MILS křižovatky

Založil Ethan, 02.05.2025, 11:41:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Ethan

Nedávno jsem se opět dostal k tomu, abych se věnoval lehce našemu městu a začal jsem řešit MILS křižovatky. Všechny silnice ve městě jsou ještě silně WIP - chodníky jsou zcela holé a chvíli to tak ještě zůstane - ale už teď je jasné, jak široká je silnice, že je dělaná z těch nových silničních modulů a tak podobně. Úmyslně jsem navrhl ulice tak, aby tam nebyla ani jedna zatáčka, protože ty vypadají všechny strašně. Všechno jsou křižovatky typu X nebo T. Nicméně ty zatím nemám postavené a nemohu se rozhodnout, jak je dělat. Na internetu jsem toho sice našel dost, ale velmi často jde o silnice stavěné SNOT technikou (nechci), s hranatými či study vystavujícími technikami a podobně.

A to je to místo, kde si přicházím pro radu, nebo spíš pro inspiraci. Mám zatím vymyšlené a ve Stud.io vyrobené varianty. Chodníky jsou dělané tak, že navazují na rovinky, takže udělat chodník širší nebo užší ve hře už není.

Varianta s prostým obloukem vychází o dost levněji a nezasahuje do šířky vozovky, ale zase ta druhá varianta s rampou u přechodů se mi líbí vizuálně víc.

Zajímalo by mě tedy jednak, zda jedna či druhá připadá jiným lidem lepší či horší a proč, případně odkazy na nějaká jiná řešení, kde by se dalo inspirovat.

Anatyt

Pekne! Ale obrubníky by som znížil o 1 plate.

Ethan

Citace od: Anatyt kdy 02.05.2025, 12:06:33Pekne! Ale obrubníky by som znížil o 1 plate.
Díky, vizuálně je to asi hezčí, ale v tomhle případě dostává přednost funkce (tedy MILS). Měl jsem asi zdůraznit, že to, jak se to napojuje na ostatní a jak je ti dimenzované, je už rozhodnuté. Jde čistě o to vymyslet, jak v tom systému udělat křižovatky.

poMOCník

Já bych dal do placu nápad: co necpat přechod až těsně do křižovatky a tím pádem nemuset řešit ten sešup na rohu? Přechod by přece mohl být až na začátku navazujícího modulu a bylo by tak místo třeba i na semafor nebo kolmou čáru před přechodem.

Ethan

Citace od: poMOCník kdy 02.05.2025, 19:35:15Já bych dal do placu nápad: co necpat přechod až těsně do křižovatky a tím pádem nemuset řešit ten sešup na rohu? Přechod by přece mohl být až na začátku navazujícího modulu a bylo by tak místo třeba i na semafor nebo kolmou čáru před přechodem.
To není špatný nápad a měl jsem ho taky rozpracovaný. Problém byl, že to zvyšuje cenu a náročnost na kostky. Takhle lze totiž použít ty 8x16 road plate s přechodem, ale když se to šoupne, tak se celý přechod musí udělat z těch 2x4 tile s potiskem. Potřebuju 3x T a 1x X křižovatku a to by se trochu prodražilo.

Možná by ale šlo hřešit na to, že správné MILS jsou stejně jen domy a silnice bych asi s nikým stejně nikdy nekombinoval a udělat něco jako 32x32 modul křižovatky, ze 3 či 4 stran obklopený 16x32 modulem, kde by byla vlastně jen řešená ta část křižovatky z toho směru. Tedy přechod, světelná signalizace, STOP pruh pro auta případně dokonce takový ten čekací blok pro cyklisty. I když tedy s cyklisty se v našem městě nepočítá ;) A kdybych nelpěl na tom že silnice budou tak dobře modulární jako domy, tak by ta 8x16 road plate mohla být z jedné půlky na 32x32 křižovatky a z druhé na tom 16x32 modulu. Zajímavá myšlenka, to asi ve Stud.io zkusím.

On primární účel města je, aby se líbilo synovi a teprve potom nějaký realističnost pro mě. Ale tohle by nemuselo být marné. Pořád ale tedy nevím, jestli variantu s obrubníkem jako všude jinde, nebo s tou rampou. Není moc praktická, ale vizuálně se mi líbí. Na druhou stranu ty postranní kostky jsou kolem 16 Kč jedna na BL a PaB je sice má kolem 6 Kč, ale nemá je skladem.

Ethan

A jinak tedy rovné silnice vypadají víceméně takto. I proto ten obrubník na dva plate vychází pěkně, protože se tam pak vejde ten dešťový kanál. Tenhle render a většina rovinek má po straně SNOT techniku, které se ale budu zbavovat, takže to není třeba brát v potaz. To je přežitek ze začátku, kdy jsem si na tohle našel někde nějaký videonávod. Jeho autor ale tohle dělal proto, aby mohl udělat podél obrubníku bílou čáru, což nedává smysl, tak se u nás značí jen silnice bez chodníku a nebo možná někde na vesnici, ale ne ve středu velkoměsta. Naopak dát tam obyčejné tile umožní případnou cyklostezku, kdybych cyklisty přeci jen chtěl vzít někdy na milost.

poMOCník

Já to taky dělal SNOTem, ale proto abych tam dal žlutou čáru, kde bylo potřeba.

Ethan

Zkusil jsem to šoupnout o celých 8 studů, aby šlo pořád použít ty 8x16 road plate a nevypadá to špatně. Ještě by tam bylo třeba dodělat světla a místo té jedné 8x16 před přechodem asi dát menší plate a vyskládat z nich zastavovací čáru ve směru jízdy do křižovatky. Jak budu dělat světla a to ostatní jsem zatím ještě nevymýšlel. V první fázi chci dodělat silnice, aby si měl syn jak jezdit auty. Detaily přijdou později. Ale opět stejně jako na začátku se nedovedu rozhodnout zda variantu s rampami nebo jen s těmi dvojitými cheese slopes.

Anatyt

Varianta s cheese slopes.

yoshimaka

Tohle se mi velice líbi. Samozřejmě řeším, jak by asi vypadala zatáčka, ale celkově ten nápad a zpracování je hodně luxusní.
Lust och fägring stor

Ethan

Citace od: Anatyt kdy 03.05.2025, 13:42:26Varianta s cheese slopes.
Taky myslím, že minimálně do začátku vyhraje tahle varianta. Je to menší, takže lepší měřítko a ještě to cenově vyjde lépe.
Citace od: yoshimaka kdy 03.05.2025, 14:23:37Tohle se mi velice líbi. Samozřejmě řeším, jak by asi vypadala zatáčka, ale celkově ten nápad a zpracování je hodně luxusní.
Díky, ale nápad není můj. MILS jsem nevymyslel :) Ale pravda je, že tohle konkrétní řešení silnic už moje je. Zatáčka se pořádná udělat nedá. Viděl jsem hodně pokusů a všechny jsou ošklivé. Asi nejlepší, co jsem viděl, pracoval s variantou, že oblouk udělal "nějak" (teď nevím, jestli to byla ta s 1x2 plates s kulatými rohy, nebo se stěnou z bricků 1x2 ohnutou do oblouku) a chodník za tím, který prostě není jak udělat hezký, zamaskoval tunou kytek. Nebylo to špatné, ale nechci tam tu tunu kytek a naopak chci hezký chodník, takže jsem cíleně plánoval tak, aby mi žádná taková zatáčka ve městě nevznikla.

Colonel32

Naivně se zeptám, jestli tu někdo uvažoval o konceptu, že by ty MILS silnice byly na celou šířku modulu (buď dva jízdní pruhy každým směrem nebo jeden jízdní pruh a místa na parkování), a že chodník by byl součástí sousedního modulu (tedy např. že by se počítalo s připojením k přeMILSovaným modulárům). 

Ethan

Citace od: Colonel32 kdy 03.05.2025, 21:11:56Naivně se zeptám, jestli tu někdo uvažoval o konceptu, že by ty MILS silnice byly na celou šířku modulu (buď dva jízdní pruhy každým směrem nebo jeden jízdní pruh a místa na parkování), a že chodník by byl součástí sousedního modulu (tedy např. že by se počítalo s připojením k přeMILSovaným modulárům). 
Nevím jak ostatní, co používají MILS, ale já to třeba zavrhl hned na začátku, protože mi vlastně vadí, když mají auta tolik cenného místa. Naopak jsem si hrál s myšlenkou, že bych někde zavedl jen jednosměrku a tedy na šířku jen 16 studů pro silnici. Ale zatím se nikam nehodila.

Nicméně jasně, že by to šlo udělat širší. Teoreticky tak, že by po okrajích byl jen jeden stud pro obrubník a zbytek silnice. na MILS by se to napojovalo tedy jen tam a silnice mezi sebou by neměly ten technic brick, ale jen spojení přes ty tile v road platech. Pak by ale tedy silnice byla moc široká, takže jak píšeš - parkovací místa, zastávka autobusu, případně třeba pruh zeleně uprostřed. Nebo tramvajový pás.

milanv

Varianta s posunutými přechody je mnohem věrnější i hezčí. Argument s problémem posunutí jsem nepochopil, resp. proč by měly být potřeba nějaké drahé kostky s potiskem a ne jen obyčejné tile. Ale evidentně to nevadí, protože už takto je výsledek pěkný :)

Jen mi vrtá hlavou jedna praktická otázka na celý ten systém: v momentě, kdy spojíš víc modulů k sobě, tak ty spojovací tile zapadnou do plochy silnice a jak to rozebereš zpátky?
Pán na Žlutém hradě

poMOCník

Citace od: milanv kdy 04.05.2025, 08:26:06Varianta s posunutými přechody je mnohem věrnější i hezčí. Argument s problémem posunutí jsem nepochopil, resp. proč by měly být potřeba nějaké drahé kostky s potiskem a ne jen obyčejné tile. Ale evidentně to nevadí, protože už takto je výsledek pěkný :)

Jen mi vrtá hlavou jedna praktická otázka na celý ten systém: v momentě, kdy spojíš víc modulů k sobě, tak ty spojovací tile zapadnou do plochy silnice a jak to rozebereš zpátky?

Podle mě tam dáš jednoduše 1x4, když se to napojuje pomocí MILS ne?

poMOCník

Taky jsem dělal jednosměrku, když jsem chtěl mít prostor na zeleň. Inspiroval jsem se silnicemi v Berlíně.

poMOCník

A ještě jeden tip. Jelikož MILS je zboku hnusný, vyrobil jsem si tyhle zakončovací moduly, které se dají nacvaknout podle potřeby. Jsou to 2xX pruhy zeleně, které mají vespodu SNOT skálu.

Jo a všimněte si, že vedle silnice normálně pokládám moduláry na původní podložce. I to vypadá celkem v pohodě.

(Omlouvám se za blbou kvalitu fotky)

milanv

Citace od: poMOCník kdy 04.05.2025, 09:58:18Podle mě tam dáš jednoduše 1x4, když se to napojuje pomocí MILS ne?
To by tam celé ty prohlubně nemusely být - myslel jsem, že se to jimi spojuje, když nechceš/nemůžeš použít piny.
Pán na Žlutém hradě

Ethan

Citace od: milanv kdy 04.05.2025, 08:26:06Varianta s posunutými přechody je mnohem věrnější i hezčí. Argument s problémem posunutí jsem nepochopil, resp. proč by měly být potřeba nějaké drahé kostky s potiskem a ne jen obyčejné tile. Ale evidentně to nevadí, protože už takto je výsledek pěkný :)

To si špatně rozumíme. ta drahá je například ta kostka https://brickset.com/parts/6513905/plate-2x2x2-3-half-bow-w-cut-right a její protilehlá kamarádka. Takže i když se mi to vizuálně líbilo, moc se mi do toho nechtělo. Naopak potištěná 8x16 s přechodem je pro mě zadarmo, protože už jich mám tuny a naopak je chci využít, jinak prostě budou ležet ladem.

Pokud jde o to spojení, tak v zásadě dojde buď na to, že místo 2x4 tile se tam dají 2 1x4 tile a spojené to bude jen přes to MILS napojení piny, nebo v nejbližších letech, kdy se to bude ještě formovat a měnit nebudu ty MILS moduly napevno spojovat a naopak to budou držet jen ty 2x4 tile. Přeci jen, než bude město finální, bude to trvat pár let a volně ložené se ty moduly vyndavají snadněji. Momentálně MILS slouží hlavně pro zpevnění baseplate, aby se s domy snadněji manipulovalo a nezvedaly se jim rohy. A taky k zafixování domů, co lehce přečnívají přes stůl :)

samy405

Mám celé kolejiště na orginálním systému MILS a cesty včetně zatáček si stavím sám (pomocí bricku) že oblouk není přesný a krásně kulatý neřeším. Jsem v Lego světě který je původně hranatý. Jde mi o funkčnost a ať je to v jakém si měřítku.
Dle mého názoru máš patník (obrubník) moc vysoko a šel bych o jeden plate níže.

Každý máme názor tak jak díru do zadku :)
MILS jsem tady řešil už před hodně léty ale bohužel systém MILS se zde neujal a tak jsem si jel vlastí cestou a nemůžu toho litovat ...

Ethan

Citace od: samy405 kdy 04.05.2025, 23:13:41Dle mého názoru máš patník (obrubník) moc vysoko a šel bych o jeden plate níže.
To psal i Anatyt, ale to je zrovna věc, která je v rámci našeho města daná a neměnná. Líbí se mi, že s dvěma plate na výšku se dají dělat různé věci. Nechtěl jsem zatím moc město fotit, protože na něm pro AFOLy vlastně není nic zajímavého (až na jednu výjimku samé sety, pouze na MILS platech), ale tady pro názornost tedy příkládám fotky nájezdů a dešťové kanalizace. Pokud jde o silnice, tak do doby, než budu vymýšlet třeba zastávku autobusu nebo něco podobného, jsou skutečně vyřešené kromě jediné věci a to jsou ty křižovatky. A i ty se, zdá se, povedlo vymyslet. Jen ještě navrhnout semafory.

PS: Čínské restaurace si nevšímejte, tak je tam jen tak položená, protože ten roh byl úplně prázdný a syn tam něco chtěl :)

poMOCník

Citace od: samy405 kdy 04.05.2025, 23:13:41...
Dle mého názoru máš patník (obrubník) moc vysoko a šel bych o jeden plate níže.

Každý máme názor tak jak díru do zadku :)
MILS jsem tady řešil už před hodně léty ale bohužel systém MILS se zde neujal a tak jsem si jel vlastí cestou a nemůžu toho litovat ...

Proč by měl být obrubník jen 1 plate? Když dělám v legu schody, tak jsou taky vysoké minimálně 2 plate. A obrubník je alespoň u nás podobný jako schod ;)