Problematika Lego motorů a jejich ovládání - problém vyřešen

Založil Měch, 28.11.2009, 19:37:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Měch

Nazdar
zrovna jsem chtěl zapojovat motory do modelu a narazil jsem hned na několik problémů...

1) když jsem chtěl zapojit IR přijímač na batery box, který bych držel v ruce(zmenšení hmotnosti vozidla)
napojil jsem starší BB na 128studový kabel, a ten na http://peeron.com/inv/parts/60656 konektorovou šňůru,
tu pak na  IR přijímač a ten nefungoval, zkusil jsem to tedy z novějším BB, přes 128kabel a IR zase nefungoval.
Vada není v IR ani v 8886 ani bateryboxu, tyhle kombinace jsem prozkoušel, jenom když je tam ten 128kabel tak  to nejede, mě zajímá proč??
2)zkoušel jsem zapojit 2 buggy motory ve vozidle na jeden BB a jely chvílu v pohodě a pak (cca 5vteřin) se zastavily
  nevím jestli je to nabitostí baterií, nebo něčím jiným.Když je zapojen jeden buggy, tak to jede v pohodě, na sucho i 
  v zátěži, problémy začínají se 2ma a já bych chtěl mít v autě dohromady 3, poraďte prosím.Zkoušel jsem je zapojit
  paralelně i sériově- stejný problém
3)A nakonec řízení: chtěl bych se zeptat zkušených RC závodníků jak to mají vyřešené.
   Kdybyste mohli poradit budu moc rád.Tady je to co mám:3X starší BB, 2X novější BB 3X 8886kabel 5X starý
   kabel krátký černý, 1X starý kabel černý dlouhý(128st.)
   Motory bych chtěl mít v autě 3buggy a 1 M na zatáčení, ale mám ještě 1buggy, 1 M a 2 XL
   Chtěl bych vědět jak to mám zapojit aby vše perfektně jelo a přitom nenaplnit všechny BB ???.
   Ovládání na kabel by snad šlo udělat z těch krátkých černých, když hodím do koncovek průmyslový nějaký
   kabel...
kdybyste měli nějaké nápady, schémata, návrhy, postřehy,dejte mi prosím vědět.  Chtěl bych se účastnit závodů a tohle mě brzdí.

Uf, opravdu jsem toho už napsal tolik?
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

vasek

1) Podle mých zkušeností je na napájení receiveru potřeba 4 žilový kablík. Mezi receiver a motor stačí 2 žilový.
2) Buggy motory mají velký odběr proudu takže se lehko stane že ohřejí nadproudovou ochranu v BB (nebo v IR receiveru) velmi rychle a ta pak vypne ( do motorů přestane jít proud). Za chvíli opět běží, že ?
3) Nejlepší je napájet buggy motory přímo z BB.

jakpet

1. to opravdu nevim, 128 studový kabel nemam.
2. v elektronice lego je proudová ochrana a buggy motory strašně žerou, takže jak se začnou zahřívat, tak se vypnou, řešenim je proudovou ochranu zrušit, je to jednoduchý, s páječkou za chvilku.
3. pro zatáčení je m motor optimální, ale úplně jsem nepochopil, jak to myslíš. Ptáš se, ajk udělat zatáčení technicky?

Měch

to vasek: 3) to jsem přesně nechtěl, napájet každý buggy přímo z BB
to jakpet: 2) to bych chtěl vědět jak se dá udělat, ale je to bezpečné?? nezhoří motory při přejíždění třeba větvičky?
                 3)neptám se tady na zatáčení ale na pohon motorů v automobilu, viděl jsem na fotkách že má každý
                    závodník v ruce aspoň 3 BB a to bych nechtěl, ovšem pokud to je nezbytné, budu muset holt dokoupit
                    baterky
Fotky

vasek

Citace od: jakpet kdy 28.11.2009, 19:59:57
2. v elektronice lego je proudová ochrana a buggy motory strašně žerou, takže jak se začnou zahřívat, tak se vypnou, řešenim je proudovou ochranu zrušit, je to jednoduchý, s páječkou za chvilku.
V BB to není problém, ale v IR receiveru ? Na to jaksi nemám odvahu, tys to zkoušel ?

vasek

to Troll- když buggy motory jsou hrozný otesánci na spotřebu a receiver má při zátěži problém s jedním natož ze třemi !

Měch

všiml jsem si , že při LTR má každý závodník buggy motor na jíném BB, to by asi šlo,nšlo by potom dát víc BB na jeden kabel- nevyřeší se tak problém se zahříváním buggy motorů?

a ještě, kdo byl na LTR chtěl bych vědět jak to má Xtepen01 s těma svýma 4 buggy, jak je má zapojené a jede mu to??
opravte mě jestli se pletu, ale Jamesek to měl zapojené na jeden BB při 2LTR-jdou mu do auta 2káble
ostatním jdou 3 (2 na 2buggy motory) a 3. na řízení
akorát na káble Tatrovky není vidět, protože jsou dobře schované v tom tubusu
Fotky

Woyta

Pri LTR pokud vim mivaji dalku pres kabel a batery packy pro RC auta/letadla.

IR prijimac jde napajet pomoci stareho battery boxu za pomoci par triku.
http://technicbricks.blogspot.com/2009/11/tbs-techtips-28-connecting-pf-receiver.html
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

TomB

Citace od: vasek kdy 28.11.2009, 20:12:44
Citace od: jakpet kdy 28.11.2009, 19:59:57
V BB to není problém, ale v IR receiveru ? Na to jaksi nemám odvahu, tys to zkoušel ?
Sice to není na mne, ale já jsem se z receiveru ochranu oddělat už snažil.
Po rozmontování na mě vypadl tišťák, a po podrobným vykoumávání sem si všiml strašného množství odporů, a do toho vrtat nebudu. Pokud ovšem někdo chce vyfotit demontovaný receiver, tak není problém, měl bych ho ještě někde mít(tenhleten byl zrovna polámanej, proto sem ho taky otevřel).
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

vasek

to TomB - no právě také jsem se díval jak to vypadá uvnitř receiveru a do toho bych si  netroufnul ani náhodou

Měch

vyřešeno  nemůžu ovládat cokoliv přes IR, když je IR přijímač napojený na BB přes starý (dvou)kabel
nevím sice proč, ale na délce nezáleží
další věc je, že buggy motory nemůžu napájet z nového BB ale ze starého - asi 3xvětší účinnost
to taky nevím proč ale prostě je to tak ;D
a taky nejdou moc 2 buggy na jeden BB jsem zjistil, takže musím dokoupit baterky do těch ostatních a napojit to na kabel
Fotky

vasek

Citace od: Troll-hornet kdy 05.12.2009, 20:57:50
vyřešeno  nemůžu ovládat cokoliv přes IR, když je IR přijímač napojený na BB přes starý (dvou)kabel
nevím sice proč, ale na délce nezáleží
další věc je, že buggy motory nemůžu napájet z nového BB ale ze starého - asi 3xvětší účinnost
to taky nevím proč ale prostě je to tak ;D
a taky nejdou moc 2 buggy na jeden BB jsem zjistil, takže musím dokoupit baterky do těch ostatních a napojit to na kabel
Jak žes měřil tu účinnost ? To co píšeš je nějaké divné, buggy lze napájet z jakéhokoli BB aniž bys poznal rozdíl. A nevím proč by nešly 2 buggy na jeden BB, jedinný rozdíl je v tom, že baterky vydrží kratší dobu a nepatrně klesne výkon motorů.

Měch

Zkoušel jsem zapojení v modelu....na kola a pak přejíždět překážky...ze starého BB to jelo o poznání líp.
Z nového BB se to ani nerozjelo, jenom to kucklo, posunulo se to o 2 cm a nejelo to dál, přestože BB jel.
-2buggy na 1 nový BB
Druhý pokus byl se starám BB a už to aspoň jezdilo, zvládlo nějakou tu překážku a tak,dokonce jsem zkusil aj takové to dopředudozadudopředu.... a reagovalo mi to, byť z obtížemi
Pak jsem zapojil na každý buggy jeden starý BB a nemělo to chybu, auto nebylo k zastavení ani přes ty největší překážky a reagovalo na každý povel okamžitě- u 1starý BB na 2 buggy se to občas taky zastavilo, když jsem kýval páčkou na BB moc rychle....
Fotky

vasek

Měch

jo, baterky jsem měnil, ale byly od začátku plně nabité, takže tím to nejspíš nebylo
Fotky

vasek

Tak to netuším co se u tebe děje, já můžu dát jakýkoli BB a nic se nemění.

Gouranga

Nebylo by možné, že se staré BB od jisté doby začaly dělat s větším proudovým omezením a Troll-hornet má zrovna ten starší? Nebo nejdou motory zapojit sériově i paralelně? Nemohly být pokaždé jinak?

Měch

teď nevím cos tím myslel, když říkáš staré BB a já mám ten starší, možná je to překlep,nevím. BB mám ty s červenou páčkou,ne ty s tlačítky (a + 2 nové).
A motory byly pořát stejně zapojené a to sériově, ale myslím že mezi sériovým a paralelním zapojením není rozdíl
mě to zkrátka jede a jsem nanejvýš spokojený
Fotky

Gouranga

Říkal jsi, že ti to se starým BB jede lépe než s novým. Vasek říkal, že mu to jede s oběma stejně. Já to myslel tak, že pokud by např. po zahájení výroby starých BB zjistili, že dovoluje moc velkej proud a rozhodli se vyrábět je s větším omezovačem, byly by na trhu 2 typy starých BB.

peter

Citace od: Troll-hornet kdy 07.12.2009, 14:39:15ale myslím že mezi sériovým a paralelním zapojením není rozdíl

Právě, že naopak, je to podstatný rozdíl.

Citace od: Troll-hornet kdy 07.12.2009, 14:39:15A motory byly pořát stejně zapojené a to sériově

Asi jsi kouzelník, ale nechápu jak jsi toho dosáhl. Podle mě LEGO od dob, kdy zavedlo 9V systém, umožňuje pouze paralelní zapojení.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Měch

vím že to není ideální zapojení, ale jednalo se jen o test, žádné extrémy,
díky kterému jsem zjistil, že mám zapojovat paralelně a napájet ze starých BB

PS to sériové zapojení jsem viděl u Xtepena

http://blog.tepper.cz/archive/2008/11/26/skull-rider.aspx
Fotky