2 okruhy?

Založil Honzik, 28.07.2006, 23:21:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Honzik

Chtěl jsem se zeptat, jestli lze mít propojené 2 okruhy vláčků. Prostě mám doma 3 lokomotivy 1 křižovatku a 2 trafa a chtěl bych víc zábavy?Je to možné? Díky moc Honza. Nemůžu něco zkratovat nebo něco když jezdím 3 lokom. na jedno trafo?

betakaroten

3 lokomotivy na jedno trafo... to už tu někde bylo, prohledej diskusi.

2 trafa na jednom okruhu - NE, musejí být elektricky oddělené. Třeba dva sousedící kolejové díly nezacvakni rovnou do sebe, ale nech tam mezeru a pražce spoj plackou 2×3. Takhle rozděl trať na dva díly, každý bude nezávisle ovladatelný jedním trafem. Jenom dej pozor, aby při přejíždění z jednoho el. úseku na druhý nebyla trafa zapnutá proti sobě.

otaznik

Křižovatku nemám, ale mám pocit, že pokud se obě tratě budou dotýkat pouze v té křižovatce, tak to bude bez problémů fungovat.

Micho

Citace od: Honzik kdy 28.07.2006, 23:21:20
Nemůžu něco zkratovat nebo něco když jezdím 3 lokom. na jedno trafo?

Keď budeš púštať 3 lokomotívy na jednej trati napájanej jedným trafom, tak nemáš čo skratovať. Jedine ak by si mal trať zle postavenú. To znamená vytvorenú tzv. slučku (je znázornená na tých letáčikoch, čo sa pribaľujú k výhybkam ....

3 lokomotívy samozrejme že zaťažia to trafko viacej ako jedna, ale ono to zvládne. Plus keď máš na lokomotívach ešte osvetlenie prípadne viacej pripojených vagónikoch, tak sa to prejaví tiež zvýšenou záťažou. Bude to znamenať, že nižšie stupne na trafku ti vlak nerozbehnú.

Viacej na túto tému aj s nejakými výslednými meraniami (viď príloha v pdf v 3 príspevku) bolo tu - 6 rušňov na jednej trati.

Citace od: Honzik kdy 28.07.2006, 23:21:20
Chtěl jsem se zeptat, jestli lze mít propojené 2 okruhy vláčků. Prostě mám doma 3 lokomotivy 1 křižovatku a 2 trafa a chtěl bych víc zábavy?Je to možné? Díky moc Honza.

Pár zásad na prepojenie 2 a viacerých okruhov:
a, Je dobré aby trate boli vhodným spôsobom elektricky oddelené (buď cez výhybky, alebo upravenými koľajniciami ...)
b, Trafká musia byť tiež vhodne umiestnené, aby umožňovali oddelenú nezávislú prevádzku okruhov.
c, Nie je vhodné pri elektricky spojenom stave 2 okruhov púšťať naraz viacero trafiek. Je vhodné pomocou jeného trafka vlak presunúť na iný nezávislý okruh, oddeliť ho vypnutím výhybky a až potom ho prevádzkovať pomocou ďalšieho trafka.
d, Pokiaľ sú nezávislé okruhy elektricky oddelené, tak je možné prevádzkovať vláčiky podľa vlastnej ľubovôle naraz na týchto nezávislých okruhoch.

Tu je príklad 3 nezávislých okruhov, ktoré sa vzájomne pretínajú cez 4 križovatky - Koleje a vlaky. Sú tam aj priložené schémy 2 tratí v pdf z programu TracK Designer v2.0.

Inak azda najviac skúseným odborníkom z členov fóra na rozsiahle trate a ich nezávislé ovládanie je náš koelga hobby - tu je pár záberov na obdiv jeho realizácii -  "Malé" koľajisko.

Ďalšia podobná téma - 2 motory na jednej suprave..

PS. Jedna križovatka neumožní križovať 2 nezávislé uzvreté okruhy (kružnice sa pretínajú v 2 bodoch). Na to potrebuješ párny počet križovatiek, teda aspoň 2 ks. S jednou križovatkou môžeš vytvoriť uzvretý okruh, ktorý bude pretínaný v jednom bode neuzavretou samostatne ovládanou traťou.

Ak som niečo zabudol alebo nesprávne napísal, tak ma vláčikáry opravte ...  ;)

Cavelon

Citace od: Micho kdy 29.07.2006, 10:12:35
PS. Jedna križovatka neumožní križovať 2 nezávislé uzvreté okruhy (kružnice sa pretínajú v 2 bodoch). Na to potrebuješ párny počet križovatiek, teda aspoň 2 ks. S jednou križovatkou môžeš vytvoriť uzvretý okruh, ktorý bude pretínaný v jednom bode neuzavretou samostatne ovládanou traťou.

Dva nezávislé uzavreté okruhy je možné prepojiť aj jednou križovatkou, ak namiesto druhej vytvoríš ich mimoúrovňové križovanie. IMHO je okrem mestskej dopravy 90st. križovatka nezmysel, preto odporúčam vytvoriť dve mimoúrovňové križovania. Potom nemôže dôjsť ani k stretu súprav na križovatkách.

Bryk

Křižovatky nejsou sice reálné, ale jde to s nima prima bez nutnosti zdvihat koleje. Být Honzou, investoval bych do druhé křižovatky, dá se občas ještě sehnat za 190,- Kč a to není zas tak moc.