Jaké Lego Technic

Založil alibababa, 09.11.2014, 17:13:01

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

alibababa

Ahoj všem, jsem tu nováček a vybírám si k Vánocům svoji první stavebnici Lego Technic (je mi 32 let :)). Primárně bych chtěl, aby set byl dálkově ovládaný (případně aby šel přestavět). Moc se mi líbí formule 42000,ale její přestavba by asi nebyla jednoduchá (pro mě jako pro nováčka, navíc jsem nenašel srozumitlný návod). Moc se mi taky líbí 42006, na přestavbu bych si dle návodu (který jsem na netu našel) nejspíš i troufnul ,ale nejsem si pak jistý poměrem výkon/cena a případnou náročností. Do hledáčku se mi pak dostal set s dálkovým ovládáním 9398, který má vše v krabici a dle toho i originální návod, podle kterého to nebude problém postavit. Nakonec mi do oka padl jeřáb 42009, ke kterému bych ale musel dálkové ovládání dodělávat. Co jsem se ale dočetl, tak je to možná nejlepší Lego stavebnice vůbec.

Co byste mi prosím doporučili jako "startovací sadu"?

Engine

Ahoj. A vítej na fóru.
Já nejsem nejpovolanější, protože jsem taky ještě nováček. Ale za mě bych ti doporučil nakladač Volvo 42030. Má snad nejvíce Power Function prvků ze všech vydaných setů. A ostatních dílů má taky dost. Zas ale míň jak jeřáb. Sám koukni kolik dílů má který set, může to být zvlášť do začátku důležité kritérium. Ale jestli ti jde o dálkové ovládání, Volvo je podle mě jasná volba.

stricekfido

Tak já jsem začínal cca před půl rokem. Přesně jako ty, řešil jsem co jako první. Jestli Crawler nebo Jeřáb. Nakonec zvítězil 42009 kvuly počtu dílů ku ceně. Ale dnes bych určitě volil 42030 který zatu cenu si myslím nemá konkurenci.

Neřád :-)


papluh

Závisí od toho čo chceš a koľko tomu budeš venovať (aj peňazí )
S 9398 nedostaneš veľa funkcionality - akurát pohyb a zatáčanie - ale v cene sú všetky PF komponenty dokonca L motory až dva. Ako základ je to dobré aj keby sa ti vlastnosti origo modelu nepáčili (zprevodovanie do pomala) tak sa dá spraviť iné auto s inými prevodmi, atď... Dva motory ti dovolia experimentovať aj s pohonom bez diferenciálov.

S 42000 máš základný model, podľa návodu akurát pripravený na M motor na pohon a veľký Battery box ako batoh za spoiler. Servo či M motor sa dá dať do kokpitu, keďže je dosť veľký a volant sa točí spolu s kolesami Akurát IR príjmač má dosť krátky kábel, takže umiestnenie je ťažšie. Ale pokiaľ ide len o jazdenie a nie o výzor, tak sa to dá. V prípade malého boxu na AAA baterky, či nabíjacieho,  sa tento dá skryť do boku ak sa vykuchá ovládanie krytu a spoilera, alebo vytiahnuť "motor". Za cenový rozdiel oproti 9398 sa to dá dokúpiť.

S 42009 dostaneš dosť veľký model, kde je viacej rôznych techník. Jeho cena je na úrovni 9398, ale je tam len jeden L motor a Battery box. Len doplniť IR ovládanie a jeden ďalší motor je aspoň 50E Ešte som ho neskúšal motorizovať, vlastne ani postavať (je v skrini), tak obtiažnosť neviem porovnať


Navyše ak kúpiš nejakú 42020, či nejaký iný minimodel v zľave tak bude dosť pinov, osiek atď a podobného materíálu na dorábanie drobností.

tomaslambo

Jestli ti opravdu jde o dálkové ovládání, tak bych se také přikláněl k Volvu. Cena je sice vyšší, ale máš tam vše co je potřeba. Jeřáb má sice víc dílů (přičítám to hlavně složitosti celého převodového mechanismu), ale stavba ti potrvá tak dlouho, že se ti jej ani nebude chtít rozebrat (už více jak rok mi stojí postavený na skříní a než abych jej rozebral, tak jsem si raději další žluté díly objednal :D). Navíc pokut se budeš chtít stavění dále věnovat, tak se nakupování dalších setů jen kvůli dílům stejně nevyhneš a ve výsledku je možná lepší začít tím nejdražším, později by na to už třeba nemusely být finance ani pochopení od nejbližších (rozuměj manželky či přítelkyně :D)

alibababa

No to Volvo se mi libi, o tom zadna, ale nevim, jestli s nim bude takova zabava, jako s 9398. Preci jen s tou 9398 muzu trosku vic blbnout, jezdit prekazkovy drahy, vzit ho treba i ven atd. Kdezto ten bagr mi funkcionalitou nenabidne pro me nic moc zajimavyho, i kdyz chapu, ze nabizi vic funkci, dilu, slozitosti... No porad nevim pro co se rozhodnout :)

Plutoone

Nechci ti kazit iluze, ale venku tě s legem trial bavit nebude. Vím, že tihle asi naštvu spoustu kluků, co trial jezdí, ale sejít se a jezdit po dráze je jedna věc a jít jezdit sám na zahradu rychlostí 0,000005 km/h je věc jiná.

peter

Za mne bych jednoznačně bez váhání volil též Volvo. Jak už zde mnozí uvedli, v setu je kompletní PF základna, takže není žádný problém si z něj postavit něco vlastního - třeba auto.

Citace od: Plutoone kdy 10.11.2014, 11:50:41
Nechci ti kazit iluze, ale venku tě s legem trial bavit nebude. Vím, že tihle asi naštvu spoustu kluků, co trial jezdí, ale sejít se a jezdit po dráze je jedna věc a jít jezdit sám na zahradu rychlostí 0,000005 km/h je věc jiná.

Záleží kdo co od čeho očekává ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

PavelJaros

#9
Pro začátečníka je podle mě ideální 9398, relativně snadné stavění a také je s autem nejlepší zábava. Já jsem si nejdřív koupil formuli a potom hned právě crawlera http://fotky.jaros.in/LegoTechnic9398A42000. Teprve až jako poslední přírůstek jsem zvolil MKII http://httpř://fotky.jaros.in/LegoTechnic42009. Myslím, že to bylo dobře zvolené pořádí z hlediska náročnosti stavění. Teď si dělám zálusk na nakladač Volvo.

Měch

Já osobně bych jako první volil taky na dálkové ovládání. 9398 je super, dá se přestavět aby jezdil rychle nebo líp.
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=41526.0
Dole jsou minimálně 4 modely na kteréti stačí díly z toho setu.
Nebo napiš na youtube "9398 C-model" a mrkni na tvorbu ostatních.

Jeřáb je na mě moc drahý, ale zase na díly nemá konkurenci. Jen jak už tu někdo psal, je potřeba koupit přijímač, motery a ovladač. Min. 1500,- navíc.

Volvo je skoro to samé co Crawler. Málo dílů, hodně motorů. Jízdní vlastnosti jsou ale někde jinde. Jestli chceš lego na ven, musíš si ho upravit, nebo postavit vlastní. K tomu zase potřebuješ díly atd....

Abych to shrnul, jeřáb nedoporučuju, Crawlera ano. Ale přestavěného na svižnější variantu. Návodů je plno.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Lattak

Naše "deti" začínali rozpohybovávať jednoduché lego podvozky pomocou sady 8293. Potom už to šlo ako lavina.

Tak napríklad cena elektroniky u 9398 v CZ BL obchodoch je cez 2000,- Kč. Celý set sa dá kúpiť okolo 3000,- Kč.
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=43164.msg195326#msg195326

Takže keď do budúcna počítaš so stavbou pohyblivých modelov, tak by som volil Crawlera. Samotné kocky potom dokúpiš. 

Villa Legina

Alibababa: ja by som Ti odporučila 9398. Nie som fan do technic, ale tento model ma zlomil a zaobstarala som si ho, jediný technic v mojej zbierke. Nič viac Ti ale k tomu neviem povedať, lebo tieto nové sety už väčšinou ani neotváram.

papluh

Tak mi to nedalo a vytiahol som 42000 zpod postele. Už som pochopil, prečo tam skončil, je to obrovské a nezmestí sa mi do žiadnej poličky, má to 59,5 cm. Z toho vyplýva aj veľký polomer otáčania, až 2 metre. Crawler s natáčaním oboch náprav to dá skoro za polovicu ~1,1m. Navyše spoiler je nižšie ako 1,5cm, takže to neprejde na koberec, či cez prah. Porovnanie s Crawlerom je v tomto aspekte zbytočné  ;D Takže formula na jazdenie po byte moc nieje.

Ehm a to čo je v návode je len motorizácia kapoty a spoilera, to som si nepamätal, na motorizáciu treba trocha viac prevodov.

Takže ... ber 9398.... formulu neskôr  ;)

alibababa

ok, na zaklade Vasich komentaru budu brat Crawlera, pro me asi nej na zacatek... diky moc