Zámek Lipová u Šluknova

Založil yanice, 17.11.2025, 17:02:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

yanice

Strašlivě dlouho jsem tu nebyla :'( ...
Před cca 2 roky jsem si usmyslela, že se pustím do veledíla. Zatím jsem vždycky stavěla v nějakém společném projektu a protože skutečný zámek v Lipové podlehne za chvíli zkáze, chtěla bych ho (vlastnit) alespoň v Lego verzi. Dosud neumím pracovat s osvětlením, tak si vypomáhám světelnými řetězy z Flying Tiger.
Zámek má půdorys do U, přiléhá k němu barokní zahrada, hospodářské budovy s užitkovou zahradou a před zámkem menší prostor se stromy a navazující rybník.
Prozatím stojí necelé jedno křídlo, které bude mít pohledovou stranu otevřenou do interiéru. Vedle schodiště vyrostou ještě další pokoje (zřejmě knihovna, pánský a lovecký pokoj). Pokoje pravděpodobně neodpovídají skutečnému rozvržení, ale jsou vybrány z existujícího seznamu, který je přílohou stavebně-historického průzkumu, který proběhl v 70. letech 20. století.

Tempro progresu je nevalné, plánovala jsem, že už budu mít dávno hotovo, ale leze do toho práce a další koníčky.

Protože se blížím k dokončení tohoto křídla, začínám přemýšlet nad střechou...úplně si nejsem jistá, že by měla být z obyčejných slopes, ale musím vzít v potaz, že zámek měl původně půdní okna. Nad průjezdem na čestný dvůr by měla být malá vížka. Prostřední a protilehlé křídlo půjdou rychleji, tam interiér nebude, nicméně v plánu mám i zahradu, hospodářské budovy a kousek rybníku.

Veškerou inspiraci sbírám z onoho průzkumu, z vlastních fotografií, z webu spolku Via Tempora Nova (zámek, respektive přilehlé plochy zeleně jsou nabízeny k prodeji s tím, že za mrzký peníz k nim člověk dostane i zámek), zámecké interiéry/nábytek kolem roku 1740 hledám na webu a snažím se tomu dodat život."Obrazy" jsou fotografie pořízené na výstavě lipovských zámeckých obrazů. Nenašla jsem/neumím je zmenšit tak, aby byl tisk stále kvalitní a přitom odpovídal žádoucím rozměrům.

Až se budu jednou blížit k úplnému dokončení, budu přemýšlet nad tím, jak to celé převážet na případné výstavy (zcela nezávazně vyjádřilo zájem muzeum v Rumburku). Pokud to nebudu moc flákat, tak snad mám na jaře hotovo.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lipov%C3%A1_(z%C3%A1mek)

Připomínky, komentáře atp. vítány.