Nákup na Bricklink v jednom německém obchodě - přidá se někdo?

Založil Vasan, 07.02.2010, 21:10:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Vasan

Dobrý večer, zdravím vás všechny. Plánuji nákup na jednom německém BL obchodě v Hamburku a chci se zeptat, jestli se někdo z vás nepřidá?

http://www.bricklink.com/store.asp?p=andrea68

O poštovné bychom se rozdělili - (pokud si někdo objedná dvě kostičky, tak ho samozřejmě nebudu drbat o půlku poštovného, ale jenom o nějakou symbolickou částku). Poštovné v ČR, až kostky přijdou z Německa si hradí každý sám, v Praze by byl možný osobní odběr.

Vasan

Takže přesná data pro nákup: objednávky do 21.2 posílejte soukromejma zprávama nebo dávejte sem.

Formu objednávky bych prosil stejně jako chce Colonel32, tzn.: kategorie, typ, počet(stav).

Pokud by se mi ozval nějaký obětavec, který by mi pomohl s technikou placeni (nemam žádné zkušenosti), byl bych velice rád.

Luky1987

Škoda, že jsi nevybral jiný obchod, tenhle nemá kromě minifigů žádné dílky, ale pokud bys nakupoval u někoho, kdo má hodně Brick, nejlépe v Tan tak bych se rád přidal ;)

Ondra

Ovšem ty se mi líbíš, nevíš jak se to platí a hned uzavíráš hromadný nákup.
Víš jaká je to zodpovědnost? :-X

Colonel32

Citace od: Ondra kdy 08.02.2010, 16:26:31

A kolik hromadných nákupů už si zorganizoval ty, že reješ do ostatních?

Ondra

Citace od: Colonel32 kdy 08.02.2010, 17:17:16

Já nereju jenom konstatuji  :P .Své peníze bych nedal nikomu do rukou, když neví jak je poslat.Měl by si to nejdřivé vyzkoušet sám na sobě  :-* .

csgeronimo

Tak to má každopádně Ondra pravdu. Taky se mi to zdá hodně podivné - objednávat hromadně a ani nevědět jak platit.
Ale - způsob platby bych orientoval podle velikosti objednávky. Bank Transfer vychází kolem 300,-, takže se vyplatí při velké objednávce. Při menší objednávce volit určitě Pay Pal a těch 5% provize.

Colonel32

Zrovna v tomhle ohledu cením spíš snahu. Fórum je plné lidí kteří ví jak poslat peníze, ale objednávají jen pro sebe, protože jim to nestojí za tu námahu.

Ondra

Citace od: Colonel32 kdy 08.02.2010, 18:07:59
Zrovna v tomhle ohledu cením spíš snahu. Fórum je plné lidí kteří ví jak poslat peníze, ale objednávají jen pro sebe, protože jim to nestojí za tu námahu.
Věř že umět to s paypalem a nakupovat z bricklinku, tak tu mám hromadný nákup každou chvíli.Ušetřit něco se vždycky hodí.Napoprvé bych to ale udělal pro sebe, aby za případnou chybu zaplatil pouze já sám.

Spíš se divím že nikdo neorganizuje nákupy z s@h, jistota a rozpočítané poštovné 500 je výhodné.

Colonel32

Citace od: Ondra kdy 08.02.2010, 20:03:36
Spíš se divím že nikdo neorganizuje nákupy z s@h, jistota a rozpočítané poštovné 500 je výhodné.

Sety mají proti eshopům drahé, a PaB nezná "pack each batch separately". Nech si vyprávět od Hardegona, co znamenalo udělat hromadnej nákup na SH.

Ondra

Citace od: Colonel32 kdy 08.02.2010, 20:06:10
Citace od: Ondra kdy 08.02.2010, 20:03:36

Sety mají proti eshopům drahé, a PaB nezná "pack each batch separately". Nech si vyprávět od Hardegona, co znamenalo udělat hromadnej nákup na SH.
No některé speciální sety by stály za zvážení.Pab ale je na dlouhé lokty a s tím bych nechtěl mít nic do činění  :-\ .

csgeronimo

No já tedy na používání Pay Palu nevidím nic složitého - naopak, rychlejší než normální bankovní spojení. Ale určitě vyzkoušet napřed jen na sobě.
Ale já si zase nejsem nějak jist jak organizovat hromadný nákup.

Hardegon

Kdyby šlo o nějakou organizaci dalšího hromadného nákupu, klidně bych se nabídl. Přes S@H to zvládnu klidně zase sám, to přebírání mi za zajímavé díly stojí. Ale nemam PayPal ani nic podobnýho. Takže na hromadný BL bych potřeboval nějakého PayPalistu...

Shmade

Tak on ten paypal taky neni nic složitého, pár kliknutí na netu a návštěva banky (asi to není potřeba u všech bank, já jen musel jít na pobočku nastavit platby do zahraničí a jejich limit)

Hardegon

Citace od: Shmade kdy 08.02.2010, 21:03:09
Tak on ten paypal taky neni nic složitého, pár kliknutí na netu a návštěva banky (asi to není potřeba u všech bank, já jen musel jít na pobočku nastavit platby do zahraničí a jejich limit)

Máš nejspíš pravdu, ale má banka nepodporuje mezistátní platby. V tom je mé omezení.  :'(

csgeronimo

Ono taky není pravda, že větší nákup se vždy vyplatí. Ušetřím za poštovný - to jo, ale když je toho přes 200dol. zaplatím zase clo ( a nebo si nechám poslat nepojištěný balík - kdo to však riskne ? ). Takže příklad - nákup za 100dol. - poštovné 15dol.
nebo nákup 300dol. - poštovné 30dol., clo 50dol. Toť příklad z mých objednávek z USA. Je pravda že v Evropě clo df není.

Colonel32

Citace od: csgeronimo kdy 08.02.2010, 21:11:49
zaplatím zase clo ( a nebo si nechám poslat nepojištěný balík - kdo to však riskne ? )

Já to třeba riskuju - buď nechávám balíky pojistit jen do takové výše, aby se clo neplatilo, nebo nechávám objednávku rozdělit do dvou balíků, pokud to prodejce odmítne.

csgeronimo

Colonelovi: Když děláš hromadnou objednávku - musíš každého dalšího kupujícího nacvakat jako přiobjednávku ( batch 2,3,4...) nebo je ještě nějaký jiný fígl, třeba, že si nějak každý nakoupí a přihlásí se na tvůj nick ?

Vasan

Citace od: Ondra kdy 08.02.2010, 17:38:19
Citace od: Colonel32 kdy 08.02.2010, 17:17:16

Já nereju jenom konstatuji  :P .Své peníze bych nedal nikomu do rukou, když neví jak je poslat.Měl by si to nejdřivé vyzkoušet sám na sobě  :-* .

Ano, této zodpovědnosti jsem si vědom a pokud by mi někdo poslal peníze, tak bych mu buď poslal jeho dílky, nebo zase stejný počet peněz, který mi poslal on, ať už se zatoulaly kdekoli.

Colonel32

Citace od: csgeronimo kdy 08.02.2010, 22:05:05
Colonelovi: Když děláš hromadnou objednávku - musíš každého dalšího kupujícího nacvakat jako přiobjednávku ( batch 2,3,4...) nebo je ještě nějaký jiný fígl, třeba, že si nějak každý nakoupí a přihlásí se na tvůj nick ?

Samozřejmě bych mohl dát lidem svůj login a heslo. Ale nikoli, prostě naklikám do košíku podle jejich seznamu.

csgeronimo

To je mi jasné, že nikomu nebudu dávat svý heslo - spíš jsem myslel něco na způsob - " mám nakoupeno, přidjte ke Colonelovi ".
Dík za odpověď.

Colonel32

Je lepší mít přehled, především kvůli dělení poštovného. A taky vidíš, co si pro koho objednával - když to pak třídíš, takže nehrozí, že někomu pošleš díly pro někoho jiného.

csgeronimo

Je pravda, že jsem jednou objednával pro více lidí a jeden byl velmi dotčen, že mu účtuji za dolar 23,50,- a ne 18,- podle kurzu. Velmi těžko jsem mu vysvětloval, že to clo a poštu musí taky někdo zaplatit. Když odcházel, tak se tvářil, že jsem ho okrad a to jsem na tom nevydělal ani halíř. Pak se moc nechce organizovat hromadný obchod.

Colonel32

No, co člověk může dělat, že? Tak si nastavím podmínky tak, abych na tom neprodělal a tupoňům znova neobjednávám. Samozřjmě to DPHčko je krušné, ale už jsem se nějak naučil se tomu vyhýbat - - - a stejně je vůbec celej ten zákon děsně debilně udělanej. Posílané zboží pro žádného konkrétního člověka nikdy nepřesáhlo zákonem stanovaný limit, ale když to člověk nabundluje aby ušetřil na poštovném, zkrouhnou ho jinde...

Bohužel veškeré mé pokusy nakoupit někde jen pár dílů se střetly s tvrdou realitou, že poštovné do ČR je několikrát vyšší, než z ČR. Naposledy, když mě poslání 50ti štítů z Holandska vyšlo se všemi poplatky (PP, balné) na 13 euro.

csgeronimo

Ještě se zeptám, zda platit paypalácký poplatek ( fee ), vlastně připlatit těch 5%, nebo ho nechat odečíst z celkové částky nakoupeného na bricklinku.

otaznik

Citace od: csgeronimo kdy 13.02.2010, 20:39:00
Ještě se zeptám, zda platit paypalácký poplatek ( fee ), vlastně připlatit těch 5%, nebo ho nechat odečíst z celkové částky nakoupeného na bricklinku.
Tuhle tvojí větu nechápu.
Myslíš to tak, jestli ti to obchodník naúčtuje nebo ne?

linhi

Pokud ti ho prodejce naúčtuje tak ho prostě musíš zaplatit,jinak nevím jak jsi myslel že to odečteš....

csgeronimo

Myslím, když obchodník nic nepíše, ale na paypalu je okýnko , že buď připlatím k částce poplatek já a nebo se strhne ze zaúčtované částky.
Příklad : částka z bricklinku mi vyjede 100dol. Ty zaplatím. Paypal napíše, že prodejce obdrží 95dol. a zeptá se mne zda těch 5dol. doplatím ještě já a prodejce obdrží tedy celých 100dol.
Nevím, zda tento polatek mám automaticky platit já, či zda již prodejce počítá s tím, že mu nějakou provizi paypal vezme.

Colonel32

Paypal politika je nastavená tak, že veškeré poplatky má vždy platit prodejce. Pokud tedy nakoupíš za 100 usd, pošleš paypalem 100 usd. To že prodejci přijde jen 95 je jeho věc. Nikde nic nezaškrtáváš.

Někteří prodejic přenášejí tento poplatek na kupující tak, že zvednou prodejní částku o dané procenta, tz nakoupíš za 100 usd. Prodejce, aby mu přišlo 100 usd řekne, že tedy máš zaplatit 105 usd.

PS. požadovat peníze navíc za platbu Paypalem je, jen tak mimochodem, velmi vážné porušení obchodních podmínek, se kterými prodejci při zřizování svého paypal účtu souhlasil. Je to stejné jako by vám v obchodě řekli, že pokud chcete platit kartou, musíte zaplatit víc než v hotovosti.

csgeronimo

Pro mne vyčerpávající odpověď - díky.
Každopádně mnoho prodejců na bricklinku mají v podmínkách při platbě paypalem + 5%. Což je tuším víc než účtuje sám paypal ( 3,9% ? ).