Jaký je v praxi rozdíl mezi bateriovými boxy

Založil Luky1987, 23.03.2010, 07:21:58

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Luky1987

Ahoj, má někdo vyzkoušeno, popřípadě je schopen objektivně vyzkoušet rozdíl mezi klasickým battery boxem na 6x NiMH a novějším s vestavěnou baterií?
Nový box bude určitě lehčí a výstupní napětí je 7,4V oproti 7,2V na klasice.

Krutas57

Luky1987

Takže nový box je lehčí a menší což je logické, rozdíl napětí je minimální ale kapacita je pouze 1100mAh oproti 2700 mAh u klasiky. Spíš mě zajímá rozdíl v praxi, ne na papíru. Například jak dlouho vydrží baterie nabitá oproti starší verzi s kvalitními 2700mAh, nebo jestli jede auto rychleji - a to nejen kvůli nižší hmotnosti...
Ale díky za odkaz...

Luky1987

Ptám se především zkušených technic stavitelů, kteří mají box doma a používají ho.
Další faktor je jistě cena, včetně dobíječky se s novým boxem těžko dostanu, starý včetně barerií a slušné dobíječky vyjde do 1000Kč.

vasek

Záleží k čemu hodláš BB nebo baterii používat, pro normální stavění je baterie v podstatě zbytečná, já jsem si ji pořídil na loď kde menší váha má svou výhodu, a také pokud stavím malá vozítka je baterie skladnější, výhodou je i nabíjení bez vyndavání BB. Je na tvém zvážení jestli se ti vyplatí investovat do jednoúčelové baterie relativně dost peněz. BB je v každém druhém setu a nabíječku s dobíjecíma bateriema užiješ i jinde než jen u Lega.

Edit : jedna z výhod kterou jsem ocenil je možnost regulovat výkon motoru přímo na baterii, motor běžel stále a dálkově ovládanou převodovkou jsem připojoval či odpojoval.

Luky1987

Z počátku bych ho zkusil použít pro malé lehké vozítko na rovný podklad, poté možná i na venkovní vyřádění. Jde mi hlavně o to, zdali je nějaký výkonový rozdíl, mimo nižší hmotnosti, který je 160g, což může být i 20% z váhy stroje.

vasek

Citace od: Luky1987 kdy 23.03.2010, 09:32:52
Z počátku bych ho zkusil použít pro malé lehké vozítko na rovný podklad, poté možná i na venkovní vyřádění. Jde mi hlavně o to, zdali je nějaký výkonový rozdíl, mimo nižší hmotnosti, který je 160g, což může být i 20% z váhy stroje.

Ve výkonu podle mne rozdíl není, otáčky motorů jsou stejné - při plně nabitých zdrojích je lehce vyšší výkon z BB, neboť napětí je okolo 9 V. Napětí na plně nabité dobíjecí tužkovce je 1,55 V.

Luky1987

Děkuji, přesně tohle jsem chtěl slyšet, že výkon je šul nul stejný.
Co máš za dobíjecí baterie, že mají 1,55V? Dle Wikipedie má NiMH článek při 100% nabití teoretické maximum 1,4V.

grohl

Já mám hodnoty kolem 1.44-1.47. Vlastním GPčka 2500mAh cca 75Kč/ks. Za tři roky mi zatím odešel jeden článek a to je používám i do RC modelů. Od koupě LEGO nabíjecího článku mě zrazuje pouze nechutně vysoká cena.

Sugarfree

Já jsem tu nechutně vysokou cenu zkousl a popravdě nelituji  ;) Výhody jak řekli ostatní: váha, možnost dobíjení, velikost a regulace výkonu motoru jak řekl vasek. Malá nevýhoda v technicu na tomto BB je, že nemá žádný dírky na piny. To mi trochu vadilo, ale jinak ho můžu jenom vychvalovat :)
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

vasek

to Luky - omlouvám se za mylnou informaci, ve skutečnosti mají články jen 1,45 a jsou to Sanyo Eneloop, nevím kde jsem přišel na 1,55 V

Kiko97

grohl: Ja mám tie isté batérie a asi i tú istú nabíjačku ako ty ale v BB mi baterky nevybíja rovnomerne ? Mate s tým nejaké skúsenosti ?  :-\ Ďakujem

Woyta

Napajeci trefo je mozno asi vynechat a pouzit nejakej univerzal. Pripadne si udelat stabilizator na 10v s filtraci.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

scj

Ja mam dobijaci battery box a som s nim spokojny. Utiahne naraz 2x XL motory, je lahky a maly. navyse BB sa mi tazko "zabudovaval" do dizajnu. Na dobijanie som si kupil v GM electronics 10V adapter a je dokonca neusmerneny. Samotny nabijaci battery box som kupil cez bricklink.
technic&unix

Anatyt

Citace od: scj kdy 30.03.2010, 23:53:58
Na dobijanie som si kupil v GM electronics 10V adapter a je dokonca neusmerneny.

A v čom je lepší od LEGO adaptéra?

Woyta

"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

scj

Citace od: Anatyt kdy 30.03.2010, 23:59:54
Na dobijanie som si kupil v GM electronics 10V adapter a je dokonca neusmerneny.

Stala ma 2,5 Eura a funguje. List price z doby ked som kupoval nabijaci batterybox pre original Lego nabijac bol 20$. V batteryboxe je interna logika ktora si upravi napajanie podla potreby.
technic&unix

Luky1987

Citace od: scj kdy 01.04.2010, 13:08:36
Citace od: Anatyt kdy 30.03.2010, 23:59:54

Stala ma 2,5 Eura a funguje. List price z doby ked som kupoval nabijaci batterybox pre original Lego nabijac bol 20$. V batteryboxe je interna logika ktora si upravi napajanie podla potreby.
Pokud někomu funguje bez problémů jiná než origo DRAHÁ nabíječka, nechť dá k dobru odkaz, kde a za kolik.

Anatyt

Ja sa zároveň spýtam, či je možné použiť na nabíjanie aj adaptér k 9V vlakom?

Měch

9V vlaky určitě...ale nejsem si jistý tím nelegovým adaptérem...ten nabíjecí BB jsem neviděl, tak nevím jakou to má dírku, ale kamarád říká, že se tam dá dát ten vlakový na 100%
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Luky1987

Také by mě zajímalo, jak se bude nový bateriový box chovat s buggy motory.
Máte někdo zkušenosti?

grohl

Ještě se nenašel nikdo, kdo by používal levnější adaptér k dobíjení a podělil by se o odkaz, kde jej sehnat? Čekám na nějaký tip jak na smilování. Rozhodl jsem se pořídit si akumulátor, ale 700 za adaptér je sakaramentsky hodně.

eNTy

Citace od: grohl kdy 07.04.2010, 18:36:08
Ještě se nenašel nikdo, kdo by používal levnější adaptér k dobíjení a podělil by se o odkaz, kde jej sehnat? Čekám na nějaký tip jak na smilování. Rozhodl jsem se pořídit si akumulátor, ale 700 za adaptér je sakaramentsky hodně.

Podle mně třeba v GME seženeš adaptér snadno. I Když 10V AC není zrovna obvyklé. Zkus tam brnknout.

peter

Citace od: xtepn01 kdy 08.04.2010, 08:58:03Podle mně třeba v GME seženeš adaptér snadno. I Když 10V AC není zrovna obvyklé. Zkus tam brnknout.

Přesně tak, zejména to AC tuto celou záležitost velmi komplikuje :-\
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Anatyt

grohl

Anatyt

Ale veď o pár riadkov vyššie sa píše, že je možné použiť adaptér k 9V vlakom!!  ???

grohl

Já z toho nevyčtu víc, než že pasují konektory. Pokud je ovšem opakovaně schopen baterii i nabíjet na požadované napětí, pak by to bylo super. Ale zatím to nikdo nepotrvdil ani nevyvrátil.

peki

Citace od: Anatyt kdy 02.04.2010, 12:02:34
Ja sa zároveň spýtam, či je možné použiť na nabíjanie aj adaptér k 9V vlakom?

Několik pracovníků společnosti LEGo (přímo v Dánsku) mi tvrdilo že to možné bohužel není. Proto dodávají nový adaptér.

FilipS

Možná mám řešení, 10 voltový adaptér se opravdu jen tak nesežene ale když si koupíte 2 levné 5 voltové ( http://www.gem.cz/CZ/-5v-1000751-516.HTML )  a spojíte je sériově rázem dostanete požadované napětí za 190 Kč