Tohle se už může?

Založil DarkDrago, 10.06.2025, 18:22:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

DarkDrago

(ahoj...jsem tu jen na skok a pak se tu zase dlouho neukážu)

Předem říkám, tohle není má akce, nijak se jí aktivně neúčastním a autorku jsem se snažil upozornit na to, že používá něco co nesmí. (ale na danou akci jdu jako účastník s nějakýma věcma na figurky...kdyby se podařilo prodat =DD )

Takže proč píšu.
Když jsem se před lety účastnil akcí, tak byl dlouhý seznam toho co člověk nemůže a byl o dost delší než ten co člověk s akcí mohl. Mimo jiné tam bylo, že na propagačních materiálech nesmějí být ofiko sety, logo, vlastně ani slovo "lego" nemohlo být viditelně zmiňované.
Když jsem autorku upozornil na to, že něco porušuje, tak se tvářila, že absolutně nechápe o co se snažím. Pak z ní vylezlo, že to má nějak s firmou LEGO domluvené a tedy legální.
O čemž pochybuju, protože jednak je to poprvé co tuto akci dělá. Za další i když na sebe dává kontakt na rezervaci stolů, tak dospěláky nebere a chce, aby tam prodávali jen děti. Což bych řekl že je dost nebezpečné. Protože vyměnit Amidalu za nějakého noname strážníka z Hornídolní je víc jak jednoduché.
Paní dělá dokonce i pokemon akce, kde má stejné omezení na prodej. Ještě jsem se nebyl podívat na žádné její akci, takže nebudu říkat žádné závěry o tom, že je to jasné okrádání návštěvníků...

Nebo se snad pletu a takováhle akce může mít svolení používat logo??

Dračí páni s mocí ohně...

Chairudo

Pokud vím tak nikdo kromě lega nesmí používat jejich logo, možná velká komerční firma v rámci přímé spolupráce, ale určitě ne toto, žádný menší organizátor jakýchkoli akcí.
Klasické kostky a duplo jsou ok, na to vypršela licence, ale figurky byly a pravděpodobně stále jsou zakázané.
Slovo Lego se použít smí, ale ne jako podstatné jméno. Příklad: Lego výstava...NE, Výstava Lego modelů...ANO.

Už jsem viděl dost pořadatelů akcí i z našich řad kostkařů tyto pravidla, která jsou mimochodem lehce dohledatelná přímo na stránkách lega kdyby se někdo obtěžoval, vědomě porušovat.
https://www.lego.com/cs-cz/legal/notices-and-policies/fair-play
https://www.lego.com/en-us/legal/notices-and-policies/fair-play
https://www.lego.com/cdn/cs/legal/assets/blt1a4c9a959ce8e1cb/LEGO_Fairplay_Nov2018.pdf

Tady pak funguje co Lego nevidí, to ho nebolí. V případě, že by si někdo dal tu práci dotyčného nahlásit, přijde z právního oddělení varování a pokud se to nezlepší, můžou si na nich smlsnout. Většinou ale honí větší ryby.

V posledních letech si např zasedli na všechny uživatele facebooku kde facebook bez diskuze ukončil všechny profily s legem v názvu a malé obchody a firmy, které ve svém názvu slovo lego používali.
Např Muzeumlega se museli přejmenovat na Muzeumkostek.
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

peki

Citace od: DarkDrago kdy 10.06.2025, 18:22:56Nebo se snad pletu a takováhle akce může mít svolení používat logo??

Nesmí se to, nic se nezměnilo. A není to jenom o logu
Kde není žalobce, není soudce.

kostky jsou RLUG = jsou zavázané dodržovat LEGO politiku/pravidla. Proto se před publikováním plakátu na akci snažíme vše s Lego ČR ověřovat.

Platná pravidla jsou zde