(vlastní) Projekt "RC Motorka"

Založil Shmade, 18.04.2009, 15:54:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Je možné z Lega postavit dálkově ovládanou motorku?

Ano
28 (71.8%)
Ne
11 (28.2%)

Celkem hlasů: 39

Shmade

Zdravím,
už dřív jsem si pohrával s myšlenkou pokusit se postavit z Lega dálkově ovládanou motorku, ale pořád jsem se k tomu nějak moc neměl a ani jsem moc nevěděl jak. Až uživatel Papiňák se mnou rozvedl přes SZ debatu na toto téma a poskytl i celkem dobrý zdroj potřebných informací. - http://www.offroad-rc.info/WordPress/?page_id=148

Nyní už motorku, tedy její funkční části mám tak nějak v hlavě, ale čas na stavění teď není, musím nejdřív dodělat to co je rozdělané...  Každopádně toto téma založím, aby to pro mě byl takový závazek, abych od projektu neupustil.

Podle mě tak jak to mám vymyšlené by to mohlo v rámci možností fungovat. Bohužel jsem se už několikrát přesvědčil, že to co vymyslím v hlavě se pak reálně dělá dost obtížně... No uvidíme.

V anketě můžete hlasovat zda si myslíte, že je možné z Lega postavit motorku, která bude jezdit a zatáčet, nebo že si myslíte, že tenhle nápad je nereálný. 

Případná diskuse vítána, nebo ještě lépe, kdyby se někdo pokusil o totéž... podle mě je to docela dobrá výzva.  :)

Ondra

Já si myslím že ano!Problém bude vymyslet systém vyvažování, a nebo tam dát jednoduše podpůrná kolečka.

Shmade

Celé je to myšleno samozřejmě bez podpůrných koleček.

Edit: Taky uvažuju to, že motorka nebude například postavena na supercarových plochých kolech a jezdila by krokem... - to by postavil asi každý.

Prostě mám na mysli rychle jezdící model, který se v zatáčkách naklápí...

Jindroush

Takže kromě doleva-doprava a rychlosti, budeš ještě ovládat vyvažování? Nebo ho hodláš automatizovat?  S inteligencí nebo bez? (gyro?) Jsem skeptický tedy, nechám se překvapit.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Hmm, tohle vypadá na velmi zajímavý projekt. Těším se alespoň na prezentaci nápadu, kdyby to s motorkou náhodou nevyšlo.

mirek

Já věřím, že se projekt povede. Asi před osmi lety jsem koupil vnukovi RC mini motorku (délka asi 10 cm).
Jezdilo to výborně. Na motorce seděl panáček, který reagoval na RC a přenášel svoji váhu doprava či doleva.
Tím stroj zatáčel. Musím se zeptat vnuka, kde tato hračka skončila.

Shmade

Vymyšleno to mám zhruba takto:

Přední náprava bude uchycena tak, že bude v podstatě vlečena ve směru kam pojede motorka (jako u nákupního vozíku, ale pouze s minimální vzdáleností odsazení). Na malém modelu to mám už odskoušeno, funguje to perfektně, když "motorku" pošlu, tak do ní můžu i strčit z boku a ona se sama vyrovná do přímého směru.  Zatáčení jsem se nakonec rozhodl pomocí změny těžiště. Mikromotorek by na to mohl být ideální, je lehký a při jeho rozběhu má zanedbatelný setrvačný efekt, narozdíl od třeba PF M, který by už sám o sobě s motorkou mohl házet. Systém změny těžište by byl pouze takový, že by se motorkem poháněly táhla, která by vyklápěla nohy "jezdce" do stran, mikromotorek je dost pomalý, aby se tohle dalo řídit +- přesně, kdyžtak by se ještě zpřevodoval. Pro pohon nejspíš buggy motor.

Věci které mi dělají starost a budou se možná podílet na případném neúspěchu:

Baterky, prostě jsou moc těžký a BB je velkej krám.
Dále kola, respektive jejich malá hmotnost a z toho plynoucí malý gyroskopický efekt, i průměrem by to chtělo větší kola vůči předpokládané velikosti motorky. Chtěl bych použít klasická bílá motorková kola, ale možná se uchýlím i k nějakým jiným a udělám třeba nějaký skůtr na kolech z offroadera.  >:D

Jonas

Zvolil sis hodně ambiciózní projekt! O to víc ti držím palce a těším se na výsledek. Doufám, že se posléze objeví i TechnickBricku. Za minulé video jsi ode mě dostal hlas.

Jinak myslím, že by ti nikdo nevyčítal, kdybys nepoužil originální batery box. Dovedl bych si představit, že baterie by mohly být umístěny třeba "v brašnách" na obou stranách rámu. No a co se týče účinnějšího gyroefektu, třeba by si mu dalo napomoct nějakou zátěží uvnitř pneumatik.   
Jonas - Můj Brickshelf

Shmade

Nějaká zátěž do pnaumatik, případně obestevění disků mě taky napadlo. Jinak bych byl rád kdyby se mi to podařilo pure Lego...

Edit: Dík za hlas, já ho dal tomu manipulačnímu robotovi, ten mě dostal.

stenky

teraz trocha OT... ale neda mi neozvat sa ked sa uz bavime o gyroefektoch a momentoch zotrvacnosti kolies.

mam taky tajny projekt kde ako stabilizator potrebujem zotrvacnik co sa toci vysokymi otackami 3-5 tisic/min.  a neviem sa dopatrat vhodneho LEGO zotrvacnika. pouzitie pneumatik je zradne lebo pri vyssich otackach sa koli odstredivej sile zacne pruzna guma odlepovat od diskov a vytvara nevyvazky -> zacne hadzat hriadel.... klepe to potom jak besne.
skusal som stare plne gumy z 90' rokov ale tie su pokial viem len male priemery.

ak teda neexistuje nic take ako lego zotrvacnik tak si dam asi daco vysustruzit z mosadze/bronzu/hlinika .....

Shmade

a máš nějaký rozměrový omezení? Klidně můžeš nechat rotovat třeba vyvážený čtverec poskládaný z plates, nebo jakoukoliv jinou vhodnou konstrukci...

stenky

obmedzenie zatial nemam lebo to obstavam okolo toho zotrvacnika ale chcel som to spravit elegantne s ruhovym rotacnym zotrvacnikom :) nech je ho vidno a nech to vyzera hi tech :D

grohl

Držím palce. Zní to totiž moc slibně.

Papiňák

Tak jak to vypadá s projektem? Už jsi něco postavil?
K té nízké hmotnosti kol: na přidání váhy by měl stačit cínový drát, 30cm 1mm drátu už má docela slušnou váhu.

Shmade

Nepostavil, ale nezapomněl jsem na to, jen teď na tu stavbu nemám nějak chuť a ani potřebné díly, ty jsou v současné době v jiných modelech, hlavně tedy motory.