8039 Venator-class Star Destroyer

Založil S.t.a.l.k.e.r., 21.09.2009, 23:00:04

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

S.t.a.l.k.e.r.

Úvodom:
Dĺžka 1137 metrov, rozpätie krídel 548 metrov, výška 268 metrov, 7400 členov posádky, výzbroj 8 ťažkých turbolaserových veží, 2 dvojité turbolaserové delá, 4 raketomety na protónové torpéda, ... to je kultová loď Clone Wars - krížnik Venator. V animovanom seriáli sa tieto republikové lode objavujú takmer v každej epizóde, buď v ťažkých súbojoch so separatistickou flotilou (potom sa veľmi často objavujú frázy "we lost one cruiser" alebo "we were outnumbered" ...) alebo ako výsadkové lode prepravujúce na planéty jednotky klonov a ťažkú techniku ako sú kolosy AT-TE.

Základné info o sete:
Na trhu sa objavil v r. 2009 a jeho vydanie sprevádzali na tomto fóre určité rozpaky nad prevedením. Set obsahuje 1163 dielov a je určený pre vekovú kategóriu 9-14 rokov.

Balenie:
Krabica o rozmeroch 57,5 x 37,5 x 8 cm patrí k tým väčším, je len o málo menšia ako krabica setu 6211 Imperial Star Destroyer (porovnanie s ISD sa tu objaví viac krát, keďže iný podobný set doteraz nebol vydaný). Cca. dvojkilový Obsah tvorí 14 sáčkov troch veľkostí, časť z nich s potlačou. Nepríjemným zistením je, že sáčky nie sú očíslované. Na dne krabice sa nachádzajú dva 76 stranové návody. Nálepkový aršík som našiel až po chvíli hľadania vložený medzi poslednými listami druhej knihy návodu.

Minifigs:
kancelár Palpatine
2x Senate commando
1x Clone Gunner
1x Clone Pilot

Stavba:
Keďže sáčky nie sú očíslované, bolo potrebné vytriediť ich obsah. Samotné triedenie podľa farby a typu trvalo okolo dvoch hodín - katolíckou univerzitou v stoličnom belehrade bolo vedecky dokázané, že to znižuje pôžitok zo stavby o celých 45% a skracuje život o uvedenú dobu triedenia.
Stavba začína zostavením minifigov. Za pozornosť stoja nové figy Senate commando v sýtej modrej farbe s prilbami nie nepodobnými korintským prilbám z čias perzských vojen. Výrezy pre tvár sú naznačené čiernou farbou. Obaja sú vyzbrojený dlhými kvérmi. Kancelár s tvárou plnou vrások má červený pláštik zložený z dvoch kusov, ktoré sa mu prehodia cez obe ramená.
Stavba prebieha od začiatku hladko i keď v prvom momente nie je jasné ktorou časťou sa začalo. Postupne sa stáva čoraz zreteľnejším, že ide o spodok krížnika, základ konštrukcie teda netvorí rám po celom obvode, ako je to pri ISD. Spodok je pevný a pri manipulácii sa na rozdiel od ISD nerozpadá. V istom momente sa stavba konštrukcie preruší a pokračuje sa stavbou kanónu s raketometom, ktorý obsluhuje Clone Gunner z petrolejovo zeleného sedadla. Strelec pred sebou nemá žiadny panel ani páku, proste nič. Celé toto zariadenie je otočné o 360 stupňov a zasunie sa do koľajničiek v zadnej časti lode, pričom prakticky zaberá celý tento priestor.
Pokračuje sa stavbou konštrukcie trupu, ktorý sa začína postupne rysovať a konečne aspoň vzdialene pripomína Venator. Po zostavení pravej zadnej časti vrchu sa stavba trupu opäť prerušuje a pokračuje sa zostavením geretu, z ktoré sa vykľuje sa bombovnica s piatimi bombami. Tento sa zasunie do strednej časti lode, mechanizmus spúšťania je vyvedený na ľavo boku pod prvým párom kanónov. Otáčaním tyčky doprava či doľava sa postupne uvoľňujú bomby. Mechanizmus funguje do oboch strán a je relatívne spoľahlivý, občas sa zasekne, záleží ako sa zhora naukladali bomby. Pootočenie do opačnej strany obvykle pomôže.
Zostavením ľavého krídla je trup lode napoly zakrytý, nasleduje stavba veže a riadiacich mostíkov. Vo veži je schovaná výsuvná rúčka, pomocou ktorej je možné model bezpečne zdvihnúť a manipulovať s ním. Za rúčkou pod dvoma mostíkmi je schovaný Clone pilot s riadiacim pultom, medzi motormi v priestore pod pilotom sa zase ukrýva záchranný modul, konštrukčne podobný schránke, ktorá sa nachádza v priestore pod kokpitom pilotov modelu Republic Gunship. Stavba pokračuje poskladaním Palpatinovej pracovne (kreslo, čosi medzi stolom a ovládacím panelom) so strážou, dverami hangáru a oboch strán prednej časti krídel. Celá predná časť je odklápateľná.
Celkovú dobu stavby odhadujem na cca. 3 hodiny. Nálepky neboli nalepené.

Hodnotenie:
Nebudem menovať zvlášť klady a zápory, len všeobecne: tento set mohol mať ambície byť vlajkovou loďou celej kolekcie Clone Wars. Tvorcovia sa zrejme zamerali viac na hrateľnosť než na vizuálnu stránku. Mohol byť dlhší a tvarovo presnejší, oproti ISD pôsobí útlejším, takmer "nedospelým" dojmom. Snáď mohol mať o minifiga (či hneď dvoch) viac. Set je celkom dobre hrateľný, k prístupu do útrob nie je potrebné na rozdiel od ISD odstrániť vežu. Rúčka je veľmi šikovne skrytá a pritom jednoducho vysúvateľná, ani na moment som nemal pochybnosti o tom, že set je možné jej pomocou bezpečne zdvihnúť. Farebne je model celkom vydarený, v žiadnej časti farby nepôsobia rušivým dojmom.
Či si tento set zadovážiť do zbierky, alebo nie, nech každý posúdi sám podľa toho, či dáva prednosť novým minifigom alebo samotnému faktu, že sa jedná o Venator a UCSka sa asi nedočkáme. Rozhodovanie nie je jednoduché ani kvôli cene 142 €.

S.t.a.l.k.e.r.

Fotografie krabice a návodu.

S.t.a.l.k.e.r.

Fotografie modelu zo všetkých strán.

S.t.a.l.k.e.r.

Porovnanie s ISD + minifigs.

MwK

Recenzia sa ti podarila, ďakujem...

Inak ja by som model zhrnul asi tak, že super minifigy a dobré náhradné diely. ;D
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

B.A.X.O

Po pravde už dlho som čakal na túto recenzou...a ako vidím dočkal som sa. Inými slovami, po pozretí obrázkov...celkovej štruktúry a veľkosti, je to podla mňa dosť slabé. Aj ja som nad týmto setom uvažoval...lebo ma miatol obrázok na krabici, ale po videní tých fotiek ma to veľmi sklamalo...hlavne porovnanie z ISD...tiež som si hovoril že kúpiť si venator ku ISDčku do poličky je lákavá predstava, no to že je to menšie ako isd (a docela o dosť) a šírka tiež nič moc...a o minifigoch ani nehovorím, palpatine je celkom dobrý nápad aj tie stráže, tí dvaja vojci su v podstate rutinka, ale možno tam toho mohlo byť viacej. moje celkové hodnotenie setu je 1/10 (len kvoli dielom:D) inak som rád že som to nekúpil, len vdaka tejto recenzii som získal potrebné predstavy o rozmeroch a či sa to oplatí.
star wars rulezz

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: B.A.X.O kdy 22.09.2009, 09:31:19
Inými slovami, po pozretí obrázkov...celkovej štruktúry a veľkosti, je to podla mňa dosť slabé...
...moje celkové hodnotenie setu je 1/10 (len kvoli dielom:D) inak som rád že som to nekúpil, len vdaka tejto recenzii som získal potrebné predstavy o rozmeroch a či sa to oplatí.
Nezapieram určité sklamanie nad týmto setom, ale keďže som k nemu prišiel ako slepé kura k zrnu, moje hodnotenie je trochu skreslené. Celkovo model zapadá do koncepcie slabších setov ako boli 7259 ARC-170 alebo 6205 V-wing.
Ale je to Lego, vďaka aj za to, o dva roky budú nové sety SW len zbožným želaním a nostalgickou spomienkou. Nechcel by som byť v koži začínajúcich zberateľov SW, možno budú v podobnej situácii ako sú teraz viacerí zberatelia setov z 80tych rokov, pomaly každý druhý set sa bude dať považovať za vzácny úlovok...  ;)

B.A.X.O

Citace od: Stalker kdy 22.09.2009, 10:17:41
...Celkovo model zapadá do koncepcie slabších setov ako boli 7259 ARC-170 alebo 6205 V-wing...

Mne tieto dva sety neprídu nejak zlé, je pravda že sú docela jednoduché (teda skôr V-wing) ale Arc mi príde celkom v pohode, známy ho má doma a sú tam aj nejaké dobré funkcii a vzhľad mi nepríde nejaký špatný...V-wing vlastním (i ked mi pár súčiastok chýba teda) ale musím povedať tiež že je to taký sice menší model ale na tú veľkosť...v reáli ten v-wing nie je nejak o moc odlišnejší, takže...mi prišlo divné že zrovna tieto dva modely si spomenul v slabšej kategorii, v-wing pochopím, ale Arc? okrem toho sme troška odbočili, ale musel som sa troška ohradiť voči tomu lebo obidva modely sa mi celkom páčia, lenže od toho venatora zvlásť v takejto veľkosti čaká človek asi kúsok viac.
star wars rulezz

MwK

Osobne si myslím že V-wing vôbec nebol slabý, na diely hlavne na minifiga a hlavička R4 bol úžasný!
Aj preto mám 4 kusy... ;D

A ARC neviem, ešte som ho nedostal do ruky.
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

S.t.a.l.k.e.r.

ARC som kúpil s nejakom web shope na Košickej, niesol som domov krabicu takú veľkú ako mal X-wing 6212, ale kým X-wing má 437 dielov, ARC má 396, pritom sa jedná o kúsok väčší model. A V-wing má len 118 dielov, pamätám si, že Tesco ho malo plný regál a nepredával sa ani v zľave. Netvrdím, že oba modely sú nanič, len sú slabšie. A zaradil by som do tejto kategórie aj Jedi Starfighter zo setu 7256.

B.A.X.O

No dobre, ale ty hodnotíš kvalitu modelu podla počtu dielov? Napr. 7142 X-wing mám doma, obsahuje 263 dielov a myslím si že je to dobrý model. Iste čím viac dielov tým viac pre detaily a lepšie tvary, ale predsa.
star wars rulezz

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: B.A.X.O kdy 22.09.2009, 23:09:13
No dobre, ale ty hodnotíš kvalitu modelu podla počtu dielov? Napr. 7142 X-wing mám doma, obsahuje 263 dielov a myslím si že je to dobrý model. Iste čím viac dielov tým viac pre detaily a lepšie tvary, ale predsa.
Nezabudni, ze 7142 nema mechaniku na roztvaranie kridiel a je mensi. Osobne som presvedceny, ze pri ARC s jeho rozpatim kridel mohli pouzit viac dielov nielen preto aby bol pevnejsi, ale aj predok mohol byt prepracovanejsi. To plati aj o V-wingu. Rozdiel medzi Venatorom a ISD je okolo 200 dielov, ale kym na ISD spajaju relativne velke plates len kocky v rozsahu 2x4 - 2x12 a v rohoch skosene 4x4 (tu ma nechytaj za slovo, uz si to presne nepamatam), Venator ma spodok aj kridla z dvoch vrstiev - takze aj ked je mensi je o poznanie pevnejsi.
Odpoved na tvoju je ano, IHMO pocet pouzitych dielov ma vyznamny vplyv na kvalitu.

5o

Kedy už začne pršať a snežiť, nech si konečne pozriem nejaký film o SW, nech viem o čom tu diskutujete. Ja mám iba Snowspeeder 7130 a ten sa mi celkom páči aj tvarovo aj dielovo. Ale už je rozobraný a asi polovica dielikov je zamurovaná v novej ulici.
Aby to nebolo úplne mimo, tak by som chcel vyjadriť uznanie nad Stalkerovou recenziou. Textová časť ma nadchla až tak, že váham nad kúpou tohto setu. Samozrejme, fotečky toho veľa napovedia, škoda, len že nemám toľko financii na všetky koníčky.
Preto lebo Lego...

B.A.X.O

V poriadku každopádne je to pekná recenzia, ako som už povedal...sice som trošku sklamaný z výsledného modelu:) ale verím že sa nájdu zberatielia ktorým sa zapáči, aj vzhľadom na menšie mierky...čo sa týka tej konštrukcie tak ta sa mi zdá celkom pevná, a to si myslím že je u modelu dôležité. Predpokladám že sa s ním aj lepšie narába ako s ISD...lebo u ISD ma štve, že keď to chytím tá spodná časť odpadáva atd...je to trochu zle vyriešené. A ešte k tej jednej fotke, podla fotky máš dve ISD, ale mne sa zdá to vpravo nejaké menšie:D ale to je asi blbosť, či? možno je to očný klam...
star wars rulezz

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: B.A.X.O kdy 23.09.2009, 14:16:24
A ešte k tej jednej fotke, podla fotky máš dve ISD, ale mne sa zdá to vpravo nejaké menšie:D ale to je asi blbosť, či? možno je to očný klam...
Máš pravdu, všimol som si to aj ja, ale je to naozaj iba výsledok môjho pokusu o fotografovanie. Neviem či sa tomu nehovorí 'perspektíva'. Modely nie sú v jednej rovine, ISD naľavo je viac vpredu, model ISD napravo je jednak trochu viac natočený do boku a este k tomu aj trocha visel dozadu a aby som to vôbec vedel odfotiť musel som sa posunúť mierne doľava.

MasterWindu

Citace od: Stalker kdy 21.09.2009, 23:00:04
Samotné triedenie podľa farby a typu trvalo okolo dvoch hodín - katolíckou univerzitou v stoličnom belehrade bolo vedecky dokázané, že to znižuje pôžitok zo stavby o celých 45% a skracuje život o uvedenú dobu triedenia.

lol

No každopádne ďakujem za recenziu, váhal som nad kúpou tohto setu pred "DA", no odolal som a spravil som asi veľmi dobre. Prvý krát som videl porovnanie medzi ISD a Venatorom.  Rozdiel je značný a cena samotného setu tiež.
Dark ages forever ...