LEGO Smart Brick

Založil Anatyt, 05.01.2026, 19:29:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Anatyt

Anatyt

Nikto nič zatial? ;D No ani ja poriadne neviem o čo má ísť, ale príde mi to ako úplná zbytočnosť. Ok, dieťa sa na to bude možno inak pozerať. Každopádne v tejto ukážke to vyznieva fakt trápne. Čakal som, že budú svietiť meče a nie nejaká krabica za figúrkou. ::)

https://www.facebook.com/watch/?v=664872543379347

Anatyt

Tak toto je zatial topka! ;D Toto nemôže prejsť ani u detí! A že ich hanba nefackuje toto prezentovať. ;D

https://www.facebook.com/watch/?v=1407823317390147

STARHAWK

Dalsia elektronicka kravina, ktoru lego nezvladne. Mozno tento rok usetrim na SW setoch.
Pol storocia sa decka hraju s legom a zvuky si robia same a zrazu tuto novu generaciu chceme naucit, ze to tak nejde.

Ale riesenie je jednoduche, proste to nekupovat, lego zas bude mat na svojom konte dalsi prepadak a snad im to uz na X-ty krat dojde, ze sa nemaju snazit rvat elektroniku tam kde nepatri.

Jedina elektronika, ktora ide dobre dokopi s legom je osvetlenie a na to su uz rozne znacky.

Devilek

Podle mě to je hlavně snaha se odlišit proti konkurenčním stavebnicím a mít něco navíc, když už mají motory i obstojnou kvalitu. Proti videohrám, konzolím atd. to neobstojí.
Jinak mě odrazuje potřeba další bůh ví jak dlouho podporované appky a pravděpodobná nemožnost si případně vyměnit baterku. LEGO mám primárně jako futureproof i offline zábavu a tohle jde proti tomu. >:(
Navíc mi přijde vtipné, že v případě SW se lodě zmenšovaly, aby byly levnější a teď udělají set s malou a zjednodušenou stíhačkou, ale prásknou k tomu
SMART brick, takže už to vlastně levné není.

winring

Citace od: Devilek kdy 06.01.2026, 18:09:45potřeba další bůh ví jak dlouho podporované appky

Kde jste prosím našel, že je potřeba applikace? Zatím jsem jí nikde na prezentacích neviděl a ani nikde jinde zmíněnou.

Devilek

Z jistého pohledu na věc opravdu potřeba nebude a při hraní se člověk obejde bez ní. Nicméně appka bude sloužit pro updaty a diagnostiku.

milanv

Viděl jsem tu prezentaci a střídalo se ve mě obdiv a smutek. Dokázali opravdu do malé kostky vměstnat neuvěřitelné množství techniky, ale zatím, podle toho, co prezentovali, to má dva veliké háčky:

1. zatímco vstupů to má neskutečnou spoustu, tak jako výstup z té kostky je jen barva světýlek na ní nebo zvuk. Chybí možnost připojit na ní cokoliv dalšího (světýlka, motory...).
2. to "programování" nacvaknutím 2x2 tile je neskutečně efektní, ale jen na těch pár z továrny připravených. Jak si člověk udělá vlastní tile? Nijak?
Pán na Žlutém hradě

otaznik

Část té prezentace je zde:

Uvidíme, co přinese budoucnost vzhledem k této "kostce", zda to bude opravdu něco, na čem bude možné dlouhodobě stavět nebo další krok vedle. Sám si nejsem jist, jak to dopadne.  :)

Strider

Video v angl. od Jangbrikse s postřehy k prezentaci kostky. V kostce:

+ nabíječka ("pro více kostek" znamená pro dvě)
+ bez aplikace
+ elektronické souboje
+/- cíleno zřejmě na věk 9+
+/- jednoduché nepolyfonní zvuky (u R2-D2 ok)
- nutnost úložného prostoru pro kostku na povrchu modelů - u malých staveb zabírají hodně místa (nevhodné pro sběratele)
- rušivé červené vyznačení tohoto prostoru
- nutnost dalšího prostoru a mechanismů pro posun kostky (aby reagovala s chytrou dlaždicí či barvou a třeba tak imitovala střelbu)
- kostka neustále svítí/bliká
- kostky na sebe reagují asi tak max do 1 metru
- zamlčená výdrž a trvanlivost vestavěné baterie
- minifigurky nebyly ukázány zezadu - možná tam mají něco nepěkného pro interakci s kostkou
- cena

peki

Citace od: Strider kdy 08.01.2026, 09:12:29- minifigurky nebyly ukázány zezadu - možná tam mají něco nepěkného pro interakci s kostkou
- cena

Je to na začátku videa, má tam potisk

yoshimaka

Ačkoli jsem měl na začátku spíše rozporuplné pocity, zvědavost převážila. Zajímalo by mě, jestli to bude omezeno pouze předem "předprogramovanými" kostkami/tisky.. nebo si budeme moci tisknout vlastní akce.. třeba by pak mohly fungovat pure Lego železniční přejezdy (aniž by se člověk vracel do 80. let nebo experimentoval kvůli tomu s Mindstormem, zvuky létajícího ptactva.. Upřímně mne to velice zajímá. Pokud by měl někdo už čerstvou osobní zkušenost, prosím, sem s ní. Pokud by se to dalo dokonce editovat... Úplně vidím scénky z J. Cimrmana s patřičnými hláškami :-D Filmové výstavky by získaly další rozměr
Lust och fägring stor

HD

@yoshimaka  Včera mne napadl alarm na výstavy, pokud se s exponátem pohne - ale pokud to vydrží jen 45 minut, tak to nedává moc smysl.  >:D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

yoshimaka

Citace od: HD kdy 08.01.2026, 13:50:04@yoshimaka  Včera mne napadl alarm na výstavy, pokud se s exponátem pohne - ale pokud to vydrží jen 45 minut, tak to nedává moc smysl.  >:D
Tak to chce mít více kostek - podle toho, jak dlouho se nabíjí. Ale myšlenka hodně dobrá... I když mám obavu, že by diváci na modely sahali jen proto, aby viděli blikat a hlučet kostku :-)
Lust och fägring stor

winring

Citace od: yoshimaka kdy 08.01.2026, 13:42:57omezeno pouze předem "předprogramovanými" kostkami/tisky.. nebo si budeme moci tisknout vlastní akce

To nejsou jen tisky, v každé tile/minifigu je nějaké forma elektroniky (čip). Tudíž pokud to nebude nějaké simpl rfid nebo tak, tak asi smůla na vlastní tvorbu.
Ale reaguje to na barvy no, tudíž tam možná nějaké využití bude.

winring

Citace od: HD kdy 08.01.2026, 13:50:04pokud to vydrží jen 45 minut
45 minut aktivního hraní, podle prvních informací, tudíž výdrž při neaktivním by byla větší. Problém ale je, že se s ní musí nejdříve zatřást, aby se zapnula, protože má prý celkem rychlé uspávání :D

Kubos.cz

Reakce na internetu mi přijde spíše negativní, další Dimensions, Vidyo, Hidden side a podobně

Za mě je to docela zajímavá, ale ne revoluční technologie, které by prospělo být opensource, jelikož jsme zavislí (aspoň zatím) na oficiální smart tag a smart minifigure, a nebudeme moct libovolně použít všechny senzory tak jak bychom chtěli. Pochybyju, že Lego bude tyto demo tagy s funkcí "rozeznej barvu", "změř vzádelost" atp. prodávat. Navíc na demu v Londýně potvridli, že smart brick sám o sobě nic nedělá, tag mu musí říct co ta kostka zrovna je.
Pro stavitele bude možná výzva, že se kostka zapíná zatřesením, ale umím si představit smart tag s funkcí zapni kostku a určítě někdo do své stavby zakomponuje i tu nabíječku  

Proč se osobně zabývám legem je dlouhodobě Star wars, a bohužel musím říct, že
Smart play vlna Star Wars vůbec nenadchnula, ale už jsem slyšel tu starou známou větu moderního Disney/Lucasfilm - "This wasn't made for you"  ;D

Syntetizér zvuku, který nepřehrává klipy, ale vytváří zvuky v realném čase je super, bohužel neschopnost replikovat autentické a ikonické zvuky v případě star wars je velké zklamaní. Všichni asi víme jak zní TIE fighter. Zbytek negativ je celkem jasný, opakuje se víceméně všude:

• Design modelu s dírou pro smart brick
  • Figurky potištěné patenty a varováním
  • Figurky se smart tag potiskem na zádech
  • Nový R2D2 není ani smart minifig, má na sobě smart tag
  • Poloviční pláště
  • 8bit zvuky

Radši mohli začít něčím jednodužším, třeba aby stavebnice za 20+ tisíc neměli 80 samolepek  ;D

Kubos.cz

Smart Play je zatím jen pro 6 zemí, US, UK, FR, DE, PL, AU.

milanv

Líp se to pamatuje jako DE,UK,  PL,US,  FR,AU

Deuk (plným jménem Deukalión) a jeho Frau (Pyrrha) po potopě světa jako jediní přežili a na radu Dia za sebe házeli kameny a z nich se rodili noví lidé, Řekové. Proto je dodnes v chrámech i galeriích všude možně po světě tolik Řeků kamenných :) Takže čekám, že ta nová Smart Play bude za sebe vrhat plastové cihličky a z nich se budou rodit noví minifigové - možná rovnou se znaky příslušných klonů StarWars :)
Pán na Žlutém hradě

Anatyt

Pozrel som si nejaké videá - aj otaznikovho prehajpovaného týpka, aj striderovho Janga, aj ďalších. :D Určite to nie je žiadny "breakthrough" v histórii Lega, ala minifig a ani technologicky nič mimoriadne. Dnes sa využíva oveľa menšia elektronika v hračkách a modelári by vedeli rozprávať o čipoch a plošákoch v kabínkach H0, TT a N mašiniek! 8) Lego sa roky snaží naskočiť na nejakú vlnu, ale zatiaľ to bolo vždy bez výraznejšieho úspechu. Niet divu. Lego bolo vždy vnímané hlavne ako SKLADAČKA. To je podstata Lega a pojmom "lego" sa dnes všeobecne nazývajú skladačky rôznych výrobcov (podobne ako "džíp" je všetko od Dustera po Hummra ;D ). Na elektronické hračky sú tu od 70. rokov etablované iné firmy.
Poďme sa pozrieť na pokusy Lega s elektronikou do histórie. Len nedávno sme tu mali Super Maria, ktorý nepotreboval žiadnu apku v mobile, ale aj tak to nebolo hratelné a ľudia to veľmi nekupovali. Mobilnú apku už ale bolo treba na ovládanie Technic modelov. Lego to tiež prezentovalo ako niečo úžasné, čo má budúcnosť. A ako to dopadlo? Fiaskom. Po krátkom čase sa Lego vrátilo k mechanickým ovládačom. Predtým sme tu mali pokus s elektronikou vo forme Dimensions. Vydržali 2 roky. Začiatkom tisícročia sa Lego pokúsilo naskočiť na vlnu robotizácie so sadami Mindstorms. Na školách sa ujali, ale medzi bežnou verejnosťou veľa vody nenamútili. A tak po viacerých pokusoch predaj civilistom skončil a ponúkali sa ďalej len cez Lego Educations. Možno najbližšie k Smart Bricku mal systém Light & Sound z 80. rokov. Ale aj zavedenie tohto systému sa nezaobišlo bez komplikácií. Prvé sady boli rýchlo stiahnuté z trhu pre poruchy a séria sa vrátila až o rok neskôr. Vtedy to bolo niečo úplne nové a Lego to promovalo podobne, ako dnes Smart Brick. Áno, systém potreboval relatívne veľký battery box (ale vzhľadom na dobu akceptovatelný), ale dizajnovo krásne zapadal do autíčok, či kozmických lodí. Systém blikal, svietil, húkačky mali 2-tónovú sirénu. A to nespomínam Micromotor, ktorý dodnes nebol prekonaný! Elektrický prúd sa prenášal cez špeciálne (a výrobne náročné) diely s integrovanými vodičmi. Systém napriek tomu (alebo práve preto) neprežil.
Smart Brick vie možno iné veci, no dizajnovo a estetikou sa systému L&S nevyrovná. Vyslovene to daný model špatí. Aj na základe vyššie spomínaného som voči úspechu SB skeptický. Ale ktovie, až čas ukáže. 8) 

Valentin Dobrotivý

Prodávat se to bude jen v 6 zemích světa. CZ mezi ně nepatří.

david.zeman

Citace od: Anatyt kdy 10.01.2026, 12:19:45Pozrel som si nejaké videá - aj otaznikovho prehajpovaného týpka, aj striderovho Janga, aj ďalších. :D Určite to nie je žiadny "breakthrough" v histórii Lega, ala minifig a ani technologicky nič mimoriadne. Dnes sa využíva oveľa menšia elektronika v hračkách a modelári by vedeli rozprávať o čipoch a plošákoch v kabínkach H0, TT a N mašiniek! 8) Lego sa roky snaží naskočiť na nejakú vlnu, ale zatiaľ to bolo vždy bez výraznejšieho úspechu. Niet divu. Lego bolo vždy vnímané hlavne ako SKLADAČKA. To je podstata Lega a pojmom "lego" sa dnes všeobecne nazývajú skladačky rôznych výrobcov (podobne ako "džíp" je všetko od Dustera po Hummra ;D ). Na elektronické hračky sú tu od 70. rokov etablované iné firmy.
Poďme sa pozrieť na pokusy Lega s elektronikou do histórie. Len nedávno sme tu mali Super Maria, ktorý nepotreboval žiadnu apku v mobile, ale aj tak to nebolo hratelné a ľudia to veľmi nekupovali. Mobilnú apku už ale bolo treba na ovládanie Technic modelov. Lego to tiež prezentovalo ako niečo úžasné, čo má budúcnosť. A ako to dopadlo? Fiaskom. Po krátkom čase sa Lego vrátilo k mechanickým ovládačom. Predtým sme tu mali pokus s elektronikou vo forme Dimensions. Vydržali 2 roky. Začiatkom tisícročia sa Lego pokúsilo naskočiť na vlnu robotizácie so sadami Mindstorms. Na školách sa ujali, ale medzi bežnou verejnosťou veľa vody nenamútili. A tak po viacerých pokusoch predaj civilistom skončil a ponúkali sa ďalej len cez Lego Educations. Možno najbližšie k Smart Bricku mal systém Light & Sound z 80. rokov. Ale aj zavedenie tohto systému sa nezaobišlo bez komplikácií. Prvé sady boli rýchlo stiahnuté z trhu pre poruchy a séria sa vrátila až o rok neskôr. Vtedy to bolo niečo úplne nové a Lego to promovalo podobne, ako dnes Smart Brick. Áno, systém potreboval relatívne veľký battery box (ale vzhľadom na dobu akceptovatelný), ale dizajnovo krásne zapadal do autíčok, či kozmických lodí. Systém blikal, svietil, húkačky mali 2-tónovú sirénu. A to nespomínam Micromotor, ktorý dodnes nebol prekonaný! Elektrický prúd sa prenášal cez špeciálne (a výrobne náročné) diely s integrovanými vodičmi. Systém napriek tomu (alebo práve preto) neprežil.
Smart Brick vie možno iné veci, no dizajnovo a estetikou sa systému L&S nevyrovná. Vyslovene to daný model špatí. Aj na základe vyššie spomínaného som voči úspechu SB skeptický. Ale ktovie, až čas ukáže. 8) 

Light & Sound sety se mi vždycky strašně líbily. Zvláštní že ani po 40 letech se to až tak moc nikam neposunulo. Ještě se mi líbí akční dílky u Dupla, kdy vláček něco udělá když přes ně přejede. Líbí se mi i svítící kostičky třeba u vánočních setů, ale nemají moc výdrž.

milanv

Citace od: Anatyt kdy 10.01.2026, 12:19:45Poďme sa pozrieť na pokusy Lega s elektronikou do histórie. 
Tak ten historický exkurs se ti povedl pěkně, obzvlášť mě potěšilo, že jsi došel až k Light&Sound - můj dětský sen, kdy jsem na to mohl jen zírat v katalogu :)
A tvoje úvaha o tom, jak se jim nedaří s elektronikou a zároveň, že LEGO je přeci skládačka, ta je taky velmi zajímavá. Podle mě je to totiž ten důvod, proč se jim tolik nedaří s elektronikou: strašně málo se věnují tomu, aby to ve výsledku byla lepší skládačka. Tj. aby to zlepšilo zážitek ze skládání a tím to podpořilo jejich hlavní produkt. V tom je podle mě ten klíč.

A můžou to být způsoby na různých úrovních, nemusí to být jen jeden styl. Proto se mi právě líbí, jak jsi zmínil všechno: jiné potřeby bude mít cílová skupina Mindstorms a jiné cílovka právě těch Light&Sounds. A ani jedno se jim nepodařilo tolik, jak bych alespoň já jako zákazník chtěl, i když tam bylo často velmi dobře nakročeno a udělali spoustu věcí dobře:

Mindstorms umožňují starším opravdu zajímavou kreativitu navíc, ale problém je zaprvé velikost a hmotnost všeho a zadruhé téměř nulovou "dokumentační podporou". Zatímco pro normální stavění mají návody jak pro cvičené opice, tak pro řádově těžší věc nevydali oproti návodům v těch konkrétních setech nic. Ani jednu knihu, ani jeden online kurs, nic. V kombinaci s tím obtížnějším stavěním nutně větších a pevnějších modelů kvůli té šílené velikosti a váze je učící křivka pro začátečníky ne jenom strmá, ale téměř nemožná. Kolik znáte dětí kolem 13, 14 let, které by to zvládly samy bez podpory v kroužku apod.?

Ligh&Sounds jsou jiná kategorie: mnohem jednodušší na efekty, určené na oživení modýlků z normálního System. Tady musí být ještě větší tlak na snadnost použití (děti od osmi let?) a ten nápad s vodivými kostkami (plackami) byl zajímavý. Jenže mu podle mě chybělo pokračování: možnost, jak to použít i jinak než do vzdálenosti pár cm od (zase velkého a těžkého) battery boxu. Proto to vypadalo senzačně na pár pečlivě předem promyšlených modelech a dál se to nepohlo. Velká škoda.

Smart Play řeší dost z toho všeho, je vidět, že fakt přemýšleli. Je to kategorie oživení modýlků a k tomu vyřešili problém s těžkým battery boxem a zároveň nemusí dítě šroubovat kostičky, aby v nich vyměňovalo každou chvíli knoflíkovou baterku (kolik kdo máte "nesvítících světelných" kostek z vánočních setů? Já plnou krabičku :) ). Jen je to ještě mnohem víc než Light&Sounds zamýšlené na hravost - tj. nečeká se (podle mě), že tím budeme nějak řešit super vypiplané MOCy, ale že to bude na malé "rychlomodýlky", které jsou určené na "blbnutí" - typu souboj na světelné meče. V takových modelech nebude a kostka nikde hluboko zabudovaná a bude snadné ji vyndat a nabít. Jde jen o to, jestli dokážou v rámci propagace tohle lidem vysvětlit, ukázat víc modelů tohoto typu apod.

Pro nás AFOLy to tudíž asi není až tak zásadní, už jenom kvůli té "neohrabanosti" osvětlení: obří kostka 2x4 s výškou 5 plate se dvěma pevně danými svítícími plochami 1x2. Ale i to by šlo využít, obzvlášť s tím fíglem s komunikací mezi kostkami. Hlavní bude, jak (jestli vůbec) půjde udělat vlastní programovací Tile nebo využít jednu z těch existujících. Dovedu si představit některé zajímavé efekty už teď! Vemte si např. ten fígl s barvou: na několika místech klidně uvnitř v MOCu budete mít tyhle "světýlka" a v závislosti na tom, jakou barvu předhodíte kostce úplně někde jinde se jim ta barva změní! A kdyby se povedlo to zkombinovat s těmi legovými světlovody a dostat tak malá světýlka umístěná jinde než na té Smart Play kostce...
Pán na Žlutém hradě

Polux

Na webu se Lego chlubí, že podali pětadvacet patentů a počítají, že tohle bude zdroj příjmů na příští dekády, takže minimálně z jejich (marketingového) pohledu to "revoluční" věc určitě je.

Jak to dopadne v praxi může být samozřejmě jiná věc, ale když už nic jiného, tak minimálně u značkových setů "světla a zvuky" zase o kousek přiblíží modely k jejich předobrazům (tak jako to udělaly samolepky a později natištěné kostky).

Zvolit pro startovací sety super populární SW byl hodně chytrý tah. Kdyby jako první vydali vlastní sety (kdovíkolikátá variace na nějaké autíčko, letadélko, vláček, atd.), tak by to dopadlo jako nějaká hi-tech kuriozita s vyšší cenovkou pro early adoptery. Takto se k tomu dostane mnohem širší okruh zákazníků/fanoušků, protože je to SW, tj. šance na uchycení na trhu je podstatně vyšší.

A pokud na to půjdou ještě chytřeji, tak z tagů a minifigů mohou udělat další sběratelskou komoditu. Když budou vydávat nové tagy/minifigy ke stávajícím setům, rozšiřující jejich funkce (nové barvené vzory a zvuky a celé "prompty" se sadou akcí), umožní je kombinovat (více tagů/minifigů pohromadě vyvolá unikátní akci), nastaví jim rozumnou cenovku (ha, ha) a marketingově to prodají ve stylu "naše/vaše stavebnice dostávají nový život", tak je to další způsob, jak tuhle next-gen fázi udržet při životě.

A kdoví, pokud se to na trhu do nějaké, pro Lego akceptovatelné, míry udrží, tak ve druhé nebo kterékoliv další generaci to mohou dotáhnout do stavu, ve kterém to bude zajímavé i pro AFOLy (menší základní kostka, více různých základních kostek, programování promptů, ovládání z aplikace, více ledek, lepší zvuk - u SW se přímo nabízí, aby kostka vydávala hlasově autentické hlášky z filmů, atd.). 

Icewalker

Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 10.01.2026, 17:42:26Prodávat se to bude jen v 6 zemích světa. CZ mezi ně nepatří.
Myslím, že stran Česka by to mohlo jistit polské Allegro ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Valentin Dobrotivý

Citace od: Icewalker kdy 11.01.2026, 17:59:38
Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 10.01.2026, 17:42:26Prodávat se to bude jen v 6 zemích světa. CZ mezi ně nepatří.
Myslím, že stran Česka by to mohlo jistit polské Allegro ;)

No...já si to stejně nechci koupit. Zajímá mě spíš PROČ to takhle omezili.

Robbed

Já hlavně nechápu, proč se furt hrnou do takovýchto rádoby interaktivních prvků po tolika failech, když by  mohli jednoduše vyplnit obrovskou díru na trhu a to klasické osvětlení modelů. Spousta firem to teď jede ve velkým a je o to očividně dost zájem, jak je vidět na výstavách a na netu. Taky spousta lego obchodů to má tyhle "light kits" normálně v nabídce spolu s lego sety.

yoshimaka

Troufám si říci, že bych byl ideální zákazník pro tuto kostku: Chci osvětlovat/ozvučovat modely či jejich (inter)akce, ale nejsem tak zběhlý v elektronice. Když to srovnám s Mirkem, který se nebojí kuchnout lokomotivu a zfunkčnit ji, i když by to "nemělo jít", tak já jsem někde na úrovni elektrotrotla. Přesto bych rád Lego modely audiovizualizoval pomocí originálních dílů - kdo mne zná, ví, že "third party" díly používám až když není zbytí - což v případě elektoniky však platí dosti často. Nějaký "blbuvzdorný" blikátko alá L&S bych tedy uvítal. A pokud by se daly programovat jednoduché destičky (napadá mne třeba pomocí QR kódů), tak by to bylo i pro "BěžnéhoFrantuUživatele". btw... Vpuštění na pouze určité trhy mi připomíná situaci z 90. let...člověk až později zjistil, co se ještě vyrábělo a za těžké prachy sháněl ze zahraničí - to mi přijde jako dost krok zpět.
Lust och fägring stor

Anatyt

Tipujem, že to počiatočné vypustenie na konkrétnych trhoch je práve to testovanie záujmu. Ak si všimnete, sú to krajiny s najvyššou kúpnou silou.

fulda

Takový trochu ačohentismus (What If Thinking) od neznalce. Ta kostka se musí nějak nabíjet. Jak jsem tak pochopil, tak má bezdrátové nabíjení. Takže jí asi musím každých X hodin vyndat a položit na nabíjecí podložku? Má to nějaký vypínač na dlouhodobé vypnutí?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.