Železniční Lego modelářství

Založil Lukek, 16.06.2025, 13:28:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Lukek

Článek v Náchodském deníku potěšil. Jsem rád, že po těch cca 2000 hodinách práce se dostavují pochvaly od lidí a zmínky ve formě článku. Opravdu se snažím se všech sil aby v mých projektech historie ožívala a snad se to i daří, jen je fakt, že v dnešní přehlcené době plné technologií a spěchu moc lidí nedokáže tohle opravdu ocenit.
https://nachodsky.denik.cz/zpravy_region/zeleznicar-telem-i-dusi-postavil-rekordni-nadrazi-z-tisicu-kosticek-lega-2026061.html

hobby

Je to model opravdu monumentální; v tomhle realistickém pojetí měřítka jsi asi opravdu osamocený. Za tím stolem, to jsi ty osobně?

Lukek

Citace od: hobby kdy 16.06.2026, 09:26:08Je to model opravdu monumentální; v tomhle realistickém pojetí měřítka jsi asi opravdu osamocený. Za tím stolem, to jsi ty osobně?
Jen bych rád konečně někoho inspiroval. A přitom stačí postavit malou stanici za pár tisíc korun. Já mám tolik inspirace, že pokud budou prostory a finance do budoucna tak určitě budou další a další stanice.
Ano v černém triku malého vzrůstu je moje maličkost  :D

Hana129

Je to neskutečné dílo a držím palce, ať nadšení vytrvá.

Kdysi(už je to 17 let) jsem stavěla taky skutečné nádraží Opava-východ https://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.php?f=407215 i s okolím, už pojezdilo několik výstav a stále je postavené. Na kolejiště a další stavby bohužel nemám prostor.

Daniel

Tak budovu nádraží, volně inspirovanou podle skutečnosti (Martinice v Podkrkonoší) také jednu na svědomí mám. Ale do takového monstr projektu se pouštět nehodlám ;D .

https://www.vlakregion.cz/trate/040/dopravny/martinice/martinice.html
- starší verzi, bez ošklivého západního křídla
https://www.flickr.com/photos/153635740@N04/albums/72157687771320331/

Lukek

Citace od: Daniel kdy 16.06.2026, 13:36:40Tak budovu nádraží, volně inspirovanou podle skutečnosti (Martinice v Podkrkonoší) také jednu na svědomí mám. Ale do takového monstr projektu se pouštět nehodlám ;D .

https://www.vlakregion.cz/trate/040/dopravny/martinice/martinice.html
- starší verzi, bez ošklivého západního křídla
https://www.flickr.com/photos/153635740@N04/albums/72157687771320331/

Ale udělat třeba stanici Martinice v Podkrkonoší by zadny monstr projekt nebyl. Odhaduji delka kolem 4-5 metru a sirka 1m. Protoze samozrejme je potreba nejake redukce a treba udelat o kolej min ale jinak by to byla nadherna stanice. Nejaky hodne stary pary se daji taky udelat je na svete stanice z doby kolem roku 1900. Jen to chce samozrejme trochu nastudovat jak v dane dobe vypadala    :D

milanv

Právě o to nastudování podle mě jde především - a komplet, tj. ukázat právě, že to nebyla jen jedna hlavní budova. A tím nemyslím jen přidat záchodky, které tehdy byly "externí" z dobrého důvodu :D

Myslím plnění lokomotiv vodou i uhlím (včetně vodojemů a skladů), stavědla, sklady pro "nákladní sekci"... A všude hlavně personál, protože všechno dělali lidi, žádné prázdné budovy rekonstruované za státní peníze pro nikoho - jako dnes.
Pán na Žlutém hradě

PaJaS

Citace od: Lukek kdy 16.06.2026, 08:58:54Článek v Náchodském deníku potěšil. Jsem rád, že po těch cca 2000 hodinách práce se dostavují pochvaly od lidí a zmínky ve formě článku. Opravdu se snažím se všech sil aby v mých projektech historie ožívala a snad se to i daří, jen je fakt, že v dnešní přehlcené době plné technologií a spěchu moc lidí nedokáže tohle opravdu ocenit.
https://nachodsky.denik.cz/zpravy_region/zeleznicar-telem-i-dusi-postavil-rekordni-nadrazi-z-tisicu-kosticek-lega-2026061.html

Tohle se prostě neokouká, takže díky za možnost opětovně se pokochat fotkami i krátkým videem ;) Teď už jen utřít slinu v koutku a můžu jít dál vesele makat :laugh:

Lukek

První část momentek z výstavy v Meziměstí. Parní lokomotiva zastavila na zastávce Ruprechtice a dále projela přes distanční vjezdové návěstidlo do stanice a elektrická jednotka ET 87, která do Meziměstí zajížděla v letech 1914-1920

Lukek

Druhá část fotek z Meziměstí. Tentokrát zaměřena na pruskou výtopnu. Na záběrech je vidět parní lokomotiva řady 334.5 a 403.0, které se vyskytovaly v Meziměstí kolem roku 1910.

hobby

Rád si připomínám tuhle dobu před první válkou, nazývanou "belle epoque". Ano, byla to krásná éra - již vyspělá kultura, věda i umění, politické "ismy" ještě dřímaly a nešlo je zneužívat, platilo slovo a čest byla pořád nejvyšší hodnota. Tvoje modely tu atmosféru dobře připomínají.
Jenom je škoda, že na hnací soustrojí se musí používat technik díly i se svou výslednou ošklivostí a obludným rozšířením lokotky do boku. Léta jsem doufal, že s něčím přijdou - marně a proto jsem  přistoupil na non-lego způsob >:D .
Až budeš vystavovat v Jižních Čechách, rád uvidím naživo.

Lukek

Citace od: hobby kdy 30.06.2026, 09:29:24Rád si připomínám tuhle dobu před první válkou, nazývanou "belle epoque". Ano, byla to krásná éra - již vyspělá kultura, věda i umění, politické "ismy" ještě dřímaly a nešlo je zneužívat, platilo slovo a čest byla pořád nejvyšší hodnota. Tvoje modely tu atmosféru dobře připomínají.
Jenom je škoda, že na hnací soustrojí se musí používat technik díly i se svou výslednou ošklivostí a obludným rozšířením lokotky do boku. Léta jsem doufal, že s něčím přijdou - marně a proto jsem  přistoupil na non-lego způsob >:D .
Až budeš vystavovat v Jižních Čechách, rád uvidím naživo.
Taky mě štve, že lego na vlakaře z vysoka kašle. Přesto jsem věrný originalnímu legu a tak to i zůstane. Je to mnohem náročnější než používat i nelego ale to je můj směr a asi se chci i odlišovat a hlavně ukázat, že i z mála se dají udělat pěkný věci a celkový dojem působí pěkně a hlavne prostě mám rád tu značku a nechci si to plevelit ničím jiným - vím jsem šílenec  ;D

Lukek

Třetí část momentek ze stanice Meziměstí. Na 4té fotce řada 344.3, na 5té fotce před vozovkou řada 14 kkStB-sice se jedna lokomotiva v provozu dožila roku 1918 ale ČSD označení už nedostala, dále v pozadí motorový vůz M 221.3. Na 6té fotce z druhé strany vozovky parní vůz M 223.001-ten se pravděpodobně do Meziměstí nikdy nedostal. I když jsem četl, že by se měl nějakou dobu vyskytovat na trati Opočno -Dobruška a odsud jezdily na opravy stroje do dílen do Meziměstí..

Lukek

Čtvrtá část fotek z Meziměstí - detaily. Jako zajímavost jsem postavil orací pluh, které se ve 20.letech používaly. V plánu jsou i lokomobily s pluhem, který si přes pole posílaly ale na to je potřeba větší pole. Dále je vidět hospodářství u strážního domku nebo detail nakládky vozů mimo rampu. Spoustu věcí pochytím studiem starých historických fotek a nebo i od modelářů co mají na modulech.

Lukek

Jak se mi ty páry hromadí tak jsem si řekl, že by jim to slušelo na nějakou společnou fotku. Celkem 34 strojů se povedlo postavit za dva a půl roku, aneb když jste šílenci tak je to snadný  :D  Spoustu lokomotiv je samozřejmě postaveno víckrát, protože se snažím modelovat skutečný provoz a jak víme tak v depu většinou bylo jen pár lokomotivních řad po více kusech. Poslední dobou se zaměřuji hlavně na páry co se dají používat na provoz kolem roku 1910. Takže do budoucna určitě vznikne i nějaká stanice čistě z I.epochy provozu. Návrhů a námětů mám tolik, že nevím co dřív stavět...

Hardegon

Citace od: Lukek kdy 09.07.2026, 13:51:51Jak se mi ty páry hromadí tak jsem si řekl, že by jim to slušelo na nějakou společnou fotku. Celkem 34 strojů se povedlo postavit za dva a půl roku, aneb když jste šílenci tak je to snadný  :D  Spoustu lokomotiv je samozřejmě postaveno víckrát, protože se snažím modelovat skutečný provoz a jak víme tak v depu většinou bylo jen pár lokomotivních řad po více kusech. Poslední dobou se zaměřuji hlavně na páry co se dají používat na provoz kolem roku 1910. Takže do budoucna určitě vznikne i nějaká stanice čistě z I.epochy provozu. Návrhů a námětů mám tolik, že nevím co dřív stavět...

Luxusní práce!

Nasdíleno na FB Kostek.

fanda

Lukáši, klobouk dolů.
Neuveřitelné - snad zralé do Guinnessovy knihy rekordů.

Já mám cca půlku (14 parních a o něco víc dieselových a tramvaj) a to jsem se považoval za šílence, ale teď jsem se uklidnil (jsou ještě horší šílenci).

Míříš evidentně do Etapy I. Troufám si říct, že pár mašin z Etapy II bych poznal (nebo bych aspoň měl), ale Etapa I je pro mne velká neznámá. Nepředpokládám, že by tví návštěvníci byli ještě víc "erudovaní".
A má otázka zní: Nebylo by populističtější jít spíš směrem k Etapě III a IV? Podívej se na úspěšné politiky, influencery, i vědce apod., kam by došli bez populismu. Snad i ty soc. sítě nás k tomu tlačí. Nelíbí se mi takový svět, ale co naděláme...

Lukek

Citace od: fanda kdy 09.07.2026, 23:03:31Lukáši, klobouk dolů.
Neuveřitelné - snad zralé do Guinnessovy knihy rekordů.

Já mám cca půlku (14 parních a o něco víc dieselových a tramvaj) a to jsem se považoval za šílence, ale teď jsem se uklidnil (jsou ještě horší šílenci).

Míříš evidentně do Etapy I. Troufám si říct, že pár mašin z Etapy II bych poznal (nebo bych aspoň měl), ale Etapa I je pro mne velká neznámá. Nepředpokládám, že by tví návštěvníci byli ještě víc "erudovaní".
A :D  má otázka zní: Nebylo by populističtější jít spíš směrem k Etapě III a IV? Podívej se na úspěšné politiky, influencery, i vědce apod., kam by došli bez populismu. Snad i ty soc. sítě nás k tomu tlačí. Nelíbí se mi takový svět, ale co naděláme...
Moc díky, jsem šílenec a ženou mě dopředu moje problémy, které místo chlastu řeším stavěním  :D
No jenže jít dopředu jen s legem nejde. I. a II. epocha je idealní protože se u nás používali černá kola až na pár vyjímek - ideální s nabídkou lega. A taky nemůžu si pomoct ale ty dřívější doby se mi líbí víc a spíš jdu stále dozadu. Zase to beru, že alespoň se lidi něco dozví z velmi bohaté železniční historie. Já před 3 lety znal jen pár věcí a jak jsem se začal o to víc zajímat otevřel se mi obrovský nádherný svět a je škoda aby zůstal pohřbený  ;)  i za cenu, že to ocení jen opravdový znalci...

PaJaS

Možná hloupá otázka, ale jaké máš pocity z reakcí lidí na výstavách? Pokud pozitivní, pak to co děláš, děláš evidentně dobře bez ohledu na to, nakolik jsou lidé znalí či neznalí :) Toliko z pohledu neznalého.
Jinak tohle vlákno bych měl ukázat ženě. Třeba by si pak přestala myslet, že to s vláčky přeháním (beztak jich mám všeho všudy pět a půl :laugh:)

hobby

Citace od: Lukek kdy 10.07.2026, 06:34:12Moc díky, jsem šílenec .... A taky nemůžu si pomoct ale ty dřívější doby se mi líbí víc a spíš jdu stále dozadu. Zase to beru, že alespoň se lidi něco dozví z velmi bohaté železniční historie.
Dobře děláš, poučení z historie je neustále třeba. Ano, podle dochovaných písemností to byla na přelomu století 19/20 krásná doba (belle epoque) - nádherná hudba, sochy, malby, literatura, secesní architektura (spojení umění a techniky), převratná Einsteinova teiorie, atd. Železnice, jako technický pokrok (orient-expres) to dobře reprezentovala. Antonín Dvořák velmi obdivoval vlaky. Po válce už šel vývoj jinak.
Citace od: fanda kdy 09.07.2026, 23:03:31Já mám cca půlku (14 parních a o něco víc dieselových a tramvaj) a to jsem se považoval za šílence, ale teď jsem se uklidnil (jsou ještě horší šílenci).
Fando, nepamatuji si, že bys nám ty tvoje lokotky představil (nemyslím, že bych byl nepozorný), tak nám je prosím představ. Já znám tvorbu všech zdejších ´vláčkářů´, ale u tebe mám "mlhu". Za sebe mohu říct, že jsem publikoval vše (ve fotu i videu) co jsem stvořil, i opakovaně.
PS: jestli jsi je zde publikoval, dej prosím odkaz kde. Dík.

Lukek

Citace od: PaJaS kdy 10.07.2026, 14:04:10Možná hloupá otázka, ale jaké máš pocity z reakcí lidí na výstavách? Pokud pozitivní, pak to co děláš, děláš evidentně dobře bez ohledu na to, nakolik jsou lidé znalí či neznalí :) Toliko z pohledu neznalého.
Jinak tohle vlákno bych měl ukázat ženě. Třeba by si pak přestala myslet, že to s vláčky přeháním (beztak jich mám všeho všudy pět a půl :laugh:)
Právě i na lego výstavách jsou ohlasy pozitivní. V Jičíně v únoru mě jedna paní řekla, že na tu výstavu vůbec nechtěla jít ale když viděla tu moji stanici tak, že je ráda že přišla. Ale jinak teď v Meziměstí byly ohlasy samozřejmě nejlepší. Bylo krásný vidět i starý lidi co vzpomínali co kde ještě pamatují. A přesně to mě pak nabije energií a vím, že musím pokračovat dál a věřit, že třeba jednou budou prostory s expozicí...

fanda

Citace od: hobby kdy 10.07.2026, 14:20:26
Citace od: fanda kdy 09.07.2026, 23:03:31Já mám cca půlku (14 parních a o něco víc dieselových a tramvaj) a to jsem se považoval za šílence, ale teď jsem se uklidnil (jsou ještě horší šílenci).
Fando, nepamatuji si, že bys nám ty tvoje lokotky představil (nemyslím, že bych byl nepozorný), tak nám je prosím představ. Já znám tvorbu všech zdejších ´vláčkářů´, ale u tebe mám "mlhu". Za sebe mohu říct, že jsem publikoval vše (ve fotu i videu) co jsem stvořil, i opakovaně.
PS: jestli jsi je zde publikoval, dej prosím odkaz kde. Dík.
hobby, nemáš úplně pravdu. Nechci toto krásné vlákno zaplevelit mými hříchy, tak je částečné vysvětlení a omluva v mém vlákně zde:
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51352.msg314630#msg314630