(Vlastní) Vláčky-betakaroten

Založil betakaroten, 06.05.2005, 22:06:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Micho

Citace od: Colonel32 kdy 03.05.2006, 15:19:35
tohle je dobry priklad skvele zvladnuteho modelu v ramci moznosti zpusobu, ktery se mi absolutne hnusi

Tak to si ma svojou diplomaciou riadne prekvapil, v dobrom ... 8)

betakaroten

Vím, že má ještě tu a tam nedostatky, ale snad mě někdo trumfne a postaví lepší ;D

TomG

Chybi fotky realne lokomotivy pro porovnani, nejak sem liny a nechce se mi hledat na netu :) Sice tusim, ktera to je lokomotiva, ale fotka by se fakt hodila :)
Only the best can survive.

MwK

Citace od: TomG kdy 15.06.2006, 14:48:00
Chybi fotky realne lokomotivy pro porovnani, nejak sem liny a nechce se mi hledat na netu :)
To je velka pravda!!!Ale inak ten vlacik je moc,moc pekny...
(ja by som sa mozno viac pohral s tymi prednymi sklami... )
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

betakaroten

Foto např. tady:
http://prototypy.bilysklep.cz/140/140g1.htm
(na boku má být 6 kulatých oken, ale chtěl jsem dodržet měřítko - lokomotiva má být kratší než běžný osobní vůz)

MwK

Citace od: betakaroten kdy 15.06.2006, 15:12:59
Foto např. tady:
http://prototypy.bilysklep.cz/140/140g1.htm
(na boku má být 6 kulatých oken, ale chtěl jsem dodržet měřítko - lokomotiva má být kratší než běžný osobní vůz)
Dik za dobre foto! :D
A to stymi oknami...no uz som to pochopil,takze uz je to...u je to proste pekne ked sa na to tak divam!

betakaroten

Konkrétní skutečnou lokomotivu v tom nehledejte: stavěl jsem popaměti a MS031 je moje vlastní číslování MOCů.

Něco podrobností ke konstrukci:
- Ano, vepředu je opravdu 4,5V motor; je možné natáhnout drát pod kotlem a skrz budku a baterie umístit do vagónu.
- Velká kola se mohou svisle posouvat a "přeskočit" tak např. hranu oblouku. Je to zatím pouze teorie :( (nejsou kola)
- Zdrojový soubor zatím nebude... stejně by se v jeho současné podobě nikdo nevyznal. Ani já.

MwK

Naozaj pekne!!! :D
Fakt je to verne klasickým,nadherným lokomotívam! ;)
Slušná práca!Môžem povedať len jedno: LEN TAK ĎALEJ!

betakaroten

Během sisyfovského třídění fotek jsem narazil na tyto - a za chvíli mi došlo, proč zapadly.
Agatha Christie tvrdí, že se to stalo letos mezi 8. a 14. květnem.

Jsou to jenom polotovary, které jsem ještě chtěl vylepšovat... jenže po menší nehodě s miskou pod květináč dostaly slizkou a smradlavou sprchu >:( -> demontáž a mytí pak trvalo dost dlouho.

Vůz první - čumák postavený klasickou technikou (nose without snot ;D)

betakaroten

1. vůz - detail spodku aneb Jde to i bez inversních 45°

betakaroten

Vůz druhý

betakaroten

Vůz třetí

J_BOB

tá lokomotíva je imho prekrásna :) vyzerá skutočne "legovo" :)
"You underestimate the power of the dark side. If you will not fight, then you will meet your destiny."
— Luke Skywalker and Darth Vader

Honzik

Myslím, že je škoda, že jsi to tenkrát nedotáhl do finálního konce....Ale povedené to určitě je....

betakaroten

Myslím, že kvůli tomu není třeba zakládat nové téma...

Navážu na "studii" patrového vozu - toto jsou CAD pokusy o vozidla, která jezdila/jezdí i u nás. Ten první podle mě není nic moc, ani jsem ho neprohnal POV-Ray, ale dám ho sem pro ukázku, co dovedou udělat široká okna ::)

betakaroten

Toto vozidlo se vyskytuje mimo jiné v okolí Brna (-> už předběžně počítám s výstavou).
Fotky předlohy: http://www.zelpage.cz/fotogalerie.php?zobraz=eljed_560&typ=pic

Je to zatím jen první nesmělý pokus, předělat potřebuje hlavně předek a detaily na střeše.

***Banana.com

Pěkné, ale proč jsi mašinu osadil dvěma motory? Nedostatek podvozků, nebo plánuješ dostavět za ní více vagónů, které by jeden motor neutáhl? Na ty boční okna by se mi více než bricky 2x1 líbily trans clear panely.

betakaroten

Dva motory jsou zřejmě nutnost pro provoz na výstavě. Kdyby to byl statický exponát, motory dám pryč oba a pohraju si s detaily na spodku (pluh, schůdky apod.) Boční okna jsou ve skutečnosti stahovací, tak tam chci znázornit vodorovnou příčku.

***Banana.com

Citace od: betakaroten kdy 03.09.2007, 13:06:23
Dva motory jsou zřejmě nutnost pro provoz na výstavě. Kdyby to byl statický exponát, motory dám pryč oba a pohraju si s detaily na spodku (pluh, schůdky apod.) Boční okna jsou ve skutečnosti stahovací, tak tam chci znázornit vodorovnou příčku.

Jak je mašina zhruba těžká? Jak SF? Ta okna - myslel jsem si to - ale zkus se mrknout, zda by to nešlo pořešit nějak elegantněji. Bricky 2x1 trans clear coby okna mne vždy odpuzovaly, a to i u origo setů. Vzhledově mi k jinak pěkné mašině nejdou..ale je to samo jen můj subjektivní názor.

Jindroush

Jako non-trainer bych se zeptal na dvě věci, doufám, že se mi to podaří zformulovat tak, abych neurazil  ;)

a) proč 6wide? Na TSL bylo vidět jak 8wide umožňuje luxusní stavby. Takhle z toho vznikaj vysoký divný nudle.

b) není to trošku moc oldschool? Všimni si toho boku - prostě kostková krabička bez nějakých 'záchytných' bodů. Už jen např. použití bricků na okna místo panelů apod. je oldschool jako blázen.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Mtron

Já se též přikláním k Jindroushovi na TSL ty lokomotivy vypadali rozhodně jako skutečné modely, tohle je krabiconojd a do 460 mě vedou pouze barvy. Myslím , že umíš stavět líp než na TSL a tento model by si zasloužil lepší zpracování.
HOME WORLD MTRON - www.mtron.cz

Jonas

Myslím, že by ze všeho nejvíc pomohlo prodloužit vozidlo. Takto to vypadá jako nějaká lokomotiva, ale on to má být hnací vůz, který má délku podobnou jako vagóny, které k němu patří. Z technického hlediska (s ohledem na otočné podvozky) by se na každé straně daly přidat 2 až 3 study do délky, což by umožnilo přidat ještě 2 okna. Určitě by to vypadalo lépe. 
Jonas - Můj Brickshelf

Marťan

Máš to pěkný, ale skoro jsem to ani nepoznal (a to jsem tím krámem jezdil 8 let do školy). Originály totiž jezdí ještě s "tuningem" od sprejerů, takže pokud to chceš mít reálné --> posprejuj to...  ;D >:D

enginehead

mě se libí, hned sem ho poznal podle barev ale měl by být delší
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na http://dallart.wz.cz

peki

Citace od: Jindroush kdy 03.09.2007, 14:01:45
... proč 6wide? Na TSL bylo vidět jak 8wide umožňuje luxusní stavby. Takhle z toho vznikaj vysoký divný nudle.

8 wide sice umožňuje stavbu plnou detailů, ale nějak mi to nesedí na těch LEGO kolejích. Pěkně o tom píše BEN na BS v prezentaci LEGO trains in perfect size

Cavelon

Nuž, ak berieme do úvahy pomer rozchodu a šírky reálneho vozidla:
- rozchod 1435 mm
- šírka 2883 mm
Pomer rozchodov 1435 mm : 37.5 mm (LEGO koľaje) = cca 1 : 38.
Podľa toho by mala byť šírka LEGO vozidla 2883 : 38 = cca 75 mm, čo zodpovedá približne 9 studom. Šiestim studom by v reále odpovedala šírka vozidla 6 x 8 x cca 38 = cca 1824 mm. ;D
Osobne by som sa skôr priklonil k tým 8 studom. ;)

betakaroten

Délka vozidla 24500 mm -> zhruba 80 stud.
Průměr kola (bez okolku) 920 mm -> cca 24 mm (LEGO má jen 16 mm :( )
Průjezdnost obloukem o poloměru min. 150 m -> téměř 4 m :(

Díky za podnět, teď mě něco napadlo.
Vezmeme-li za základ průměr kola (920 mm -> 16 mm), máme měřítko 1:57,5.
šířka vozidla 2883 mm -> 6,27 stud
délka vozidla 24500 mm -> 53,26 stud (zkrácení na 32 je sice drastické, ale ne tolik jako z 80)
výška střechy nad horní plochou kolejnice 4050 mm -> 8,80 stud (výškově odpovídá zhruba 7,33 kostkám)
Ale: rozchod koleje 1435 mm -> 3,12 stud; oblouk rmin = 150 m -> 2,61 m; kompromisům se nevyhneme.
Kdyby to měl být statický exponát, asi bych se víc přiklonil k "osmičkovému" měřítku. Já bych ale radši chtěl něco pojízdného, co by utáhlo ještě 3 nebo 4 vagóny. Zůstanu tedy u "šestky", ale vůz prodloužím a lehce snížím. Pokračování zítra.

otaznik

Citace od: betakaroten kdy 03.09.2007, 23:19:37
Zůstanu tedy u "šestky", ale vůz prodloužím a lehce snížím. Pokračování zítra.

A ještě se snaž, aby to nebylo tolik oldschool. ;)

betakaroten

Verze II.

- přední sklo je kouřové, protože skrývá uchycení střechy (postavené z průhledných dílů, leč přesto viditelné)
- bok je pořád krabicoidní, protože i předloha je ze staré školy. Docela dost tomu chybí znázornění půlených oken.
- okýnko WC docela nerealisticky svítí, ale ani s průhledným to není ono

Jonas

Verze II je výrazně lepší. Blahopřeji.

Záchodu by samozřejmě prospěla okna z Clear nebo Smoke dílů. A okno u červených dveří by bylo asi lepší vymodelovat z dílů (SNOT?).

Až z toho bude celá souprava, bude to dobrý tahák na návštěvníky výstavy. Ti vždycky nejvíce ocení to, co sami denně vídají v reálu. 
Jonas - Můj Brickshelf