Hnědé díly - jaké praskání je ještě normální?

Založil XPete-1, 16.11.2024, 21:06:03

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

XPete-1

U jaké manipulace s hnědými díly je běžné, že prdne?

Například já jsem chtěl pohnout s nohama koně 10352c01pb01 a rázem jsem měl dva polokoně.

Další vlastnoruční příklady se špatným koncem - pokus o nacvaknutí paží do hnědého torsa a děla do hnědého podstavce.

Jsou už aspoň nověji vyrobené hnědé díly na toto odolnější?

A naopak classic brown je na tom jak?

Chairudo

Já mám zkušenosti akorát s Plate že praskají při pokusech odcvaknout rozdělovačem a delší bricky 1xX už mi taky několikrát praskly.
U hnědé je to taková loterie  :D

Nemyslím si že to spravili, nebo že by se o to vůbec pokusili.
Většina barev má své unikátní chemické složení a něco v té hnědé ji dělá náchylnější na praskání.

Co je classic brown? Myslíš starou hnědou?
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Pool

Dark red je taky dost praskající barva a kromě plate, praskají u těchto barev mnohdy i tile  >:(

XPete-1

Citace od: Chairudo kdy 16.11.2024, 21:38:04Co je classic brown? Myslíš starou hnědou?

Ano, přesně tu.

Citace od: Pool kdy 17.11.2024, 14:27:16Dark red je taky dost praskající barva a kromě plate, praskají u těchto barev mnohdy i tile  >:(

Jj, ta mi taky praskla. Je to zarážející, že po x desítkách let vývoje plastických hmot nelze plast nějaké barvy vyrobit dostatečně pevný,.

Ten rozdíl je velice zarážející.

Vasyk

Víkendová zkušenost, je to opravdu "radost" ze stavění, když ti každá tile praskne. Hnědé 1x4 už jsem neměl sílu z prototypu MOCu vyndávat, prasklé podélně celé. Barva Dark Red.

Daniel

Citace od: Vasyk kdy 18.11.2024, 07:10:03Víkendová zkušenost, je to opravdu "radost" ze stavění, když ti každá tile praskne.

:D  Jsi otevřel pytlík z LB ještě později, než já ve 2016 - viz níže  :D
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=50458.0

Daniel

Jinak s těma RB dílky jsem taky už pěkně vytočený! Dílky zůstávají občas napůl, ale to si člověk říká, že dílky v řádech jednotek ještě oželí.
Naposledy jsem potřeboval hnědé paže - zkoušel jsem z dvou torz (LOTR a druhé tuším POTC) a dopadlo to neslavně...naštěstí neprasklo torzo, ale paže...

Anatyt

Ja sa len divím, že po toľkých rokoch to nevedia fixnuť. Veď toto sa deje vyše 10 rokov.

Chairudo

Citace od: Vasyk kdy 18.11.2024, 07:10:03Víkendová zkušenost, je to opravdu "radost" ze stavění, když ti každá tile praskne. Hnědé 1x4 už jsem neměl sílu z prototypu MOCu vyndávat, prasklé podélně celé. Barva Dark Red.

Taky mě to ještě někdy čeká  >:D

yoshimaka

Nejnovější zkušenost mám s DkBrown - 2 plate 2x6 - na ty ostatní jsem byl už hooooodně opatrný. S RBrown bojuju pořád. Naposled asi před měsícem jsem svoji frustraci z rozlomeného koně a spousty "dřevěných" boxů vyřešil sekundovým lepidlem a jednorázovou instalací "postapo outpost". Vůbec to, že jsem do LEGO repertoáru zařadil "krágl" mě neskutečně rozložilo. Ale cesta s Legem jde prostě dál...
S DkRed jsem se ještě nesetkal s problémy, ale kdysi jsem už postoval pink cheese slope, které praskly ihned po prvním nasazení na stud.
Lust och fägring stor

cetonia25

Citace od: Anatyt kdy 18.11.2024, 09:17:36Ja sa len divím, že po toľkých rokoch to nevedia fixnuť. Veď toto sa deje vyše 10 rokov.
Z toho, co jsem zaznamenal (a taky z toho co mi říkal nejmenovaný zdroj z Kladna), se prý kvalita od roku výroby cca 2019-2021 začala zlepšovat a jde to poznat. Nová hnědá (ačkoliv barevně stejná) by tuto vadu mít neměla. Celý problém spočíval v použití barev, jejichž aplikace přirozeně zhoršuje kvalitu plastu.

XPete-1

Citace od: Anatyt kdy 18.11.2024, 09:17:36Ja sa len divím, že po toľkých rokoch to nevedia fixnuť. Veď toto sa deje vyše 10 rokov.

A stará hnědá praskala taky nebo ne?

A proč vlastně LEGO se rozhodlo měnit hnědou a šedou barvu? Estetika? Ekologie?

XPete-1

Citace od: Daniel kdy 18.11.2024, 09:16:06Jinak s těma RB dílky jsem taky už pěkně vytočený! Dílky zůstávají občas napůl, ale to si člověk říká, že dílky v řádech jednotek ještě oželí.
Naposledy jsem potřeboval hnědé paže - zkoušel jsem z dvou torz (LOTR a druhé tuším POTC) a dopadlo to neslavně...naštěstí neprasklo torzo, ale paže...

Jo, takhle měnit ruce u hnědých tors z LOTRu nebo POTC... nebo vlastně stačí i Iron Man.

TO JE SPRÁVNÝ ADRENALINEK.  >:D

poMOCník

Citace od: yoshimaka kdy 18.11.2024, 10:46:46Nejnovější zkušenost mám s DkBrown - 2 plate 2x6 - na ty ostatní jsem byl už hooooodně opatrný. S RBrown bojuju pořád. Naposled asi před měsícem jsem svoji frustraci z rozlomeného koně a spousty "dřevěných" boxů vyřešil sekundovým lepidlem a jednorázovou instalací "postapo outpost". Vůbec to, že jsem do LEGO repertoáru zařadil "krágl" mě neskutečně rozložilo. Ale cesta s Legem jde prostě dál...
S DkRed jsem se ještě nesetkal s problémy, ale kdysi jsem už postoval pink cheese slope, které praskly ihned po prvním nasazení na stud.

Dark Brown mi ještě nepraskly. Měl jsem za to, že ty jsou na tom o hodně líp. Co třeba ty nové tile DkBrown? Už někomu praskly?

Hardegon

Tyhle okna mam vyloženě strach používat. Když musím, snažim se opatrně a moc nedocvakávat.

Citace od: poMOCník kdy 20.11.2024, 22:23:09Dark Brown mi ještě nepraskly. Měl jsem za to, že ty jsou na tom o hodně líp. Co třeba ty nové tile DkBrown? Už někomu praskly?

Mně jo. Hlavně při rozebírání. Když vim, že to hrozí, pracuji s nimi opatrně, na větší kusy používám 2 separátory, aby se mechanicky namáhaly rovnoměrně a ne v jednom místě.

Hardegon

O víkendu jsem rozebíral starší model a stavěl nový. Ta hnědá fakt neni dobrá na práci.
Ten DkBrown Round Plate se mi pak ještě rozsypal na čtvrtiny.

Hacislav

Máte nějakou (osvětšenou) techniku jak rozebírat dílky ryzikových barev, tak aby se zvýšila šance že nedojde k prasknutí?
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

milanv

Mně nepomohlo zatím pořádně nic. Mám pocit, že _trochu_ pomáhá rozebírat v hodně v teple, ale to je spíš naopak: oproti normálu se to ještě celé zhorší, když rozebíráš někde v zimě. Takže jediné, co mi pomáhá, je meditace a smířit se dopředu s tím :)
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Citace od: Hacislav kdy 02.01.2025, 19:00:51Máte nějakou (osvětšenou) techniku jak rozebírat dílky ryzikových barev, tak aby se zvýšila šance že nedojde k prasknutí?

Ostatní barvy jsou celkem průžné. Hnědá ne. Kde jdou normálně díly odloupnout separátorem, tam hnědá praskne. Třeba RdBrown plate 1x10 odloupávám pomalu dvěma separátory najednou, aby se díl co nejméně kroutil nebo uštípnul o stud dílu pod ním.

Velunek

Zdravim - moje zkusenost:
1. Sedlo na kone brown - pridate mec chcete ho vytahnout rupne ten malej drzak  :-\
2. Sedlo na kone cervene/ modre ruplo uz pred vice nez 35 lety....
3. Imperial flag ship- a) mel jsem ho dlouhe roky ve skrini ted ho mam vystaveny, ale mimo prime svetlo - bocni drzak " sitoviny" sedy rupnul
  b) spoje pod palubou hnede plate 1x8 nebo 1x10 uplne na padrt - doslova se mi rozpadly v ruce .....
4. Mam hromadu hnedych flet tile jako prazce na koleje a jeste jsem je nezkousel oddelit, ale jak to tady ctu, asi to bude problem .... >:D

Anatyt

Len pre silné žalúdky. 8)

Mr. Cube

Anatyt

Tak figúrky som ešte popraskané nevidel! :o To už je hardcore.

Chairudo

Hlavně ten výraz ve tváři je odpovídající rozsahu zranění :laugh:
Těžko říct, jestli to bolelo víc figa nebo jeho majitele ;)