EXPEDICE III

Založil peter, 20.03.2025, 11:41:09

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Expedice se zúčastním s:

jedním vozem
4 (100%)
s dvěma vozy
0 (0%)
s více vozy
0 (0%)

Celkem hlasů: 4

peter

Expedice Křížová cesta

Po menší přestávce se vracím s další expedicí Kostky.org TROPHY - Adventure travels.

Stejně jako v uplynulých expedicích půjde o absolvování dobrodružné výpravy v koloně expedičních vozů vč. průběžného plnění dalších zkoušek a úkolů samotných posádek. Pravidla vycházejí z původních akcí a tak zůstávají z velké části nezměněná.

Expedice je jednodenní a podrobné informace o jejím rozsahu včetně předběžného výškového profilu budou následovat. Předně však již nyní upozorňuji, že všechny vozy musí být schopny na asfaltovém povrchu jet minimální rychlostí, která je srovnatelná s běžnou lidskou chůzí.

PRAVIDLA:

1. Účast
  • Expedice se může zúčastnit kdokoliv, kdo si samostatně sestaví vlastní dálkově ovládané vozidlo pouze z dílů LEGO (vyjímky viz níže).
  • Každé expediční vozidlo musí být osazeno příslušnou posádkou v potřebném počtu. Každá reálná osoba, tak musí být též součástí modelové posádky, jinak není možné její jakékoliv zapojení do expedice.

2. Parametry vozidla
  • Druh a typ vozidla (osobní/nákladní, značka) není omezen - vyjma vojenských či jiných speciálních vozidel, která nejsou povolena.
  • Povolena jsou pouze dvounápravová vozidla.
  • Model vozidla musí být inspirován skutečným sériově vyráběným vozidlem (doloženo fotkou).
  • Proporce vozidel musí být v co nejlepším měřítku k jeho reálnému vozidlu a vzhled musí být blízký k Model Team.
  • Měřítko, resp. velikost modelu není nijak omezena.
  • Rychlost vozidla mimo těžký terén musí být blízká běžné lidské chůzi.
  • Vozidlo musí být schopno ujet minimálně 3km na vlastní baterie. Během této vzdálenosti je samozřejmě možné baterie měnit (obdoba tankování), ale pouze ze zásob, které budou uloženy přímo ve vozidle. Náhradní baterie pro ovladač je možné mít ve svém batohu po celou expedici.

3. Ovládání
  • Vozidlo musí být ovládáno dálkově tj. bez jakéhokoliv propojení s ovadačem.
  • Při LEGO ovládání (PF) mohou být ovládány pouze pohyb a zatáčení, ostatní funkce (např. naviják, světla apod.) se již musí ovládat přímo z vozidla. Rezervace kanálů musí být oznámena včas, tak aby ostatní účastnící využívající PF měli dostatek času zvolit svůj kanál. Po vyčerpání volných kanálů nebude další vozidlo s LEGO ovládáním připuštěno ke startu v expedici.
  • K ovládání vozidla je možné použít též jakékoliv další ovládání, tedy i ne-LEGO (pouze vysílač přijímač). Zejména se doporučuje SBrick či BuWizz apod.
  • Při neLEGO ovládání není nijak omezen počet kontrolovaných funkcí.

4. Povinná výbava vozidla
  • Vozidlo musí obsahovat funkční a pevně umístěný naviják v předu, schopný vytáhnout vlastní váhu modelu s dostatečnou délkou lana (min. 2m). Bude testováno zavěšením modelu.
  • Vozidlo musí být dále vybaveno pevným a velmi dobře přístupným min. jedním záchytným bodem na každé straně vozidla. Bude testováno zavěšením modelu na každém bodě.
  • Vozidlo musí být vybaveno světlomety pro jízdu ve zhoršených světelných podmínkách (může být použito i ne-LEGO elektronika).
  • Úložné prostory pro dostatečné zásoby paliva (baterií) a případných náhradních dílů.

5. Použití neLEGO komponent
  • Je možné použít neLEGO dálkové ovládání - viz bod 3.
  • Je možné použít neLEGO dodatečné osvětlení - viz bod 4.
  • Je možné nahradit provázky, flex trubičky a pneumatické hadičky.

6. Expedice
  • Termín expedice je stanoven na sobotu 7. června 2025.
  • Pořadatel nejpozději do konce dubna zveřejní výškový profil trasy vč. přibližně zvýrazněných důležitých bodů
  • Účastníkům nebude zveřejněna trasa expedice, vše se dozví až v místě startu.
  • Účastnící se setkají na předem určeném místě, odkud společně vyrazí.
  • V místě dodatečných zkoušek se závodní posádky střídají dle rozlosovaného pořadí.
  • V případě poruchy na vozidle je stanoven časový limit (max. 10 min.) na její odstranění. Po jejím vypršení a neschopnosti pokračovat v expedici je soutěžící diskvalifikován a ostatní účastníci pokračují dále. Toto se týká i nepovolené výměny baterií z batohu jakéhokoliv soutěžícího - vyjma předem známých checkpointů.
  • Expedice se koná pouze za příznivého počasí. O změně termínu/konání rozhoduje pořadatel.

Snad jsem na nic důležitého pro tuto chvíli nezapomněl, pokud ano, tak se určitě ptejte.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

Super, píšu si do kalendáře.
Jen jeden dotaz - můžu auto ovládat modelářskou vysílačkou a řídit geekservem? :D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

Vysílačka není problém - viz bod 3. pravidel. Co se týká ovládání, resp. řízení, tak předpokládám, že to je nějaký modelářský motor/servo. Upřímně, raději bych jakékoliv pohonné komponenty viděl rád čistě LEGO, když to mají být LEGO auta ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

Rozumím a chápu. 
Jen pro úplnost - Geekservo je LEGO kompatibilní řada motorů (podobně jako Buwizz nebo Sbrick), které mnohem snáze komunikují buď se systémem RC ovládání, nebo s mikropočítačem v robotice. Na řízení by to bylo fajn, spojit origo LEGO servomotor s RC vysílačkou vyžaduje vlastní elektroniku navíc.

https://rpishop.cz/servomotory/3670-geekservo-2kg-360-kompatibilni-s-lego.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ-Pmax-Ostatn%C3%AD&utm_id=19583508861&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwhYS_BhD2ARIsAJTMMQanX7LbEf6IkGN5_C-R_sm84kL3247DCofrH65Thf-ChyTn6g3xHI4aAkfrEALw_wcB

bejver

Zdravíme.

Též si píšem a jdem stavět. Možná nějaké první dotazy - posádka musí být je Minifig nebo Technicfig? A ohledně ovládání navijáku - předpokládám že u PU Hubů je ok nadálku (není konflikt kanálů, že).

PS: Motivačně přikládám video z našeho loňského tréningu s dodatkem,že takhle těžká auta pro dlouhou expedici určitě nebudou: https://disk.yandex.com/i/T4sh5AxO5SOdEQ

Shmade

Super, taky jsem si napsal do kalendáře. :)

peter

Citace od: bejver kdy 28.03.2025, 10:54:20posádka musí být je Minifig nebo Technicfig? A ohledně ovládání navijáku - předpokládám že u PU Hubů je ok nadálku (není konflikt kanálů, že).

Posádka není omezena - jak se to kumu bude hodit a líbit ;) Co se navijáku týká, tak klidně může být ovládán z vozu - Samozřejmě samotné navíjení musí být motorem, ne rukou ;)

Rixin

Tak mě se ten datum bohužel nehodí. Tak se aspoň těšim na nějaky video, užijte si

peter

Níže přikládám profil trasy s vyznačenými některými klíčovými body, které nás v expedici budou určitě čekat. V profilu si můžete také všimnout vyznačených tři míst - "Depo". Toto jsou jediná místa, kde je povoleno tankování, tj. výměna baterek. Mezi těmito body je tankování umožněno jen, pokud si samo vozidlo poveze náhradní palivo.

Drtikol

Citace od: peter kdy 28.03.2025, 12:37:49... Co se navijáku týká, tak klidně může být ovládán z vozu - Samozřejmě samotné navíjení musí být motorem, ne rukou ;)

Ahoj, s tím navijákem jsi mě moc nepotěšil. Už jsem si mnou ruce jak mám postaveno a koukám že to budu muset celé předělat 😆
A 2,5 km na baterku bude celkem výzva. Zatím při testovacích jízdách jsem sotva dojel dva kilometry... Asi budu muset naložit náhradní baterky 🙂

peter

Citace od: Drtikol kdy 27.04.2025, 13:36:24A 2,5 km na baterku bude celkem výzva.

Já bych jen upravil, že nejdelší úsek mezi ofiko depy má 3km ;)

PsychoWard666

Taky pomalu něco stavím a chci se zeptat jestli rychlost cca 2km/h je dostatečná?

Drtikol

Tak posílám první vykopnutí, inspiroval jsem se vozem Matt's Off Road Recovery Wrecker. Ještě musím otestovat kolik toho zvládne s přidaným motorem na naviják a náhradní baterkou místo spolujezdce :) Ale nepředpokládám už nějaké velké změny, maximálně změnu převodů.

Aktuálně jede na 2x PF L a jediná redukce je starý diferenciál, takže 1,4:1.
Napájení je pomocí starého dobrého Buwizz 2.0, pojedu nejspíš na "normální" mód, jinak to moc žere :)
Zatáčení servo, naviják PF M a lego LED světla.

PsychoWard666

Tak taky pomalu dokončuji auto na expedici. Zvolil jsem jako předlohu Kei van, protože jsem chtěl postavit něco menšího, snad se podaří i s hendikepem v podobě menších kol dojet.

Podařilo se mi tam dát dvoustupňovou dálkově ovládanou převodovku, naviják, 2 motory pro pohon a jeden pro zatáčení. Ještě pak dodělám světla a nějaké drobnosti na zahrádku atd...

Měch

Také intenzivně dokončuji :laugh: Ale zdá se, že jsem asi neodhadl měřítko.
Zrovna se babrám s povinnou výbavou a chci se zeptat, co se myslí "jedním záchytným bodem na každé straně vozidla" Jsou tím myšleny i boky, nebo jen, vepředu a vzadu, jako na Trialu?

Abych taky představil své vozidlo, jde o model Gyoza Mark VII 1979, lépe známé pod jménem Pizza Planet Truck. Chtěl jsem postavit něco, co se obejde bez ozubených koleček a hřídelí, takže nakonec je kolečko jen v zatáčení a navijáku. Každé kolo pohání vlastní XL motor a ovládání je skrz originální RC jednotku. Takže jsem fakt zvědavý, jak daleko dojedu na jednu "nádrž". Nevýhoda je, že musím mít v kufru druhé napájení na světla a naviják.

Teď už zbývá jen trénovat. Povedlo se mi ale odhalit z Petrových indicií, kudy přesně povede trasa, takže mám slušnou představu, co nás čeká muhehehe >:D .
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

HD

K tomu přestřelenému měřítku - vzpomněl jsem si na tuhle potvoru. :D

HD

U mne zatím nic moc, jen neotestovaný podvozek na dvou L motorech

HD

@peter Dotaz - v minulých expedicích do povinné výbavy vozidla patřil i polep - Kostky Trophy, Kostky.org a LEGO Technic. Je to stále povinné, nebo letos polep není potřeba? 

peter

Polep nechávám na vás. Když bude, tak potěší, když nebude auto taky pojede ;)

Jinak velikostí jsi Měchu určitě nepřestřelil, ba naopak. Některé úseky a to i v minulých letech byla pro malá auta skoro nesjízdná, takže myslím, že jsi úplně v pohodě.

JardaKovalski

Koukám že jsem dost zaspal co se týče expedice :o . Myslel jsem si že mám auto připravené ale nějak se mi nevejde do pravidel. (počtem kol)

Zkusím ještě oprášit auto z minulé expedice a zkusit trochu připravit.

Vidím že HD měl dotaz na RC servo kompatibilní s legem ale nenašel jem vyjádření zda je povolené nebo ne.
Jde mi jen o servo samotné.

HD

Doplním ještě, že ovládat vysílačkou Lego servo je kvůli odlišnému napájení (4 a 3-žilový kabel) možné jen s custom konvertorem, který se běžně neprodává. Řízení tak budu řešit machanicky zpomaleným (šnek) PFM-motorem.

Rixin

Taky stavim a testuju, sázim ze se to přesune kvůlipocasi  >:D
Na RWD docela dobry vlastnosti v terenu. 2km v terenu z jedny baterky a neni ani vycucaná.

Zde img

Rixin

Citace od: peter kdy 12.05.2025, 06:48:48Jinak velikostí jsi Měchu určitě nepřestřelil, ba naopak. Některé úseky a to i v minulých letech byla pro malá auta skoro nesjízdná, takže myslím, že jsi úplně v pohodě.
Musim se přiznat, že konkrétně měřítko je pro mě vždycky obrovský dilema, právě kvůli následné velikosti kol. Vždycky chci velký kola, ale ne až tak velký auto, navíc vedle technic figurky už kola 63mm vypadaj extrémě. Když je navíc ještě požadavek na sériově vyráběnou předlohu, ty tři množiny se prostě moc neprotínaj ':-D je to buď Sherp, nějakej zetor, nebo jinej agrostroj a možná pak ještě nějakej důlní náklaďák.
Jasný, je to "jen" lego závod, ale vždy se v podstatě spokojim s tím, že "domů mě přece nepošlou" a splním aspoň 2 krytéria.
Předpokládám, že nejsem jedinej.

PsychoWard666

@Rixin Já taky měl trochu dilema s velikostí, tak jsem se rozhodl pro menší dodávku a nakonec už jí upravují na použití větších kol a 12V  :D Ale pořád zůstává šířka karoserie 15 studů tak jsem zvědavý jak to obstojí v terénu

bejver

Zdravíme!

A hlásíme, že obě expediční vozidla jsou pojízdná. https://disk.yandex.com/i/0P6B2_LmKaclFA

peter

Ahoj všem. Pomalu se nám blížří termín a tak bych se rád zeptal, kolik vozidel plánuje expedici zdolat? Odpovězte/zahlasujte mi prosím v anketě.

PsychoWard666

Po několika neúspěšných pokusech s dodávkou náš tým dovezl z Japonska Kei truck stejné značky a provedl důkladné odlehčení a zjednodušení konstrukce  :D  a tímto se tedy oficiálně hlásím na expedici.

Pro pohon slouží dva L motory, jeden L motor pro zatáčení a jeden L motor pro naviják. Dvoustupňová manuálně ovládaná převodovka. Ještě chybí dodělat osvětlení.

Model vychází ze Suzuki Omni ale pro inspiraci na úpravu posloužil koncept Suzuki Carry Mountain Trail.