*TOP* (Vlastní) Císařská věž

Založil Jonas, 12.02.2011, 18:30:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Někteří Kostkaři už vědí, že mám kromě Lega ještě dalšího velkého koníčka. Už téměř 30 let se zajímám o rozhledny a vyhlídkové stavby. Vydal jsem o nich pár knih, věnoval jim webové stránky a během těch 30 let jsem vytvořil velmi rozsáhlý archiv, v němž mám faktograficky i obrazově zdokumentováno už asi 2000 rozhleden.

Rozhledny jsem zkoušel stavět také z Lega. Jenže ty klasické - válcové nebo hranolové - pro stavění nejsou zase až tak moc velkou výzvou. Zde na Kostkách jsem proto představil zatím jen jednu rozhlednu, a to secesní vyhlídkovou restauraci Hrádek, která se objevila i na výstavě v Roztokách.

Teď přicházím s další rozhlednou. Nechal jsem se inspirovat jednou z nejúžasnějších staveb v mém archivu. Jedná se o Věž císaře Viléma, která několik desetiletí zdobila návrší nedaleko polské Wroclawi. Navrhl ji významný německý architekt Karl Klimm. Stála zde od roku 1902 až do roku 1945, kdy ji během bitvy o Wroclaw (tehdy ještě Breslau) preventivně zničili sami Němci. Rozhledna byla vysoká 45 m a unikátní na ní bylo to, že její těleso tvořily dvě věže spojené společnou podstavou a pak ještě vyhlídkovým ochozem v podobě mostu.

Stavbu věže jsem připravoval několik měsíců, sehnal jsem si dokonce plány a z BL jsem musel objednávat pár méně obvyklých dílů. Teď se mi ji konečně podařilo dokončit. Model je vysoký 65 cm a spolkl asi kolem 6000 dílů.

Obrázky:


Model a historická pohlednice



Model z různých pohledů









A na závěr výhled z mé rozhledny:




Jonas - Můj Brickshelf

Johny650

 :o :o nádherný, co dodat? :) klobouk dolů

rukay

 :o :o :o Vážně klobouk dolů!Ona je to už od pohledu architektonicky vytříbená stavba takže inspirace je jasná!!! Pěkný!  :)
OZd
__________________  Tomu kdo vymyslel LEGO by měli dát Nobelovu cenu míru - kdo si hraje nezlobí!

Luky1987

Netradiční a fantasticky provedené, klobouk dolů :o

Rhox

Musím říct, že máš už úplně charakteristickej rukopis, thread jsem roloval odspoda nahoru a když jsem viděl první fotky, tak mi bylo jasné, že jsi to stavěl ty.
Je to úchvatná stavba, líbí se mi, že sis dal tu práci se sehnáním dílků, kterými jsi zaoblil rohy, díky tomu to získalo úžasně realistickej nádech...

FilipS

Vypadá to božsky, stavíš vážně úchvatně. Moc se mi líbí ten ruch dole.

germik

wow :o, fakt krása  :o
Tohle si určitě zaslouží TOP
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Daniel

Moc pěkné ztvárnění této velmi zajímavé rozhledny - rozhodně palec nahorů, stejně jako za předchozí rozhlednu 8).

Jen snad jedno malé rýpnutí k těm střechám. Vím, že se to lehce kecá a hodně obtížně dělá. Ale kdyby jsi to řešil ještě trošku jinak, než ze slope, pak by věrnost originálu byla úplně na 100% ;).

Těším se další rozhledny z tvojí dílny - mimochodem, máš už něco vymyšleno?

Jonas

Citace od: Daniel alias Legacek kdy 13.02.2011, 01:35:15
Jen snad jedno malé rýpnutí k těm střechám. Vím, že se to lehce kecá a hodně obtížně dělá. Ale kdyby jsi to řešil ještě trošku jinak, než ze slope, pak by věrnost originálu byla úplně na 100% ;).

Vím asi, kterou střechu máš hlavně na mysli - tu nejvyšší nad levou věží. S tou jsem se pěkně potrápil. Doufal jsem, že se mi ji podaří vytvarovat z plates, aby vypadala co nejvěrněji. Sehnal jsem si různé díly typu wings a zkoušel skládat osmibokou dlátovitou konstrukci, ale výsledek byl vždy horší než klasika ze slopes 75. Takže jsem to vzdal. V tu chvíli pak už bylo jednodušší udělat i zbývající střechy z klasiky, protože se daly lépe vyřešit i ty průniky do válcové hmoty.

Citace od: Daniel alias Legacek kdy 13.02.2011, 01:35:15
Těším se další rozhledny z tvojí dílny - mimochodem, máš už něco vymyšleno?

Zatím nemám, ale myslím, že to zase bude trvat delší dobu, než se dostanu k další stavbě. Nejspíš to nebude rozhledna, protože se nerad opakuju.
Jonas - Můj Brickshelf

Ryxe

Perfektně provedená stavba naprosto věrná originálu. Tvůj styl stavění se mi moc líbí. Restauraci Hrádek jsem obdivoval v Roztokách a toto se tomu plně vyrovná. Takže za mě jednoznačně zasloužená *TOPka*. ;)

linhi

Ano,také jsem pro top,je to lahoda..

Micho

Jonasi, Jonasi, keď tu niečo hodíš, tak to fakt stojí za to. Výborná stavba plná života. Veľmi pekne si zjemnil tie hrany stavby do oblúčika. Keď som to niekedy skúšal. tak sa mi nepáčili tie "dierky", ktoré tam ostávajú. Teraz vidím, že v celkovej tvojej stavbe tie dierky majú veľmi malý vplyv, je to zanedbateľné a vytvára to výborný efekt.  8)

Počet dielikov 6.000 ani sa nezdá. Ja by som tak odhadoval niekde medzi 2 až 3 tisícmi. Dobré, že si to napísal.  :D

gearcs

Netradiční rozhledna, která se mi ve tvém podání moc líbí! Netušil jsem, že takhle zajímavě mohou rozhledny vypadat a když pak někdo dostane nápad postavit je z LEGA, je rozhodně, co obdivovat. Bravo  :)

Jonas

Citace od: Micho kdy 13.02.2011, 16:13:57
...  Veľmi pekne si zjemnil tie hrany stavby do oblúčika. Keď som to niekedy skúšal. tak sa mi nepáčili tie "dierky", ktoré tam ostávajú. Teraz vidím, že v celkovej tvojej stavbe tie dierky majú veľmi malý vplyv, je to zanedbateľné a vytvára to výborný efekt. 

Ono je to dáno také tím, že model je docela velký, takže ty dírky se v celku už docela ztrácejí.

Citace od: Micho kdy 13.02.2011, 16:13:57
Počet dielikov 6.000 ani sa nezdá. Ja by som tak odhadoval niekde medzi 2 až 3 tisícmi. Dobré, že si to napísal.  :D

Ten počet je odhad. Ale mám tam hodně malých plate, které jsou použity ve SNOTu, v textuře zdí, v odskocích oken, atd. Při odhadu počtu dílů ale hlavně při návrhu a zkoušení různých stavebních a barevných variant mi tentokrát hodně pomohl LDD software. Ne že bych mu úplně přišel na chuť ale v určitých chvílích je docela užitečný.

Zde je malá ukázka jedné přípravné verze:

Jonas - Můj Brickshelf

hobby

Jak kdyby byla skutečná; ještě mít hnědé kostky a je to téměř věrný model. Jako architektura je to zvláštní a zajímavá stavba, škoda, že již neexistuje, ale takových staveb bylo...! Aspoň, že je možné vytvořit model.
Je dobře, občas takové stavby připomenout 8)

mirek

Jonasi, jedním slovem...vynikající !
Ty sloupky po stranách schodiště, malý detail, ale oko potěší.

grohl

Nádherná a velmi netypická stavba. Úžasné detaily.

Jonas

Díky všem za pochvaly.

Tahle rozhledna (myslím tím ta originální) je moje srdeční záležitost.
Když jsem ji někdy před dvaceti lety poprvé zahlédl na staré pohlednici, tak jsem okamžitě zatoužil spatřit ji na vlastní oči. Sedl jsem na kolo a šlapal dva dny do Wroclawi. Tam jsem se ptal místních lidí, jestli o ní něco vědí, ale jenom kroutili hlavou. V informačním středisku ani na radnici taky nic nevěděli. Až další den jsem v místním muzeu narazil na člověka, který mi řekl, že už neexistuje. Tak jsem pak alespoň hledal její zbytky, což se nakonec povedlo. Od té doby jsem sehnal řadu dalších jejích pohlednic, plány, sestavil celou její historii, atd.

Jinak, jak píše Hobby a má pravdu, takových zajímavých staveb na území dnešního Polska stálo dost. Z některých zbývají už jen ruiny, které tam jezdím postupně hledat a dokumentovat. Viz třeba zde: http://itakura.kes.tul.cz/jan/rozhledny/polsko2008-0.html
 
Jonas - Můj Brickshelf

Robbed

Citace od: Jonas kdy 15.02.2011, 19:34:18
Když jsem ji někdy před dvaceti lety poprvé zahlédl na staré pohlednici, tak jsem okamžitě zatoužil spatřit ji na vlastní oči. Sedl jsem na kolo a šlapal dva dny do Wroclawi.
...

Tak tomu říkám zápal pro koníček :D >:D. Opět krásná stavba. Ty round bricky by možná byly ideální tyto, akorát se prakticky nedají sehnat a tuším, že jsou z jiného plastu.


PS: gratuluji k umístění na hlavní straně eurobricks ;)


quillin


Colonel32

Jeden můj polský známý doporučuje ke stavbě tuto rozhlednu:

http://www.wiezacisnien.pl/

Narozdíl od Císařské Věže se navíc zachovala.

Jonas

Citace od: Colonel32 kdy 20.07.2011, 18:25:44
Jeden můj polský známý doporučuje ke stavbě tuto rozhlednu:

http://www.wiezacisnien.pl/

Narozdíl od Císařské Věže se navíc zachovala.

Tuto bývalou vodárenskou věž dobře znám a zmiňuji ji také na svých stránkách (třeba zde).
Stojí též ve Wroclawi a postavil ji stejný architekt jako onu zbořenou Císařskou věž.

Když jsem ji před mnoha lety navštívil, byla to téměř ruina. Teď po opravě slouží k vyhlídkovým a restauračním účelům a je to skutečně pozoruhodná stavba.
Určitě by se dala postavit i z Lega, ale bylo by nutné zvolit větší měřítko než u mé Císařské věže, pokud chtěl člověk zrealizovat všechny důležité prvky stavby.
Jonas - Můj Brickshelf