(Cizí) Sarumanova věž

Založil Aki, 20.02.2006, 20:35:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Aki

Dle mého, vcelku podařené dílko:

Draon

Mazec to bych nepostavil ani za rok.

Lego_Radek

Je to fakt vysoká věž :-) To se zase někomu něco povedlo... :-)

Hardegon

Výborný, ale k totožnosti s filmem je na závadu, že hobiti vyjídají Sarumana už když přijíždí Gandalf. Nenažrancí...  >:D

germik

Musím pochválit, ale Orthank byl spíš bílej, nebo světle šedej, ne ???
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Věšák

Já mám dojem že minimálně ve filmu byl teda Orthank dost černej.....

Fakt podařený dílko....na to bych ani neměl dost dílků. ;D

Petrjr

Železný pas (Isengard), Orthanc, barva.

Tolkien, Dvě věže. Orthanc zmiňován mnohokrát. Jak černá barva skály, tak i (někdy) vlastní věže.
Tolkien, Silmarillion: Zmiňován málo, jen že šlo o "nerozbitný kámen" (which Men called Isengard, they made the Pinnacle of Orthanc of unbreakable stone)

Knižní zdroje třetích stran (David Day: The tolkien Companion / A-Z of Tolkien, CZ i EN) vychází hlavně ze Silmarillion a barvu nezmiňují.

Netové zdroje zmiňují černou věž (např. http://en.wikipedia.org/wiki/Isengard http://www.tuckborough.net/isengard.html )

-----
History of Middle Earth (neboli dokumentace vývoje rukopisu) barvu nezmiňují přímo (resp. nedohledal jsem).

CitaceThe  illustration  of  Orthanc  in  the  Ring  of  Isengard  reproduced as the frontispiece is the earliest of  successive conceptions  of  the  tower,  and  may be  taken to  represent my  father's image of it at the time when the texts in this book  were written.  It was done  on  the  back  of  an  examination  script  in  1942,  and was found,  together  with  other  drawings,  among the  original drafts
of  'The  Road  to  Isengard'.  The  evolution  of  Orthanc  will be described  in  Volume  VIII,  but  it  seemed  suitable to  use this picture as the frontispiece to The Treason of Isengard.       
Její vývoj a umístění se měnilo, i původ (vyrobena přímo sarumanem, ...). Z těchto skriptů asi vznikl a zachoval se i její název
CitaceGap  of  Rohan'  (which  is  here  first named);  and of  Orthanc Gandalf
now says that in the midst of  the valley  of Isengard  'is the  tower of
stone called Orthanc, for it was made by Saruman, and  it is  very great,
and has many secrets, but it looks not to be a work  of craft.  It cannot
be reached save by passing the circle of Isengard, and  in that  there is
only one gate.' The implication of the word for  in 'for  it was  made by
Saruman'  is  that  the  tower  was called Orthanc (Old  English orpanc
'artifice, device, work of craft'
) because it  was such  (it was  made by
Saruman); yet it did not look to be.

Ale objevuje se barva nepřímo (i když není jasné, zda tím není míněno jen temná (ať už momentáně (v dáli) či jinak):
CitaceWest  he  gazed  and  saw  little  horsemen  galloping  like   the  wind upon   wide   green   plains,  and   beyond  was   the  dark   tower  of [Isengard o] Orthanc in the ring of Isengard.     

-----

Přikláněl bych se když ne přímo k černé tak alespoň k nějaké tmavší barvě.

S.t.a.l.k.e.r.

Tu je zopár obrázkov vrátane kresby Alana Leeho:

Petrjr

"Dvorními" malíři Tolkiena jsou John Howe, Alan Lee, Ted Nasmith. Což ovšem neznamená, že si tam nepřidávají své "umělecké" vidění. Takže někdy zkreslují fakta. O filmu ani nemluvě (jo, byl to dle mého názoru jeden z nejlepších přepisů knihy na plátno (obecně), ale Tolkien to nebyl).

Ještě tak možná John Howe, který hojně ilustroval Tolkienovy knihy - ještě i za jeho života teď si nejsem jist - se celkem snažil dodržet fakta. Případně některé věci přímo konzultoval s J.R.R., později s Christopherem. Ale i tak lze za bernou minci vzít pouze zdrojové knihy, případně skicy od J.R.R., případně obrázky/mapy které si nechal dělat (třeba od svých dětí). Jako další zdroj pak starší rukopisy, pokud něco není jasné ve vydané verzi, tak dohledat, jak to možná bylo myšleno.

Hardegon

Nějak mi uniká smysl téhle diskuze. Jestli jde ještě o tu stavbu nebo si tu plácáte játra kvůli barvě veže? To aby si člověk přečetl komplet dílo od J.R.R.T. aby chápal...  >:( (nemyslím to nijak ve zlém)

S.t.a.l.k.e.r.

CitaceJestli jde ještě o tu stavbu nebo si tu plácáte játra kvůli barvě veže?
Nezdá sa mi to od veci, autor tohoto modelu si vežu Orthank asi len tak nevymyslel, za predlohu mu musel poslúžiť film alebo ilustrácia.

Hardegon

Citace od: Stalker kdy 06.04.2009, 09:39:45
Nezdá sa mi to od veci, autor tohoto modelu si vežu Orthank asi len tak nevymyslel, za predlohu mu musel poslúžiť film alebo ilustrácia.

Já neřikam že je vymyšlená. Já se jen ptam, jestli ty citace a dohady o barvách souvisí víc s legem nebo spíš s J.R.R.T. ?

germik

Citace od: Stalker kdy 06.04.2009, 09:39:45
A nebo měl jen černý bricky ;D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Petrjr

Citace od: Hardegon kdy 06.04.2009, 10:04:26
... jestli ty citace a dohady o barvách souvisí víc s legem nebo spíš s J.R.R.T. ?
Souvisí s tím úplně stejně, jako třeba historické reálie při stavění hradů z LEGO. Můžeš kašlat na fakta jak vypadaly hrady, na statiku, co kde bylo jak umístěno /a proč/ a udělat si stavbu "jen tak". Prevét vést na nádvoří, na cestu dát plynové lampy a podobně. Nebo se můžeš pokusit udělat model tak, aby tam nebyly chyby. A nazvat ho "hrad 14. století".

Pokud by autor nenazval dílo orthanc-em , ale jen "fantasy věž", tak je mi barva ukradená a nezkoumám ji (když v diskusi vznikly pochyby).

----

Citace od: Stalker kdy 06.04.2009, 09:39:45Nezdá sa mi to od veci, autor tohoto modelu si vežu Orthank asi len tak nevymyslel, za predlohu mu musel poslúžiť film alebo ilustrácia.
Což nevadí /ba právě naopak/ Pokud původní obrázek odpovídá knižním faktům. Zde, zdá se, odpovídá.

Hardegon

Já Středozem znam jen tak z filmů a těch nejznámějších knih. Nečtu všechno. Ale prostě vidim Sarumanovu věž z Železného pasu, tvarově povedenou, barevně taky a i okolí se povedlo.  ::) Neni důležitý, že má název "orthanc" a proto má být třeba schůdek o stud širší nebo barva a něco tmavší...  :P

Ve výsledku bysme se mohli dohadovat, timhle způsobem, o každym hradu podle reálu, že konstrukce neni správně...  :-\

Petrjr

Někomu ke štěstí stačí postavit si a vystavit na web třeba "Karlštějn", i když jej předtím viděl akorát tak z vlaku a že jednou šel kolem. A neřeší to. A třeba by se mu to i povedlo. Ale Ty zase pochop, že nějaký jiný LEGO castlař by se tou stavbou zabýval, zjišťoval, jak je kvalitní a zkoumal jak je co přesné.

A úplně stejně to je s Tolkenem. A někdo jiný má třeba Star Wars (o kterých já vím kulové). A někdo je třeba stavař. A také se zde nedivím diskusím, že tato "anténa" je tam navíc, či "takto by ten jeřáb spadl". Prostě, když už udělám věc z určitého oboru a hodím to veřejně ven, musím očekávat, že lidé kteří ten obor znají trochu více (starší foto), se o ty podrobnosti zajímat budou.

Tvůj přístup mi přijde zvláštní. Prostě Tobě to sedne, dle Tvých znalostí to ujde, tak ostatní už nesmí využít své znalosti k prozkoumání kvalit té stavby.

Hardegon

Já se vzdávam. Přesvědčovat tě nechci. Ani to tu dál spamovat. Třeba někdy ty knihy přečtu všechny a budu mít stejný názor jako ty.