Funkce nadcházejícího 8043 Excavatoru

Založil eNTy, 28.12.2009, 10:00:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jak bude motorizován nový bagr?

4 motory pro otáčení, rameno a lžíci, pojezd nemotorizován
7 (13.7%)
Plně motorizován se 6 motory
15 (29.4%)
Mechanické přepínání mezi pásy a nadstavbou
10 (19.6%)
Dálkové přepínání mezi pásy a nadstavbou
16 (31.4%)
Nějak jinak
3 (5.9%)

Celkem hlasů: 51

eNTy

Tak nový PF bagr vypadá moc pěkně: http://technicbricks.blogspot.com/2009/12/2h2010-technic-sets-first-comments.html

Otázkou ale zůstává, jaké funkce budou motorizovány, protože narozdíl od buldozeru, pro pohon bagru je potřeba 6 motorů (2 pro pásy, 1 pro otáčení a 3 pro rameno a lžíci).

Vypadá to, že set obsahuje 2x PF remote (i když možná nějaký nový typ: http://technicbricks.blogspot.com/2009/12/is-it-joystick-remote-at-new-excavator.html)

Co myslíte, jak bude motorizace řešena?

Já volím první možnost ankety, tedy motorizace pouze nadstavby, pojezd ruční.

Marios

Pojezd bude taky motorizovanej, protoze jinak by nebyl vyobrazenej ten pojezd na tom oranzovym PF pruhu. V nem jsou vzdy zobrazeny pouze pohyby co jsou podchyceny motory. Staci se podivat na 8275, 8258 atd...

Edit: ja hlasoval pro moznost ze se bude manualne prepinat mezi pojezdem a otacenim s bagrovanim. A takhle by mi to nevadilo, vadilo by mi kdyby nebyl motorizoivany pojezd, ale prepinani mi nevadi na bagru
Koupím TECHNIC sety: 8438 a 8455.

Sugarfree

Souhlasím s tebou, ale stejnak je to divné :/ ...to rameno nebude nejlehčí a na zvedání celého ramena se bude používat jen jeden M motor?!.....to mi nejde pořád do hlavy  ???  ...podle mě možná ještě tu krabici změní, nebo když už je to takhle celý udělaný, tak už tu krabici měnit nebudou?
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

eNTy

Citace od: sugarfree kdy 28.12.2009, 11:10:36
Souhlasím s tebou, ale stejnak je to divné :/ ...to rameno nebude nejlehčí a na zvedání celého ramena se bude používat jen jeden M motor?!.....to mi nejde pořád do hlavy  ???  ...podle mě možná ještě tu krabici změní, nebo když už je to takhle celý udělaný, tak už tu krabici měnit nebudou?

To možná nebude takový problém. Ty linear actuatory mají obrovský převod, takže síly bude dost, navíc jsou jednosměrné, takže je motor nemusí "držet".

Mechanické přepínání funkcí mi přijde jako nesmysl u dálkově ovládaného stroje.

DODATEK: každopádně se na bagr strašně těším, spolu s buldozerem to bude super dvojka.

Sugarfree

Aha, tak to jsem nevěděl :) ...díky za nové informace ;) ..to přepínání je nelogické, když to má být kompletně dálkově ovládaný, ale koukali jste někdo pořádně na tu krabici a na ty dva " možná jeden " ovladač/e, jestli nejsou trochu jiné než ty co jsou doposud, mě připadá jiný to přepínání kanálů, vím, že takhle se to asi blbě luští z toho nekvalitní obrázku s malým rozlišení, ale jen tak na zamyšlení to není špatná vize :)

peter

Citace od: Jindroush kdy 24.12.2009, 13:23:00
Mno, a co nechat těch nekonečnejch diskusí a postavit si to podle vlastních přání?  ::)
(Ne, nedostatek dílů v době možnosti nákupů v Tesco, Pompo, internetu CZ, internetu cizina, BL, to není argument)

Předem se omlouvám, ale musím se přidat k výše jinde vyřčenému. Stále se tu řeší něco co je úplně k ničemu, stejně tim vůbec nic nevyřešíte. Počkejte a uvidíte. :(
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

eNTy

Citace od: peter kdy 28.12.2009, 11:26:28
Předem se omlouvám, ale musím se přidat k výše jinde vyřčenému. Stále se tu řeší něco co je úplně k ničemu, stejně tim vůbec nic nevyřešíte. Počkejte a uvidíte. :(

To je jasný, že to nevyřešíme. Mně jen baví nezávazně spekulovat. Ukáže se kdo má lepší čuch na TLC a jejich postupy.
Kdybych to stavěl sám, tak tam dám 6 motorů a 3xPF receiver. Ale třeba někoho napadne něco elegantního, co mně ne...

A vůbec, už jsi hlasoval?  ;D

vasek

Já bych postupoval přesně jako Xtepn a jediné co mne napadá je přepínací převodovka což mi přijde jako nepříliš šťastné řešení a já osobně bych raději nějakou stovku připlatil za plně motorizovaný bagr. Pokud tam skutečně bude manuální přepínání tak se určitě najde možnost jak přidat dva XL motory a další receiver. Také jsem byl zklamán nad chudou motorizací 8265 a nyní již jezdí dálkově ovládán  :D.
Ten obrázek je opravdu velmi špatný a já nevidím šipku před druhým pásem (horním), buď tam není a nebo ho překrývá rameno. Myslím si však že když je u dolního pásu tak je divné že by nebyl u horního. Nevím jak to ve skutečnosti udělají, elektronická možnost přepínání by byla senzační, ale to by znamenalo nějaký nový díl a i ten by se musel něčím ovládat, takže vše je zatím jen spekulace, ovšem co šipka u obrázku na krabici to možnost motorického pohybu, takže podle mne pásy budou ovládány, zadali každý zvlášť nebo oba najednou to netuším !!

Ondra

Pokud bereme za alfu i omegu miniaturní nekvalitní foto renderované krabice 8043, tak by mělo být na dálku funkční všechno, včetně pojezdu.

4 motory pro otáčení, rameno a lžíci, pojezd nemotorizován-Nejjednodušší řešení, které ovšem podstatnou částí snižuje hratelnost setu.

Plně motorizován se 6 motory-Nejideálnější řešení, které ovšem nebude možné pokud budou pouze dva přijímače.Mimoto cenově by se tato možnost stala pro lego neatraktivní.

Mechanické přepínání mezi pásy a nadstavbou-Absolutní kravina prvního stupně.Hratelnost, vzhledem k tomu že je to set na dálkové ovládání, by se stala nulová, koho by bavilo u takového setu něco manuálně přepínat?

Dálkové přepínání mezi pásy a nadstavbou-To je velice zajímavý nápad, ale padl by jeden motor na ovládání převodovky.M motor by byl na tuto možnost až moc, když vezmem v úvahu že jich tam má být pouze 4.Nejlépe by byl na tuto práci využit mikro PF motor, kdyby nějaký takový existoval.

Nějak jinak-Tuto možnost volím já, je možné že budou některé funkce závislé na jiných.Ale to by ze všeho vadilo nejméně.
Pohrávám si s myšlenkou, že nám lego přichystá nějaký nový motor, který bude v sobě ukrývat přijímač a možná i battery box.Takový motor by šel nezávisle použít na pohon pásů.
Dále by to mohl být motorový blok s převodovkou-Jednalo by se o motor, ze kterého by vycházelo několik otvorů a přepínalo(Byl by v něm ukryt i přijímač) by se mezi vývody pomocí dálkového ovládání.

Ale jak znám lego tak to udělá tím nejblbějším způsobem jaký existuje  :P

vasek

Citace od: Ondra kdy 28.12.2009, 12:04:20
Ale jak znám lego tak to udělá tím nejblbějším způsobem jaký existuje  :P
Přesně tak, AFOL by to jistě řešil jinak než TLC, proto neočekávám nějaký nový díl, ale manuální převodovku mezi nástavbou a podvozkem. Na logiku já osobně u TLC nespoléhám, viz. moje úvaha o bagru (před jeho uveřejněním)  ::).

Jindroush

Lego to dělá ovšem tím nejchytřejším způsobem, aspoň teď, když chtějí zůstat v černých (z hlediska business logiky). Světu vládne marketing, nikoli inženýři.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Woyta

Zapominate na jeden starej set. 8082
http://www.peeron.com/inv/sets/8082-1
Jeden z modelu byl Bobcat.
Dalkove ovladan, plne funkcni a vyuzival jen 2 motory.
Micro pro prepinani funkce dopredu, zataceni, vidlice.
A jeden rychlobeznej pro pohon funkci.

Nevidim duvod, proc by to nemohli udelat znovu. Motory stejne kvuli kabelum tipuju v horni casti. Dolu povedou jen hridele.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

vasek

Citace od: Jindroush kdy 28.12.2009, 13:06:19
Lego to dělá ovšem tím nejchytřejším způsobem, aspoň teď, když chtějí zůstat v černých (z hlediska business logiky). Světu vládne marketing, nikoli inženýři.
Ano oni to udělají tak aby jim to přineslo co největší zisk, to ovšem neznamená že to bude vyřešeno technicky nejlépe, spíše naopak a my se tu bavíme o technickém řešení, nikoli o businessu !

vasek

Citace od: Woyta kdy 28.12.2009, 13:12:59
Zapominate na jeden starej set. 8082
http://www.peeron.com/inv/sets/8082-1
Jeden z modelu byl Bobcat.
Dalkove ovladan, plne funkcni a vyuzival jen 2 motory.
Micro pro prepinani funkce dopredu, zataceni, vidlice.
A jeden rychlobeznej pro pohon funkci.

Nevidim duvod, proc by to nemohli udelat znovu. Motory stejne kvuli kabelum tipuju v horni casti. Dolu povedou jen hridele.
No to je sice hezký ale dovedeš si představit jak budeš bagrovat a přitom stále přepínat mezi jednotlivejma LA ? Já tedy ne, to by děti určitě nebavilo. Když bagruješ musíš používat celou ruku vpodstatě najednou, to znamená tři LA a k tomu otáčení nástavby - to jsou čtyři motory nebo pokud něco spojej tak alespoň tři. Jsem si jistej, že něco ošidí, ale pohyb při bagrování by bylo to nejhorší, nejlogičtější je přepínání mezi podvozkem a rukou, protože bagr při bagrování nepopojíždí.

Ondra

Citace od: Jindroush kdy 28.12.2009, 13:06:19
Možná světu vládne marketing, ale některé věci by raději měli přenechat těm inženýrům.

U takového setu s cenovkou atakující 5000 kč člověk očekává že to bude umět všechno, fanda do lega to až zas tak neřeší on si to nekupuje aby si s tím hrál, kdežto rodiče budou řešit jestli koupit něco méně funkčního z lega za nemálé peníze nebo něco plně funkčního nelegového za polovinu ceny toho legového http://zabava.nej-ceny.cz/164663/rc-model-hobby-engine-bagr-1-12-rtr.html ,video http://www.youtube.com/watch?v=Rd0tcKt0mt4 .

Nemělo by lego lepší udělat ten bagr jako speciální set pro fandy techniku, kde by se na cenu a počet dílků až zas tak nehledělo?Rozhodně bych byl z takového setu více nadšený, než z normálně prodejného polotovaru.
A že to jde je vidět i na modulárních domech.

Woyta

Citace od: vasek kdy 28.12.2009, 13:19:42
No to je sice hezký ale dovedeš si představit jak budeš bagrovat a přitom stále přepínat mezi jednotlivejma LA ? Já tedy ne, to by děti určitě nebavilo. Když bagruješ musíš používat celou ruku vpodstatě najednou, to znamená tři LA a k tomu otáčení nástavby - to jsou čtyři motory nebo pokud něco spojej tak alespoň tři. Jsem si jistej, že něco ošidí, ale pohyb při bagrování by bylo to nejhorší, nejlogičtější je přepínání mezi podvozkem a rukou, protože bagr při bagrování nepopojíždí.
3 motory pro pohon. Jeden pro prepinani.
Stav 1: Ovladani ramena. 3 motory - 3LA
Stav 2:  2motory - pohon podvozku, 1motor otaceni podvozku.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

vasek

Citace od: Woyta kdy 28.12.2009, 13:55:10
Neříkám že by to nešlo, ale pokud budeš bagrovat tak nahrábneš ramenem a budeš muset přepínat abys otočil nástavbou pak zese přepneš a materiál z ramene vysypeš, opět přepneš a otočíš nástavbou atd. ..... no to bych se z toho přepínání ... za sebe to řeknu jednoduše, pokud to bude mít nutnost něco přepínat tak dokoupím potřebné komponenty a nic přepínat nebudu, když motorizovat tak kompletně !

Hana129

No já bych Vám doporučila zhmotnit Vaše sny, postavit dokonalý modýlek, jak to má správně vypadat (slova málokdy přesvědčí, to chce činy!) poslat to na lego.com případně nahrát na BS  a třeba to tam  někoho zaujme, dodělaji návod a krabici a příští rok se budem moci těšit na opravdu dokonalý technik model.

Věřte, že lego se každou připomínkou zabývá a i lego disainéři "okoukávají" práce a nápady  některých stavitelů, tak třeba budete mít pak radost z toho, že to možná bylo podle Vás  ;D

Ondra

Citace od: Woyta kdy 28.12.2009, 13:55:10
Vypadá to asi nejreálněji, ale to převodové ústojí bych jaksi nedovedu představit.

I když, tady to jeden také řeší pomocí převodovky  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=344000 Motorů je také čtyři M , ale ty funkce jsou velice zajímavé podívejte na video http://nl.youtube.com/watch?v=cCLMXqMqThI.

Měch

těch motorů je tam ve skutečnosti 6 M  :D
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Ondra

Citace od: Troll-hornet kdy 28.12.2009, 18:47:25
těch motorů je tam ve skutečnosti 6 M  :D
::) To jsem to vůl, i přesto je to geniální kolik to umí funkcí.Stačí odstřihnout dva motory a máme 8043  ;D .

Sugarfree

8043 doufám, že bude promakanější než ta Kubota...nelíbil se mi pohyb ramene a ani pojezd ;) ..když 8043 má na krabici ty bílé šipky v tom oranžovém bloku PF, tak tom musí být zmotorizované ...např. 8258 má v PF bloku na krabici, taky jenom to co má zmotorizované a to stabilizátory a rameno....

Sugarfree

Konečně lepší a kvalitnější obrázek ;)  jinak excavator 8043...

http://technicbricks.blogspot.com/2010/01/better-image-from-new-8043-excavator.html

Myslím, že diskuze může opět začít v plném proudu :)

vasek

Takže z obrázku je zřejmé, že žádné nové ovládání nehrozí, pohled na zpřevodování podvozku ve mne také velkou důvěru nevyvolává. Pokud bude obsahovat jen 4 M motory tak si nemyslím, že to bude lepší set než je buldozer, ale nechám se překvapit. Každopádně se na něj těším, k buldozeru a nakladači to bude vítaný přírůstek, ještě by se hodil velký náklaďák.

Měch

na ovladačích je vidět červená páčka, já myslím, že se jí přepíná mezi podvozkem a ramenem tzn. na otáčení platformy můžem zapomenout i když je tam v zadu takový čudlík,myslel jsem že je to 8z, ale vypadá to spíš jako šedá ucpávka
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

vasek

Citace od: Malý Měch kdy 10.01.2010, 09:43:01
na ovladačích je vidět červená páčka, já myslím, že se jí přepíná mezi podvozkem a ramenem tzn. na otáčení platformy můžem zapomenout i když je tam v zadi takový čudlík,myslel jsem že je to 8z, ale vypadá to spíš jako šedá ucpávka
Taky jsem si všiml té červené páčky, ale to může být lecos, třeba pojezd (oba pásy současně). Nemoci otáčet nástavbou by bylo u bagru naprosto nelogické, ale já osobně u TLC logiku již nehledám.
Když totiž bagruješ nabereš materiál do lžíce, otočíš nástavbu a vysypeš. Pokud tohle nepůjde tak budu  :'(.  Pojezd byl znázorněn šipkami na krabici takže jsem moc zvědavý jak to vyřešej.

Sugarfree

Já bych to viděl takto: 3 M na 6 funkcí....1 M na přepínání ( je to ta červená páčka na ovládání ) na jeden převod, by fungovalo celý rameno- 3 funkce a na druhý převod by fungoval komplet podvozek a otoč - další 3 funkce ;) Mě to takhle připadá nejvíc pravděpodobné. Ale trochu mi nejde do hlavy, že když bagruješ, tak potřebuješ otoč víc než když jezdíš, takže by bylo asi lepší kdyby byly všechny 4 M motory na otoč, rameno, druhou část ramene a lžíci ;) Ale nevím, pořád je to zapeklitá otázka ten 8043.

vasek

to Sugarfree - to co píšeš má celkem logiku, uvidíme  ???.

werrac

Taky si myslím, že řešením je 3xM pohon + 1xM přepínání,
ale bojím se, že to bude třeba předělat, kvůli hratelnosti.
A cena setu bude asi i tak vysoká, já bych osobně hádal
něco víc přes 5t, cca 5499Kč ? (199,99€ + naše přirážky)

Sugarfree

Tolik podle mě nebude stát, kdo by to kupoval :/ Maximálně tak jako buldozer 8275 okolo 5000,- víc ne ;) Ještě, když jsem se zamyslel, tak je to blbost, to co jsem napsal předtím....Když by byly 3 motory na ovládání ramena, tak by nemohly být další tři, ale jenom dva motory použity na ostatní funkce, protože 1. motor na celé rameno, 2. motor na druhou část ramene a 3. motor a lžíci, ale teď je otázka, kde ten třetí motor na tu lžíci bude upevněn  ??? Na obrázku není vidět žádná výstupní hřídel ke čtvrtému LA? Zajímalo by mě, kde se tedy ukrývá ten 3. motor pro lžíci????