobře nepodíval...omlouvám se už vím že to jde víc..(Už jsem si to skusil) :-D
Mám moc ukvapené názory ještě se ani na to nepodívám, tak se nezlob  :'(