42052 iné riešenie

Založil sohibil, 14.05.2017, 17:42:25

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

sohibil

Pozeral som si návod na stavbu tejto helikoptéry, konkrétne časti, ktorá poháňa rotory a vidím že sú tam použité až 2 točne. Nechcem prehnane mudrovať ale podľa mňa by bohate stačila jedna a na druhú stranu by sa v kľude dalo obyčajné z24 koleso - bolo by to omnoho jednoduchšie na stavbu aj efektívnejšie. Prečo majú v Legu tendenciu robiť jednoduché veci zložito, to mi rozum neberie.
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

ThomasMorta

Je to Grohlův model, tak se ho můžeš zkusit zeptat přímo.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

sohibil

Citace od: ThomasMorta kdy 14.05.2017, 20:43:13
Je to Grohlův model, tak se ho můžeš zkusit zeptat přímo.
Kdesi som čítal, že TLG neprijíma návrhy na Technic modely od ľudí, ktorí nie sú priamo ich zamestnancami. Preto ma to dosť prekvapuje. Možno mi niečo uniká, ale neviem čo.

Každopádne, vďaka za info.

Tomik

Citace od: sohibil kdy 14.05.2017, 20:55:24
Kdesi som čítal, že TLG neprijíma návrhy na Technic modely od ľudí, ktorí nie sú priamo ich zamestnancami. Preto ma to dosť prekvapuje. Možno mi niečo uniká, ale neviem čo.
Fór je v tom, že grohl (alias Milan Reindl) je zaměstnaný v Legu jako designér modelů LEGO Technic...

A k té konstrukci vrtulí - třeba jsou ty točny potřeba pro B-model.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

sohibil

Citace od: Tomik kdy 14.05.2017, 21:38:01
Fór je v tom, že grohl (alias Milan Reindl) je zaměstnaný v Legu jako designér modelů LEGO Technic...
Vidíš, toto som potreboval vedieť.

A podľa návodu tie točne naozaj súčasťou B modelu sú, ale to ešte nič neznamená. Bolo veľa prípadov, keď B model používal diely, ktoré v A-čku použité neboli, napriek tomu že A model by mal byť "hlavný". Dôvod teda vidím skôr v tom, že by v mojom prípade musel set 42052 obsahovať o jedno 24 zubové koleso viac (je tam len jedno). Čo sa na prvý pohľad síce zdá zanedbateľné ale ak vyexpeduješ tých setov 10000 tak už je ten rozdiel poznať. Napriek tomu som presvedčený, že mohli učiniť nejaký kompromis.

Tomik

Citace od: sohibil kdy 14.05.2017, 21:58:23
A podľa návodu tie točne naozaj súčasťou B modelu sú, ale to ešte nič neznamená...

...Napriek tomu som presvedčený, že mohli učiniť nejaký kompromis.
A právě to je ten kompromis - vyměníš jeden dílek ve hlavním modelu za jiný, který se dá použít jak v něm, tak v alternativním modelu a ušetříš za dílek, který by ti po stavbě hlavního modelu zbyl...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

grohl

Mohl bys svoje řešení sestavit, abych viděl, jak to myslíš?

sohibil

Zostaviť by som ho žiaľ nemohol, lebo na to nevlastním potrebné diely (a kvôli nízkemu trafficu som dodnes nestiahol LDraw ani iný virtuálny Lego builder) ale je to celkom jednoduché. Na spodnej strane tejto konštrukcie jednoducho nahradíš točňu obyčajným 24-zubovým kolesom a z neho vedieš axlu, ktorá poháňa vrchný rotor. Tá axla je tam tak či tak. Preto nevidím dôvod zostavovať zbytočne na točnu adaptér pre axlu ak to môže jednoduché ozubené koleso elegantne vyriešiť.

papluh

Predpokladám, že máš na mysli diely v tomto kroku http://lego.brickinstructions.com/42000/42052/065.jpg
Tj celé to v rámčeku aj s točňou nahradiť jedným 24z kolesom a oskou, že ?

Ak áno, tak si myslím, že kvôli stabilite by tam musela byť aspoň oska 5L s uložením aj na druhej strane ozubeného kolesa. To znamená nejakú konštrukciu aspoň dĺžky 5 aby presiahlo to koleso a pod.
Takže z tohoto pohľadu točna plus pár malých dielov navyše (stým že točna je využiteľná pre B model) vs priestorovo náročnejšie uloženie bez potrebnej točne a ďalšie, najskôr väčšie diely ...
Tie zabudované liftarmové časti točne vlastne nahrádzajú nejakú tu štruktúru na upevnenie. Keď si všimneš, tak v oficiálnych setoch nemáš ozubené kolo len tak na konci osky, prípadne tá oska musí prechádzať aspoň viacerými dierami aby mala pevnejšie uloženie.

sohibil

@papluh: ty si si nevšimol tie linky v mojom poste? :)
Citace od: papluh kdy 19.05.2017, 16:38:50
Tie zabudované liftarmové časti točne vlastne nahrádzajú nejakú tu štruktúru na upevnenie. Keď si všimneš, tak v oficiálnych setoch nemáš ozubené kolo len tak na konci osky, prípadne tá oska musí prechádzať aspoň viacerými dierami aby mala pevnejšie uloženie.
Tá axla prechádza spodným rotorom, ktorý je upevnený na vrchnej točni. V istom zmysle teda spodný rotor funguje ako druhé ložisko. Pravda, sú tam nejaké vibrácie ale nemyslím, že by tým bola stabilita tej axle až tak ohrozená.

Trochu otravný je fakt, že dokiaľ z druhej strany tú axlu nezafixuješ connectorom, tak ti bude z konštrukcie vypadávať, ale v tom prípade ju len druhou rukou chvíľu podržíš na mieste.

papluh

Vieš o tom, že diera v malej točni nieje veľkosti pinu ale väčšia a ešte k tomu štvorcová ? https://img.bricklink.com/ItemImage/PL/99009.png
tj nemôže slúžiť ako ložisko lebo to v tom bude lietať

sohibil

Na tej točni je nasadený rotor a na ňom kolesá s normálnymi pindierami uprostred. V tých tá axla lietať zaručene nebude.

Měch

Už rok jsem od tebe neslyšel nic jiného že nemáš díly na nic. Proč do toho teda rýpeš když jsi nic nepostavil ? Víš určitě že by to fungovalo s 24z kolem ? Já vím jistě že ne. Kromě toho, že 24z kolo nenapojíš pod úhlem 90° (jako točnu), má navíc jiný počet zubů, tedy by se horní rotor otáčel rychleji.
A jak už psal Papluh víše, musíš kolečka zajišťovat z obou stran aby nepřeskakovaly zuby. To ví každý, kdo někdy postavil.... vlastně cokoliv. Je to jedno ze základních pravidel Lega. Víš, Lego není z oceli a kroutí se ;-)

Takže místo elegantní točny která tam sedne jak prdel na hrnec + 5 malých dílků bys tam chtěl nacpat obrovský mechanismus na podporu 24z kolečka, který by stejně nefungoval.
Řeknu ti jedno tajemství, pro Lego jako firmu je úplně jedno jaký díl tam dají. Každý díl je stojí zhruba stejně. Tedy každá oska stejně jako ozubené kolo, stejně jako jakýkoliv konektor. Je pro ně levnější tam dát míň dílů, přestože se to někomu může zdát nepochopitelné.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

grohl

Když tam umístíš 24z, tak ti ho nebude pohánět spodní 12z kolo, protože se nebudou jejich zuby protínat. Točna má 28z nikoliv 24. Kdybys i tak našel řešení, které ti spodní část uložení roztočí, dojde k rozdílu rychlostí otáčení obou rotorů - nahoře 28z dole 24z. Doufám, že to zodpovídá tvůj dotaz dostatečně.

sohibil

@grohl: Sorry, bol som presvedčený, že tá točňa má 24 zubov. Na BL to nie je vidieť (alebo len veľmi ťažko). A staré a nové kolesá sú navzájom kompatibilné, pokiaľ viem. Tvoja odpoveď mi plne postačuje.