Auta na dálkové ovládání

Založil Jarmila, 24.08.2005, 09:45:47

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Jarmila

Poraďte mi, prosím.
Kluk dostal Lego-auto na dálkové ovládání(8472). Pořád frfňal, že má hned vybité baterie a že by raději ty dobíjecí. Já zase pořád frfňala, že mu musím kupovat nové a že si je má kupovat z kapesného. A protože je synek držgrešle a šetří na XXL jeřáb, tak jsem nakonec sáhla do portmonky a koupila nabíječku a nabíjecí baterie.
No a teď jsem si přečetla na krabici, že nemám používat nabíjecí baterie. Tak mi poraďte: můžu nebo nemůžu v lego autech používat nabíjecí baterky?
A není to problém jen tohoto setu. Ve skříni mám schované ještě dvě krabice s legem, kde je štítek s upozorněním, že nemám používat nabíjecí baterie.
Díky, díky, díky.
Když jsem byla mladá, byla jsem domýšlivá. Ale teď? Teď už nemám chybu!!!

Mates

Ahoj,nejsem sice elektrikář, ale pokud mají 1,5V, tak by v tom asi problém být neměl. Jediný parametr, který může být odlišný je snad jen kapacita mAh, která je buď vyšší nebo nižší a určuje dobu výkonu ::)

rdk

Vadit by mohlo to, že některé aku dávaj jen 1,2V, což by se tomu nemuselo líbit.

Pokud to tak je, tak možná radši nedoporučili veškeré akumulátory a ulehčili si život...

Jarmila

No, nejdřív jsem baterky nabila, nacpala je do auta, kluk s tím celý odpoledne rejdil po hostinském sále - největší volná plocha v našem baráku - a až potom si synátor přečetl na krabici, že se nemají používat nabíjecí baterie.
Rozdíl ve stylu jízdy s obyčejnými bateriemi a těmi nabíjecími je v rychlosti, jakou je to auto schopno jezdit a hlavně zatáčet. S obyčejnými baterkami - no, jezdí to - a s těmi nabíjecími je z auta motorová myš. Jako když má turbo motor. Také tomu autu už předělává fasádu a zlepšuje tuning (jestli jsem to napsala dobře, pro mě je tohle téma španělská vesnice).
A doma se podívám, co je přesně napsáno na bateriích za hodnoty a připíšu to sem.

Mates

Citace od: rdk kdy 24.08.2005, 10:28:10
Vadit by mohlo to, ľe některé aku dávaj jen 1,2V, coľ by se tomu nemuselo líbit.

Pokud to tak je, tak moľná radąi nedoporučili veąkeré akumulátory a ulehčili si ľivot...
Máš pravdu, teď jsem se díval na netu na nějaké značky a měly jen 1,2V, což je málo, pak to možná napsali obecně, aby na to upozornily  upozornili :D
Pokud by ale byly s 1,5V, tak by to mělo být OK, no ne?  :D

peter

Obávám se, že nabíjecí baterie s hodnotou 1,5V neseženete. Myslím si, že by to mělo být fuk, jestli jsou v autě nabíjecí, nebo nenabíjecí baterie. Ostatně u nás doma používáme výhradně nabíjecí, protože jinak by jsme už za klasické baterie utratili "majlant" a žádný problém jsme nikdy neměli. Podle mě se nemáš čeho bát.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

KLF

Nabijacie baterky su 1,2V, klasicke co LEGO doporucuje su 1,5V. Ja ale do mojho Technic Space Shuttle pouzivam nabijacie a pohoda. Takze myslim, ze by to nemal byt problem. Je to ovsem bez zaruky. ;)

Terminated.

Jiri J.

1. 8472 není auto na dálkové ovládání.
2. Nabíjecí baterky na 257% autu nevadí!!! Nabíjecí baterie mají napětí 1,2V a proud od 500mAh do 2600mAh (244Kč za dvě 2600mAh od f. GP-novinka)(baterie AA-pro normální lidi tužkové baterie). Klasické AA baterie mají napětí 1,5V a proud se obecně udává na 1Ah=1000mAh (pro výpočet ve fyzice-skutečý proud je nejlepší změřit Multimetrem).Skutečná výdž baterie záleží jestli používáte zinko-uhlíkové nejméně kvalitní a nejlevnější baterie (vydrží krátce) nebo velmi kvalitní s vysokou vydrží Lithiové bateri (vyrábí pouze Energizer-vydrží opravdu dlouho)  Používal jsem v http://www.peeron.com/inv/sets/8366-1 -8366 Supersonic nabíjecí 2100mAh AA 6x od GP a tyto baterie vydržely opravdu dlouho. Takže koupě nabíjecích baterií je jasná volba ;)

Jarmila

Citace od: Jiri J. kdy 24.08.2005, 12:56:38
8472 není auto na dálkové ovládání.

Máš pravdu, popletla jsem si svoje vlastní poznámky. Mluvím o 4589 RC-NitroFlash, které mi teď doma věčně drandí po baráku.
http://www.guide.lugnet.com/set/4589

K mému vlastnímu překvapení mi ten odkaz funguje. Tý jo, se musím pochválit. :D

TomG

Klasicke NiMH jsou 1.2 V, ale jsou nejake alkalicke nabijeci baterky 1.5V Grandcell. Je na to treba mam dojem extra nabijecka. Ale maji tech 1.5 V, pouzivam je v bezdratove mysi, protoze bezne NiMH 1.2 V jsou brzo vybite.
Only the best can survive.

Micho

Ja doma aj v práci používam zásadne nabíjacie batérie. Mám ich desiatky. Naučil som na to aj moju žienku aj decká. Žiadne kupovanie bežných. Akurát do diaľkačov sú vhodnejšie kvalitné alkáče, vydržia tam aj pár rokov. Dobíjacie majú vyšší samovybíjací efekt, takže by ste ich museli častejšie nabíjať. Keď ich nabíjete a nepoužívate, tak po mesiaci ich môžete znovu nahodiť. 

Je to super vec a funguje to do všetkého aj do Lego Spyboticu. Do digitálnych foťákov sú dobíjacie baterky super. Teraz sa mi v lete stalo, že som poriadne pred jednou svadbou neskontroloval vo foťáku batérie (nabíjacie) a vydržali mi len pár desiatok záberov, čo ma zaskočilo. Rýchlo som na benzínke kúpil úplne obyčajné, cvakol s nimi 2 x a vyhodil ich. Rýchlo som to vytočil kúpil kvalitné alkaly. S nimi som cvakol možno 20x a tiž ich vyhodil.

Proste niet nad dobíjacie batérie. Raz za čas ich naformátujem, aby boli OK.

Jarmila

Tak jsem přesně opsala, co je na baterii:

Rechargeable NiMH AA HR6
200AAHC 1,2V typical 1950mAh
Standard charge 16Hrs at 190mA
GP 2000

Micho

Inak tu je stránka f. EMOS Přerov, ktorá sa takými vecami zaoberá. Raz som sa dostal k ich katalógu (2000) a odvtedy sa informatívne ohľadom batérii mrknem raz za čas na ich stránku. Tu sú dobíjacie batérie a tu nabíjačky.

Lepšie sú batérie Nimh ako Nicd. Nicd sú sice lacnejšie ale trpia výrazne pamäťovým efektom. Treba ich poriadne vybiť a nabiť, inak sa znížuje kapacita. Nimh je na tom výrazne lepšie, o niečo ale drahšie. Mimochodom pozor -  batérie Golden Power sú iná značka ako GP.

Cavelon

Existujú aj alkalické nabíjateľné batérie, ktoré majú napätie 1,5 V a vyrába ich firma Pure Energy:
Tu je odkaz.
Na Slovensku a v Čechách ich distribuje firma S.O.S.

Radical

Já mám spybota, a pouzivan nabijeci a tušim že maj 1,5V..vydrží to asi 10 hodin "intenzivního" ježdění..
Old lego , good lego.

TomG

Jarmila: pokud jezdis do praglu, tak treba v dejvicich na kulataku v elektre maji ty Grandcelly 1.5 V za cca 50,- kus, ale mam dojem, ze sem je videl i jinde.

Jiri J.

Citace od: TomG kdy 25.08.2005, 14:17:50
Jarmila: pokud jezdis do praglu, tak treba v dejvicich na kulataku v elektre maji ty Grandcelly 1.5 V za cca 50,- kus, ale mam dojem, ze sem je videl i jinde.

To je možná pravda, ale tyto nabíjecí články s označením RAM !!!nejsou!!! vhodné pro pro "auta na dálkové ovládání, videokamery, notebooky" z http://www.mybox.cz/compo/akumulatory.html tohoto webu. Takže jejich výhody nejsou nic moc extra.

TomG

Citace od: Jiri J. kdy 25.08.2005, 14:56:05
Citace od: TomG kdy 25.08.2005, 14:17:50

To je možná pravda, ale tyto nabíjecí články s označením RAM !!!nejsou!!! vhodné pro pro "auta na dálkové ovládání, videokamery, notebooky" z http://www.mybox.cz/compo/akumulatory.html tohoto webu. Takže jejich výhody nejsou nic moc extra.

Aha zajimave, no je fakt, ze ta mys, kde je pouzivam ma docela maly odber.

Cavelon

Áno, tie akumulátory sa nehodia do spotrebičov s veľkým prúdovým odberom. To mám vyskúšané.

Micho

Takže podľa toho tie RAM akumulatóry keďže dlho držia kapacitu a sú určené na malé odbery, tak sa hodia do diaľkových ovládačov a pod. Ja som nejaké dávno mal a zrejme som ich potom nesprávne používal, lebo som s nimi nebol spokojný ... Mali aj takú špeciálnu imulznú nabíjačku, len na RAM

Cavelon

Na malé prúdy sú skutočne ideálne - vydržia veľmi dlho. Napr. v LED blikátku, čo sa používa na bycikel, fungujú už možno aj 2 roky.

betakaroten

Jenom taková malá poznámka technická:
- mAh není proud, alébrž kapacita
- "tužkovka" AA je monočlánek; baterie = více monočlánků spojených sériově (takže pokud spotřebič vyžaduje vložení více než jednoho monočlánku, má BATERIOVÉ napájení, jak prosté, milý Wacoune ;) )

Jarmila

Po předložení vysvědčení (samé jedničky, syn je chytrý po mamince  ;D ) syn vytáhl ze skříně již dříve koupený Supersonic RC. A protože je netrpělivý a nemohl se dočkat, až se mu nabijí baterie (GP 2100), tak tam nacpal normální neznačkové AA baterie. A zapnul. A ono nic. Ani ťuk. Ani otočení. Ani zavrčení. Tak začal vrčet synek. A bylo "selzavý" údolí.  :'( :'( :'( On se tak nemohl dočkat konce školního roku a teď žádné rejdování. Odnesení nejezdícího auta k opravě k sousedovi jsem zamítla z důvodu následné nemožnosti reklamace v obchodě. A dobře jsem udělala. Nabíjecí baterie se řádně nabily, byly vyměněny za ty neznačkové obyčejné a auto jezdí jako čamrda. Dosah minimálně 10 m - víc hostinský sál nemá. Konec dobrý, všechno dobré. Jen musím vyrazit do města dokoupit další dobíjecí baterie, máme jich najednou nějak málo.  :D