Vystavotelské skyls typy / triky - stavební techniky - podělte se

Založil Hacislav, 17.11.2024, 17:33:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hacislav

Rozhodl jsem se založit toto vlákno do kterého bych rád soustředil rady / typy a triky jak stavět modely  pro výstavu/y = proto aby v co nejlepším stavu přežil transport, aby jeho příprava pro prezentování zabrala co nejméně času / aby to ideálně zvládl i někdo jiný než je autor modelu.

Rád bych postupně vypíchnul některé pěkné vychytávky co mají někteří naši kostkaři.

Asi sem tam poukážu na nějaké postupy jak věci raději nedělat...

Sám nejsem nějakým vystavovatelským matadorem, zatím jsem vystavoval jen zopár svých MOC. Ale i tak jsem zvládl nadělat něco chyb, nebo použít ne úplně vhodných technik.

Doufám, že mě v tom tady nenecháte a taky přispějete nějakou tou radou, nebo osvědčeným trikem.

Seznam:

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

pevnost modelu

* jednorázová stavba tak pro fotku / ala domeček s karet
* hodně křehké / = vytrínovka do vytríny doma dobrá na výstavu ne moc vhodná sám stavitel má problém převést na místo v pořádku, manipulovat s modelem je schopen asi jen stavitel..

* další stupně si jistě zvládnete doplnit sami

** Lepený model

Na začátek mám pro vás krásnou ukázku jednorázové stavby

Cheese Month! - Final by Grant Davis, on Flickr

konec modelu

Hacislav

Stromy
Nápadů a návodů jak postavit pěkný strom najdete na netu fůru. To si jistě najdete sami.

Pojďme se na podívat s vystavovatelského hlediska.
Strom je spohledu trasportní odolnosti, dost špatný a náchylný:
Nosná část je úzká, má vysoké  těžiště,  jen několik málo stadů nese těžkou korunu...

Jak teda zvýšit odolnost stromů?

Nejčastěji se obvikle kmeny budují pomocí bricků 2x2 (kulatých) = tření a grip 4 stadů

-1 * tak proč ne ještě downgrade?
Na jedné z letošních výstav, jsem potkal stromový "downgrade". Nebudu jmenovat daného stavitele/model nejde mi o jeho peskování.
Plate Modified které snižují počet studů v ploše se obvikle používají pro usnadnění rozebírání. Což vpřípadě kmene stromu vážně není dobrý nápad.

Strom s kmenem se snížením na jeden stud, způsoboval že vlivem otřesů, jak navštěvníci procházeli a prohlíželi si výstavu, se strom samovolně rozpadal.
Strom co se rozpadá už při vystavovaní při vystavení na stole, jak by mohl přežít bez úhony nějaký transport?

0 - 4 study
často používano, ale pokud postavíte těžkou korunu jako já u své "záhumenky" tak grip 4 studů je stále málo.

Jak tedy pevnost stromů zlepšit?
Stačí použít dirku, která ve většině bricků co se používá na kmeny je.

A) buď prostrčením axle

B) nebo prostrčením trubičky (hose)

Zpevněné stromky jsou realtivně běžně používané. Ale obvikle nemají své pevně určené místo v terénu. Takže se často transportují samostatně a pak se plus-minus umístí na svoje místo v terénu.

+1 - A) zpevněné předem určené místo pro strom - stačí dole s kmene nechat čouhat axli nebo trubičku...
        A do terénu umístit
Brick Special 2 x 4 with 3 Axle HolesGreen397896244915Bricklink
Ano to je jeden z bricků co jsem navrhoval pro nominaci do Lugbulku. A tímto se snažím za tuto kostku nepokritě lobovat.

B) zajimavým způsobem je šacha pro "zapichování" stromků, které je použíté v novém setu 21353 Botanická zahrada čas 13:09

TYP na trubičky
Legové trubičky jsou relativně (některé opravdu) drahé, za kus "brčka"
Navíc maximální délka pure Lego trubiček je malá. Takže je zkracovat na konkrétní délku je člověku dost líto...

Proto mám pro vás typ na nepuristické trubičky, já jsem si koupil obdobné trubičky  jako ty Legové v prodejně Pecka Modelář.
A oproti Legovým trubičkám jsou výrazně delší, takže umožňují zpevnění výrazně delší/větších konstrukcí než ty pure Legové trubičky...

Petronel

Citace od: Hacislav kdy 17.11.2024, 17:45:44pevnost modelu

..

Na začátek mám pro vás krásnou ukázku jednorázové stavby

Jen jsem chtěl říct, že i takové stavby se dají vyřešit na výstavu. V tomto případě vidím, že jsou i zdi z narafičených sýrů, tak to asi těžko, ale s takovou podlahou už mám zkušenosti.

Když jsem stavěl Poslední chvíle magie, tak jsem tam takovou podlahu měl a vezl jsem to na několik výstav.

Důležité je na pevnost a zajištění všech detailů už myslet při stavbě. V tomto případě ty sloupy se daly jednoduše celé odcvaknout a z velkých plates jsem měl připravené kompletní "cestovní víko", které zakrylo celou tu podlahu nahoře a chytlo se na původních studech sloupů. Celá stavba přežila více výstav.
Dobré je také minifigy takto v prostoru na cestu sundat a umístit až na výstavě dle fotky na telefonu. Tím se také zamezí pádům a tomu, že pak až pozdě zjistíte, že nějaká tam leží nebo je ve špatné póze... Efekt vody, ledu, i plamenů byl také napevno a žádný dílek tam nebyl volný.

Tím už se dostávám k dalšímu tipu  ;D
Stavět stavby tak, aby to sice vypadalo živě a jako naházené volné kostičky, ve skutečnosti však vše dobře zajistit a uchytit aby nic nepadalo a nehýbalo se. A jde to i bez lepidla!
V příloze jedna z mých místnůstek z projektu "Sousedé I." - místnost Pepíček staví věž.
Vše drží i když stavbu obrátíte vzhůru nohama.

Hacislav

Mirek = človíček od kterého je stále co se učit...

Citace od: mirek kdy 23.11.2024, 19:06:14Fando, děkuji. Ano, to jsem se snažil o časový snímek opuštění výstavy ...asi 20 minut.
Nyní jsem vylepšil transportní vozík, odlehčený a větší kolečka. Právě v Praze malá kolečka na kostkách a sněhu a v Ostravě hrbolatý beton a prahy mě donutily změnu.
Vylepšení jsem provedl v plexi obalech, kam jsem umístil polystyrénové distanční vložky, takže ani při jízdě v autě nedochází k padání modelů uvnitř plexi.

"Já bych se teď potřeboval naučit přímý odkaz na příspěvek tady na fóru."
Abych mohl udělat prolink k příspěvku, kde Mirek ukazuje fotky přepravního boxu svých plexi.

fanda

Citace od: Hacislav kdy 23.11.2024, 19:27:32Mirek = človíček od kterého je stále co se učit...

Citace od: mirek kdy 23.11.2024, 19:06:14Fando, děkuji. Ano, to jsem se snažil o časový snímek opuštění výstavy ...asi 20 minut.
Nyní jsem vylepšil transportní vozík, odlehčený a větší kolečka. Právě v Praze malá kolečka na kostkách a sněhu a v Ostravě hrbolatý beton a prahy mě donutily změnu.
Vylepšení jsem provedl v plexi obalech, kam jsem umístil polystyrénové distanční vložky, takže ani při jízdě v autě nedochází k padání modelů uvnitř plexi.

"Já bych se teď potřeboval naučit přímý odkaz na příspěvek tady na fóru."
Abych mohl udělat prolink k příspěvku, kde Mirek ukazuje fotky přepravního boxu svých plexi.
Já jsem se až včera naučil přidat obr. k citaci. Možná jsem extremně blbej. Ale připadá mi to tu tak trochu dřevěné. Chápu, nejsou v rozvinutých společnostech lidi ;-)