Konec malých objednávek do/ze zahraničí zasílaných poštou

Založil Rest8, 19.01.2026, 17:57:28

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Rest8

Nedobrá zpráva pro Bricklinkové prodejce a ty, co si objednávají dílky ze zahraničí.

Česká pošta stopla od 1.1. zasílání zboží do zahraničí prostřednictvím služby "Doporučená zásilka". Touto službou už pouze jenom dokumenty.
Poslat zboží lze jako Standartní balík/Cenný balík/Obchodní balík, což znamená za ceny pro 1kg. Což prakticky vylučuje malé objednávky.

Toto vychazí z mezinárodních pravidel Universal Postal Union (UPU), takže zřejmě platí i pro další státy. Tedy i zasílání do ČR.

Česká pošta se neobtěžovala o této změně nijak informovat, ani tiskovou zprávou. Vůbec nijak. Takže eshopy se o tom dozvěděli i tak, že se jim vrací zásilky i zpět. 

Pool

A od kdy to platí, Česká pošta na svých stránkách zatím nic takového nemá. Má tam ceník od 1.1.2026 a tam je stále ta doporučená zásilka a u ní: "Délka doporučené zásilky nesmí přesahovat 60 cm, součet všech jejích tří rozměrů nesmí přesahovat 90 cm. Největší přípustné rozměry doporučené zásilky, která nemá pravoúhlý tvar, se posuzují obdobně." Takže podle jejich ceníku to zatím platí i na větší zásilky, ne jen dokumenty.

Rest8

Platí už teď, od 1.1.

Příloha "Poštovní podmínky - Zahraniční podmínky"
https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/282441/zahranicni-podminky.pdf/6a4befcc-0cb4-4e9b-b218-77cb5655a6c6

Když třeba kliknete třeba například na Německo - str.283, první obdelník "Informace o některých
předpisech země určení" zde je uvedeno "Obsahem Doporučené zásilky, Doporučené slepecké zásilky a Cenného psaní mohou být pouze dokumenty v listinné podobě."

To stejné je i u ostatních zemí.

V případě třetích zemí Vás při podávání přes jejich online system a generování eštítku a celní prohlášky u doporučené záilky systém už automaticky nenabídne "zboží" a nelze tam uvést ani "dárek", ale pouze už jenom "dokumenty".  Což takto nelze posílat zboží, zasilka neodletí a vyměňovací pošta ji vrátí zpět. Jak mě ubezpečili na poště, že to začali vracet. A mě taky trčí jedna zásilka do USA na vyměňovací poště, poslaná před týdnem, kdy tam nic jiného než domumenty nešlo vrazit a říkal jsem si asi nějaká chyba systému, tak jsem to ručně přeškrtl a ručně opravil na dárek. Vrátí mi to asi zpět. 

Pool

Díky z info, už to chápu. Takže u nich to už jedině poslat standardním balíkem, což se asi do většiny zemí nevyplatí a lepší pak posílat nějakou přepravní společností.

Miketuk

Citace od: Rest8 kdy 19.01.2026, 17:57:28...

Česká pošta se neobtěžovala o této změně nijak informovat, ani tiskovou zprávou. Vůbec nijak. Takže eshopy se o tom dozvěděli i tak, že se jim vrací zásilky i zpět.

Pošta o tom informovala smluvní podavatele přes datové schránky už snad v listopadu a v podání online koncem prosince. Mám však informace, že (doufejme) od února by měla mít ČP nový produkt, který bude defacto kopírovat původní RR s možností posílat drobnější zboží za stejné ceny co dosud. Když jsem to diskutoval s obchodním zástupcem, tak prý jde čistě o to, že UPU chce aby v RR byly jen dokumenty, ale jinak nezakazuje mít jinou řadu produktů, které mají svůj kód a parametry psaní. Jak to tak u pošty bývá, tak prý jejich týmy zaspaly a neměly včas nové produkty připravené, aby hned od 1.1. RR nahradily.

mesje

To isté na Slovensku, do listov už len dokumenty, takze je to asi celoeuropska novinka. Neviem ci to skenuju, lebo ak je v liste pár plochých dielikov vyplnených fóliou, vyzerá to ako hrubšie papiere...
Treba využívať packetu, chvalabohu za ňu. Posta bola dobra len na krajiny mimo dosah packety a niektoré menšie zásielky vyšli výhodne, ale týmto to úplne zabili.
Mali by ju čo najskôr sprivatizovat, posta na Slovensku je ešte horší level ako v ČR (drahšia a momentálne po redukcii kolabuju pobočky pod náporom ludi).

Anatyt

Mne vzali stále aj balíček ako list (včera). Ale áno, asi to skončí. Packeta je fajn, ale ide len do 3 krajín, aj to okrem ČR nezaujímavých.

davroman

Citace od: Miketuk kdy 20.01.2026, 09:42:24
Citace od: Rest8 kdy 19.01.2026, 17:57:28...

Pošta o tom informovala smluvní podavatele přes datové schránky už snad v listopadu a v podání online koncem prosince. Mám však informace, že (doufejme) od února by měla mít ČP nový produkt, který bude defacto kopírovat původní RR s možností posílat drobnější zboží za stejné ceny co dosud. Když jsem to diskutoval s obchodním zástupcem, tak prý jde čistě o to, že UPU chce aby v RR byly jen dokumenty, ale jinak nezakazuje mít jinou řadu produktů, které mají svůj kód a parametry psaní. Jak to tak u pošty bývá, tak prý jejich týmy zaspaly a neměly včas nové produkty připravené, aby hned od 1.1. RR nahradily.

Potvrzuji výše napsané. Smluvní partneři ČP dostali info přes datové schránky nad listopadem. Změna je daná z rozhodnutí UPU a důvodem prý je požadavek na zvýšení bezpečnosti doporučených zásilek, které jsou určeny prioritně pro zasílání dokumentů.

A též mám info, že cca od února by ČP měla nabízet novou službu srovnatelnou s doporučeným dopisem. Mělo by to být obyčejné psaní s tracking číslem. Otázkou ale je, zda je to reálné, když se mění vedení ČP.

Co se týče zásilek do USA, ty jsou přes ČP zastaveny už od srpna 2025. Důvodem je změna celní legislativy na straně USA - zrušení bezcelního limitu do 800 USD a s tím spojený výběr cla ještě před příletem zásilky do USA, což ČP dosud neumí zajistit. Jen pro info, co jsem četl, tak nad zářím došlo k poklesu počtu zásilek do USA přes 80% a nad říjnem okolo 70%.

Od jiných spedic pak mám info, že clo lze vybrat až od konečného příjemce při doručení, pokud jej ale odmítne zaplatit, pak je přeúčtováno zpět odesílateli.

BTW, právě dnes končí lhůta podání přihlášek do výběrka na nového generálního ředitele ČP.  ;)
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

mesje

Citace od: Anatyt kdy 20.01.2026, 11:57:11Mne vzali stále aj balíček ako list (včera). Ale áno, asi to skončí. Packeta je fajn, ale ide len do 3 krajín, aj to okrem ČR nezaujímavých.

Packeta zasiela predsa do celej Európy, okrem ostrovov a niektorych ne-EU krajin.. a za ceny, o ktorých sa štátnej pošte môže len zdať...

Pool

Citace od: mesje kdy 20.01.2026, 20:02:14Packeta zasiela predsa do celej Európy, okrem ostrovov a niektorych ne-EU krajin.. a za ceny, o ktorých sa štátnej pošte môže len zdať...

To nevím jakou s nimi máš speciální smlouvu, ale zásilkovna přeci zasílá jen do 4 států.

Anatyt

Citace od: mesje kdy 20.01.2026, 20:02:14
Citace od: Anatyt kdy 20.01.2026, 11:57:11Mne vzali stále aj balíček ako list (včera). Ale áno, asi to skončí. Packeta je fajn, ale ide len do 3 krajín, aj to okrem ČR nezaujímavých.

Packeta zasiela predsa do celej Európy, okrem ostrovov a niektorych ne-EU krajin.. a za ceny, o ktorých sa štátnej pošte môže len zdať...

Prezraď ako? 8)

davroman

Citace od: Pool kdy 20.01.2026, 20:20:40
Citace od: mesje kdy 20.01.2026, 20:02:14Packeta zasiela predsa do celej Európy, okrem ostrovov a niektorych ne-EU krajin.. a za ceny, o ktorých sa štátnej pošte môže len zdať...

To nevím jakou s nimi máš speciální smlouvu, ale zásilkovna přeci zasílá jen do 4 států.

Zásilkovna, neboli Packeta, posílá po celé Evropě včetně Turecka, Emirátů, Izraele a USA.
https://www.packeta.com/

Anatyt

Citace od: davroman kdy 20.01.2026, 20:48:04

Zásilkovna, neboli Packeta, posílá po celé Evropě včetně Turecka, Emirátů, Izraele a USA.
https://www.packeta.com/

A ako? Mám nainštalovanú aplikáciu Packeta, ale podobne ako Pool, tam mám len 4 krajiny. Ďakujem.

mesje

Mam normálnu registráciu. Nejdem cez appku, ale normalne cez web a meno, heslo.
Packeta ma zmluvy s inými kurierskymi spolocnostami, takže dá dá cez ňu posielať napr s DHL, DPD atd. Ale za ovela lepšie ceny ako priamo keď sa ide cez tieto služby. Na packeta.cz je aj cenník so všetkými krajinami.

Hana129

Ano Zásilkovna přes registraci zasílá do více státu, ale nemám odzkoušené ještě.  ;) Ceníky, ale mají.

Anatyt

Ešte raz - ako fyzická osoba odošle balík hockam do sveta? Registrovať sa dá len ako webshop. My sme tu fyzicke osoby, bežní občania ČR a SR.

https://client.packeta.com/cs/registration/choose-type

mesje

Citace od: Anatyt kdy 20.01.2026, 21:07:04Ešte raz - ako fyzická osoba odošle balík hockam do sveta? Registrovať sa dá len ako webshop. My sme tu fyzicke osoby, bežní občania ČR a SR.

https://client.packeta.com/cs/registration/choose-type

Ja mam registráciu cez firmu uz davno, neviem ako fungujú teraz. Webshop môže byť aj fyzická osoba. Treba tam zavolať.

Rest8

Smluvní partneři třeba byli informováni, ale veřejnost ne. Potvrdili mi to na infolince ČP. Nevydali k tomu žádnou tiskovou zprávu ani na webu, ani na FB. O stopce zasílání zboží do USA v srpnu informoavali 3 dni před zastavením služby na webu a FB (na ropzdíl od jiných evropských pošt, které tak učinily týden před). V tomto nynějším případě ale neinformovali veřejnost projistotu vůbec. 

davroman

Citace od: Rest8 kdy 20.01.2026, 21:42:24Smluvní partneři třeba byli informováni, ale veřejnost ne. Potvrdili mi to na infolince ČP. Nevydali k tomu žádnou tiskovou zprávu ani na webu, ani na FB. O stopce zasílání zboží do USA v srpnu informoavali 3 dni před zastavením služby na webu a FB (na ropzdíl od jiných evropských pošt, které tak učinily týden před). V tomto nynějším případě ale neinformovali veřejnost projistotu vůbec. 

Jak jsem psal výše, příležitost něco změnit je otevřená dnes do půlnoci.   ;)

Citace od: davroman kdy 20.01.2026, 12:57:00BTW, právě dnes končí lhůta podání přihlášek do výběrka na nového generálního ředitele ČP.  ;)

Rest8

Citace od: mesje kdy 20.01.2026, 21:27:51Ja mam registráciu cez firmu uz davno, neviem ako fungujú teraz. Webshop môže byť aj fyzická osoba. Treba tam zavolať.

Webshop a jako fyzická osoba bez IČ ? To jako lze ?  ;)

Rest8

Citace od: Hana129 kdy 20.01.2026, 21:05:15Ano Zásilkovna přes registraci zasílá do více státu, ale nemám odzkoušené ještě.  ;) Ceníky, ale mají.

Já běžně zásilkovnu používám do mnoha zemí. Nejčastěji do USA a Německa. A funguje to dobře. Hlavně mají pefektní, přehledné webové rozhraní pro generování zásilek, duplikování zásilek a hromadný tisk štítků. 

Rest8

Citace od: davroman kdy 20.01.2026, 12:57:00BTW, právě dnes končí lhůta podání přihlášek do výběrka na nového generálního ředitele ČP.  ;)

Jdu na to. Pošlu jim takové CV, že budou koukat.  ;)

mesje

Citace od: Rest8 kdy 20.01.2026, 22:09:33
Citace od: mesje kdy 20.01.2026, 21:27:51Ja mam registráciu cez firmu uz davno, neviem ako fungujú teraz. Webshop môže byť aj fyzická osoba. Treba tam zavolať.

Webshop a jako fyzická osoba bez IČ ? To jako lze ?  ;)

Závisí aké údaje chcú. V zásade webshop môže mať aj FO- živnostník. A ak im stačí IČ, tak to moze mat aj clovek bez zivnosti v niektorych prípadoch, napr u nás môžeš  mať IČO aj z titulu prenájmu bytu.

Chairudo

Jo je to masakr, sousední země balík kolem 330,- ostatní EU 500,-.... zjistil jsem včera  :D

Citace od: davroman kdy 20.01.2026, 12:57:00A též mám info, že cca od února by ČP měla nabízet novou službu srovnatelnou s doporučeným dopisem. Mělo by to být obyčejné psaní s tracking číslem. Otázkou ale je, zda je to reálné, když se mění vedení ČP.

Davide je to info někde dohledatelné? Nebo musím pravidelně chodit na poštu a pát se na změny  ;D
Než překopávat poštovné na celém shopu možná bude lepší si chvíli počkat  ;D

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Pool

Citace od: Chairudo kdy 22.01.2026, 17:48:13Davide je to info někde dohledatelné? Nebo musím pravidelně chodit na poštu a pát se na změny  ;D

Co jsem koukal ČP si dělá své tiskové zprávy https://www.ceskaposta.cz/-/docasne-zastaveni-prijmu-vybranych-zasilek-do-usa, ale nejlepší máš dočasně vyřadit mezinárodní dopravu ze svého shopu a zasílat jen po ČR. Ten ceník bych překopával, až to pošta konečně změní a přidá ten alternativní levný způsob zasílání.

Rest8

Citace od: Chairudo kdy 22.01.2026, 17:48:13Davide je to info někde dohledatelné? Nebo musím pravidelně chodit na poštu a pát se na změny  ;D

Já osobně ten ceník předělávám. S tím, že změny do váhy 2 kg pak bude snadné znovu zapracovat, protože předpokládám že by ta cena byla pro všechny EU země zase stejná a rovněž to stejné pro třetí země. Byť je ta informace o alternativě užitečná a díky za ni, tak úpřimně nevěřím že to bude v dohledné době, natož v únoru. Ale třeba se pletu. Nicméně na dvou pobočkách o tom absolutně nic neví (což se nedivím, tam vědí vše jako poslední) a nevědí o tom ani na zákazníckém centru na mezinárodní přepravě.
Tak doufám, že to vůbec bude.