8292 Motorizovaný (4x2) zásobovač Metra

Založil Jujko, 04.02.2010, 21:49:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jujko

Tak, trošku som sa bavil posledné dni s bývalým 8292 Cherry picker a vzišlo z toho toto:
Pohon - XL Motor, bez diferenciálu. S ním to kvôli absencii pruženia neprešlo takmer nič. Nie som taký skúsený staviteľ aby som to nejako rozumne vyhútal... Knoby preto, lebo bevely preskakovali. Spravil by som aj uzávierku difu, ale potom je to moc široké, pretože mám len starú verziu diferenciálu... (4 study široký)
Zatáčanie - M motor do pomala cez 8>24 a z toho 8 > 24 clutch gear. Náprava je rozšírená, čo dovoľuje viac zatočiť kolesá ako pri originále... Ak máte nejaký návrh ako poháňať v tak malom priestore aj predok, sem s ním. Jediné čo mám sú ozubené kolieska a 2x kardan.
BB a IRR sú v ložnom priestore :)
Má to prekvapujúco dobré jazdné vlastnosti. Ak chcete, pozrite na videá. (Sú dostupné len keď mám zapnutý PC)

Rád privítam názory.
Videá - http://home.jujko.operaunite.com/file_sharing/content/8292/?session-redirect=noCookie
(Na videu naweb3 nepočuť na začiatku preskakovanie ozubených kolies, ale je to drapák pneumatiky... :) )

Sugarfree

Není to žádná profi třída, ale mě se to líbí ;)
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

hadato

Mě se to taky líbí, akorát bych se pokusil nějak jinak připevnit konstrukci nádstavby, piny totiž nejsou zastrčeny celé, v beamu je totiž z druhé strany stud, nebo se pletu?

jinak je to podle mě povedené.

eNTy

Bevely ti vzadu podle mně přeskakovali, protože tam nemáš diferenciál. O to víc, že uvádíš, že to má velký rejd. To je pak ta zadní osa pořádně namáhaná. Nějak se zamysli a ten diferák tam vraž. A nastav si na foťáku vyvážení bílé, na chvíli jsem se zaradoval, že Lego dělá Tan panely  ;)
A video nahrávej jinam, než k sobě na počítač - youtube, vimeo, google, ...

Jujko

hadato - Zatiaľ som na nič iné neprišiel :) Viem, že to nie je kóšer...
xtepn01 - bevely tam nie sú. Pohon je riešený od motora cez 16z na 16z, potom na knoby a nakoniec 8z na 24z...

A foťák... Nokia E65  :-\

Plutoone

Mně se to taky líbí. Kola si vybral fakt dobře, jen bych tu nástavbu lepil izolepou zevnitř, aby nebyla tak vidět.

Jujko

Hadato - Problém vyriešený, piny sú zastrčené celkom. V mieste zasunutia pinu som pod ním vynechal miestečko a je tam pekne celý.

Plutoone - Na tom sa už pracuje, nemal som lepidlo, aby som to mohol celé pekne polepiť žvnútra, tak som to spravil len na rýchlo, ale už mám lepidlo, takže sa to prerobí :)

Martys08

Jujko

Dnes som sa dal do toho, takže autíčku vzadu dorástol diferenciál :) Vzhľadom absencie pruženia, bola nutná uzávierka difu.
Nevedel som ako na to, tak som sa najprv snažil spraviť ju takto - http://www.brickshelf.com/gallery/Sariel/ideas/3SDiffLock/img_1024.jpg ale nakoniec zvíťazila tá konštrukcia, čo je na aute. Ovláda sa vzadu pod nárazníkom.
Neviem zhodnotiť, čo je lepšie, alebo či je to OK, to je na vás. :) To 16z koleso za difom je iba pre to, aby dif nemal takú vôľu.
Isté však je, že všetko funguje ako má.

Ak má niekto nejaký tip, ako spraviť jednoducho pohon prednej nápravy, sem s ním :)

mike.kup

Jsem "bagrista" nikoliv autíčkář, proto se ptám, jaký má potom smysl tam dávat diferenciál, když je stále uzavřený? V čem je tohle lepší než původní zapojení na začátku prezentované?

Jujko

Nie je stále zatvorený. Za normálnych okolností je otvorený, a v prípade, že auto nezvláda prechod nejakej veci, tak ťuknem do páčky a ideme ďalej :)

germik

Pěkné, ale pohon přední nápravy s takovouhle přední nápravou neuděláš :-\, musel bys asi celou přední část podvozku přestavět a na téhle velikosti to bude oříšek, protože budeš mít osu otáčení hodně daleko od kola.
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Jujko

germik, no, skúšal som niečo odkukať odtiaľto - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=410090
Všetko je super, šírka presne ako 8292, len to má jeden obrovský problém, a to ten, (predstav si, že si na mieste vodiča) že v prípade zatočenia sa napr. pravé koleso chce pootočiť mierne dozadu. Lenže pri tejto konštrukcii sa koleso záhadnou silou má chuť točiť sa dopredu. A ľavé naopak. (Neviem či ma pochopíš :D) Proste pohon super, malá šírka, ale zatáčať to poriadne nechce :(

germik

Citace od: Jujko kdy 15.02.2010, 23:14:53
..., ale zatáčať to poriadne nechce :(
No tak to je snad u přední nápravy docela závažnej problém ne? ;D :P
Nojo, no když tu nápravu uděláš zatáčecí celou, tak to asi nějak nakonec půjde.
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Jujko

Akože celú? Veď kolesá zatáčajú pekne, akurát každé sa pýta točiť sa iným smerom ako ako by malo... Večer sem dám snáď video, ak to bude vidieť...

Měch

Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Plutoone

Tohle je zajmavý. Včera jsem řešil poháněnou zatáčecí a zároveň hnanou nápravu. Naštěstí nejsem tak omezen prostorem a funguje to celkem solidně. (je to 4x4 a obě nápravy zatáčí)  Až to bude celé hotové, dám video.

Plutoone

Citace od: Plutoone kdy 16.02.2010, 14:32:10
Tohle je zajmavý. Včera jsem řešil poháněnou zatáčecí a zároveň hnanou nápravu. Naštěstí nejsem tak omezen prostorem a funguje to celkem solidně. (je to 4x4 a obě nápravy zatáčí)  Až to bude celé hotové, dám video.

poháněnou zatáčecí a zároveň hnanou - tohle jsem nějak překombinoval ;D

Jujko

malý Měch, tudy cesta nevede... Nič z tých použitých dielov nemám... Ale ja to dnes nejako "vykoumám". Mám už v hlave riešenie (snáď), len asi to nebude chodné na originál kolesá z 8292 ale minimálne na tie, ktoré tam sú teraz, čo by však nevadilo :)

Jujko

Tak páni, onedlho sa tu ukáže 8292 Metro zásobovanie v modifikácii 4x4.
Podarilo sa mi vtesnať pohon a zatáčanie predných kolies do podvozka a kabíny, nikde nič nevyčnieva, kolesá zatáčajú parádne. Os zatáčania kolesa je na mieste, ako pôvodne. :)
Mám vela práce s bakalárkou, tak Lego bude musieť pár dní počkať. Ale možno sa objavia nejaké foto :)

Jujko

Páni majstri, chcel by som sa vás ako odborníkov spýtať, aký prevod je vhodnejší?

XL Motor - 24z > 8z > (diferenciál) worm > koleso
alebo
XL > 8z > 24z (diferenciál) > koleso

Prípadne ako najlepšie preniesť krútiaci moment z XL motora na koleso, aby bolo auto radšej pomalšie, ale silnejšie.
Vďaka.

peter

Pro zpomalení a zvýšení síly (momentu) vždy platí, když menší kolo pohání větší.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jujko

To mi je jasné, ale neviem či je lepšie to sprevodovať pomocou ozubenia (namáhaný diferenciál) alebo lepšie hnať diferenciál rýchlo, a potom z jeho výstupov hnať kolesá cez worm.

Měch

když jde z diferenciála worm, tak to je jako by tam diferenciál nebyl ;)
Fotky

Jujko

Opak! :)

Práve som to pokusne spravil, a funguje to parádne... Ako diferenciál s obmedzenou svornosťou...
Proste pri klasickom pohone cez dif, tak koleso zastavíš ľahko. Pri worme to koleso zastavíš, no stále má silu sa točiť...
Musím letieť do školy, večer sem hodím video.

Měch

omlouvám se, moje chyba, už mi to došlo jak to myslíš a myslím, že je to zajímavý nápad....taky ten systém musím vyzkoušet
Fotky