Železniční Lego modelářství

Založil Lukek, Včera v 13:28:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Lukek

Rád bych začal znovu a lépe. Rád bych zde ukázal zatím hlavně svoji práci. Dopředu bych rád řekl, že dělám železniční Lego modelářství na úrovni klasických železničních modelářů. Jediným mým omezením je samotná stavebnice Lego, protože používám pouze originální kostky. Chci ukázat, že i z mála se dá udělat hodně a celkový dojem je páradní. Kdyby mi Lego nevyhovovalo tak logicky budu dělat třeba jiné modelářské měřítko a nebudu z Lega stavět. Mám v lásce stavebnici Lego od 4 let a tak to zůstane. Rád i vidím že hodnota Lega roste a nechci to plevelit ničím jiným. Jako první projekt jsem vybral stanici, která je mému srdci nejblíže - Meziměstí. Jedná se o skutečnou stanici se skutečným provozem v letech cca 1920-1940. Tak jak opravdu dle informací co mám mohla vypadat. Vlaky jsou stavěny na šíři 8 studů, protože to už vypadá jako opravdový model. Většina mých modelů sedí do měřítka 1:50 takže trochu menší než měřítko kolejí a minifigurek. Důvod je čistě praktický. Aby všechno projelo Lego kolejivo a kratké dvouosé vozy se vešly do délky 20 studů a nemusely mít natáčecí dvojkolí a dalo se s nimi posunovat. Modelový provoz totiž by měl obsahovat určitě spoustu posunu, protože před téměř sto lety se skoro vše vozilo výhradně po železnici. Premiéru měla stanice teďka 14.6. na oslavách 150 let tratě Choceň-Broumov. Jsem moc rád, že jsem oslovil Matěje z výtopny Jaroměř a pomáhal mi i s jeho tátou na akci jezdit. Jsem rád, že oba s Matějem vidíme železniční Lego modelářství více méně stejně a doufám v další spolupráci a třeba i tvoření nějakého modelového provozu. Jeho zájem o I. epochu provozu a moje II epocha mají k sobě blízko a budem rádi třeba inspirovat další lidi aby začali stavět Lego modely na šíři 8 studů. Další akce kde bude stanice k vidění bude 16. a 17.8. v Jaroměři. Stanice má hromadu menších chyb a ještě budu spoustu věcí ladit ale jako ukázka ,že se dá dělat i když hodně zmenšeně skutečná stanice se skutečným provozem v nějakém období provozu to snad bude stačit. Konečně tedy jdu s kůží na trh a ukázuju jeden ze směrů kterým se dá jít.
Zatím na ukázku pár fotek a odkaz na první video z výstavy. Vše co je vidět, ve stanici opravdu stálo, nebo ještě stojí.

https://youtu.be/DWqH18DmYzM?si=gQehYtU-sKxjiRbI

Borun

Citace od: Lukek kdy Včera v 13:28:24Rád bych začal znovu a lépe. Rád bych zde ukázal.....
Už jsem to obdivoval na fcb . Krásná práce a i velikost modelu je na první model obdivuhodná. Jen tak dál.👍

otaznik

Klobouk dolů, vypadá to skvěle a je to obrovské. Umím si představit to množství práce (+ financí), ale výsledek je parádní. Snad někdy uvidím na živo.
Předpokládám, že to máš dělené na moduly, máš někde fotku, když jsou oddělené, tedy v nějakém "skladovacím" módu?

Lukek

Citace od: otaznik kdy Dnes v 07:08:32Klobouk dolů, vypadá to skvěle a je to obrovské. Umím si představit to množství práce (+ financí), ale výsledek je parádní. Snad někdy uvidím na živo.
Předpokládám, že to máš dělené na moduly, máš někde fotku, když jsou oddělené, tedy v nějakém "skladovacím" módu?
Moc děkuji, jo poslední rok a půl byl hodně náročný ale já když se do něčeho dám, chci to mít nejlépe hned. Odhaduji kolem 1000 hodin práce. To ještě bych rád stavěl další stanice  :D Mám to rozdělený na jednotlivý baseplate s kolejemi a označený na jednotlivý krabice a postupně stavím vždy z prava do leva i to tak skládám. Všechny budovy a detaily mám zvlášť ve velkých uložných boxech. Vozový park má taky svoje krabice. Byla to teprve první výstava takže do budoucna to asi ještě poladím. Teď začínám pracovat na úpravách některých částí aby to v  Jaroměři vypadalo ještě líp.

Daniel

Máš to pěkné, velké... Ale když už se bavíte o tom transportu - třeba ta kruhová výtopna přece nemůže transport přežít. Když se podívám na předposlední fotku, kde to vypadá trošku jako Potěmkinova vesnice s jedním nosným 1x1 brickem.

Lukek

Citace od: Daniel kdy Dnes v 11:51:56Máš to pěkné, velké... Ale když už se bavíte o tom transportu - třeba ta kruhová výtopna přece nemůže transport přežít. Když se podívám na předposlední fotku, kde to vypadá trošku jako Potěmkinova vesnice s jedním nosným 1x1 brickem.
Ta je samozřejmě rozložena více. Krajní stání to je vcelku a ty ostatní jsou uloženy do krabice rozložené na spodek, část s vraty, a střechu. Proložené bublinkovou folií a pal sestaveno na místě. Zatím první sestavení bylo v pohodě takže zatím pro mě nejlepší řešení.