Vánoční výloha na rok 2025

Založil peki, 08.11.2024, 16:13:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

peki

Tak já přidám ještě -1 :) Žádný nápad není špatný. Ne každý nápad je vhodný na realizaci vánoční výlohy po instalaci na OC Černý Most (má to svoje prostorové a instalační limity, včetně rozměrů a času na instalaci).

Některá témata může být lepší rozpracovat formou třeba společného projektu (bez výše uvedených limitů) a potom uvidíme jestli by se část hodila i nějaké vánoční výlohy. U něčeho muže být kouzlo spojené i s jinou velikostí (hloubka, délka).

S F1 jsme začali okolo 18:00 a končili jsme po 21:30.

Co tím chci říci. Poslední roky se společné projekty omezili na vánoční výlohu a to je škoda. Je to jeden typ společného projektu, který je dá se říci v režimu zakázka.
Dříve bylo běžné že jsme mněli nějaký společný projekt jen pro sebe = naši výstavu. Bylo by fajn zkusit něco takového znovu. Výhodou je téma které je na nás.

cetonia25

Citace od: peki kdy 19.03.2025, 15:49:11Tak já přidám ještě -1 :) Žádný nápad není špatný. Ne každý nápad je vhodný na realizaci vánoční výlohy po instalaci na OC Černý Most (má to svoje prostorové a instalační limity, včetně rozměrů a času na instalaci).

Některá témata může být lepší rozpracovat formou třeba společného projektu (bez výše uvedených limitů) a potom uvidíme jestli by se část hodila i nějaké vánoční výlohy. U něčeho muže být kouzlo spojené i s jinou velikostí (hloubka, délka).

Co tím chci říci. Poslední roky se společné projekty omezili na vánoční výlohu a to je škoda. Je to jeden typ společného projektu, který je dá se říci v režimu zakázka.
Dříve bylo běžné že jsme mněli nějaký společný projekt jen pro sebe = naši výstavu. Bylo by fajn zkusit něco takového znovu. Výhodou je téma které je na nás.
Souhlasím. Z časových a množstevních (z hlediska kostek) důvodů jsem se naposledy účastnil sousedů a rád bych si něco takového zopakoval. Už jsem tu navrhoval Postapokalyptické město za hradbami (vytvořil jsem i vzorový modul hradby), nicméně bohužel nemám zkušenosti ani čas na organizaci něčeho takového. Pokud by se někdo našel, rád mu tento nápad přenechám, ale nebránil bych se ani ničemu jinému.

samy405

Pokud je prostor tak bych se přihlásil jako stavitel na vánoční výlohu 2025. Děkuji :)

Chikos

Citace od: peki kdy 19.03.2025, 15:49:11Tak já přidám ještě -1 :) Žádný nápad není špatný. Ne každý nápad je vhodný na realizaci vánoční výlohy po instalaci na OC Černý Most (má to svoje prostorové a instalační limity, včetně rozměrů a času na instalaci).

Dost by mě lákala témata: castle, fantasy castle, nebo steampunk.

Chairudo

Citace od: Chikos kdy 22.03.2025, 08:45:05Dost by mě lákala témata: castle, fantasy castle, nebo steampunk.

Já taky myslel na fantasy/castle, otázka je kolik lidí by chtělo stavět hrady a kolik terén kolem jestli je to reálné 🙂
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

yoshimaka

Na castle mě napadaly 2 varianty,které mají společný základ: Prakticky taková "hradní stěna" - uprostřed hlavní brána a na každou stranu zeď, která je ukončená věží. Jednotlivé moduly by byly části té zdi s tím, že existuje jednotící prvek - spojovací část (stejně jako u space).

V prvním případě by se jednalo o takový Hrad lvího krále, ale pořádně rozšířený. Každý modul by byl něčím jedinečný - může tam probíhat stavba, bitva, milostné setkání, alchymistická dílna... no, nechám na každém jeho fantazii - Nejspíš by byl otočený vnitřní stranou k divákovi, aby bylo možno nahlédnout do všech možných zákoutí a scenérií. Nese to s sebou IMHO domluvu, který hradní rod tam dát, ať tam není úplný mišmaš.

Další nápad je takový mix - výlet do všech hradních frakcí - prakticky by se jednalo o tu samou scénu, ale s variantou, že každý kus zdi by byl přizpůsoben jednotlivým frakcím: Forestmen, Wolfpack, Dragon Knights, Fantasy era, etc.. Nebezpečím v tomto případě je to, že běžnému diváku to nic neřekne, ale hradaři se můžou vyřádit fantazijně do aleluja - určitě se tu najde příznivce každé možné vydané frakce :-) V tomto případě by mohla být hradní stěna i čelem k divákovi, ty rozdíly jsou prostě patrné a odlišitelné u většiny hradních frakcí. Tato volba je poctou Lego hradům napříč jejich historií spojenou v jednom celku. ¨

V obou případech je možné dole postavit kus vesnice, důl.. les atp. Jak Vám to zní? a krom toho se dá stavět systémem "sousedé", kdy si každý vezme místnost se scénou/hradní rod, vrch či spodek, hrad či podhradí (ani podzemí není nutné, ale je možné).. prostě hrát si s hrady!
Lust och fägring stor

Stimpi

Vidím tady kupu krásných nápadů, nicméně některé vhodnější spíš na samostatný společný projekt než na vánoční výloho pro "zákazníka".

Kuba

Jen nápad do pléna, třeba i na další roky..., ale co takhle výloha betlémů na různá témata. Každý by si přišel na své, Castle stavitel by stavěl hradařský betlém, Space stavitel, vesmírný betlém, Pirátský stavitel pirátský betlém, Vláčkař, vláčkový betlém, atd atd... (a mohlo by vzniknout i více betlémů na jedno téma, a každý to stejně pojme po svém a každý vlastně i tak bude jiný)...
Odpadlo by tak navazování modulů, a podzemí, a mohlo by se to vystavit třeba ve dvou, či třech řadách nad sebou, na něco jako regál, nebo police.

Stimpi

Nápad to je suprovej, ale zatím asi nerealizovatelnej z důvodu vnitřních pravidel Lega.

milanv

Citace od: Kuba kdy 24.03.2025, 18:31:26Jen nápad do pléna, třeba i na další roky..., ale co takhle výloha betlémů na různá témata. Každý by si přišel na své, Castle stavitel by stavěl hradařský betlém, Space stavitel, vesmírný betlém, Pirátský stavitel pirátský betlém, Vláčkař, vláčkový betlém, atd atd... (a mohlo by vzniknout i více betlémů na jedno téma, a každý to stejně pojme po svém a každý vlastně i tak bude jiný)...
Odpadlo by tak navazování modulů, a podzemí, a mohlo by se to vystavit třeba ve dvou, či třech řadách nad sebou, na něco jako regál, nebo police.
Dobrý nápad, ale na naše výstavy, abychom se nemuseli hádat o blbostech s Legem.
Stačí že museli skousnout Týnský chrám na Staromáku 😉 Podotýkám, že prostý fakt, že tam ta budova je, správně ideologicky uvažujícího jedince nezviklá. A ty bys jim tam nasadil betlémy, to tak! Zaplétat do Vánoc betlémy, no kdo to kdy viděl?! Co budeš chtít příště, co si zase vymyslíš, snad dárky od Ježíška, ne?

No, takže na naše výstavy - jak píšu.
Pán na Žlutém hradě

basgitara

A nechcete urobiť niečo na súčasný hit podla hry Kingdom Come: Deliverance 2.   Hrad Trosky alebo stará Kutná Hora ?

peki

udělám rozcestník (co ne netýká vánoční výlohy budu mazat), tady nechám vánoční výloha 2025. Ostatní hodím do vlákna společný projekt 2025.

Z toho důvodu bylo založeno vlákno:
společný projekt 2025
odkaz

Do tohoto vlákna pište nápady na společné projekty. Téma je propagováno i na hlavní stránce.  SEM jenom Vánoční výloha.

Řešíme 2 věci:

Vánoční výloha 2025 - pište sem

Společné projekty (ale klidně i budoucí vánoční vlohy)
společný projekt 2025

odkaz

Pro vánoční výlohy (na rozdíl od společných projektů s účastí Lego) platí přísnější pravidla. Tím říkám že i společný projekt má podle Lega nějaká (snadněji splnitelná pravidla). Mimochodem galerie betlémů  se nevejde ani do kategorie společného projektu za účasti Lego.

Pokud se budeme bavit o společném projektu bez účasti LEGA (myšleno bez projektového LUGBULKu) tak platí pouze pravidla kostky.org :) A na to si založte klidně vlákno v sekci kam to tématem zapadá. Chápu pokud jsem neznámý člen kostek, sám nic nestavím, že se mi to bude rozjíždět hodně těžko. Ideální je pokud náčelník projektu také něco staví, aby byl schopný vést ostatní účastníky projektu.

Už je to jasnější ?
Díky

milanv

Peki, poprosím o odkaz na ta pravidla pro společný projekt s projektovým LB, to jsem nenašel ani v tvém úvodním příspěvku ve vlákně na společné projekty. Díky.
Pán na Žlutém hradě

peki

Citace od: milanv kdy 25.03.2025, 11:10:31Peki, poprosím o odkaz na ta pravidla pro společný projekt s projektovým LB, to jsem nenašel ani v tvém úvodním příspěvku ve vlákně na společné projekty. Díky.
doplněno, modifikoval jsem první příspěvek:

obecná pravidla kostek (ještě rozšířím, jde defakto o organizaci a životní cyklus společného projektu)

konkrétní pravidla na rok 2025 pro "projektový" LUGBULK

milanv

Citace od: peki kdy 25.03.2025, 11:53:12doplněno, modifikoval jsem první příspěvek:
Díky, to je ono, ať je to na jasném místě. Super.
Pán na Žlutém hradě

waf

K vánoční výloze mě napadlo, že v dobře dostupné boční části projektu bychom mohli připravit volný prostor (např. 16x16 nebo 16x32...), prostřednictvím kterého by se mohla do projektu zapojit i veřejnost - kdokoli by mohl přinést svůj vlastní modul odpovídající velikosti, který by obsluha prodejny položila na připravený volný prostor, aby si ho mohl vyfotit na památku jako součást celého velkého projektu...

peki

Citace od: waf kdy 27.03.2025, 10:12:11K vánoční výloze mě napadlo, že v dobře dostupné boční části projektu bychom mohli připravit volný prostor (např. 16x16 nebo 16x32...), prostřednictvím kterého by se mohla do projektu zapojit i veřejnost - kdokoli by mohl přinést svůj vlastní modul odpovídající velikosti, který by obsluha prodejny položila na připravený volný prostor, aby si ho mohl vyfotit na památku jako součást celého velkého projektu...

Není možné. Výloha přístupná není.

peki

Loni jsem o tom po instalaci perníků o vánocích dlouho přemýšlel. Nakonec mi uzrál v hlavě tento nápad. Realizace českého městečka (klidně horského městečka) s přechodem k nějaké propracovanější části přírody (nějaký lyžařský areál). Vzhledem k výloze a jejím omezením půjde o zkratky, nicméně a to zdůrazňuji o to více bude potřeba se věnovat MOCařské stránce.
Pokud si někdo říká že to za  poslední týden spíchne (ono to vždy nějak dopadlo) tak nespíchne to ani za poslední měsíc.

Představuji si dodání větších celků 2x 48x 48 nebo 1x48x48 (kde to situace dovolí).
Mapa je orientační - je teda k diskusi :) 

výška diorámatu

popis bloků
měřítko (kompatibilní s LEGO modulárem) nebo pouze o trošku věčí (bude ještě předmětem diskuse. Ale určitě ne velikost staromáku
propracovanost budov spíše pěkné jako u modulárů ne strohé paneláky
A 1-2
růžová konec města/zasněžené budovy
zelená nízká zasněžená krajinka/stromy tvořící břeh rybníka

B 1-2
modrá velký zamrzlý rybník na kterém děti bruslí, hrají hokej atd.
B2 zelená nízká zasněžená krajinka/stromy tvořící břeh rybníka a přechod mezi bodovou a přírodou

A,B 3
A,B 6
růžová budovy
červená budova s otevřeným interiérem je vidět dovnitř(dodámě osvětlení)
- něco jako sousedi a vánoce
- nebo zajímavá budova(muzeum) kde se to hemží scénkami/nápady

A 4,5
růžová budovy

B 4,5
propracované náměstí s trhy, stromečkem, prodejem kaprů, prodejem stromků, podium de se zpívají koledy (bez betléma = ten se tam už bohužel nevejde, ne opravdu nevejde)

A,B 7
přechod mezi městem a lesem
růžová nějaké ukončení budovou
zelená zasněžený park (například)

A,B 8
propracovaný les s pomalu se zvedajícím terénem, nějaká horská chata/hájovna

A,B 9
dolní stanice lyžařského areálu (nejsme v Itálii v Alpách)
parkoviště prodej lístků (je potřeba mluvit s kolegou co bude stavět A,B 10)

A,B 10
kus sjezdovky s přírodou, pohledově (stojím před výlohou) je ta přední část (druhá mapa) vyplněná z šikmou stěnou bílých kostek. to co je na modulu zajímavá je vidět ze strany od města kus sjezdovky

11,12 nadzemní modul hnědá
- řez v hoře, mohou být podzemní garáže pro rolby
- krápníková jeskyně se spícím medvědem
- dovedu si představit i další věci
 - elfy vyrábějící dárky
 - ????

A,B 11,12
sjezdovky les lyžaři
je třeby domluvit napojení na A,B 10
sjezdovka může tvořit určitou zatáčku protože A 11 a 12 se mohou teoreticky opírat o zástěnu (dřevěnou).
A,B 12 budu sousedit se zdí

Mělo by jít o jednotlivé na sebe navazující propracované MOC.
A,B 10,11,12 by bylo ideální kdy stavěla zkušená skupinka stavitelů, kteří spolu komunikují.

Co si o tom myslíte?

šipka

Stimpi

Má to hlavu a patu, mě se to líbí. Prostoru pro kreativitu je tam kupa. Osobně bych si třeba klidně rád střihnul nějakou horskou roubenku nebo stanici Horské služby když to bude odstartováno.

Hardegon

Ta pravá část se sjezdovkami je koncentrovaný návrh, co jsem nadhazoval výše. Na kopec se tedy nabízím.

Izabella08

Bezva nápad, zima ve středisku, kterou každý Čech zná.
Já + Werny jsme dělali trhy u projektů Friends, Perníků i Elfů...pokud by byl zájem, rádi bychom se ujali:
Izabella B4
Werny B5

wynnova

Nápad je to fajn a ráda se připojím. Poprvé:)
Každopádně osobně bych upřednostnila spíše budovy, což je u mě pochopitelné ;)

Pool

Také se hlásím, klidně na nějakou krajinku A,B 8 nebo A,B 7 nebo A 1,2 nebo ten rybník. Ale podle toho výškového schématu to dost navádí, že by mohla vzniknout rovina, prudký kopec a zase rovina. To by chtělo třeba ten rybník zapustit co nejníže to půjde, pak jak se tam píše zvedat terén už na modulech 8 a ten velký kopec rozložit třeba na modulech 10 a 11 (viz asi jako nějak upravené výškové schéma).

Daniel

Citace od: Hardegon kdy 03.04.2025, 23:19:57Ta pravá část se sjezdovkami je koncentrovaný návrh, co jsem nadhazoval výše. Na kopec se tedy nabízím.
Pokud tím myslíš nadzemní část, tak podzemí bych se rád ujal 8) .

Hardegon

Citace od: Daniel kdy 04.04.2025, 10:37:01
Citace od: Hardegon kdy 03.04.2025, 23:19:57Ta pravá část se sjezdovkami je koncentrovaný návrh, co jsem nadhazoval výše. Na kopec se tedy nabízím.

Super ;)

#10 bude dojezd sjezdovek na základní terén a #11 a #12 plánuju navázat na sjezdovku a vytáhnout kopec nahoru s nějakými chalupami, krajinou atd.

peki

Citace od: Pool kdy 04.04.2025, 10:30:44Ale podle toho výškového schématu to dost navádí, že by mohla vzniknout rovina, prudký kopec a zase rovina.

Jasně obr. byl rychlý o víkendu dopracuji. Ale popis už byl správně
A,B 8
propracovaný les s pomalu se zvedajícím terénem, nějaká horská chata/hájovna

Citace od: Pool kdy 04.04.2025, 10:30:44To by chtělo třeba ten rybník zapustit co nejníže to půjde,
ANo s tgím počím, bude raalizováno mírným zapuštěním v záklasním modulu

Plate
1 brick
baseplate

okolo rybníka pak může být nějaký zvlněný terén

peki

Citace od: Daniel kdy 04.04.2025, 10:37:01

Co by jsi v ní stavěl? Musíme se na domluvit, pak to předložím ker schválení.

yoshimaka

B1+B2 - Rybníku s kluzištěm, rybáři, hokejisty a záchranou tonoucího se velmi rád ujmu.
Lust och fägring stor

peki

Citace od: wynnova kdy 04.04.2025, 07:45:40Nápad je to fajn a ráda se připojím. Poprvé:)
Každopádně osobně bych upřednostnila spíše budovy, což je u mě pochopitelné ;)

Myslel jsme na tebe s těmi otevřenými budovami. Viděl jsem to u tebe (muzeum) a u Milana  kdysi nějaký vánoční dům s lyžařem na schodišti. O víkendu hodím orientační náčrtek. Jde pouze o situační plán (kde budou hranice mezi budovou chodníkem a náměstím atd.) stavební tvorbu pak nechám na Vás.