Jelcz 272 MEX

Založil V1, 05.01.2010, 21:08:02

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

V1

Dobrý večer Bratři z Jihu !

Chciałbym przedstawić Wam moją najnowszą konstrukcję. Myślę, że może ona Was o tyle zainteresować, że - jak zapewne wiecie - autobus Jelcz 272 jest rozwinięciem Skody 706 RTO.

Pamiętam ten autobus z lat mojego dzieciństwa (urodziłem się w 1973 roku), i wspominam go z ogromnym sentymentem. W Polsce ludzie nazywali go 'ogórek' ('okurka').
Bardzo lubiłem siadać obok kierowcy - autobusy te miały wewnątrz, z przodu wielką, wibrującą osłonę silnika (na której było miejsce na bagaż). Po lewej stronie tej osłony siedział kierowca, a po prawej było jedno miejsce dla pasażera, fantastyczne miejsce - na samym przodzie i tuż przy warczącym silniku! Niestety większość kierowców przeganiała stamtąd dzieciaki i rzadko udawało się tam posiedzieć.
Kiedy Ogórki zostały zastąpione przez Berliety, czegoś zabrakło. Berliety, ani żadne następne autobusy nie miały ani wyglądu, ani klimatu.

Oto zdjęcie Jelcza 272 nr 888, linia autobusowa 132, Warszawa, lata 70'-80', którego model zbudowałem (linia '132' jeździła wtedy do mojego domu).

Model budowałem ok. 5 miesięcy, czekając na kolejne zamówienia z Bricklinka i nieustannie modyfikując detale.

Wybaczcie proszę, że nie piszę w Waszym języku. If necessary, I can also write in english.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć:

[ Flickr ]

Děkuji, dobrou noc.
V1

Ondra

Bardzo piekne!Wyglada jak model  ;) .

vasek

Piekne ! Ja jezdzilem v skolu tez takim autobusem.

Colonel32

jak se polsky řekne "No ty vole!"? No ty wole?

otaznik

Luxusní masáž.  :o

peter

To by mne zajímalo kdo v té době od koho kopíroval ???

Škoda RTO

Každopádně tak nebo tak, je tvůj model velmi pěkný :D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

vasek

Citace od: Colonel32 kdy 05.01.2010, 21:19:19
jak se polsky řekne "No ty vole!"? No ty wole?
Na to by se hodilo "Bez jaj !"

To snad nebylo kopírování, ale bratrská pomoc.

AdamKo

Citace od: V1 kdy 05.01.2010, 21:08:02
Skody 706 RTO

Při prohlížení modelů dopravních prostředků na Erobricks jsem narazil na toto fajne RTOčko i s vlekem...    Taky tvoje práce? :)
POKOCHEJTE SE ;)

btw: Myšlenka Slovanské vzájemnosti od buditelů z dob národního obrození (překládání lit. děl od jiných Slovanských autorů...) a my se budeme nakonec bavit anglicky ::)  ;D Germáni, smějte se...

Colonel32

UTFW  ;D

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_706_RTO

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jelcz_P-01

Pokud by někoho zajímalo více informací o restaurování a provozu RTOček, doporučuji:
http://k-report.net/diskuse/messages/2484/2484.html , kategorie "Historická vozidla" a projít aktuální diskusi + starší archivy. Zvlášť RTOček je tam plno.

V1

Bardzo się cieszę, że się Wam podoba :)

Peter - oczywiście to Skoda była pierwsza. Jelcz powstał na podstawie Skody.
W wersji legowej różnice będą prawie praktycznie niezauważalne. Pomijając oznaczenia, też mogę powiedzieć że zbudowałem Skodę 706 RTO. Reflektory przydałoby się cofnąć o jeden 'plate'.

Adamko: autobus, który pokazałeś zbudował Nexus - kolega z LUGPolu.

Colonel - po polsku to znaczy 'jesteś gość' . Dziękuję :)
V1

Ondrej

Doma jsem našel prospekt Škody 706, bohužel nikde není napsán rok. Zájemce o scan mě může kontaktovat na malynesleh@seznam.cz.

Jinak ten Jelcz je super :)

Villa Legina

Oh unbelievable, this takes my Breath away! Respect

grohl